הבלוג של מיכל שרגיל בן סירה

i like shivuk

45+, רעיה, אם, וורקוהולית. בעלת עסק עצמאי לייעוץ עסקי - אסטרטגי ושיווקי, לאנשים שהם בעצמם בעלי עסק עצמאי, ושעושים הכל לבד בעסק שלהם. לאנשים כאלו אני קוראת One Man Biz. מרצה בלהב (אונ' ת''א), אונ' אריאל, מעו''ף, מ.ט.י,... +עוד

45+, רעיה, אם, וורקוהולית. בעלת עסק עצמאי לייעוץ עסקי - אסטרטגי ושיווקי, לאנשים שהם בעצמם בעלי עסק עצמאי, ושעושים הכל לבד בעסק שלהם. לאנשים כאלו אני קוראת One Man Biz. מרצה בלהב (אונ' ת''א), אונ' אריאל, מעו''ף, מ.ט.י, מכללות וארגונים. בעלת תואר MBA במינהל עסקים, ובעלת תעודת דירקטור. ילידת מלאבס. מוכשרת כמו שד. חכמה. ביקורתית. מה עוד? על כל השאר תקראו בבלוג... :-)

עדכונים:

פוסטים: 59

החל מאוגוסט 2011

אני בטוחה, ממש, שיש כאן כמה קוראים שלא יודעים בדיוק מה זה בָּלֶבּוּסְטֶה. בלבוסטה זו אשה שיש לה תמיד בשלוף לפחות פשטידה אחת מהממת מוכנה לאירוח!! והנה לכם פשטידה מהממת, שניתן גם להקפיא חצי ממנה בדיוק לרגע שתרצו להוכיח שגם אתם נכנסים בקטגוריה.

15/07/2016

ועכשיו ברצינות, מה מקור המילה בָּלֶבּוּסְטֶה (או כמו שבאמת צריך לכתוב את זה ביידיש בּאלעבּאָסטע)?
בּאלעבּאָסטע’ זו מילה ביידיש שמשמעה: עקרת בית. זו צורת הנקבה של המילה ‘באלעבאָס’ הלקוחה מהשפה העברית, מהביטוי ‘בעל בית’. משתמשים במילה בלעבאסטע כדי לכנות מישהי שמנהלת ביעילות, בחריצות ובקפדנות את משק הבית.

ההגדרה הזו במילון נכתבה על אמי. אמא שלי היתה באלעבאסטע ‘ביי דה בוק’.
הבית שלנו היה תמיד מתוקתק. מסודר. נקי. ועם אוכל טרי, מזווה מלא כל טוב, ופריזר מלא בעוגות ואוכל, למקרה שאורחים יפציעו.
ואני? בדיוק ההיפך. אל תקפצו להתארח ללא הודעה מוקדמת, כי לא יהיה לי מה להגיש. בוודאות!! פרט לקפה, לסודה ומקסימום במבה…

איך ולמה יצאתי כל כך שונה מאמא?
יש שיגידו שזה פינוק. יש שיגידו שזה ביטוי לשאיפתי לשיוויון מגדרי, ואני אומר לכם, שאני פשוט עושה רק מה שאני אוהבת וטובה בו. אני אוהבת לאפות ואני טובה בזה. אני לא נהנית לבשל, וגם לא מאד מוצלחת בזה. משאירה את הקציצות והשניצלים לבעלי שיחיה. כי האוכל שלו הוא האוכל הכי טעים-לי בעולם!!
חזרה לבאלעבאסטע…

תחת אפייה יש לא רק עוגות, יש גם מזון יותר מזין. הפשטידות.
וגם כאן, אמא שלי נהגה לאפות פשטידות ליגה. גבוהות. יפות. וטעימות. יאמי.
במשך שנים זה היה כל כך מובן מאליו איך נראית ומרגישה פשטידה טובה, שכאשר התחלתי להיחשף לפשטידות של אחרים, הזדעזעתי.
נו, אתם יודעים, בכל מיני מפגשים של ילדי הגן, האמהות מביאות פשטידות. פשוט לא משהו. או שהן לא אפויות מספיק. או שהן בגובה של סנטימטר וחצי. או שהן שרופות. או שהן מלוחות מדי. או שכל החלק העליון מצופה בשכבה עבה מדי של סומסום.  ואני? בא לי לצעוק – זו לא פשטידה!!
אבל אמא שלי כבר לא כאן כדי להעביר את הידע והמורשת.

אז, הנה לכם מתכון אחד, לשימור הידע, של פשטידת פטריות ובצל.
על המתכון המקורי בכתב ידה של אמי כתוב שזה על פי מתכון של צביה, אחותה הצעירה והיחידה של אימי שנפטרה מסרטן ב-2003. אני מודה שהאוכל של אמי נעם לי יותר מהאוכל של הדודה צביה, אבל הנה, גם הדברים הטעימים שאמי הכינה, את חלקם לפחות היא למדה מאחותה הצעירה. אז הרווח כפול. גם מתכון מעולה, וגם מזכרת משתי הנשים המיוחדות האלו, האחיות לבית שרגל, צביה ובלהה. שסיפורן הוזכר כאן כבר בעבר.

פשטידת פטריות של בלבוסטה - מתכון של בלהה שרגיל

חומרים ואופן הכנה בתבנית פיירקס גדולה:

הבצק
2.5 כוסות קמח תופח
200 גרם חמאה
1 גביע שמנת חמוצה 9%

מערבבים הכל, ואת הבצק שמתקבל משטחים בידיים בתחתית התבנית המשומנת.

הכנות מוקדמות (ניתן להכין גם יום-יומיים קודם)
במחבת מטגנים 5 בצלים בינוניים קצוצים
ומוסיפים קופסה 1  גדולה או 2 קופסאות קטנות של פטריות שמפיניון. (אימי ילידת 1934 בשנות ה-70 וה-80 כשאני גדלתי ואכלתי בבית, לא בישלו עם פטריות טריות אלא עם פטריות מקונסרבים…)

אגב, את התערובת הזו של בצל ופטריות ניתן גם להכין בכמות כפולה, ולהקפיא חצי, לפעם הבאה. וכשאני כבר טורחת, זה בדיוק מה שאני עושה.

פשטידה של בלבוסטה - תערובת בצל ופטריות להקפאה

הכנת הבלילה

בקערה אחרת מערבבים יחד:

2 גביעי שמנת חמוצה 15%. (כאן עשיתי עם אחוז שומן גבוה יותר, לטעם עשיר)
250 גר’ גבינה צהובה מגוררת (אפשר לקנות בסופר, או לגרד על פומפיה…)
מוסיפים לזה את תערובת הפטריות והבצל (רק אחרי שהתערובת הגיעה לטמפ’ החדר)
בוזקים מעט מלח ופלפל לפי הטעם.
וכשהבלילה מוכנה, שופכים את כולה על הבצק שבתבנית.

אופים יחד בתנור שחומם מראש, בטמפ’ של כ-° 170  למשך כ-25 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה מלמעלה, ואז מוציאים. היזהרו לא לייבש את הפשטידה יותר מדי בתנור!

הפשטידה המתקבלת יציבה ויפה, אחרי שהתקררה מעט מחוץ לתנור ניתן לחתוך אותה לריבועים גדולים ולהגישה חמימה לצד ירקות טריים ושאר מיני מזונות. בתיאבון.

פשטידה של בלבוסטה - תמונה הפשטידה בתבנית

כמה זמן לוקח להכין את הפשטידה הזו? את הבלילה והבצק לוקח מקסימום 10 דקות.זה לא מסובך. אבל חיתוך הבצל וטיגונו זה כבר סיפור של שעה לפחות. זה בדיוק החלק שהוא כֹה מעייף עבורי. זה בדיוק הקטע של הבישול שאני לא מבריקה בו. כשאני מסיימת, הבצל לא עשוי באופן אחיד. המחבת תישאר בסוף עם חתיכות בצל הדבוק לתחתית לדראון עולם. והאיש שלי ימשיך לצחוק עלי… בפעם הבאה, הוא ייטגן!
אבל עיזבו ת’שטויות שלי. העיקר שתהיה לכם פשטידה מצויינת לארוחה הבאה.

אגב, אמא היתה קוראת לה, בכינוי חיבה… פשטידי

זהו, אני כאן סיימתי.
הולכת לחמם לי ריבוע אחד כזה, שמנחם בדיוק כמו שאוכל של אמא יודע לעשות.

עוד מהבלוג של מיכל שרגיל בן סירה

תצוגה מקדימה

אין לכם מושג מה זה להיות אשה בעלת עסק עצמאי!

אני משלמת לביטוח לאומי כל שנה סכום שמגיע לכ-10,000 ₪ בשנה. גם עבור כל אישה שכירה מקבל הביטוח הלאומי סכום דומה, אלא שמשכר העובדת יורד רק סכום של כ-250 ₪ לחודש (3,000 ש"ח לשנה), ואת היתרה משלם המעביד. אז או.קיי. שילמתי את הסכום המטורף...

תצוגה מקדימה

ההיסטוריה שלי - חת'כת היסטוריה

אמא שלי, בלהה,  בת לחנה ושמואל, ואחות לצביה. נולדה וגדלה כאמור, בחלם. וביום הזה, בו החלה הפלישה של גרמניה לפולין, סבא שמואל הבין בחוכמתו ורגישותו ששום דבר טוב לא ייצמח במקום הזה. והחליט לברוח. סבא הזמין עגלון עם עגלה...

תצוגה מקדימה

מה זה קרוספיט... בשבילי? משפחה!

בשנת 2014 המשפחה הקטנה שלי קיבלה מתנה ענקית!!  פוסט חדש שתופס שתי ציפורים במכה: כבר מזמן רציתי לכתוב על הקרוספיט וביחד עם יום המשפחה זה ממש עיתוי מושלם. איך הכל התחיל? יום...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה