הבלוג של שרון סער

רוקחת החלומות

עדכונים:

פוסטים: 109

החל מדצמבר 2010

בהודו לא הייתי וכנראה גם לא אהיה. אבל המטבח ההודי – זה כבר סיפור אחר, סיפור אהבה. עושר התבלינים, מגוון השימושים שנעשה בהם, כבש אותי כבר במפגש הראשון עם המטבח ההודי, לפני 25 שנה, ומלווה אותי מאז. והנה, דווקא בימים טרופים אלה, אני מוצאת את עצמי מתחברת לאהבה הנושנה ומבשלת לארוחת שבת המשפחתית ארוחה הודית כהלכתה.

11/07/2014

בהודו לא הייתי וכנראה גם לא אהיה. אבל המטבח ההודי – זה כבר סיפור אחר, סיפור אהבה.
הרומן שלי עם המטבח ההודי החל לפני כ-25 שנים, בנסיעה של כמה ימים ללונדון, שם נחשפתי לראשונה למטבח ההודי במיטבו. עושר התבלינים, מגוון השימושים שנעשה בהם, הטעמים העשירים. כל אלה כבשו אותי מיד ומלווים אותי מאז.
כאשר חזרתי לארץ התחלתי לחקור ולדרוש, אספתי מתכונים וספרי בישול, יגעתי ומצאתי את התבלינים והמרכיבים היחודיים של המטבח העשיר והנפלא הזה, והתחלתי לבשל אוכל הודי.

ארוחה הודית

כדרכי – לא הסתפקתי במנה אחת, כזו או אחרת, לגיוון השגרה הקולינארית, אלא אימצתי את הקונספט כולו – ארוחה הודית שלמה. רבים מחברי ובני משפחתי זכו בשנים ההן לכבוד הזה, אבל מאז… 4 ילדים נולדו, קריירה משפטית, קונדיטוריה, והמטבח ההודי קצת נדחק לצד. עוד זוגיות זנוחה מפאת ענייני היום-יום…

ולפתע פתאום, דווקא היום, כשהרקטות רועמות סביבנו, ואין לי מושג למה דווקא עכשיו – חזרתי לאהבתי הנושנה.
את הבוקר פתחתי בסיבוב תבלינים בשוק, ומשם היישר למטבח.
עוף טנדורי אדמדם (כי אי אפשר בלי), קארי כרובית ותפוחי אדמה (אחת המנות הפופולאריות במטבח ההודי), קציצות ברוטב של חומוס ופטריות (אז נכון שבקר זה לא בדיוק הודו, אבל הרוטב היה הודי אסלי הורס) שעועית ירוקה (מתובלת חבל על הזמן), אורז בסמטי ארומטי בזעפרן ותבלינים נוספים… תענוג לחיך.

עוף טנדורי (1)

אבל הכי-הכי אהבתי את הצ’אטני. כאן נתתי דרור לחוש, לרגש וליצירתיות שבי, והינדסתי שני סוגי צ’אטני מוצלחים במיוחד: צ’אטני מנגו קר (ללא בישול) וצ’אטני תאנים מבושל.

צאטני

מה זה בעצם צ’אטני ומה בדיוק עושים איתו?
הצ’אטני (Chutney) הוא מטבל פירות וירקות מתוק-חמוץ-חריף אופייני מאוד למטבח ההודי. משהו בין רוטב לריבה. הצ’אטני משמש כמתאבן, מטבל לפיתות או לחמים הודיים, תוספת לאורז או למנה בשרית, ובקיצור – מתאים כמעט לכל דבר ומתלווה כמעט לכל ארוחה הודית.

אבל זה לא נגמר שם. בצ’אטני שהכנו מבעוד מועד ניתן להשתמש בכמה צורות נוספות, קצת פחות “הודיות” אך לא פחות טעימות:

* זיגוג לבשר, עוף או דג בתנור: מרסקים במעבד מזון קצת צ’אטני, מוסיפים מעט שמן ומברישים את הבשר 10 דקות לפני תום הצלייה.

* רוטב לסלט: מערבים את הצ’אטני (או מרסקים במעבד מזון/בלנדר מוט) עם שמן זית (ואפשר גם עם מיונז או שמנת חמוצה).

* לממרח: פשוט משלבים מעט צ’אטני עם חמאה רכה או גבינת שמנת ומורחים על לחם, אם סתם מורחים על פםרוסת לחם שאור משובח עם גבינת עזים טובה.

נו… (אני כבר שומעת אתכם…) אז איך מכינים?
רשימת המרכיבים ארוכה למדי בגלל ריבוי התבלינים, אבל אופן ההכנה פשוט ביותר, בשני המקרים.

צ’אטני מנגו קר
2 מנגו חתוכים לקוביות
1 כוס עלי נענע
1/2 כוס עלי כוסברה
1 כף דבש
1 כפית תבלין כוסברה טחון (לא הירק)
2 כפיות שורש זנגויל טרי קצוץ
1/4-1/2 כפית אבקת צ’ילי (מידת החריפות – לשיקול דעתכם)
1/2 כפית צפורן טחון
1 כפית שום כתוש
1 כף חומץ תפוחים
מלח

מכניסים את כל החומרים לכוס של בלנדר מוט/בלנדר/מעבד מזון.
מעבדים עד לקבלת משחה חלקה. טועמים ומתקנים תיבול.
מאחסנים במקרר בצנצנת מעוקרת סגורה היטב.

צ’אטני תאנים מבושל
1/2 ק”ג תאנים חתוכות לרבעים
2 כפות סוכר חום
1 מקל קינמון
1 כפית שום כתוש
1/2 כוס חומץ תפוחים
2 כפיות שורש זנגביל קצוץ דק מאוד
1/4-1/2 כפית אבקת צ’ילי (מידת החריפות – לשיקול דעתכם)
1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ דק מאוד
מיץ וגרידה מחצי לימון
מלח
2 כפות עלי כוסברה קצוצים דק.

מכניסים את כל החומרים (למעט הכוסברה הקצוצה) למחבת רחבה, מביאים לרתיחה עדינה תוך ערבוב עד להמסה של הסוכר.
ממשיכים לבשל על אש נמוכה כ-40 דקות, עד שהרוטב מסמיך. טועמים ומתקנים תיבול. מצננים ומוסיפים את הכוסברה הקצוצה.
מאחסנים במקרר בצנצנת מעוקרת סגורה היטב.

והערה קטנה לסיום – מסורתית נהוג להשתמש להכנת הצ’אטני בפירות שאינם בשלים. במקרה שכך תבחרו לעשות – יתכן שיהיה צורך להגדיל במעט את כמות הסוכר/דבש במתכונים. בכל מקרה, ותמיד, מומלץ וחשוב לטעום.

אהבתם את המתכון? ניסיתם? הצלחתם (או לא)? אשמח לתגובות ורשמים.

שלכם, שרון
שרון & רנה – קונדיטוריה אחרת

עוד מהבלוג של שרון סער

תצוגה מקדימה

"סלט הגזר האגדי" של שרון ורנה

לא פעם אני נשאלת אודות השינוי שעשיתי בחיי, האם אני מאושרת, האם זה משתלם לי, האם הייתי חוזרת לאחור? במחשבה לאחור אני מודה, ביני לבין עצמי ובכלל, שלא היה לי שמץ של מושג לאן אני הולכת. הלכתי...

תצוגה מקדימה

המדריך לעוגות גבינה אפויות

לעוגות גבינה יש נטייה להיות חתיכת צרה: הן מתפוצצות באפייה, תופחות ואז מתרסקות, ולפעמים לא טורחות לתפוח מלכתחילה. השנה, לקראת החג, החלטנו להבין אחת ולתמיד איך עושים שכל הדברים האלה לא יקרו, ונראה לנו שהצלחנו. מתכון...

תצוגה מקדימה

עוגת הדבש האולטימטיבית שלי - חוויה מתקנת לעוולות העבר

כל כך הרבה אנשים מגיעים אלי ואומרים - אני לא אוהב עוגות דבש. אני תמיד מבקשת, לפעמים נאלצת להפעיל את כל כח השכנוע שלי, שיטעמו. לא טעמתם את העוגה הנכונה, אני אומרת להם. והם משתכנעים. טועמים. ואני רואה את האור בעיניים. וואלה,...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה