פאייה – תפארת המטבח הלטיני

כשהזמינו אותי לסדנא של אוכל לטיני לא היססתי לרגע. לנגד עיני ראיתי רקדניות פלמנקו עם שמלות אדומות, עקבים גבוהים וקסטניאטות שחורות. טוריאדורים עם תלבושת אותנטית מחזיקים בסדין אדום, רקדני סלסה שרמנטיים ומסוקסים, קרלוס גרדל שר טנגו ענוג לזוג רקדנים מאוהב… בקיצור פאייה

אני כל כך אוהבת סדנאות אוכל!

לכן כשהזמינו אותי לסדנא של אוכל לטיני לא היססתי לרגע. לנגד עיני ראיתי שילוב צבעים, מרקמים וטעמים, רקדניות פלמנקו עם שמלות אדומות, עקבים גבוהים וקסטניאטות שחורות. טוריאדורים עם תלבושת אותנטית מחזיקים בסדין אדום, רקדני סלסה שרמנטיים ומסוקסים, קרלוס גרדל שר טנגו ענוג לזוג רקדנים מאוהב… בקיצור שילוב של עושר תרבותי עתיק יומין שעובר כחוט השני בין ספרד ופורטוגל לבין דרום אמריקה: מקסיקו, פרו, צ׳ילה, ארגנטינה…

טוב, נחזור למציאות.
הרי לא באנו לאולם נשפים ולא לזירה של מלחמות שוורים. באנו לבשל!
אולם אצלי בישול הוא חוויה ויצירה, ולא רק משהו טכני של ערבוב מרכיבים, כך שאני נותנת לדמיון לסחוף אותי למחוזות רחוקים לריחות, לטעמים ולהווי המקומי.

הסדנא התקיימה בסטודיו לבישול, ב״מרכז לקולינאריה חוויתית״ בניצוחו של שף זיו שטיינברג.
זיו עבד בהמון מסעדות: טורקיז, קפה נואר, סבסטיאן, אודאון (המסעדה שכל כך אהבתי, ונסגרה לצערי), קייטרינג קטלית ועוד… לתפיסתו של זיו שף צריך לדלג כדי ללמוד, להתפתח, לנסות ולגוון.

הסדנא הזו באמת בנויה על חדוות היצירה ומתאימה לימי גיבוש. המתכונים שקיבלנו
היו מתומצתים ופתוחים לשינויים, הן מבחינת המרכיבים והן מבחינת הכמויות. והתוצאות? היו מצוינות.
למרות כמה מהמורות בדרך, בלגן בקשר לכלי המטבח ולחומרים ומספר בעיות ניקיון שנתקלתי בהם, וכוויית קרמל שחטפתי באצבע (סיכון מקצועי…חחח), האוכל יצא מדהים! במיוחד אחרי כוס מוחיטו צונן…

הנה תמונות מהמנות שהוכנו:

סביצ'ה – דג נא בסגנון פרואני.
אמפנאדס – מאפה בצק במילוי בשר וגם במילוי טונה וירקות.

לקינוח – פלאן קוקוס וקרמל, תראו למעלה כמה יפה הוא 🙂

ונעבור למתכון, פאייה  – תבשיל אורז בסגנון קאטלוני, אפשר להכין עם בשר, עוף, דג, פירות ים או טופו, או שילוב שלהם, (מתכון בסוף).שהמון אנשים ביקשו בעקבות תמונה שהעלתי לפייסבוק:

פאייה – הנה הגרסה שלי למה שלמדתי במסגרת הסדנא

מרכיבים ( ל -8 מנות )

לאורז
2 כוסות אורז
3.5 כוסות מים
1 כפית מלח

שאר ירקות
3 בצלים קצוצים (אפשר לערבב בין לבן לסגול)
2 גזרים קצוצים לקוביות קטנות
3 שיני שום קצוצות
2 פלפלים אדומים קצוצים לקוביות קטנות
2 עגבניות גדולות קצוצות לקוביות קטנות
2 פלפל צ'ילי אדום קצוץ לקוביות קטנות
1 פלפל חריף ירוק קצוץ לקוביות קטנות
1/2 פחית גדולה של עגבניות מרוסקות

בשר/דגים/פירות ים/ טופו או שילוב ביניהם (אפשר לוותר לחלוטין ולהשאיר אותה צמחונית, אך הטעם יהיה שונה).
אני שמתי:
250 גרם טבעות קלמרי קפואות
250 גרם שרימפס קפואים
בשר נקי מעצמות וקצוץ גס של 3 כרעי עוף מבושלות (דרך נהדרת לנצל שאריות).

תבלינים
פלפל שחור
1 כפית מלח
2 כפות פפריקה מעושנת (ניתן להשיג בחנויות התבלינים)
1 כפית פלפל צ'ילי גרוס
2 כפות כורכום
כמה חוטי זעפרן (לא שמתי הפעם)
כוס פטרוזיליה קצוצה לקישוט

1/4 כוס שמן זית לטיגון

ההכנה

מכינים אורז: מטגנים במעט שמן זית, מוסיפים את המים והמלח, ומבשלים 18-20 דקות. משאירים את הסיר סגור לעוד 15 דקות.

הפאייה:
מטגנים את הבצל בשמן זית עד שנהיה שקוף. מוסיפים את הירקות הקצוצים. בהתחלה גזר ואחרי 3-4 דקות את שאר הירקות.
מטגנים תוך כדי ערבוב, מספר דקות.
מוסיפים את העגבניות המרוסקות ואת התבלינים. מכסים את הסיר ומבשלים כ-15 דקות.
מוסיפים את הקלמרי והשרימפס ומבשלים על אש קטנה לאיחוד טעמים לעוד 10 דקות.

להגשה מוסיפים את האורז ואת העוף לסיר ומערבבים. מוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה וזוללים.

המרכז לקולינריה חוויתית, בן-אביגדור 18, תל-אביב
אתר הסטודיו לבישול
http://www.bishulon.co.il/

בתיאבון!
חיים וטעים!

אורלי כהן - חיים וטעים
אוהבת את החיים הטובים והטעימים: לבשל, לאפות, לצלם, לטעום, לטייל, לבלות, ליצור, לעצב, לשתף, לכתוב ולספר. יחד עם זאת, בריאות הגוף, הנפש והנשמה חשובים לי ואני משתדלת לשלב ביניהם. חיים וטעים זה המוטו שלי.