הבלוג של עדי קאופמן

kaufman-cooking

עדי קאופמן, בת 37, בלוגרית האוכל והלייף סטייל המובילה (וגם ליידי קלאסית בחייה), בעלת הטור היומי המצליח "הבלבוסטע במטבח", מפטפטת וכותבת על החיים (המצחיקים, לרוב) ועל אוכל, מתכונים, אופנה, טיפוח ועיצוב בסטייל.

עדכונים:

פוסטים: 88

החל מדצמבר 2012

עדי קאופמן נפרדת מסבתא פנינה, הבשלנית האגדית, עם מתכון של עוגת שמרים הונגרית נפלאה

01/02/2017

אני לא יודעת אם הייתי כותבת על אוכל אילמלא סבתא פנינה.

סבתא נפטרה לפני כחודש וחצי, הפרידה קשה. למזלי – אני נשארת עם הזכרונות, הריחות, הטעמים ובעיקר המתכונים  והסיפורים שלה שאת כולם כתבתי לאורך השנים במחברת.

מגיל צעיר מאוד גדלתי במטבחה של סבתא, המטבח של סבתא לא היה ככל המטבחים של הסבתות שלכם (סלחו לי) הוא היה מטבח ענק של בית מלון.

מלון עצמאות בנתניה היה מלון בבעלות סבי צבי (הרשי) וסבתי פנינה (פירי) עליהם השלום, מלון קטן והראשון בעיר היפייפיה הזו, במלון הייתה מסעדה שהייתה פתוחה גם לאורחים מבחוץ. והיו רבים שבאו במיוחד מחוץ לנתניה על מנת להתענג על המטעמים של סבתא.

כילדה הסתובבתי בין הרגליים של כולם במטבח הזה ובחדר האוכל, הייתי מזוהה מאוד כחלק מהנוף של המקום וכחלק מהעסק הזה שאיננו עוד, לקח לי שנים להבין שחייתי אחרת משאר הילדים, אומרים שהמטבח הוא המרכז של הבית – המקום בו מתחוללים החיים, המטבח שאני גדלתי בו היה באמת מרכז של חיים שלמים של הרבה אנשים.

המסעדה הייתה מסעדה הונגרית, ככה גם היה רשום תחת הכותרת של מסעדת המלון. סבתא שלי שמעולם לא למדה בישול מקצועי, הגיעה אחרי זוועות השואה מאירופה עם שני ילדים קטנים ובעל צעיר ובנתניה הם בנו את חייהם בעשר אצבעות.

הכתבה הזו מוקדשת לשני אנשים אצילי נפש אלה שזכיתי להיות נכדתם.

סבא הרשל'ה וסבתא פנינה שלומוביץ

הרבה שנים מבקשים ממני מתכון לעגת השמרים ההונגרית המכונה - בייגלי, התמהמתי, חיכיתי למשהו גדול – לצערי, קרה משהו גדול. סבתא הלכה לעולמה.

לקראת שבת אני מעניקה לכם את המתכון שלה, בייגלי פרג אפשר להכין גם כבייגלי אגוזים או קקאו (ווריאציות בסוף המתכון)

מזכרת של רגע שלנו במטבח – אני וסבתא שלי, אליה אתגעגע כל ימי חיי.

עדי קאופמן וסבתא פנינה ז"ל מבשלות יחד במטבח

אין קונדיטוריה רצינית שלא מכינה את העוגה הזו. אני מכינה אותה עם מעט מילוי (ככה סבתא אהבה) ואח”כ טורפת את מה שנשאר ממנו בכפית… אבל ברוב המקומות מכינים אותה עם הרבה מאוד מילוי – זה עניין של טעם. הכמות שאני נותנת כאן למילוי היא גדולה.

בייגלי (עוגת השמרים ההונגרית) מתכון של סבתא פנינה ז”ל

מצרכים ל-2 רולדות

1/2 קילו קמח (3+1/4 כוס)

70 גרם חמאה

2 חלמונים מביצה L

1/4 כוס שמן

1/4 כוס חלב

4 כפות סוכר

50 גרם שמרים טריים/40 גרם שמרים יבשים

1 גביע אשל (או יוגורט לפחות 4.5% שומן)

קליפה מגוררת לימון גדול

לממרח הפרג – 100 גרם פרג טחון, חצי כוס סוכר, גרידה מלימון קטן, מיץ מלימון קטן, 1/8 כוס חלב.

למילוי אגוזים – 100 גרם אגוזים טחונים גס, ריבת משמש , מעט מים רותחים

למילוי קקאו – חצי כוס קקאו איכותי מנופה, 30 גרם חמאה מומסת, חצי כוס סוכר לבן/חום

 

להכנה

קודם כל חשוב לציין, סבתא שלי ממש לא הכינה את העוגה הזו עם מיקסרים, אפשר וראוי להכינה ידנית. חלק מהלישה אני עושה במיקסר כי זה נוח לי. אגב, אפשר גם מיקסר ידני עם הווים של הלישה.

בקערה קטנה לערבב בעדינות שמרים, סוכר וחלב ולשים בצד. הם יתגבשו ויהפכו למין עיסה שתהווה כמו התחלה של מחמצת (זה לוקח כעשר דקות)

לקערה של מיקסר מעבירים - חצי קילוגרם (3+1/4 כוסות) קמח מנופה, 2 חלמונים, קליפת לימון מגוררת, ואת התערובת של השמרים. מערבלים היטב עד שנוצרת התגבשות. מוסיפים גביע אשל ומערבבים. אם אתם רואים שהבצק יותר מידי דחוס תוסיפו כמה כפות של חלב.

לאחר שהבצק התגבש – רק אז מוסיפים את השומן, בחתיכות קטנות של חמאה ומוסיפים את השמן. לשים היטב כמה דקות במיקסר עד לקבלת בצק רך וגמיש.

מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ולשים כדקה בידיים, חשוב ללוש ולהרגיש אותו ביד, גם החום של הידיים עוזר מאוד לשמרים “לעבוד”, אם אתם מרגישים שהבצק  דביק מידי הוסיפו מעט קמח בכל פעם.

מעבירים את הבצק לקערה ומניחים מגבת לחה מעל. בחורף – כשעה התפחה, בקיץ קצת פחות.

באופן כללי כדאי שהמטבח שלכם יהיה מחומם, התנור גם עוזר לו מאוד בעיניין הזה.

אני מכינה את המילוי של הפרג – בקלחת קטנה אני מבשלת חלב, מיץ לימון, גרידה, סוכר עד לביעבוע, מוסיפה את הפרג. מערבבת כל הזמן היטב על מנת שלא ידבק ויצא “אחד אחד”. מורידים מהאשש ומצננים, אני מעדיפה לצנן בקערה.

מילוי האגוזים מערבבים ריבת משמש בקערה עם מעט מים רותחים שמדללים אותה, מורחים את הריבה, מעליה מפזרים את האגוזים.

מילוי הקקאו מורחים חמאה מומסת, מפזרים קקאו מנופה ומעל סוכר לפי טעמכם.

כשהבצק מוכן אני חוצה אותו לשני חלקים, פותחת כל חלק לעלה בעובי כחצי ס”מ, מורחת את הממרח שבחרתי , מגלגלת וסוגרת בצדדים.

מעבירים לתבנית אפייה של התנור, על גבי נייר אפייה. בינתיים מחממים את התנור ל- 180 מעלות (לא בטורבו).

מורחים חלמון ביצה על העוגה, נותנים לה לתפוח מעט כמה דקות ומכניסים לתנור לכ- 20/25 דקות. תלוי בתנור.

איך יודעים שהיא מוכנה? שהיא שחומה ויפה – תסמכו על סבתא.

בייגלי עוגת שמרים הונגרית עדי קאופמן

אני מודה לכל אחד ואחת מכם על המילים המרגשות שכתבתם לי ועל הנחמות שקיבלתי מכם, בזכותכם – סבתא שלי כל יום חיה במטבחים שלכם וזו מתנה אדירה.

ואם אתם חושבים שנגמרו לי המתכונים, אז אתם טועים – סבתא תמשיך להיות חלק מהבלוג לעוד שנים ארוכות מאוד.

צילום העוגה: גל פלוטניקוב סטודיו לצילום

שלכם,

עדי קאופמן

הבלבוסטע במטבח

רוצים לעקוב אחרי עדי קאופמן? כנסו לדף הפייסבוק שלה הבלבוסטע במטבח ותעקבו אחריה על בסיס יומי, יש שם רעיונות, טיפים ומתכונים נפלאים!

עוד מהבלוג של עדי קאופמן

תצוגה מקדימה

עוגת גבינה אפויה שווה במיוחד (או: עוגת הקונצנזוס לשבת אצלנו בבית)

לפני הרבה שנם נתקלתי במתכון הזה (ואז, באותם הימים חשבתי שאני צריכה לאפות מינימום כמו פטיסרי צרפתי אותנטי), העוגה הזו נראתה לי פשוטה מידי, קלה מידי וחסרת טוויסט. עברו השנים והכנתי לגימל את  העוגה לערב שבת (לפני כשנתיים), מי...

תצוגה מקדימה

קיש פיטריות פורטובלו משגע

שלשום הודעתי לגימל (הנדהם!) שאין מצב לעוד ארוחה בשרית,פשוט אין מצב... לא שאין לי מספיק רעיונות מקוריים לעוד צלי בקר, כרעיים עוף או סתם קציצות אבל פשוט נ-מ-א-ס!!! חוץ מזה שאולי פעם אחת גם אני אהנה מארוחה שלמה מההתחלה ועד הסוף,...

תצוגה מקדימה

עוגת וופל וניל-לימון ללא אפייה שהילדים ישתגעו עליה

וופלים (או בשמם הכל כך ישראלי והשגור: בפלה) יש כמעט בכל בית ישראלי, אנחנו טובלים אותם בכוס הקפה של הבוקר, לילדים מניחים ערימה לצד השוקו (או הקקאו למהדרין) ואצלנו בבית בו גדלתי, גורבה הכלכלב המתוק חולה על בפלים והוא מקבל בפלה...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה