הבלוג של יעל מוריס

לא סוגרת ת'פה

לא סוגרת ת'פה זו גם אחת שלא מפסיקה לדבר, וגם אחת שלא יודעת שובע מאוכל. כזו אני. לא סוגרת ת'פה הוא בלוג אוכל, אבל מתכונים לא תמצאו בו. אני בחורה קטנה עם תיאבון גדול, הרפתקנית קולינרית שמחפשת כל הזמן אתגרים קולינריים חדשים:... +עוד

לא סוגרת ת'פה זו גם אחת שלא מפסיקה לדבר, וגם אחת שלא יודעת שובע מאוכל. כזו אני. לא סוגרת ת'פה הוא בלוג אוכל, אבל מתכונים לא תמצאו בו. אני בחורה קטנה עם תיאבון גדול, הרפתקנית קולינרית שמחפשת כל הזמן אתגרים קולינריים חדשים: מנות יוצאות דופן, מסעדות מרתקות מכל הקשת, החל במסעדות פועלים וכלה במסעדות שף, שווקי אוכל ומסעות קולינריים בארץ ובעולם. עקבו אחרי בפייסבוק: facebook.com/Losogeretapeh

עדכונים:

פוסטים: 310

החל מאוגוסט 2010

המופע הקולינארי של שף יוסי אלעד וחגית אברון שעוצר בתחנות הזמן של הקולינאריה הישראלית שהתפתחה פה מאז קום המדינה ועד ימינו אנו, עם סיפורים וטעימות

23/02/2019

אירוע תחילת השנה של החטיבה בעבודה אירח השנה את “ישראל בפיתה – מופע קולינארי טעים ומרתק“, הרצאה שסוקרת את תחנות הזמן של הקולינאריה הישראלית שהתפתחה פה מאז קום המדינה ועד ימינו אנו, כל זה מתובל בהרבה סיפורים על אנשים, ספרים, תפריטים, מסעדות והכי חשוב מנות. על הסיפורים אמונה חגית אברון, שכתבה כמה ספרי המלצות לבילוי, ועל האינטרפטציה העכשוית למנות מהסיפורים אחראי השף יוסי אלעד, לשעבר שף ובעלים במסעדת מחניודה והיום בעלים של מסעדת The Palomar בלונדון.

02. ישראל בפיתה - יוסי אלעד וחגית אברון

המסע שלנו עבר בין חמש נקודות ציון בתולדות הקולינאריה הישראלית.

שנות ה-50 – הצנע

התקופה הזו היתה מאופיינת בעיקר בתמימות, פשטות, ניסיון מאוד מכוון למחוק את העבר הגלותי וליצור פה משהו חדש, ישראלי. חגית הראתה לנו את ספר הבישול הישראלי הראשון, מאז קום המדינה, בהוצאת ויצו. אני, כקונטרה, מביאה פה ספר בישול שקודם לו, שמצאתי במטבח של אמי, גם הוא בהוצאת ויצו, אבל יצא לפני קום המדינה. בספר אין את פרטי שנת ההוצאה והמהדורה, אך העדויות ברשת מלמדות שההוצאה הראשונה היתה איפשהו בין 35 ל-36.

01. ישראל בפיתה - ספרים

אבל נחזור לתקופה הזו שלאחר קום המדינה, בה התפתח מאכל ישראלי חדש – פתיתים אפויים. הפתיתים הם סוג של פסטה, אבל אפויה. בתקופת הצנע, בשל מחסור באורז, דוד בן גוריון ביקש מחברת אסם לפתח לאורז תחליף מחיטה. כך נולד גם השם האלטרנטיבי אורז בן-גוריון. בארצות הברית המאכל העממי הזה שלנו הצליח להשתחל למסעדות תחת השם Israeli couscous. לנו השף אלעד הכין ריזוטו מפתיתים עם שמנת ופרמזן.

03. ישראל בפיתה - פתיתים

אני, שלאורך כל ילדותי ממש תיעבתי את המאכל הזה פתיתים, התמוגגתי על המנה המעניינת הזו, שהתגלתה בהמשך כאחת המנות הטובות יותר בארוחה. הדברים הכתומים שנראים במנה, למרות שנראים כנו גבינת צ’דר מפתה, הם כנראה דלעת.

04. ישראל בפיתה - פתיתים

שנות ה-60-70 – בינלאומי

אלו השנים שבהם הישראלים התחילו טיפהל’ה לראות עולם. רות סירקיס היא אחת מהאנשים האלו. בשבילי היא רותי, חברת הילדות הכי טובה של אמא שלי, והיא חלק מאוד ברור מזכרונות הילדות שלי בשנות ה-70. הספר שלה “מהמטבח באהבה” נהיה לרב מכר בכל הזמנים, אין בית שהוא לא נכנס אליו, אלינו הוא נכנס כמובן עם הקדשה אישית.

והמנה שהיא אולי אחד הסממנים הבולטים של התקופה, אף שאצלי היא מתחברת יותר לשנות ה-80, היא סלט וולדורף, שהגיע לישראל ממלון וולדורף-אסטוריה בניו-יורק, ועשה פה גיור כהלכה. בגרסה הישראלית היא כלל תפוחים, אגוזי מלך, סלרי, קוביות אננס מקופסת שימורים ומיונז. איך שאהבנו את המנה הזו אי אז בשנות ה-80. רק שמאז ומעולם שנאתי סלרי, ולכן הייתי דגה ומנפה כל פיסה ירקרקה, ורק כשהשטח היה נקי, הייתי טורפת את המנה העתירת מיונז הזו.

השף אלעד הכין לנו גרסה משלו למנה. “בלי סלרי” הוא כרז בקול, “יש” צעקנו אני ועוד כמה שונאי סלרי, “אי אפשר” המשיך השף אלעד את המשפט שהוא לא הספיק לסיים. איזה מפח נפש. בינתיים, מנהלת קטגוריית המיונז שלידי הביעה תקווה שהוא ישכיל להשתמש במיונז הלמנ’ס המצויין שלנו, אלא שאז הוא סיפר שדווקא בלי מיונז אפשר, והוא החליף אותו בטחינה עם סילאן וצ’ילי. גם את קוביות האננס מקופסת שימורים הו המיר בקיסמי אננס טרי, ואת התפוח באגס-תפוח דאשי ופפיה.

05. ישראל בפיתה - וולדורף

מה אני אגיד לכם, בעיני, בלי קוביות אננס משומר ומיונז, זה כבר לא הסלט שהתרפקנו עליו, לגמרי לא בצדק, בשנות ה-80. אבל כמו אז, גם היום, ישבתי ובררתי את הירוקים, וכשכבר לא נשאר כל טעם לסלט, רק אז אכלתי ממנו.

06. ישראל בפיתה - וולדורף

בסוף התקופה הבינלאומית, בואכה שנות ה-80, התחילו לצוץ בארץ גרסאות ישראליות מגויירות למטבחים מהעולם, כמו המטבח הסיני המגוייר של ישראל אהרוני, שפתח בשדרות רוטשילד את מסעת ין-ינג הסינית, או הגרסה הישראלית לרשת ההמבורגריות מק-דונלדס, רשת מק-דיויד, שפקדתי את סניפה בפרישמן פינת דיזנגוף אין ספור פעמים.

שנות ה-80-90 – חיבור לאמא

אחרי שבשנות הצנע ניסו למחוק את השורשים והלתכחש אליהם, בשנות ה-80 ובעיקר בשנות ה-90, החיבור לאוכל הביתי והמסורתי התחזק, ואף התחיל לצאת החוצה, למסעדות. על הרקע הזה צמחה המעצמה “נרגילה”, שהנגישה אוכל תימני לאשכנזים כמוני. לצד פריחתן של מסעדות מסוג זה, התחיל להתפתח בישראל ניסיון להביא לפה את המטבח הבינלאומי היוקרתי. נפתחו כאן כמה מסעדות Fine Dining כמו קרן של חיים כהן, תפוח הזהב של ישראל אהרוני, התרווד הורוד של צחי בוקששתר וכפות תמרים. אני גאה להגיד שעוד זכיתי לבקר בשתיים מהרביעיה המכובדת הזו, בראשונה אפילו פעמיים. מה שאפיין את המסעדות האלו היה ניסיון ראשון ליצור פה מנות גורמה בינלאומיות עם אמירה ישראלית, תוך מתן כבוד לחומרי הגלם הישראלים.

בהומאג’ לתקופה הזו, השף אלעד הכין לנו קבב דגים מבורי ברוטב חריימה

07. ישראל בפיתה - חריימה

08. ישראל בפיתה - חריימה

שנות ה-2000 – ביטוי אישי

לאט לאט התחיל להתפתח כאן מטבח ישראלי חדש. וזה גם תמיד מעלה ויכוח, האם יש דבר כזה שאפשר לקרוא לו מטבח ישראלי, אם כל המנות שלנו, מפלפל ועד סושי, מושאלות מתרבויות ומטבחים אחרים. אני חושבת שבכל מקום, בטח באירופה וצפון אמריקה, אפשר למצוא היום מפלפל ועד סושי, אבל בכל זאת בכל מקום נוצר פיוז’ן אחר, ומה שנותן לקולינאריה הישראלית את החותמת היחודית שלה זה האנשים שהגיעו מתרבויות שונות, התרבות הישראלית הים-תיכונית שיש לנו פה, וחומרי הגלם שכל-כך מזוהים עם המקום. השף אלעד אומר שבשביל מטבח ישאלי צריך שני דברים: שף ישראלי וחוצפה.

והשף שאולי הכי מייצג את התקופה הזו והרעיון הזה הוא השף אייל שני. התקופה מאופיינת בהתפתחות ופריחה של אוכל רחוב ושווקים, ותולדה של חיה חדשה – פאסט פוד גורמה.

לנו הכין השף אלעד לציון התקופה הזו עלי גפן ממולאים בצורת רביולו עם שווארמה-עוף ופריקה. פריקה מגיע מהגליל, כי בגליל החיטה נשארת ירוקה בקציר, וכשמייבשים אותה היא מקבלת טעם קצת מעושן.

09. ישראל בפיתה - עלי גפן

10. ישראל בפיתה - עלי גפן

שנות ה-2010 – הכרה בינלאומית

אחרי שהבאנו את המטבח הבינלאומי לישראל, יצרנו לו גרסה ישראלית מגויירת, מטבח ישראלי משלנו, הגיע הזמן ליצא את התוצרת הישראלית ולהפיץ את הבשורה של המטבח הישראלי לעולם. שפים ישאלים מתחילים לקבל הכרה בינלאומית, ופותחים מסעדות מצליחות ומשגשות במקומות שונים בעולם. הטעם הישראלי, של מתוק-מלוח-פריך יוצא אל העולם הגדול. אגב, ממליצה בחום לצפות בסדרה המעולה של ברק יחזקאלי “אנחנו על המפית” שעוסקת בדיוק בזה.

וכמו שאייל שני הצליח להכניס גורמה לפיתה ולעשות מזה עסק, סגרנו את המסע עם מנת הדגל שזיכתה למסע את שמו – ישראל בפיתה. רגע לפני שנדבר על מה שמו לנו בפיתה, קיבלנו את סיפור האגדה שמלמד אותנו איך הפכנו לאומה שאוכלת הכל בפיתה. הסיפור מתחיל בירושלים, בפינת הרחובות האשל, השקמה והערמונים, שם נמצאת מסעדת רחמו. באו אנשים מהעיריה ואמרו לרחמו: זו מסעדה ואתה צריך לשלם מיסים. ואיך מחשבים את המיסים? לפי מספר הכסאות. אז רחמו לא נשאר פרייר, והוציא את הכיסאות מהמקום. אמרו לו: “ואיך יאכלו?” ענה זה “בפיתה”.

אנחנו אכלנו מנה בשם שישוקית, בשר טחון עם פיסטוק חאלבי וזיתים, והוספנו לזה עריסה, לימון כבוש וטחינה. לא סתם המנה הזו נתנה את השם למסע כולו, היא אולי הכי ישראלית שיש, וזו גם היתה המנה הכי טובה בארוחה.

11. ישראל בפיתה - ישראל בפיתה

ולקינוחים, זה ידוע, יש קיבה נפרדת. קינחנו בכנאפה עם ג’יבנה וזעתר, ומעמול עם תמרים ושוקולד.

12. ישראל בפיתה - כנאפה

13. ישראל בפיתה - כנאפה ומעמולים

ישראל בפיתה
אתר הבית
פייסבוק

אהבתם את הפוסט? רוצים לא לפספס פוסטים נוספים של ‘לא סוגרת ת’פה’?
לחצו על כפתור ה- עקבו אחרי – למעלה משמאל – הכניסו את כתובת המייל שלכם
ותקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם משהו חדש,
או עשו Like בעמוד הפייסבוק של לא סוגרת ת’פה

עוד מהבלוג של יעל מוריס

תצוגה מקדימה

סיור אוכל בחיפה עיר תחתית

הפעם אספר לכם מפגש של ארבע בנות שמסוגלות להעביר יום שלם באכילה בלתי פוסקת, בזחילה ממקום אוכל אחד למשנהו. את הסיור הפרטי שלנו הובילה נעמה סובול, כותבת הבלוג המעולה תרבות אכילה, בלוג חיפאי על אוכל,...

תצוגה מקדימה

דלידה – חמארה אירופאית בשוק לוינסקי

קשה למצוא תרגום מדויק למילה חמארה, אבל דבר אחד בטוח, וזה שזו מילה בערבית, והיא מתארת בית קפה שכונתי קטן, מקום מפגש לגברים, ששותים בו אלכוהול ומשחקים בו שש בש וקלפים. כך שאיך שלא מסתכלים על זה, חמארה אירופאית זה סוג של...

תצוגה מקדימה

אבושדיד – הלהיט החדש בלבונטין

לבונטין הוא רחוב מדהים. כל מבנה שחולפים על פניו מרשים ביופיו הארכיטקטוני. המבנה המרהיב בלבונטין 16, שהיה פעם ביתה של משפחת אבושדיד, המשפחה של לאה אבושדיד, אשתו של איתמר בן אבי, זוכה לעדנה. הוא מואר מבחוץ, ואפשר לראות כמה יפה...

תגובות

פורסם לפני 6 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה