הבלוג של שרון סער

רוקחת החלומות

עדכונים:

פוסטים: 109

החל מדצמבר 2010

מבין כל העלים הירוקים, התרד הוא ללא ספק אחד המובילים, וזו כבר סיבה טובה לשלב אותו באופן קבוע בתפריט. אבל אצלי תרד הוא ממש זכרונות ילדות. ולא, אני לא מדברת על פופאי, אלא ממש עלי תרד.

14/03/2015

מבין כל העלים הירוקים, התרד הוא ללא ספק אחד המובילים ומככב באופן קבוע ברשימת מזונות העל, לצד הסלק, בן משפחתו הבוטני, ועוד רבים וטובים. בתור ירק ירוק ועלי, התרד מספק יותר חומרים תזונתיים כמעט מכל מזון אחר:
ויטמינים (A, C, E ו-K המהווה את גולת הכותרת של התרד);
מינרליים (מנגן, חומצה פולית, ברזל, מגנזיום, סידן, אשלגן);
כמויות נדיבות של אנטיאוקסידנטים (נוגדי חימצון) ובמיוחד לוטאין, בטא קרוטין, גמא קרוטין ודלתא קרוטין;
ואפילו תכולת החלבון בתרד גבוהה מכל הירוקים האחרים.

shutterstock_78911362

צילום: SHUTTERSTOCK

ולמה כל זה טוב?
נוגדי החימצון עוזרים לגוף להילחם ברדיקאלים החופשיים ובכך מקטינים את הסיכון למחלות ניווניות, סוגים מסויימים של סרטן ופגיעה בראיה.
ויטמין A תורם לבריאות ושמירה על הריריות של האברים הפנימיים כמו צינור העיכול, ושט, שלפוחית השתן, ריאות, רחם ועוד, וכן שומר על בריאות השיער העור והעיניים.
ויטמין K חשוב במיוחד לשמירת על בריאות העצמות וגם אחראי על יצירת חומר הקרישה של הדם ונחוץ לתקינותו.
ויטמין E משפר יכולות למידה ומפחית ירידה בתפקודי המוח הקשורה בגיל.
הסיבים התזונתיים (המהווים 1.55% ממקל התרד) מקלים על הפרעות עיכול ותורמים לתחושת שובע.

בנוסף, התרד מסייע בחילוף החומרים של השומנים ובהגמשת כלי הדם, ונמצא מועיל מאוד במקרים של חוסר דם (אנמיה), עצירות, דלקות עצבים, דלקת הסימפונות, דלקת כליות, דלקת שלפוחית השתן והפרעות בכבד, וכן במניעה של טרשת עורקים והפחתת לחץ דם.

והמחיר הקלורי של כל הבריאות הזאת? ממש אפסי – ב-100 גר’ תרד 7 קלוריות בלבד!!!

בקיצור, פופאי לא היה פראייר…

פופאי

 

אבל אצלי באופן אישי תרד הוא הרבה יותר מעלה ירוק עם יתרונות בריאותיים.
אצלי תרד הוא ממש זכרונות ילדות. ולא רק פופאי, אלא עלי תרד ממש, כאלה שמגדלים בגינה וקוטפים.
כבר לפני 40 שנה סבא גידל תרד בגינה המופלאה שלו, שהיה בה פשוט כל מה שאפשר להעלות על הדעת.
בכל שבוע (בעונה, כמובן) סבא היה קוטף כמות נכבדה של תרד, וסבתא (שרבות כבר דובר בה כאן) היתה מכינה לארוחת שישי פשטידת תרד. כן, עם גבינות. ולא, אסור היה לגלות. למרות שבעצם כולם ידעו. וכן, כמו כל המאכלים של סבתא, גם פשטידת התרד היתה טעימה להפליא. ולכן אני כל כך אוהבת תרד.
בסלט או בפשטידה, כמילוי לרביולי או למאפה של בצק עלים, כתוספת מרעננת לקציצות, אין סוף אפשרויות.

אז הנה כמה מתכוני תרד שאני אוהבת במיוחד:

לזניה תרד טרי וגבינות

גדולתו ופשטותו של המתכון הזה בכך שאין צורך לבשל או לחלוט את התרד מראש. משתמשים בו טרי לגמרי, והנוזלים המופרשים ממנו בשעת האפיה משמשים למעשה לבישול עלי הלזניה.

מרכיבים:
1 חבילה תרד טרי
עלי לזניה
2 כפות חמאה
3-4 שיני שום כתושות
2 כפות קמח
2 כוסות חלב
כ-300 גר’ גבינות מגוררות מכל סוג שאוהבים: בולגרית, קשקבל או כיו”ב
מלח, פלפל, אגוז מוסקט מגורר.
200 גר’ גבינת מוצרלה/צהובה לכיסוי והקרמה

ומה עושים?

1.  מפרידים את עלי התרד מהגבעולים, שוטפים את העלים ומניחים במסננת לייבוש.

2. מכינים רוטב בשאמל: ממיסים חמאה במחבת רחבה, מוסיפים את השום ואת הקמח ומערבבים עד שכל השומן נספג בקמח. מוסיפים את החלב בהדרגה תוך כדי בחישה במטרפה, עד שתערובת אחידה. מתבלים (מלח, פלפל לבן, מוסקט) ומבשלים תוך כדי בחישה מתמדת במטרפה, עד שהתערובת מסמיכה.

3. מכבים את האש, מוסיפים את 300 גר’ הגבינות, ומערבבים עד להמסה.

4. מרכיבים את הלזניה בשכבות לפי הסדר הבא:

  • בתחתית תבנית אפיה מלבנית יוצקים שכבה דקה של רוטב הבשמל (כ-2 מצקות).
  • על הבשמל שכבה של עלי לזניה.

P1020211

  • מעל עלי הלזניה מפזרים מחצית מכמות התרד השטוף.

P1020212

  • שכבה נדיבה של בשמל

P1020213

  • שכבה נוספת של עלי לזניה

P1020214

  • שכבה נוספת של תרד
  • שכבה נדיבה נוספת של בשמל
  • שכבה נוספת של עלי לזניה
  • יתרת הבשמל
  • 200 גר’ מוצרלה או צהובה מגוררת

P1020217

5. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים בתנור חם (180 מעלות) 30 דקות, מסירים את רדיד האלומיניום וממשיכים באפיה 15 דקות נוספות או עד להזהבה.

6. משהים 10-15 דקות לפני ההגשה כדי שהגבינות יתייצבו מעט ויהיה נוח לחתוך.

P1020223

 

ויש גם גרסה לממהרים – פסטה ברוטב בשמל עם גבינות ותרד

כשאין זמן לכל הטקס של הלזניה, ובכל זאת רוצים משהו טוב ובריא – אפשר להכין קערת פסטה מאותם מרכיבים בדיוק. וזה מה שעושים:

בסיר גדול מבשלים 500 גר’ פסטה עם מים מומלחים עד לדרגת אל-דנטה.
בינתיים מתחילים להכין את רוטב הבשמל.במחבת עמוק ממיסים 2 כפות חמאה עם 3-4 שיני שום כתושות (רק עד שנמס, לא להזהיב את השום), מוסיפים 2 כפות קמח ובוחשים במטרפה עד שכל השומן נספג בקמח.
מוסיפים בהדרגה ותוך בחישה מתמדת במטרפה 2 כוסות חלב. מתבלים במלח, פלפל שחור גרוס טרי ואגוז מוסקט. מבשלים עד להסמכה.
מוסיפים את הגבינות – 1/2 קוביה בולגרית מפוררת + 3-4 כפות ריקוטה (בעיתות מצוקה גם קוטג’ יעשה את העבודה) ומערבבים עד שהגבינות נמסות.
מוסיפים אל תוך המחבת חבילה תרד טרי שטוף ומבשלים 2-3 דקות נוספות.
מוסיפים את הפסטה המבושלת, נותנים לכל העסק להתמזג עוד דקה-שתיים על האש, וזהו בעצם.
אם יש פרמזן – אפשר לפזר בנדיבות מעל, לא חובה.

פסטה תרד

 

 

מתכונים נוספים לשבועות – תמצאו כאן.

נהניתם? אהבתם? מעוניינים להכיר במתכונים נוספים שלי?

בקרו בבלוג האישי או הצטרפו לדף הפייסבוק של רוקחת החלומות, ואפשר גם וגם כמובן…

 

ומה עוד מכינים עם תרד?

מאפה בצק עלים עם ירוקי על וג’יבנה

הבלוג של שרון מקונדיטוריה שרון & רנה

מאפה בצק עלים עם ירוקי על וג’יבנה | רוקחת החלומות

אורז עם תרד של נורה

הבלוג של שרון מקונדיטוריה שרון & רנה

סלט תרד עם רוקפור

הבלוג של שרון מקונדיטוריה שרון & רנה | סלט תרד ורוקפור

סלט תרד ורוקפור | רוקחת החלומות

 

עוד מהבלוג של שרון סער

Thumbnail

"סלט הגזר האגדי" של שרון ורנה

לא פעם אני נשאלת אודות השינוי שעשיתי בחיי, האם אני מאושרת, האם זה משתלם לי, האם הייתי חוזרת לאחור? במחשבה לאחור אני מודה, ביני לבין עצמי ובכלל, שלא היה לי שמץ של מושג לאן אני הולכת. הלכתי...

Thumbnail

המדריך לעוגות גבינה אפויות

לעוגות גבינה יש נטייה להיות חתיכת צרה: הן מתפוצצות באפייה, תופחות ואז מתרסקות, ולפעמים לא טורחות לתפוח מלכתחילה. השנה, לקראת החג, החלטנו להבין אחת ולתמיד איך עושים שכל הדברים האלה לא יקרו, ונראה לנו שהצלחנו. מתכון...

Thumbnail

עוגת הדבש האולטימטיבית שלי - חוויה מתקנת לעוולות העבר

כל כך הרבה אנשים מגיעים אלי ואומרים - אני לא אוהב עוגות דבש. אני תמיד מבקשת, לפעמים נאלצת להפעיל את כל כח השכנוע שלי, שיטעמו. לא טעמתם את העוגה הנכונה, אני אומרת להם. והם משתכנעים. טועמים. ואני רואה את האור בעיניים. וואלה,...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה