הבלוג של נועה פאר

מסע בעקבות מתכונים של פעם

עדכונים:

פוסטים: 7

החל מיולי 2012

זה התחיל מתמונה בודדת שחברה העלתה לפייסבוק. תמונה אחת של עוגיות צנועות מונחות על צלחת. בניגוד לעשרות תמונות אחרות שאני רואה בקבוצות האוכל השונות בהן אני חברה בפייסבוק- תמונות המציגות יצירות קולינריות מפוארות, עוגות מפוסלות ושאר מראות פוערות פה- כאן מדובר על עוגיות כה פשוטות למראה שאולי דווקא זה מה שמשך אותי בהן. עוגיות בסיסיות כל כך, אבל הן הצליחו להעביר בי רצון עז להכין אותן ולגלות את היופי שבתוכן.

העוגיות הן מתכון שעבר מידיה העמלות של סבתא יקרה זכרונה לברכה, של אותה חברה. זו, ככל הנראה, סיבה נוספת למשיכה שלי לאפות אותן. כפי שכתבתי בפוסט הראשון שלי כאן, את האהבה והחיבור למטבח ולאוכל קיבלתי בירושה כנראה מסבתי, אך לצערי הרב סבתא שלי חטפה אירוע מוחי לפני מספר שנים וכיום היא בבית אבות סיעודי ומעבר לכך שקשה לי לראות כך את סבתי, גם לא זכיתי ללמוד ממנה את רזי מטבחה, לא הספקתי לרשום לעצמי את המתכונים שלה ולכן היום אני מתקשה להתחקות אחרי הניסים והנפלאות שנוצרו מבין עשר אצבעותיה.

חברתי כן זכתה ללקט כמה וכמה מתכונים מסבתה ואחד מהם היה המתכון הזה. באמת שהתרגשתי בזמן ההכנה שלו, בזמן שניחוח האפייה הציף את בייתי וכמובן כאשר נתתי לסובבי לטעום ממנו. התרגשתי כי הרגשתי כאילו אני מנציחה רגע. כאילו אני מנציחה כמה רגעים אפילו. כשנוגסים בעוגייה עוצמים את העיניים ומדמיינים מטבח של פעם, קופסת פח ממוחזרת המשמשת לאחסון עוגיות טריות. חיבוק של סבתא. חיוך. ועיניים אוהבות שלא צריכות לומר דבר כי כל האהבה מרוכזת באותו ביס מתוק.

רציתי לארח את החברה שלי כאן בבלוג, שהיא תספר לכם ממקור ראשון את החוויה שלה עם המתכון ואת הרגעים ההם שהיא חוותה. בכלל אני חושבת שלבחורה יש כשרון לספר סיפורים ושהיא צריכה לפתוח בלוג משלה, אך היא עדיין לא מוכנה לחשיפה מסוג זה. אני בהחלט מכבדת אותה על זה ומקווה שאולי היא עוד תשנה את דעתה ואז אוכל בהמשך לערוך את הפוסט הזה מחדש ולהכניס פנימה את הסיפור שלה.

עוגיות ר’ריבה כלשונה של החברה, או עוגיות רייבה המוכרות לאחרים הן לא מתכון חדש או מומצא. מדובר על עוגיות שמוצאן בעיקר ממדינות צפון אפריקה והגרסה שתמצאו כאן היא הגרסה הטריפולטאית של הסבתא. לרוב היה נהוג להכין אותן עם מרגרינה, אך הסבתא לא היתה מחובבי המרגרינה ולכן נהגה להמיר כל מרגרינה במתכון לשמן. כך בעצם נוצרו עוגיות במרקם חולי, וזוהי מטרתן, אך השמן משתלב כל כך טוב במתכון עד שנדמה כי הן חמאתיות. לשמחתי מדובר גם על מתכון שמתאים גם לטבעונים, אם יש כאלה בקהל ואני בטוחה שגם הם ישמחו לאמץ אותן לחיקם.

המרכיבים למתכון:

2 כוסות שמן
5 כוסות קמח*
1 וחצי כוסות סוכר
1 שקית אבקת אפיה
1 שקית סוכר וניל

* ההמלצה היא להוסיף קמח “עד שתופס”, כלומר עד שהבצק הופך יציב, אך עדיין רך. לי הספיקו חמש כוסות מדידה, אך יכול להיות שייצא לכם קצת יותר או פחות.
** למי שרוצה לגוון, אפשר להוסיף כפית תמצית מי ורדים. אני לא רציתי לשנות את המתכון המקורי, אבל אני בהחלט חושבת שזה יכול רק להוסיף.

אופן הכנת המתכון:

טורפים בקערה (אין צורך במיקסר) שמן, סוכר, אבקת אפייה וסוכר וניל. לאחר מכן מוסיפים קמח בהדרגה. כל פעם להוסיף כוס קמח, לערבב ולבחון את התגובה של הבלילה על מנת שלא תשימו מעט מדי או הרבה מדי קמח. בסופו של דבר אמור להתקבל בצק רך ונעים למגע, לא דביק ולא קשיח. בצק שקל לעבוד איתו, כזה שברגע שאתם מגלגלים ממנו כדור הוא נותר יציב ולא מתפורר.

בצק גמיש וחייכן

בצק גמיש וחייכן

קורצים מהבצק עיגולים בגודל הרצוי לכם, מניחים על תבנית עם נייר אפיה ומשטחים אותם מעט. הקפידו להשאיר מרווחים בין העוגיות משום שהן תופחות במהלך האפייה. הסבתא היתה נוהגת לחרוץ על העוגיות דוגמה של שתי וערב בעזרת סכין ומכאן השם שהענקתי להן: עוגיות צב. בגרסאות אחרות ראיתי שמניחים במרכז העוגיות שקד מולבן, פקאן מסוכר או אפילו צנובר- לבחירתכם.

מכניסים את העוגיות לתנור מחומם מראש לחום של 180 מעלות למשך כעשרים דקות. כדאי לעקוב אחר משך האפייה משום שבכל תנור זה שונה. בכל מקרה, העוגיות צריכות להזהיב, רק שימו לב שהן לא נחרכות בתחתית (למרות שאני דווקא אוהדת של חלקים חרוכים במאפה). הוציאו את העוגיות העדינות מהתנור ותנו להן להתקרר בשקט. אם תגעו בהן בעודן חמות הן עלולות להתפורר.

זהובות ותפוחות

זהובות ותפוחות

בן זוגי לא הצליח להתאזר בסבלנות עד שהעוגיות יצטננו ובלע עוגייה שלמה כשהיא היתה עדיין חמה. הוא היה בטוח שיש בה חמאה וזה הספיק לי כדי להבין שטעמה מבטיח עומק עשיר. התגובות מסביב היו נלהבות והיו מספר בקשות למתכון, אז הנה אני משתפת אותו כדי שגם אתם תוכלו להנות ואולי גם להעלות זכרונות מתוקים מהבית של סבתא שלכם.

עוגיית צב

עוגיית צב

עוד מהבלוג של נועה פאר

תצוגה מקדימה

שקית ההפתעות

אז עבר הרבה מאד זמן מאז שכתבתי את הפוסט הראשון אבל מאז שפירסמתי אותו פשוט לא היה לי זמן להתפנות לכתוב אחד חדש. בזמן שעבר הגשתי שתי עבודות סמינר לסיום התואר השני, קצת עבדתי, נסעתי לחודש קסום בתאילנד, שבתי ארצה, עברתי דירה...

תגובות

פורסם לפני 7 years
תצוגה מקדימה

מעדן שאסור לפספס- חזה עוף בחלב קוקוס וחמאת בוטנים

אז עד כה הייתי בלוגרית די גרועה כי למעשה עדיין לא מימשתי את החזון של הבלוג הזה, אבל זה לא אומר שאני לא אעניק לכם מדי פעם מתכונים ששווה להכין. והפעם, מדובר במתכון פשוט מאד שאפשר למצוא בקלות ברשת, אך בעקבות בקשות רבות מצד...

תגובות

פורסם לפני 7 years
תצוגה מקדימה

עוגת גבינה ודלעת חלומית

נכון שחג ליל כל הקדושים עבר מזמן, אבל אני התאהבתי לאחרונה בירק כתום המזוהה כל כך עם החג הזה והוא הדלעת. בכלל אני יכולה לומר שהיה לי איזה תיקון בשנה האחרונה עם משפחת הדלועים והמלון, שהיה פרי שלא אהבתי כלל וכלל, הפך להיות אחד...

תגובות

פורסם לפני 7 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה