הבלוג של יעל מוריס

לא סוגרת ת'פה

לא סוגרת ת'פה זו גם אחת שלא מפסיקה לדבר, וגם אחת שלא יודעת שובע מאוכל. כזו אני. לא סוגרת ת'פה הוא בלוג אוכל, אבל מתכונים לא תמצאו בו. אני בחורה קטנה עם תיאבון גדול, הרפתקנית קולינרית שמחפשת כל הזמן אתגרים קולינריים חדשים:... +עוד

לא סוגרת ת'פה זו גם אחת שלא מפסיקה לדבר, וגם אחת שלא יודעת שובע מאוכל. כזו אני. לא סוגרת ת'פה הוא בלוג אוכל, אבל מתכונים לא תמצאו בו. אני בחורה קטנה עם תיאבון גדול, הרפתקנית קולינרית שמחפשת כל הזמן אתגרים קולינריים חדשים: מנות יוצאות דופן, מסעדות מרתקות מכל הקשת, החל במסעדות פועלים וכלה במסעדות שף, שווקי אוכל ומסעות קולינריים בארץ ובעולם. עקבו אחרי בפייסבוק: facebook.com/Losogeretapeh

עדכונים:

פוסטים: 310

החל מאוגוסט 2010

לאחרונה אני בקדחת שווקים, ולכל שוק יש את הקסם המיוחד משלו. והפעם סיור נפלא של צבעים וניחוחות בשוק בעכו, שהתחיל עם כוויה מיותרת בלשון, ונגמר בארוחה יצרית מעוררת חושים, חגיגה גסטרונומית של ממש.

11/02/2015

אין עונג גדול יותר מלקחת סתם יום של חופש באמצע השבוע ולצאת מתל-אביב למקומות רחוקים. ואם יום החופש הזה אורז בתוכו את השילוש המופלא של שוק-ים-וארוחה טובה, החופשה מטפסת למדרגות של קדושה עילאית. למרות שהתחזיות איימו שעומדת לפרוץ לחורף החמים שלנו סופה עם אובך, כשיצאנו מהרכב בעכו קיבלה את פנינו שמש חמימה עם קורטוב של רוח מלטפת.

יום של חופש צריך להתחיל עם קפה, ובכלל לא משנה שכבר שעה לפני חצות היום. נכנסנו אל הבזאר הטורקי בחיפוש אחר קפה בדר, רק כדי לגלות שהוא סגר. אבל אנחנו כבר היינו לגמרי בעניין הקפה, ואחרי חיפושים די משמימים, מצאנו את עצמנו בממתקי עבד אלהאדי, חנות ממתקים ברחוב הראשי שבכניסה אל השוק. ביקשנו קפה ומיד הצטערנו לשמוע שהוא ממש לא מתכוון לבשל לכבודנו אותו, הוא רק ימזוג לנו לכוס. כן, את זה אנחנו יכולים גם לבד. עם הקפה המאכזב לקחנו לנו כמה מעמולים ובקלאווה אחת, בכל זאת חנות “ממתקים מזרחיים וערביים”. הממתקים היו הכי לא מרגשים שאפשר, והקפה מצידו היה דלוח ומבאס. לצערנו לא נשכח את הפתיחה הלא מוצלחת הזאת בכל שארית היום, כי היא נצרבה לא רק בזיכרוננו, כי אם גם בלשוננו, עם הכווייה שהקפה המיותר הזה השאירה לנו.

אבל… מכאן זה יכול היה רק להשתפר, וזה בדיוק מה שקרה. בשוק עצמו מצאנו את חנות התבלינים “קפה בדר“, אח של בדר מקפה בדר שנסגר בבזאר הטורקי. הוא הכין לנו אספרסו מתערובת קפה ערביקה, אחת מהתערובות הרבות והמיוחדות שהוא ואשתו מוכרים שם. התפנקנו לנו עם החוויה המתקנת, ועכשיו יכולנו סופסוף לפתוח את יום השוק ברגל ימין.

01. השוק בעכו - קפה בדר

גם לממתקים היינו צריכים חוויה מתקנת, ומצאנו אותה בדוכן הממתקים הענקי בכניסה לשוק. מיקס של בוטנים עם דבש עשה את העבודה, והעביר סופית את הטעם הרע שנשאר לנו מהפתיחה האומללה של היום. עם זאת, הכוויה על הלשון נשארה שם בתוכחה.

02. השוק בעכו - דוכן מתוקים

לא סוגרת ת'פה ©

עכשיו התחלנו להסתובב בשוק ולספוג צבעים, ניחוחות וסיפורים. הריח הראשון שתפס לנו את האף היה ריח פרי הים, בכל זאת עיר נמל:

04. השוק בעכו - מהים

05. השוק בעכו - מהים

06. השוק בעכו - מהים

עברנו גם ליד חנות דגים מוזרה

07. השוק בעכו - חנות דגים

אחרי הניחוחות הגיע תורם של הצבעים העזים של תבלינים, חליטות, סבונים, מיני קטורת וגם סלסלות.

08. השוק בעכו - תבלינים

09. השוק בעכו - תבלינים

10. השוק בעכו - תבלינים

11. השוק בעכו - סלסלות

אל הצבעים הצטרפו ההבטחות. זה מרזה וזה עוצר את התיאבון, זה מעודד חילוף חומרים וזה פותח עצירות

12. השוק בעכו - עשרק לעצירות

והנה קטורת שמבטיחה הצלחה, פרנסה, מיגור עין הרע, זוגיות וטהור הבית. “וגם שלום במזרח התיכון?” שאלתי. “לא”, ענה, “לזה עוד לא מצאו פיתרון”.

13. השוק בעכו - קטורת לכל דבר

ואז נכנסנו לחנות תבלינים מסתורית, שנראתה לא פחות מחנות של כשפים. מלבד התבלינים והתפאורה של הדלועים, גם גביע של ניצחון היה שם, לצד תמונה של בעל המקום משנים רחוקות, כאשר הוא רכב על סוסו אל הניצחון שזיכה לו את הגביע.

14. השוק בעכו - חנות תבלינים

גם הדרים יש בשוק

15. השוק בעכו - הדרים

וזה כבר הזכיר לי שאי אפשר לעשות ביקור בשוק בלי לשתות מיץ טוב, ובשוק של עכו שותים מיץ קני סוכר. כדי לעדן מעט את המתיקות העזה של קני הסוכר, הוספתי לו ג’ינג’ר ולימונענע, כל המרכיבים טריים, והכל הוכן במקום. אין כמו מיץ טרי בשוק לריענון ופינוק.

16. השוק בעכו - מיץ קני סוכר

השוק לקח אותנו אל הים, והרוחות, שהתחילו להתגבש לקראת הסופה הצפויה, הביאו את הים אלינו. מיהרנו לחזור אל השוק המקורה כדי לתפוס מכסה מפני הרוחות, המים והמלח, ובדרך נתקלנו בדוכן המיצים הצבעוני הבא:

17. השוק בעכו - דוכן מיצים

ואחרי כל הצבעים והריחות האלו, נפתח לנו התיאבון, והלכנו לחפש את מסעדת “דלאל” בבזאר הטורקי. קל מאוד לפספס אותה, אז מומלץ לא למצמץ. מדובר בחדרון קטנטן עם שניים וחצי שולחנות.

18. השוק בעכו - דלאל - המקום

את המקום פתח לפני 11 חודשים אוסמה דלאל, ילדון צעיר בן 24 (אבל לא נראה יום יותר מ-15). הוא שאל אותנו אם הזמנו מקום, ולמרות שהמקום היה ריק, כבר חששנו שהוא ישלח אותנו בחזרה לתל-אביב רעבים, אבל הוא מיד סידר לנו שולחן ובחר לנו דיסק של מוזיקה ערבית, כי ארוחה היא חוויה רב חושית, ואצל דלאל לא מתחילים בלי מוזיקה הולמת ברקע.

אומרים שבמטבח נקי במיוחד אפשר לאכול מהרצפה. אני לא הייתי ממליצה לאכול בשום מקום מהרצפה, ולא, אל דאגה, לא אכלנו מהרצפה של דלאל, אבל גם לא יכולנו להתעלם ממנה.

19. השוק בעכו - דלאל - הרצפה

עוד לפני שהספקנו להתיישב, דלאל כבר מזג לנו כוסית של עארק תוצרת בית שהוא הכין בעצמו מענבים ושומר. בהמשך הארוחה הוא מזג לנו עוד פעמיים, ובסוף הוא פשוט השאיר את הבקבוק על השולחן, שנמזוג לעצמנו. למרות שאני לא חובבת עארק, העארק של דלאל הצטיין בעדינות נעימה, והוא גם לא נתן בעיטה של אלכוהול, ולכן היה קל לשתייה.

אם לא אכפת לכם, אמר לנו דלאל, אני אבחר לכם את המנות. לא היה אכפת לנו. לא ראינו תפריט, לא ידענו מחירים, והפקדנו את גורלנו לשעתיים וחצי הקרובות בידיו. הוא ניגש אל המטבח הסמוך ואנחנו הצצנו אליו בהערצה

20. השוק בעכו - דלאל - החלון למטבחון

לפני שהגיע האוכל ביקשנו לשטוף את הידיים, ודלאל הביא לנו אל השולחן קערת מים קרים עם קרח ולימון, אליה הוסיף שמן יסמין. זה היה מרענן ומפתיע כאחד.

21. השוק בעכו - דלאל - שטיפת ידיים

פתחנו עם ארבע מנות ראשונות נהדרות:

סלט גרגירים עם פריקי – חיטה  ירוקה מעושנת קלות, שקדים, לאבנה תוצרת בית ועשבי תיבול (22 ₪)

22. השוק בעכו - דלאל - סלט גרגירים עם פריקי

פטאייר – שלושה כיסוני בצק בצורת אזני המן ממולאים בסלט תרד קצוץ ומתובלן בתבלין סודי (21 ₪)

לא סוגרת ת'פה ©

חצילים בטאבון – שלישיית חצילונים עם עריסה ביתית וטחינה (19 ₪)

24. השוק בעכו - דלאל - חציל

סלט ירוק עם גרעיני רימונים (28 ₪)

25. השוק בעכו - דלאל - סלט ירוק

לעיקריות הוא החליט בשבילנו שניקח שתי מנות. את האחת הוא נתן לנו לבחור מבין שתי חלופות שהוא תיאר לנו. לגבי השנייה הוא רק אמר לנו שזו “מנת הבית – מנת דלאל – יש טקס מסויים, יש כמה דברים, עוד נגיע לזה…”. כשהגיעה המנה אל השולחן, הוא חזר עם שמן היסמין שמזג קודם למי שטיפת הידיים, והפעם הוא מרח לנו אותו על הכרית שבבסיס האגודל של היד הדומיננטית, “כי אוכל זו חוויית חושים, כמו לעשות סקס, וצריך להפעיל את כל החושים”. כעת הוא גילה לנו ששמה של מנת הבית – עכו סבתא ו-ואן גוך. עכו מפורסמת בשני דברים: דגים וחומוס, שניהם מרכיבים במנה: יש פירה חומוס מלמטה, בלי טחינה, בלי חמאה, בלי שמנת, בלי תבלינים, בלי שום דבר אחר – גרגרי חומוס שהתבשלו במשך הרבה הרבה זמן, ויש גם את הדג. סבתא למה? כי במנה יש לאבנה מהמתכון של הלאבנה הביתית של סבתא שלו והאפונה הכבושה שלה. ואן גוך זה בשל הצבעוניות של המנה. (82 ₪)

27. השוק בעכו - דלאל - עכו, סבתא וואן גוך

וכאן מגיע הטוויסט המפתיע במיוחד של המנה. את הביס הראשון של מנת הבית הזו דלאל מאכיל כל סועד וסועד במסעדה שלו. מביך, מוזר ומרגש. והטעם – גן עדן.

28. השוק בעכו - דלאל - דלאל מאכיל אותי

המנה שבחרנו לנו בעצמנו היא טארטור – מאכל עכואי מאוד מאוד קלאסי – בצל שרוף, תפוחי אדמה, דג, טחינה, סומק ושקדים – אפויים בטאבון. הטוויסט של דלאל על המנה המסורתית הוא בבצל – במקום לשרוף אותו הוא מבשל  אותו בתה יסמין, שממתיק ומעדן אותו (79 ₪). כן, שוב תה יסמין… גם המנה הזו היתה אלוהית.

26. השוק בעכו - דלאל - טארטור

“איך אתה בונה את המנות?” שאלנו. “דמייני לך שאת נוהגת ברכב, את מסתכלת קדימה ורואה את העתיד, ובו זמנית את צריכה גם להסתכל במראה למעלה לראות את העבר, לחשוב בין עבר ועתיד. ככה אני בונה את המנות – לקחת את הדבר הכי מסורתי ולשחק בו”. המקורות שלו הן הבישולים המסורתיים שהוא מכיר מהמשפחה, אבל הוא גם קורא הרבה. יש לו ספר בישול בן למעלה מ-100 שנה, שהיה של סבתא שלו, יש רק ארבעה עותקים בעולם של הספר הזה. כתבה את הספר מרי סאלח חבאז, בחורה יפואית שנסעה ללמוד בפריז ולונדון וכשחזרה התאהבה בעכו ונשארה שם. היא הביאה איתה את הידע והטכניקה של המטבח האירופאי, ובמקביל גילתה בעכו דברים חדשים לגמרי ממה שהכירה ביפו. הספר הודפס בעשור הראשון של המאה ה-20 וקרוי המדריך לנשים. הוא מחולק למטבח האירופאי ולמטבח הערבי, אבל זה לא רק ספר בישול, אלא גם ספר הדרכה, איך לעשות כבושים, ממתקים וריבות, אבל גם איך להסיר מסטיק שנדבק לשטיח.

במסעדה קינוח אחד בלבד – ליאלי ביירות – לי זה נשמע לגמרי כמו “ליעלי”, נשבעת לכם. אבל לא. ליאלי ביירות זה לילות ביירות – עוגת סולת מבושלת בחלב, קציפה של שמנת, סירופ של גרניום, לימונים, ופרי עונתי – תותים. אלי זה פחות דיבר, לא שזה עצר בעדי מלחסל את המנה.

29. השוק בעכו - דלאל - ליאלי בירות

הארוחה הזו הרגישה לגמרי כמו משתה תענוגות יצרי ורב חושי, והיא נמשכה למעלה משעתיים וחצי, ובכלל לא הרגשנו איך שהזמן עף לו. את המחירים לא ידענו מראש, והחשבון בסופו של דבר היה נמוך בהרבה משציפינו – 276 ₪.

בדרך חזרה אל המכונית עצרנו בחנות ששמה סיקרן אותנו: “החנות למשמעות“. מדובר בתוכנית של עמותת כיוונים, שמהווה מרכז להכשרה בתחום המסחר והמכירות עבור צעירים עם נכויות פיזיות ו/או חושיות. המפגש עם המוכרים המקסימים היה בעיני מרגש, ולא יכולתי שלא לקנות מהם צעיף מהמם, ביודעי שהפעם לכסף שלי יש משמעות. דרך מקסימה לסגור יום עשיר בחוויות חושיות.

הנהיגה חזרה כבר היתה בשיאי הסופה, השמש שקעה לתוך האובך, והרכב איים לאבד את אחיזתו בכביש. זו היתה חוויה אפוקליפטית משהו, והיא הוסיפה עוד חן ליום הזה, למרות שזה הרגיש כמו מאבק מאתגר נגד איתני הטבע.

על סיורים קולינארים בשווקים נוספים:

בארץ:
נצרת
שוק נצרת
ירושליםהעיר העתיקהעוד העיר העתיקהמחנה יהודהשוב העיר העתיקהועוד העיר העתיקה
תל אביבשוק התקווהנווה שאנן (התחנה המרכזית הישנה)שוק לוינסקישוק הכרמל
עכו: השוק בעכו

בעולם:
לונדון
LeadenhallBorough
אמסטרדםAlbert CuypmarktLindengrachtNoordermaktAlkmaar
בודפשטLehel MarketCentral Market
פירנצהSan Lorenzo Mercato
ברצלונהMercat de la BoqueriaMercat de Santa CaterinaMercat Sant AntoniCol·Lectiu d’Artesans de l’Alimentació
ברליןשווקי חג מולדMarkthalle NeunMarheineke MarkthalleWinterfeldt MarktRogacki (שוק דגים)Street Food Thursday at Markthalle Neun

אהבתם את הפוסט? רוצים לא לפספס פוסטים נוספים של ‘לא סוגרת ת’פה’?
לחצו על כפתור ה- עקבו אחרי – למעלה משמאל – הכניסו את כתובת המייל שלכם
ותקבלו הודעה למייל בכל פעם שאפרסם משהו חדש,
או עשו Like בעמוד הפייסבוק של לא סוגרת ת’פה

 

עוד מהבלוג של יעל מוריס

תצוגה מקדימה

סיור אוכל בחיפה עיר תחתית

הפעם אספר לכם מפגש של ארבע בנות שמסוגלות להעביר יום שלם באכילה בלתי פוסקת, בזחילה ממקום אוכל אחד למשנהו. את הסיור הפרטי שלנו הובילה נעמה סובול, כותבת הבלוג המעולה תרבות אכילה, בלוג חיפאי על אוכל,...

תצוגה מקדימה

דלידה – חמארה אירופאית בשוק לוינסקי

קשה למצוא תרגום מדויק למילה חמארה, אבל דבר אחד בטוח, וזה שזו מילה בערבית, והיא מתארת בית קפה שכונתי קטן, מקום מפגש לגברים, ששותים בו אלכוהול ומשחקים בו שש בש וקלפים. כך שאיך שלא מסתכלים על זה, חמארה אירופאית זה סוג של...

תצוגה מקדימה

אבושדיד – הלהיט החדש בלבונטין

לבונטין הוא רחוב מדהים. כל מבנה שחולפים על פניו מרשים ביופיו הארכיטקטוני. המבנה המרהיב בלבונטין 16, שהיה פעם ביתה של משפחת אבושדיד, המשפחה של לאה אבושדיד, אשתו של איתמר בן אבי, זוכה לעדנה. הוא מואר מבחוץ, ואפשר לראות כמה יפה...

תגובות

פורסם לפני 6 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה