הבלוג של יעל מוריס

לא סוגרת ת'פה

לא סוגרת ת'פה זו גם אחת שלא מפסיקה לדבר, וגם אחת שלא יודעת שובע מאוכל. כזו אני. לא סוגרת ת'פה הוא בלוג אוכל, אבל מתכונים לא תמצאו בו. אני בחורה קטנה עם תיאבון גדול, הרפתקנית קולינרית שמחפשת כל הזמן אתגרים קולינריים חדשים:... +עוד

לא סוגרת ת'פה זו גם אחת שלא מפסיקה לדבר, וגם אחת שלא יודעת שובע מאוכל. כזו אני. לא סוגרת ת'פה הוא בלוג אוכל, אבל מתכונים לא תמצאו בו. אני בחורה קטנה עם תיאבון גדול, הרפתקנית קולינרית שמחפשת כל הזמן אתגרים קולינריים חדשים: מנות יוצאות דופן, מסעדות מרתקות מכל הקשת, החל במסעדות פועלים וכלה במסעדות שף, שווקי אוכל ומסעות קולינריים בארץ ובעולם. עקבו אחרי בפייסבוק: facebook.com/Losogeretapeh

עדכונים:

פוסטים: 302

החל מאוגוסט 2010

משתה פרסי מלכותי אצל סוראיה, סבתא פרסיה שמגישה לשולחן מאכלים פרסיים נפלאים, מתובלים בסיפורים מסמרי שיער על הבריחה ההדרגתית והמורכבת של המשפחה מאיראן.

12/01/2019

סוראיה, אישה מקסימה, אמא לשלושה ילדים, סבתא לשמונה נכדים וסבתא רבא לנינה חדשה, מארחת בביתה ארוחות eatwith, מאכילה את הסועדים במאכלים פרסיים מסורתיים, שהיא נהגה לבשל כבר מגיל צעיר, ומתבלת אותם בהסברים על ההרגלים והמנהגים הפרסים, ובין לבין משתפת בסיפור “יציאת מצרים” אישי מסמר שיער. אבל אל תתבלבלו, לא מדובר בסבתא זקנה, סוראיה הפכה לאמא בגיל 14, ולסבתה בגיל 35, אירוע יוצא דופן לא רק בשל גילה הצעיר, אבל על כך בהמשך.

סוראיה הוא שמה של מלכה פרסייה, שהתחתנה עם המלך הפרסי “השאה”, והמטבח של סוראיה שלנו הוא בהשראת מלכות פרס העתיקה. וגם הכניסה לבית של סוראיה מרגיש קצת מלכותי:

01. סוראיה - הכניסה לבית

בזמן שהמתנו לשאר המוזמנים, שתינו קצת יין אדום ונשנשנו נשנושי קרקר עם לביבת ירק

02. סוראיה - לביבת ירק

גם טעמנו משקה תפוחים ומי ורדים עם זרעי צ’יה. נכון שזרעי צ’יה נהיו בשנים האחרונות טרנד חזק מאוד בישראל, אבל בפרס הם לא דבר חדש, והסגולות שלהם ידועות שנים רבות.

03. סוראיה - שתיה

רגע לפני יריית הפתיחה הרשמית של המשתה, עוד טעמנו סלט עשבים.

04. סוראיה - סלט עשבים

ריקוד פתיחה לחימום

ועכשיו, אחרי שכולם התיישבו סביב השולחן, הגיע הזמן לפתוח את המשתה עם מרק חם לחימום הלבבות:

“אשה רשטה” מרק נודלס עם קטניות. אשה רשטה הוא מרק שנהוג היה להגיש בשמחות ולבקש משאלות. עוד מנהג שקשור במרק הזה הוא שכשיש משאלה גדולה, מבטיחים שאם היא תתגשם, יכינו לכולם את המרק הזה.

05. סוראיה - אשה רשטה

קידה ראשונה לשאה

ועכשיו למנות הראשונות. התחלנו עם מנה שיהודי טהרן נהגו לאכול בערב שבת: “גונדי” כופתאות חזה עוף וחומוס עם הל, חומוס וקמח.

06. סוראיה - גונדי

עוד מנה ראשונה, והפעם בסגנון מערב אירן: “דולמה” ממולאים מתוקים. עלי גפן וכרוב ממולאים במלא זעפרן, כרוב, פלפל, בורגול, מנטה, חמוציות, כמון, צימוקים, משמש יבש, שזיפים ורכז רימונים. מתוק וחמוץ וחריף באיזון מושלם.

07. סוראיה - דולמה

נתחיל את המשתה

עכשיו, אחרי שהתחממנו קצת, אפשר להתחיל את המשתה. הונחו על השולחן ארבעה מאכלים, אני מקווה מאוד שחיברתי נכון בין השם לתמונה. הכל היה טעים ונפלא.

“חורשט אלוו” תבשיל שזיפים – תבשיל מתוק וחמוץ עשוי שזיפים מיובשים,ירק, בשר וכורכום.

08. סוראיה - חורשט אלוו

“פולו שירין” אורז צבעוני מתוק – אורז מתוק, מקושט בקליפות תפוז מקורמלות, גזר וזעפרן

09. סוראיה - פולו שירין

“שיביד פולו” עוגת אורז עם שמיר ולימה – שמיר ירוק, תפוח אדמה, זעפרן, לימה, שום, ואורז

10. סוראיה - שיביד פולו

“חורשט רורמה סבזי” תבשיל ירק פרסי – תבשיל ירוק מלא במגון עשבים ובשר, משולב עם שעועית אדומה ולימון פרסי שחור

11. סוראיה - חורשט רורמה סבזי

הרמת כוסית מלכותית

אחרי שאכלנו ושבענו, היינו צריכים קצת מנוחה. הדר, חברת המשפחה שבאה לעזור לסוראיה, עברה ומזגה לנו “אלבלו” ליקר דובדבנים – ליקר וודקה דובדבנים תוצרת בית, עם זעפרן, הל, קינמון וציפורן, מתכון בן 100 שנים השמור במשפחה. הדר סיפרה לנו שסוראיה, חוץ מלבשל מאכלים מעולים, מתמחית גם ברקיחת משקאות אלכוהול מצויינים.

12. סוראיה - אלבלו

כשליבנו טוב בליקר, סוראיה עשתה אתנחתא מההתעסקות בסירים, ובאה לשבת איתנו קצת. שאלתי אותה מתי היא עלתה לארץ, והיא ענתה שב-92, אבל אז נראה כי נפרץ סכר, והיא התחילה לספר לנו את הסיפור הבלתי יאמן של “יציאת מצרים” הפרטית של משפחתה. כידוע, בשנים 80-88 התחוללה מלחמת איראן-עיראק. כשהבן השני של סוראיה קרב לגיל 17 בשנת 86, הם ידעו שעל פי הצו של חומייני הוא יגוייס לצבא, וכדי להציל אותו מגזר דין מוות שכזה, הם הבריחו אותו ביחד עם עוד 20 נערים לישראל. המלחמה היתה בשיאה כשביתה הבכורה הגיעה לחדר יולדות ללדת את ביתה הבכורה שלה, תחת מטח כבד של הפגזות, והלידה התקיימה בגשם של זכוכיות. מיד בצאת התינוקת מבטן אמא, אספה המשפחה את מעט חפציה וברחה לגבול בצפון, כדי להבריח את זוג ההורים הצעירים מאיראן למקום בטוח יותר. זה לא היה פשוט, כי בעלה היה מסורב דרכון, והיו צריכים לדאוג לו לדרכון מזוייף. לאחר מסע מפרך הם הגיעו לישראל. סוראיה, בעלה והילד הקטן, שהיום הוא רופא שיניים מצליח, חזרו לטהרן וחיכו עוד כמה שנים עד שברחו גם הם, בסיפור לא פחות מסמר שיער.

אותה נכדה שנולדה במלחמה נהיתה בעצמה אמא לאחרונה, וכעת נמצאים פה בישראל חמישה דורות של נשים, מאמה של סוריא, בת ה-84, שעלתה גם היא כמה שנים לאחר מכן, ועד הנינה הטריה.

אחרי כל הסיפורים האלו היינו זקוקים לסיבוב נוסף של אלכוהול. שתינו “ראשקאק” ערק ירוק – קוקטייל ערק עם עשבי רשקאק, לימונים, נענע וזעפרן

13. סוראיה - ראשקאק

פינאלה מתוק

ואחרי שירד קצת האוכל, התפנה גם מקום לקינוחים. התחלנו עם “פולקי” ממתקי דבש וזעפרן – עשוים מזעפרן, דבש, מי ורדים וחמוציות, שנותנות להם טעם חמצמץ מפתיע, והרבה פחות מתוק ממה שאפשר היה לצפות.

14. סוראיה - פולקי

הממתקים האלו היו מושלמים לצד תה פרסי מתובלן בכל טוב שהגישה לנו סוראיה.

15. סוראיה - תה

ועכשיו הגיעו הקינוחים האמיתיים. הראשון הוא “פלודה” ברד מי ורדים עם אטריות, שמוגש עם מיץ ליים ופיסטוק. יצא לי לטעום בעבר פלודה בשוק לוינסקי, ולא הצלחתי להתחבר, כנראה כי הייתי צריכה לטעום את הדבר האמיתי, כי הפלודה של של סוראיה היה פשוט נפלא.

16. סוראיה - פלודה

הקינוח השני היה “שיר בראנז” פודינג קוקוס ואורז. אני מאוד אוהבת פודינג אורז, אבל לא ממש סובלת קוקוס, ובכל זאת הקינוח הזה היה נפלא, סיום מושלם לארוחה.

17. סוראיה - שיר בראנז

עם הקינוח, סוראיה עוד סיפרה לנו שבישראל היא עסקה בעיצוב טקסטיל, היא היתה נוסעת לסין שיכינו לה את הדגמים שהיא עיצבה, ומוכרת אותם בארץ לסיטונאים. אבל בשנים האחרונות השוק הזה כבר לא מניב פירות, היא סגרה את העסק והתחילה להתפרנס מאירוח פרסי מסורתי אצלה בבית. הכי להוציא לימונדה מהלימונים…

זה היה ערב מושלם, עם אנשים מעניינים, אוכל משובח וסיפורים מרתקים, ממש אלף לילה ולילה בגרסה מקומית.

סוראיה
eatwith

אהבתם את הפוסט? רוצים לא לפספס פוסטים נוספים של ‘לא סוגרת ת’פה’?
לחצו על כפתור ה- עקבו אחרי – למעלה משמאל – הכניסו את כתובת המייל שלכם
ותקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם משהו חדש,
או עשו Like בעמוד הפייסבוק של לא סוגרת ת’פה

עוד מהבלוג של יעל מוריס

תצוגה מקדימה

סיור אוכל בחיפה עיר תחתית

הפעם אספר לכם מפגש של ארבע בנות שמסוגלות להעביר יום שלם באכילה בלתי פוסקת, בזחילה ממקום אוכל אחד למשנהו. את הסיור הפרטי שלנו הובילה נעמה סובול, כותבת הבלוג המעולה תרבות אכילה, בלוג חיפאי על אוכל,...

תצוגה מקדימה

דלידה – חמארה אירופאית בשוק לוינסקי

קשה למצוא תרגום מדויק למילה חמארה, אבל דבר אחד בטוח, וזה שזו מילה בערבית, והיא מתארת בית קפה שכונתי קטן, מקום מפגש לגברים, ששותים בו אלכוהול ומשחקים בו שש בש וקלפים. כך שאיך שלא מסתכלים על זה, חמארה אירופאית זה סוג של...

תצוגה מקדימה

אבושדיד – הלהיט החדש בלבונטין

לבונטין הוא רחוב מדהים. כל מבנה שחולפים על פניו מרשים ביופיו הארכיטקטוני. המבנה המרהיב בלבונטין 16, שהיה פעם ביתה של משפחת אבושדיד, המשפחה של לאה אבושדיד, אשתו של איתמר בן אבי, זוכה לעדנה. הוא מואר מבחוץ, ואפשר לראות כמה יפה...

תגובות

פורסם לפני 5 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה