הבלוג של ליאת לופט-מוריטו

Israpanit

ישראלית ביפן. נשואה ליפני, אימא לשלושה, חיה בטוקיו מ-2001. חוויוות, רשמים ומתכונים ממסע חיים: אימהות, זוגיות, תרבות וקולינריה. לומדת מחיי היום יום כיצד ליצור סינרגיה מוצלחת בין ניגודי התרבויות השונות: ישראל- יפן, ולשלב... +עוד

ישראלית ביפן. נשואה ליפני, אימא לשלושה, חיה בטוקיו מ-2001. חוויוות, רשמים ומתכונים ממסע חיים: אימהות, זוגיות, תרבות וקולינריה. לומדת מחיי היום יום כיצד ליצור סינרגיה מוצלחת בין ניגודי התרבויות השונות: ישראל- יפן, ולשלב ביניהן בהרמוניה. הצטרפו לדף הפייסבוק של ישראפנית לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים ועוד... http://www.facebook.com/Israpanit

עדכונים:

פוסטים: 48

החל מאפריל 2013

כשקר בחוץ, חם ונעים בפנים. החורף היפני המקפיא טומן בחובו כמה וכמה יתרונות והזדמנויות לבילויים מגבשים ואינטימיים. המלצה על מעיינות חמים בטוקיו ומתכון פשוט וטעים להפליא למרק אטריות סובה חם

19/01/2015

 

לא האמנתי שזה יקרה. לא האמנתי שאהיה סבלנית אל העונה הזו, שאקבל אותה, שלא אתלונן בכלל, שלא אסבול מהקור. הרי כאחת שנמצאת תמיד בין לבין – בין עולמות, בין תרבויות – חשבתי שאני אדם של עונות המעבר סתיו ואביב. אני שומעת וקוראת הרבה תלונות מאנשים על החורף. גם אני הייתי כך, עד החורף הנוכחי. נכון שממש קר פה בחורף. אני לא גרה בצפון הקפוא אמנם, אלא בטוקיו בה הטמפרטורה מגיעה בימיה הקרים ביותר למקסימום של שתי מעלות מתחת לאפס. אך בדרך כלל בימי חורף שגרתיים כמו היום, הטמפרטורה נושקת ל-10 מעלות או קצת פחות. שזה לא כזה נורא, ובכל זאת החורף בעיר לא קל. הקור היפני מוגדר כקור אכזרי, כזה שחודר לעצמות.

אבל איכשהו, השנה אני לא מרגישה את זה. קר לי, אבל הפסקתי לסבול מהקור הזה. הוא לא משתק או מדכא אותי (טוב אולי קצת) הוא לא מעיק ומפריע לי כפי שהיה בעבר. אני לא מתה שיעבור ושיגיע כבר האביב החמים והאופטימי. כנראה שהתרגלתי. כפי שמתרגלים לכל דבר בחיים.

חוץ מזה, אני מאמינה בסדר הטבעי ושכל דבר בזמנו ובמקומו. גם החורף נחוץ ויש לו סיבה ומקום במערכת הקוסמית, לכן מי אני שאשלול אותו? כל דבר הרי עובר בחיים, וגם זה יעבור ואז נעריך את הימים החמים והיפים ואת הפריחה המדהימה הצפויה לנו כפיצוי.

נכון שזו תקופה המאופיינת יותר בימים שקטים, של התכנסות והימצאות בבית יותר מהרגיל, ועם זאת ואף על פי כל אלה, מצאתי דווקא נקודות קסומות בעונה הזו. מסתמן שלמדתי לאהוב את החורף ולהיערך לו בהתאם. תכלס, באיזו עוד עונה אוכל ליהנות מאופנה כמו בחורף? עם שילובים אינסופיים, צבעוניים ומרנינים של צבעים, אביזרים ומרקמים. פשוט תענוג. שלא נדבר על מכירות סוף העונה, שכמו יפנים רבים, גם אני מנצלת את המומנטום וחוגגת בקניות במחירים מצחיקים.

IMG_5012

מדגמנת חורף

אז נכון שהעונה הזו מאופיינת בהרבה ימי “שמש שקרנית” וימים קרים ויבשים, אך היפנים מצאו איך להפוך אותו לנוח יותר. יש להם הדרכים לחמם את עצמם ולהנעים את זמנם. אני איתם. נהנית מהנאות החורף.

הימים יבשים אך ברורים להפליא ופסגת הר פוג'י נראית אפילו משכונתי בטוקיו

הימים יבשים אך ברורים להפליא ופסגת הר פוג’י נראית אפילו משכונתי בטוקיו

 

אתמקד בשני אספקטים מהבולטים, הידועים והמפנקים העושים לי ולעוד 127.3 מליון יפנים את החורף:

 

בחורף היפני הייאוש נעשה יותר נח

 

ביפן ארבע עונות שנה מגוונות – קיץ, סתיו, חורף, אביב -  המשתרעות בסדר מופתי כל אחת על פני שלושה חודשים מלאים.

ליפנים יש דרכים למצוא ולמצות את היופי בכל עונה. כמו פסטיבלים מיוחדים בקיץ, צפייה בפריחת הדובדבן באביב, מאכלים אופיניים לכל עונה ודרך שונה וייחודית לאכול אותם ולחגוג את מחזוריות הטבע הנערצת עליהם.

עונת החורף מתאפיינת במאכלי קדרה משותפים למשפחה או חברים המתכנסים יחד סביב השולחן, נהנים מהטעמים ומהבילוי המשותף והאינטימי. אכילה בצוותא מסיר אחד נחשבת ביפן כמקרבת בין אנשים.

נאבה (Nabe), לדוגמא הוא סוג פופולרי מאוד של קדרת חורף בריאה, משופעת ויטמינים חיוניים. על גזייה במרכז השולחן עומד סיר קרמיקה ובתוך ציר מרק מתבשלים ירקות, דגים, עוף, טופו וכל מה שאוהבים.

גם מנות של אטריות בציר מרק מאד פופולריות בחורף. כמו אודון, סובה או ראמן.

המתכון שלפניכם פשוט להכנה, מצויין כארוחת ערב משביעה, בריאה וטעימה מאוד. והכי חשוב, תוכלו להשיג את כל המצרכים בארץ. מנה נפלאה לימי חורף קרים ואחת האהובות על משפחתי.

 

אטריות סובה עם כרישה ועוף בציר מרק חם

 

200 גר׳ אטריות סובה

150 ג׳ נתחי עוף

1/2 כרישה

כחצי ליטר ציר מרק שנכין לאטריות

למרק: דשי, מירין, רוטב סויה

מכינים דשי (מרתיחים אבקה או שיטקה ואצת קומבו בכשלוש רבעי ליטר מים)

מוסיפים כ-100 מ״ל מירין ומביאים שוב להרתחה, מוסיפים אותה כמות של סויה וממשיכים להרתיח.

חותכים את העוף לריבועי ביס ואת הכרישה חותכים באלכסון ומוסיפים למרק שהכנו, מבשלים עד שהעוף מבושל ורך, מוסיפים את הכרישה לעוד דקות ספורות ומכבים את האש.

במקביל – מבשלים את הסובה בסיר אחר מלא מים לפי ההוראות על האריזה. מסננים ושוטפים בהרבה מים קרים תוך תנועות סחיטה וחיכוך.

הגשה: לוקחים ביד חופן יפה של סובה ושמים בקערית, מוסיפים את המרק ומגישים מייד!

IMG_4996

IMG_5001

Onsen 温泉 אונסן – מעיינות חמים

 

יפן היא ארץ פעילה וולקנית. מפוזרים בה אלפי אונסן (מעיינות חמים) לאורכה ולרוחבה, שבעבר שימשו לרחצה ציבורית והיום הם הפכו לאטרקציה תיירותית.

מי שמבקר ביפן ולא מתנסה לפחות פעם אחת בחוויה, מפספס בגדול.

המגוון רחב מאוד, יש אונסנים עם בריכות בחוץ ובפנים, בתוך העיר, או מחוץ לעיר, בטבע הפסטורלי והאגדי של יפן.

קיימים אונסנים ציבוריים המנוהלים על ידי הרשויות או בבעלות פרטית כשבמקרים רבים הם חלק ממלון או ריוקאן (בית הארחה יפני מסורתי).

המרחצאות נועדו להרגעות ולהיטהרות ומזכירים לי את רעיון המקווה שלנו. אני קוראת לזה מקווה משוכלל או הדיסנילנד של המים. אני בטוחה שאם המקוואות בישראל היו נראים ומרגישים כך, היו פוקדים אותם לעיתים תכופות יותר גם בקרב מי שאינו דתי.

היפנים מאמינים שרחצה משותפת מקרבת ושוברת מחיצות בין אנשים.

למי האונסן יש סגולות ריפוי והילינג. הם מכילים מינרלים וכימיקלים מן הטבע. כדי שאונסן יחשב לאונסן הוא חייב להכיל לפחות אחד מ-19 סוגי מינרלים כברזל או גופרית ולהיות בטמפרטורה של מעל 25 מעלות לפני שמחממים אותו שוב לטמפרטורה גבוהה יותר.

באונסן אחד נמצאים סוגים שונים של בריכות כשכל אחת מהן מכילה הרכב מינרלי שונה, תוספת של צמחי מרפא, אמבטיית חלב וכדומה.

מגיעים לאונסן יחידים, משפחות, קבוצות מאורגנות מהעבודה המעוניינים לצאת קצת מהשגרה הלוחצת ולהירגע.

בעבר, ועדיין קיים במקומות מסויימים, מתנהלת רחצה משותפת של גברים ונשים אך ברוב רובם של המקרים ישנה הפרדה מוחלטת בין נשים וגברים.

 

אונסן בטבע, מחוץ לעיר

אונסן בטבע, מחוץ לעיר

למבקרים בטוקיו אני רוצה להמליץ להתנסות באחת האטרקציות המדליקות ביותר בתחום המרחצאות:

האונסן נמצא באי המלאכותי אודייבה במפרץ טוקיו ונקרא Oedo Onsen Monogatari

כשתגיעו לשם תוכלו לבחור לפי המסורת היפנית בחלוק יוקטה. באונסן מרחצאות פנימיות וחיצוניות, בריכות מסוגים שונים, בטמפרטורות ועם חומרים שונים, אמבטיית חלב, סאונות ועוד.

ישנם כללים חשובים מאוד לעשה ואל תעשה הכתובים על עלון שכל תייר יקבל בכניסה. למשל:

אין כניסה לבעלי קעקועים.

אין כניסה לשיכורים.

אין להשתמש או לצלם בסלולרי.

אין להכניס אוכל ושתייה לאזור המרחצאות.

יש להתחשב בסובבים אותך בזמן הרחצה.

עליך להתנקות לפני הכניסה לבריכות.

ועוד…

כללי רחצה באונסן עשה ואל תעשה

כללי רחצה באונסן
עשה ואל תעשה

IMG_5123

המיוחד באונסן הזה הוא היותו בנוי כשיחזור של עיר מתקופת האדו (1603-1868). בכניסה מקבלים כולם צמיד ועליו מפתח התא להנחת החפצים בזמן הרחצה ומסומן עליו גם ברקוד לרכישת מזון ושתייה בתוך העיר המלאכותית. אנשים מסתובבים בחלוקים מסורתיים ונהנים מדוכנים רבים של סוגי אוכל יפני, בירה משובחת או סאקה. ישנם גם הופעות, משחקים לילדים ועוד אטרקציות. אצלנו כולם משוגעים על האונסן הזה ואנו פוקדים את המקום מפעם לפעם, במיוחד בימי החורף.

 

הופעה באונסן:

embedded by Embedded Video

 

שבוע מצויין!

ישראפנית

עוד מהבלוג של ליאת לופט-מוריטו

תצוגה מקדימה

הכנה לגן או לאוניברסיטה?

"מיה נכנסת לגן או לאוניברסיטה?" שאלה אותי אימי בביקורה האחרון אצלי בטוקיו, כשהייתי בדרכי לגן לשמוע הרצאה נוספת מהמנהלת ולקבל שוב מעטפה מלאה בטפסים כתובים ביפנית. אני גרה בטוקיו משנת 2001 עם בן זוגי היפני מיצורו ושלושת...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

קטן זה הגדול החדש

בקיץ שעבר ביקרנו בישראל ביקור ארוך שנמשך חודשיים וחצי. בתקופה זו הכנסתי את מיה לגן ואת עדן לקייטנה. עדן נהנה מאוד, הוא הכיר חברים חדשים והשתתף בפעילויות אך אחד הדברים שלא מצאו חן בעיניו היה האוכל...הוא התלונן שכמעט מדי...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

מייד אין ג'פאן

מתוך שלושת ילדיי רק בני הבכור נולד בארץ.  את חווית הלידה הראשונה שלי רציתי לעבור בסביבתי הטבעית עם המשפחה בישראל, קרובה לאימא.  את שתי הלידות הבאות כבר עברתי ביפן. ולמרות ששתי חוויות הלידה ביפן היו מאד שונות זו מזו - את מיה...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה