הבלוג של עידית דרור

טבעני לי תבני לי

אז קופצת למים ומתחילה לספר על אוכל ... על איך לבשל רק בטבעוני . וגם מספרת על איך אפשר להלך ברחוב ולמצוא מלא אפשרויות עיצוב הבית . איך הפכתי דירה ריקה לבית בלוג שהוא קצת מאמא קצת באבא ולא מגלה מיהו מה

עדכונים:

פוסטים: 9

החל מאפריל 2017

התגעגעתי לארוחת חג מסורתית אז לקחתי את מערכת הכלים של סבתא “הנונה שלי” וטבענתי עבורכם 3 מתכונים בטעם של פעם. מקווה שתהנו מההכנה מההגשה ומהסעודה, חג שמח.

08/04/2017

 image

 בתמונה – ארוחה מסורתית טבעונית במערכת הכלים של נונה שלי

אם אני חוזרת בדמיוני אחורה בזמן אני רואה את הבית של הורי, את המפה הלבנה כחולה עם הפרחים שיוצאת מהארון בחגים, את הכלים התואמים שהוצאו בעדינות מהארון, והונחו בגאווה על השולחן. את שולחן המטבח העמוס קערות, קעריות צלחות הגשה וסירים מלאים מכל טוב.

עוד קצת אחורה בזמן אני רואה את בית סבתי, את הסלון עם “מערכת המדיה” הישנה עם הפטיפון , את כיסא הנדנדה של נונה שלי, ואת שולחן האוכל הענק בחדר האוכל הצמוד, את כסאות העץ הישנים ואת הארון גם הכלים הישנים. אני רואה גם את נונה נותנת לי להוציא בעדינות את כלי הכסף להניח על השולחן ואת הסירים שהגיעו מכל המשפחות לארוחה החגיגית. 

כל סעודות החג מהעבר, כל אחת מיוחדת, כל אחת שונה, בכל אחד יש זיכרונות טובים וטובים פחות, מצחיקים ומרגשים. אבל בכולם לרוב נמצאים אותם כוכבים, אלו שעברו מנונה לאמא (למרות שהיא לא הייתה הבת שלה, ומי אמר שמסורת ותורשה חייבת להיות רק בין אמא ובת), דודה לאח (כמו שאמרתי) וכו כו ( ככה זה שהמשפחה האשכנזייה הקטנה שלנו נפגשת).

בארוחות החג שלנו היו לנו כוכבים, כאלו שתמיד חיכיתי להם, כאלו שהיו הטעם של החג, מעורבבים בבדיחות הקבועות של אבי (“למה אוכלים ביצה במי מלח, כי המים בים סוף הגיעו עד המותנים”) ומתובלים בסיפורים הישנים על העבר.

תמיד היו על השולחן החג כבד קצוץ, מרק עף צח וכמובן כיאה למשפחה אשכנזית גאה (ובבקשה לא להיבהל) גפליטע פיש. לגבי האחרון הסירו דאגה כי הגן האיטלקי/הונגרי שרץ במשפחה תיבל אותו בחריפות ומנע כל מתיקות מוזרה, לגבי הצורה, נו זה כבר עניין של הרגל וגישה.

עכשיו שאני חוזרת ממחוזות הזיכרון לימינו, המפגשים אחרים, נונה שלי סבתי האהובה כבר למעלה מעשרים שנה שאינה איתנו, וגם הורי אינם, אחי פחות רומנטיקן ונוסטלגי ממני, ובוודאי שאינו נמשך לצד הדתי מסורתי של החגים וכן אני צמחונית הנוטה לטבעונות בימים אלו ככה שכל הכוכבים צריכים להשתנות. 

אז איך מטבענים טעמים של מסורת?

מגששים באינטרנט ומתחילים ללמוד ולהתנסות ומגלים שממש אין בעיה “לטבען” את החג ובכלל, כפי שכתבתי במתכונים בחלק הראשון העיקרון די פשוט רק צריך לשמור על כמה כללים.

  • כל החומרים צריכים להיות נטולי מקור מהחי (לא אדכא את שמחת החג עם כל הסבל שכרוך בזה, לא היום לפחות).
  • על המראה להזכיר כמה שיותר את המנות המקוריות , במרקם, בצבע (כן,כן ידוע אנחנו אשכנזים אפורים) בצורה .
  • וכמובן שיהיה טעים, רצוי שיזכיר את הטעמים המקוריים אבל הרבה יותר חשוב שיהיו טעימים.  

“כבד קצוץ – הגרסה הטבעונית”

image

**טיפ “בכבד קצוץ” חשוב לי בייחוד הצבע והמרקם המחוספס קצת את הטעם המעושן מטוגן ניתן לקבל מהבצל והאגוזים המטוגנים שנותנים גם את הטעם השמנוני.

את הצבע ניתן לקבל מהאגוזים ואם רוצים יותר חום ניתן במקום אפונה להשתמש בעדשים שחורות או להוסיף מעט רסק עגבניות **

המצרכים הדרושים:

שלוש כוסות עדשים שחורות או אפונה מבושלת

כוס אגוזי מלך קלויים במחבת (ניתן להוסיף מעט צנוברים)

בצל גדול מרוסק מטוגן

קישוא מבושל (רצוי בציר מרק לספיגת טעמים )

מלח פלפל לפי הטעם

אופן ההכנה הפשוט למדי:

מערבבים את הכל בבלנדר עד לקבלת המרקם הרצוי, להכניס למקרר לכמה שעות .

“גפילטע-פיש טבעוני”

image

** טיפ - ב”גפילטע פיש” החשוב הוא כמובן ה”פיש” כלומר טעם הדגים וריח הים , לכן הוספת אצות הנורי חשובות הן גם מוסיפות צבע מעניין.

חשוב גם לדעת כי למרות שנראה כי המוצרים יבשים אבל יש בהם לחות ובעיקר שומן ואין צורך להוסיף נוזלים או שהקציצות לא יתמצקו.

*אני הוספתי למתכון גם ציר ירקות עם אגר אגר ( כן שכחתי לצלם אותו) בשביל  אפקט הג’לי (משהו לגמרי אשכנזי, אבל זה באמת טעים).

המצרכים הדרושים:

שתי כוסות שקדים מושרים במים למשך הלילה (אין צורך לקלף)

כוס אגוזי מלך

שני גבעלי סלרי

שני דפי אצות נורי

חצי בצל מטוגן

שני גזרים

מלח ופלפל לפי הטעם

* גזר מבושל – בשביל עיגולי גזר כמספר הקציצות בערך 10 תלוי בגודל

אופן ההכנה הפשוט:

מערבבים וטוחנים הכל במעבד מזון עד למרקם הנכון יוצרים קציצות בגודל הרצוי (לא גדול מידי ) ויוצקים מסביב מעט ציר ירקות חם עם כפית אגר אגר מומס.

“מרק צח עם קניידלך”

image

 ** טיפ - קניידלך הם כופתאות קמח מצה, לכאורה פשוט, אבל בטבעונות יש צורך למצוא תחליף ל”דבק” של הביצים, וכן ליכולת ההתפחה . לכן קמח תפוחי האדמה ואבקת האפייה (נראה לי ששכחתי לצלם את אבקת האפייה).

המצרכים הדרושים:

1 כוס קמח מצה

1 כוס מים

1 כפית אבקת אפייה

1/4 כוס שמן זית

3 כפות קמח תפוחי אדמה עם מעט מים רצוי שיהיה דליל

1 צרור פטרוזליה

מלח פלפל לפי הטעם

* רצוי לבשל את הקיינדלך בציר מרק ירקות  ולא במרק עצמו כי זה עלול להעכיר את המרק.

אופן ההכנה הפשוט:

מערבבים את כל המרכיבים ויוצרים כדורים קטנים , מכניסים בעדינות לציר ירקות ומבשלים על חום נמוך מאוד עשרים דקות.

עוד מהבלוג של עידית דרור

שלום עולם!

ברוכים הבאים לבלוג החדש שלי!...

תגובות

פורסם לפני 2 years
תצוגה מקדימה

פיקניק עצמאות - טבעוני כמובן

      יום העצמאות בבית שלנו התחיל זמן רב לפני יום העצמאות. בדרך כלל עם אמי שיושבת ליד הטלפון ומזמינה את כל משפחה (למעט דודה שלי אבל זה כבר סיפור לבלוג אחר-דודה שלי אמא...

תגובות

פורסם לפני 2 years
תצוגה מקדימה

טבעני לי ארוחת בוקר של חג

  חופש פסח בבוקר זה להתעורר עם ריח קינמון וסוכר. הפינוק של פסח היה אצלנו בבית המצייה, מעורבבת עם חלב ומתוקה מתוקה. חופש פסח בבוקר זה לרדת במדרגות למטבח ולראות שאמא בדיוק...

תגובות

פורסם לפני 2 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה