הבלוג של ליאת לופט-מוריטו

Israpanit

ישראלית ביפן. נשואה ליפני, אימא לשלושה, חיה בטוקיו מ-2001. חוויוות, רשמים ומתכונים ממסע חיים: אימהות, זוגיות, תרבות וקולינריה. לומדת מחיי היום יום כיצד ליצור סינרגיה מוצלחת בין ניגודי התרבויות השונות: ישראל- יפן, ולשלב... +עוד

ישראלית ביפן. נשואה ליפני, אימא לשלושה, חיה בטוקיו מ-2001. חוויוות, רשמים ומתכונים ממסע חיים: אימהות, זוגיות, תרבות וקולינריה. לומדת מחיי היום יום כיצד ליצור סינרגיה מוצלחת בין ניגודי התרבויות השונות: ישראל- יפן, ולשלב ביניהן בהרמוניה. הצטרפו לדף הפייסבוק של ישראפנית לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים ועוד... http://www.facebook.com/Israpanit

עדכונים:

פוסטים: 46

עוקבים: 137

החל מאפריל 2013

אימהות יפניות וישראליות משתפות בטיפים, טריקים ומתכונים להכנת אובנטו

29/11/2013

אחרי שבחלק הראשון  “עם האובנטו בא התאבון” נתתי הקדמה על קופסת הטייק אווי המושרשת בתרבות ובהיסטוריה היפנית ואחרי שלמדנו מהם עקרונות האובנטו ומהם מרכיביו העיקריים, אספר על החלק המעשי בהכנתו.  תכלס, איך עושים את זה? האם זה כזה מסובך, דורש זמן, מאמצים, טירחה והשקעה שלא לכולנו יש על הבוקר?

כדי לראות שאובנטו הוא ממש לא עניין מסובך, במיוחד כשצוברים קצת ניסיון ומתרגלים, ראיינתי כמה אימהות – שלוש אימהות יפניות ושלוש ישראליות – שיספרו קצת איך זה עובד אצלן, ויתנו טיפים, טריקים ומתכונים פשוטים, וגם כמה מילים וטיפים ממני.

נתחיל עם היפניות…

יוקו, Yoko) ,33), שני ילדים

מכינה אובנטו לבתה ארבע פעמים בשבוע. מעידה על עצמה שהיא עצלנית ושהיא לא נהנית מההכנה, אך מודעת לכך שזה חשוב לבריאותה של בתה מאי.

זמן הכנה: 20 דקות.

ליוקו חשובה יותר מהירות ההכנה ואחרי כן הבריאות. היא לא מתאמצת ללמוד ולהשקיע יותר מידי זמן ומאמצים בהכנת האובנטו המושלם, אך מאחר שהיא יודעת שרוב האימהות, במיוחד לבנות, מכינות אובנטו שיראה חמוד ולבבי, היא משתדלת גם לפעול בכיוון…

הטיפים של יוקו להכנת אובנטו לאימהות עצלניות:

“כדי לחסוך כמה שיותר זמן ולהכין אובנטו במהירות ובקלות אני משתמשת במכשיר אדים חשמלי.

זה מאוד יעיל כיוון שבמקום להשתמש כמה פעמים ובכמה סירים/מחבתות, בפעם אחת ובו זמנית אני מאדה ירקות, ביצה ונקניקיה וסוגרת עניין!

בלילה שלפני אני מכינה מראש ירקות חתוכים ובבוקר אני פשוט מכניסה הכל למכונה ותוך דקות ספורות הכל מוכן וכל שנשאר זה להכניס הכל לקופסה עם אורז, שגם הוא מוכן מראש, אני מוסיפה מעט ירקות טריים כמו עגבניית שרי ופרי כלשהו.”

מכשיר אדים חשמלי שעוזר ליוקו לתקתק אובנטו בדקות ספורות!

האובנטו של יוקו

איי שיבאמוטו ,37,  (Ai Shibamoto), שני ילדים.

מכינה שני אובנטו, לבתה ולבעלה, ארבע פעמים בשבוע.

זמן הכנה: כשעה.

איי אומרת שהיא מדמיינת את בתה ובעלה פותחים את הקופסא ומחייכים וזה מה שמוסיף לה מוטיבציה וגורם לה הנאה מההכנה. היא למדה להכין אובנטו מחוברות לימוד ומתכונים.

הקריטריונים הנמצאים אצלה בראש סדר העדיפויות בהכנת האובנטו לבתה הם שהוא יהיה קל לאכילה ושיראה חמוד. אצל בעלה היא שמה דגש על הבריאות. היא אומרת שבעלה נוהג להחמיא לה כמה האובנטו שהיא מכינה טעים לו.

הטיפ של איי להכנת אובנטו טעים הוא להכין אובנטו טרי מדי יום, דרך זה משתפרים ולומדים מתוך העשייה והניסיון.

מתכון של איי לנקניקיית פרח עם כדור אפונה (במקור עם בשר חזיר):

חותכים צלב בעומק של כסנטימטר או שניים בקודקוד הנקניקיה, מרתיחים כמה דקות ואז מטגנים כדי שהפרח יפתח.

מכניסים לאובנטו ושמים כדור אפונה בתוכו.

האובנטו של איי

איי-סן

יוקה ימאזאקי, 37, (Yuka Yamazaki)  אמא לילדה.

מכינה אובנטו לבתה, ארבע פעמים בשבוע.

זמן הכנה: 15-30 דקות.

נהנית אך גם מרגישה מעמסה בו זמנית. הקריטריון העומד בראש מעייניה בהכנה הוא לקלוע לטעם של בתה ולהכין לה את מה שהיא אוהבת. גם היא לומדת את רזי האובנטו מתוך חוברות וספרים המיועדים לך.

מתכון של יוקה-סן לאספרגוס בתוך נקניק מגולגל:

מרתיחים את האספרגוס זמן קצר במים.

מוציאים ומניחים על חתיכה של נקניק ומגלגלים. עם מעט שמן במחבת, מטגנים את הנקניק המגולגל מכל צדדיו ומוסיפים את הרוטב שעשוי מ: כף מירין, מחית מיסו, סוכר.

האובנטו של יוקה

בואו נראה מה אומרות האימהות הישראליות….

Keren Kato, קרן קאטו, 41,  12 שנים ביפן, 2 בנות.

זמן הכנה: בין 10-20 דקות.

“בנותיי הולכות לבי”ס יסודי , שם הן מקבלות ארוחת צהריים. אני מכינה אובנטו רק לטיולים, ימי ספורט ואירועים מיוחדים אחרים”.

קרן נעזרת בחוברות להכנת אובנטו.

הטיפים של קרן:

“מאחר ואני מכינה אובנטו רק לפעמים , אני נהנית מההכנה ומשתדלת להכין משהו שהבנות ייהנו ממנו.

כאם עובדת, המהירות היא מרכיב מאוד חשוב אצלי. אין לי הרבה זמן להתעסקות עם האובנטו בבוקר.

אני ממליצה להשתמש בשאריות מארוחת הערב של אמש. בד”כ ארוחות הערב אצלנו הן מאכלים שיכולים להוות מרכיב באובנטו ביום למחרת. יחד עם זאת אני משתדלת שהאובנטו יהיה צבעוני (צבעי הירקות והמנות) ונעים לעין.”

יש לי חברות עובדות שפשוט בסוף השבוע מכינות מראש המבורגרים קטנים ומנות קטנות אחרות לאובנטו ופשוט מקפיאות מנה מנה ומפשירות כשצריך.”

מתכון של קרן לקימפירה -סלט יפני מטוגן של גזר ותפוח אדמה  (במקור הסלט עשוי מירק גובו, ירק שורש נפוץ ביפן):

“אנחנו מאוד מאוד אוהבים קימפירה ולכן כמעט ואין אובנטו בלעדיה.

בשנתיים שחיינו בישראל, ולא היה גובו בנמצא, השתמשתי בתפו”א.

1 תפו”א

1 גזר

2 כפות סאקה

2 כפות מירין

2-3 כפות סויה

קורט מלח

שומשום קלוי

חותכים למקלות דקים את הגזר והתפ”א. (אפשר להשתמש בסלייסר).

מחממים שמן שומשום במחבת (אם אין אפשר גם שמן רגיל). לטגן את הגזר והתפו”א קלות.

מוסיפים את הסאקה, מירין, סויה ומלח. תוך כדי ערבוב ממתינים שהנוזלים יתאדו.

מפזרים את השומשום הקלוי .

אם אין מירין אפשר להשתמש בקצת סוכר חום מומס במים.

האובנטו של קרן ליציאה לטיול

משפחת קאטו

טליה טקאוקה, 41, (Talia Takaoka) אמא לשני ילדים, בן 10 ובת 7, שבע שנים וחצי בטוקיו.

“אני מכינה שני אובנטו-אים ושני חטיפים מידי יום. בית הספר לא מספק ארוחות ואנחנו תמיד מביאים ארוחות מהבית. אני טבעונית ומכינה אובנטו טבעוני. האובנטו הוא חלק מאורח החיים שלנו.

זמן הכנה: כשעתיים.

“לרוב אני נהנית מאד מההכנה. הכי חשוב וכייף לי בהכנה זה להכין בשקט תוך התכווננות מלאה, כשהילדים עדיין ישנים ואני לבד במטבח והבית שקט לגמרי. אני לרוב לא מתכננת מראש מה להכין, פשוט פותחת את המקרר ונותנת לירקות לדבר אליי….

המנה העיקרית היא לרוב אורז שאני משרה לילה לפני בסיר קרמיקה מיוחד ובבוקר מבשלת על הגז.

לפעמים אני מוסיפה תוספות כמו עדשים, חומוס או אצות היז’יקי. מכינה אורז מלא תמיד והכל אצלי בבית אורגני. לא משתמשת באוכל קפוא, שימורים או מזון מתועש.

בישול האורז לוקח בערך שעה וחצי ואז אני מחכה שהתקרר ומכינה אוניגירי. בזמן הבישול אני מכינה את הירקות.

בהתחלה הייתי ממש בלחץ מעניין הבנטו….לא ידעתי מה להכין והיה לי קשה….לאט לאט התרגלתי.

עיינתי הרבה בתמונות בספרים ואני לומדת מאמהות יפניות. בכל הזדמנות שיש לי אני שואלת אותן”.

טיפ מטליה להכנת אובנטו:

כל אחת יכולה להכין בנטו – אפשר להכין בכמה דקות וגם בכמה שעות, אין לזה חוקים.

הבנטו כמו החיים הוא דינאמי ונתון לשינויים והתפתחויות. הבנטו הוא בעצם אהבה ממני לילד ולילדה שלי.

מתכון טבעוני של טליה לתרד חלוט עם שומשום:

שומשום לבן קלוי

תרד חלוט

גזר מרוסק בפומפיה

את השומשום אפשר לקלות לבד אבל צריך לשים לב שלא יישרף, או להשתמש בשומשום קלוי.

כדי לטחון אני ממליצה להשתמש במכתש ועלי, זה לא לוקח הרבה זמן.

את השומשום הקלוי והטחון אני מערבבת עם קצת מלח איכותי

ומערבבת יחד עם התרד החלוט במים ואת הגזר עם השומשום והמלח.

האובנטו הטבעוני של טליה

משפחת טקאוקה

מנטי, (44), אמא ל- 4 ילדים, 17 שנים ביפן.

מנטי מכינה אובנטו חמישה ימים בשבוע לשני המתבגרים שלה, בתיכון ובחטיבה. אך יש לה ניסיון של עשר שנים בהכנת אובנטו לילדיה.

זמן הכנה: כ- 10 דקות עד רבע שעה לכל קופסא (ילדיי אוכלים שונה ולכן אני לא מכינה לשניהם בבת אחת).

מנטי רואה את האובנטו כחלק מעבודות הבית. “זה אחד התפקידים, בדיוק כמו הכנת ארוחת ערב, כביסה וניקוי הבית”.

אני מנסה להכניס גיוון רב. לפחות שניים שלושה סוגי סלט/ירק, בשר או דג, פרי וכמובן אורז. הצבעוניות חשובה לי, שיהיה נעים לראות את האוכל בפתיחת הקופסא (לא מראה לילדים לפני, כדי שתהיה הפתעה!)

למדתי להכין את האובנטו עם הזמן והניסיון.  אחד מנושאי השיחה הנפוצים בקרב הנשים היפניות הוא מה הן מכניסות לאובנטו. תמיד מחפשים רעיונות ומתכונים חדשים. אבל בתכלס האובנטו זה סה״כ ארוחה בקופסא וכל משפחה ממלאת אותו על פי סגנונה. אין אובנטו ״נכון״. כל אחד מכין על פי התפריט המשפחתי, ולכן אין ממש מה ללמוד, רק להתחיל להכין!

הטיפים של מנטי להכנת אובנטו:

1. אני ממליצה על מנג׳טים צבעוניים (מנייר או סיליקון) להוספת הצבע גם כשזה חסר במאכלים.

2. קופסאות ייעודיות בגודל מתאים ולמלא אותם צפוף צפוף כדי לשמור על הצורה המקורית ושזה לא יתערבב ויתפזר בקופסא גם לאחר הטלטולים בתיק.

3. לשמור שאריות מארוחת ערב, ולדאוג שתמיד יהיו בנמצא הסלטים והירקות המותאמים לאובנטו (עגבניות שרי, אדממה וכן הלאה). האובטואים שלי פשוטים, בדיוק כמו   הבישול והחיים שלי.

מתכון של מנטי לנבטים ועלי תרד מוקפצים:

אני מקפיצה במחבת עם מעט שמן נבטים ועלי תרד, ואז מוסיפה קצת מים. לאחר שהמים התאדו, אני מוסיפה קצת מלח, פלפל, וטיפה סויה ונותנת לזה להתבשל עוד דקה. מכניסה למנג׳ט ומפזרת מעל סומסום לבן. זהו! עבודה של 3 דקות!!

האובנטו של מנטי

סופר-ממה מנטי. ארבעה על זוג אופניים אחד.

*********************************

כמה מילים לסיום ממני…אני כרגיל, בין עולמות. האובנטו שלי תלוי בתקופה ובטיב המצב רוח. אני בין האימא המשכימה קום לאימא העצלנית שקמה ברגע האחרון. בין הטבעונית לקרניבורית. יש בי קצת מכל אימא שראיינתי ואני שותפה לכל הטיפים שהן נידבו.

ואכן, ככל שמתמידים הופכים לבעלי ניסיון וההכנה הופכת לפשוטה ומהירה יותר. עם כל הטיפים והטריקים שקיבלתן פה גם אתן תוכלו להכין אובנטו לילדיכם ואף ליהנות מהיצירתיות, הבריאות וחדוות הילדים המגלים את אהבת אימם טמונה בתוך קופסא קטנה.

הטיפים שלי בנוסף לכל הטיפים של כולן הן לרכוש חותכי עוגיות בצורות שונות, ואצות נורי ליצירת חיפושית מעגבניית שרי, למשל. הרתיחו גזר ועוד ירקות אהובים וחיתכו לצורות שונות, כמו לבבות וכוכבים, כך תיצרו אובנטו מקושט וצבעוני בקלות!

cookie cutters

איך מכינים חיפושית?

אנחנו צריכים עגבניית שרי, אצת נורי, מספריים ומחורר. מחוררים כשש-שבע עיגולים קטנים. גוזרים רצועה ארוכה ודקה.  מרטיבים מעט את האצה כדי שתדבק לעגבנייה ומדביקים את הרצועה באמצע, ושלוש נקודות בכל צד והנה יש לנו חיפושית. יחד עם ברוקולי חלוט, וירקות שחתכנו יש לנו אובנטו ססגוני, מקושט ובריא!

מתוך גלריית האובנטו המקושטים שלי

בהצלחה! ספרו לי על האובנטו שלכם כשתתחילו להכין!

חג חנוכה שמח ומואר! ניסים ונפלאות!

ישראפנית

הצטרפו לדף הפייסבוק של ישראפנית כאן.

אובנטו חנוכפני לכבוד החנוכה! עם לביבה וסופגניה במקום אורז! דמות מיפי עשויה מקציצת דג ועוד תוספות..

עוד מהבלוג של ליאת לופט-מוריטו

תצוגה מקדימה

הכנה לגן או לאוניברסיטה?

"מיה נכנסת לגן או לאוניברסיטה?" שאלה אותי אימי בביקורה האחרון אצלי בטוקיו, כשהייתי בדרכי לגן לשמוע הרצאה נוספת מהמנהלת ולקבל שוב מעטפה מלאה בטפסים כתובים ביפנית. אני גרה בטוקיו משנת 2001 עם בן זוגי היפני מיצורו ושלושת...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

קטן זה הגדול החדש

בקיץ שעבר ביקרנו בישראל ביקור ארוך שנמשך חודשיים וחצי. בתקופה זו הכנסתי את מיה לגן ואת עדן לקייטנה. עדן נהנה מאוד, הוא הכיר חברים חדשים והשתתף בפעילויות אך אחד הדברים שלא מצאו חן בעיניו היה האוכל...הוא התלונן שכמעט מדי...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

מייד אין ג'פאן

מתוך שלושת ילדיי רק בני הבכור נולד בארץ.  את חווית הלידה הראשונה שלי רציתי לעבור בסביבתי הטבעית עם המשפחה בישראל, קרובה לאימא.  את שתי הלידות הבאות כבר עברתי ביפן. ולמרות ששתי חוויות הלידה ביפן היו מאד שונות זו מזו - את מיה...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה