הבלוג של keren lefler

כוחו של מגע

מרצה ומטפלת מזה22 שנה בדיקור סיני ועיסוי רפואי. מתמחה בטיפול בבעיות אורתופדיות על פי שיטת האיזון של ד"ר טאן. מטפלת במבוגרים, בוגרים וילדים.

עדכונים:

פוסטים: 16

החל מאוגוסט 2011

ממתק ממכר,משמין,עושה חצ’קונים,מקלקל שיניים … את זה כבר כולנו יודעים. אך מסתבר שהשוקולד גם עשיר בויטמינים ומינרלים, מכיל נוגדי חימצון, מסייע למניעת מגרנות,מוריד לחץ דם ו …

31/12/2011

מחקרים רבים נעשו בשנים האחרונות על אכילת שוקולד ותרומתו לגוף. הממתק הטעים והממכר שרבים מחפשים הצדקות לאוכלו.

להלן כמה עובדות והסברים כיצד פועל השוקולד על מערכות הגוף השונות:

השפעת השוקולד על מערכת החיסון

הקקאו, מרכיבו העיקרי של השוקולד, עשיר במגנזיום, סידן, ברזל, אבץ, נחושת, אשלגן ומנגן. בנוסף ניתן למצוא בו את הויטמינים: B1,B2,B3,A,E. כל אלו חומרים חיוניים לחיזוק ושימור גופנו. חלקם שיכים לקבוצת נוגדי-חימצון (אנטי-אוקסידנטים) העוזרת לרקמות הגוף להשתקם ומונעת מחלות.

בקקאו קיים קופאין, חומר השייך למשפחת המתיל-קסאנטינים ונחשב לסם המעורר את מערכת העצבים הסימפתטית. הוא מגרה את בלוטת האדרנל להפריש אדרנלין, מעלה את קצב הלב, הנשימה ולחץ הדם. כמות הקפאין בקקאו נמוכה מכמותו בקפה ובתה.

השפעת השוקולד על מערכת העצבים:

השוקולד מכיל חומר ממריץ הנקרא תאוברומין, זהו מוליך עיצבי של טריפטופן – חומצת אמינו חיונית לגוף המתקבלת רק ע”י המזון (הגוף לא יודע לסנתז אותה לבד). בגוף הופכת חומצת אמינו זו להורמונים כמו מלטונין ולמעבירים עצביים כמו סרטונין. טריפטופן גורם להרפיית מתח בגוף ומשרה שינה. הוא מפחית דכאון, ועוזר למנוע מגרנות.

מצב רוח ירוד מלווה בדרך כלל ברמות נמוכות של הסרטונין במוח. מחקרים מראים שאכילת פחמימות ובעיקר שוקולד מצליחה לעלות את רמות הסרטונין.
השוקולד מכיל גם פנילאתילמין, הנחשב לנוגד דיכאון קל. השפעתו דומה לזו של האדרנלין והדופמין המיוצרים בגוף.

השוקולד מגרה במוח רצפטורים המעודדים שחרור אנדרופינים (שאחראים על תחושת רוגע). למכורים שביננו, במצב של מחסור בשוקולד יכולות להתעורר תגובות פסיכולוגיות הזהות לאלו של גמילה מסמים או מאלכוהול, מבינהם: הזעה, רעד, עצבנות וחוסר שקט עד תחושת חוסר אונים.

ההפרעה קשב וריכוז מתבטאת מבחינה נוירולוגית, בתת פעילות של אזורים מסוימים במוח. שוקולד, הנחשב לחומר מעורר, נצרך פעמים רבות באופן מוגבר בקרב הסובלים מהפרעה זו, כמנגנון השואף לפצות על תת הפעילות. צריכת שוקולד מוגברת כפיצוי, ממסכת לפעמים את ההפרעה ומקשה באבחון. השוקולד הנו זריקת מרץ המשפיעה באופן קיצוני, בבת אחת ולפרק זמן קצר יחסית, המסתיים בצניחה חדה ברמות העוררות והאנרגיה. הצניחה מובילה לצריכה מוגברת יותר של שוקולד וכך נוצר מנגנון ההתמכרות. מאידך, ויטאמין E וויטאמיני B נחשבים למסייעים בפעילות המוח בקרב אנשים אלו ולכן מינון מבוקר של שוקולד כהה עשוי להועיל.

השפעת השוקולד הכהה על מערכת הדם:

הקקאו נחשב למקור עשיר בטבע של נוגדני חימצון. החלקים הלא שומניים שלו מכילים פוליפנול, חומר הקיים בתה, יין, ענבים, פרות וירקות, שמן זית, קקאו ושוקולד. הפוליפנול  מגן על תהליכי חמצון בגוף. כנוגד חימצון הוא מחזק את מערכת החיסון בגופנו. במחקרים בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה, ניתן לקבוצה אחת שוקולד כהה (המכיל 30 מ”ג פוליפינול) ולקבוצה השניה שוקולד לבן שלא מכיל את החומר. לאחר 18 שבועות נמדדו לחץ הדם ושינויים בסימני התרחבות כלי הדם ונראה היה שבקבוצה שצרכה שוקולד כהה הופחת לחץ הדם משמעותית.

השוקולד הכהה משפר את תפקוד דופן כלי הדם ולכן כמות קטנה ממנו ביום מורידה לחץ דם ומגנה על דופן התא מפני טרשת נפוצה. כמות הפוליפנולים בשוקולד כהה היא 1500 מ”ג ל-100 גרם. בשוקלד חלב היא חצי. ריכוז הפנולים והאנטיאוקסידנטים בקקאו גדול פי 2 מריכוזו ביין אדום ותה.

במחקר אחר נלקחו מהמשתתפים דגימות דם כשעתיים ושוב כשש שעות לאחר שתיית נוזלים. קבוצה אחת קיבלה קקאו, הקבוצה השניה קיבלה משקה המכיל קפה וקבוצת הביקורת קיבלה מים. במעבדה נבדקה קרישת הדם. התוצאות לאחר שתיית הקקאו הראו, ירידה משמעותית בחומרי קרישה ודילול דם בין הדגימות שנלקחו לאחר שעתיים לבין הדגימות שנלקחו לאחר שש שעות. בקרב שותי הקפה נראתה פעולה הפוכה – עליית חומרי הקרישה. בקרב שותי המים לא נראה כל שינוי.
מסקנת החוקרים היתה, כי לשתיית קקאו השפעה מדללת דם בדומה לאספירין, היכולה להגן על כלי הדם מפני טרשת.

חומצת האמינו טריפטופן, המתקבלת בפירוק החומר הממריץ תאוברומין (הנמצא בשוקולד) מסייעת (ביחד עם חומצות אמינו ליזין) בהפחתת כולסטרול ובתפקוד תקין של מערכת החיסון בגופנו.

השפעת השוקולד על מערכת העיכול

הקקאו שבשוקולד מעכב רכיב שנקרא CFTR-mediated המתווך מעבר של כלוריד לאורך תאי האפיתל במעי הגס. בתור מעכב הוא מונע איבוד נוזלים במעי ובכך יכול להועיל במקרים של שלשול.

לסיכום

לאוהבי השוקולד שביננו, אכן נראה ששוקולד יכול לתרום לתחזוק מערכת הדם בגופנו, לעזור בשיפור מצב הרוח ולעורר את מערכת העצבים במצבי עייפות כשחייבים להמשיך לתפקד. אולם שימו לב – מדובר בקוביה עד שתיים של שוקולד כהה ליום.

למכורים למתוק שלא יכולים להסתפק בשתי קוביות עדיף לצרוך תחליפי שוקולד טעימים כמו: שוקולד חרובים, מולסה, דבש ופרות יבשים. אלו בריאים יותר.

עוד מהבלוג של keren lefler

תצוגה מקדימה

למה אנו זקוקים לקבוצה בחיינו ? והפעם קבוצה לפרודים,מתגרשים וגרושים

קוראים יקרים, כבוגרת לימודי הנחיית קבוצות וכמשתתפת מזה שנים רבות בתהליכים קבוצתיים במסגרות שונות, בחרתי לכתוב לכם הפעם על חשיבות הקבוצה. אני מאמינה מאוד בכוחה של הקבוצה...

תצוגה מקדימה

סגולותיו של מיץ עשב חיטה

עשב חיטה הינו אחת מצורות המזון המרוכזות ביותר של אנרגיית השמש. כשסוחטים אותו למיץ הוא מעניק לגוף אנרגיה רבה. מבחינה תזונתית 45 מ"ל עשב חיטה שווים לאחד ק"ג ירקות טריים. העשב נחשב למקור עשיר מאוד בכלורופיל (הדומה ביותר במבנה...

תגובות

פורסם לפני 8 years
תצוגה מקדימה

לימוד מדיטציה שלב אחר שלב, כי כל אחד יכול

קוראים יקרים, מזמינה אתכם ללמוד כיצד עושים מדיטציה. לא חייבים לקחת קורס בשביל זה. כל שעליכם לעשות הוא לבצע את השלבים הבאים: ברפואה...

תגובות

פורסם לפני 7 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה