ג'ארדיניירה, גינה לי חביבה

מתכון מפתיע ומצוין לשימור ירקות, כדי ליהנות מהם גם שלא בעונה. הג'ארדיניירה היא מתאבן נהדר שהולך מצוין עם בשרים קרים וגם עם גבינות, מעשיר כל סנדוויץ' בצבעוניות ובטעם.

משכבר הימים היו נוהגים לשמר פירות וירקות כדי ליהנות מהם שלא בעונתם. ג'ארדיניירה הוא מתאבן איטלקי שמכינים מירקות שמחמיצים והוא מדגים בדיוק את העקרון הזה. החומץ במשרה נותן רעננות לירקות וכמובן שומר עליהם מפגעי הזמן. פרוש השם מגיע מהמילה גנן או גינה. וכמה נכון – הרי מדובר ממש על גינה בצנצנת.

מקורו של המתכון בפיימונטה והוא מגיע ממטבח של עניים, אשר ביקשו לאכול את הירקות במשך כל השנה. הירקות המוחמצים הללו משתדכים נהדר עם בשרים קרים, נקניקיות, סלטים, גבינות ועוד. קצת מהטוב הזה משדרג כל ממרח בלחמניה. ואם מתחשק לכם לאכול אותם כך, כפי שהם א-לה נטורל, תוכלו להגיש אותם עם שקדים קלויים או עשבי תיבול טריים ואתם מסודרים.

יש כמה כללים שחשוב לשמור כשמכינים את הג'ארדיניירה. כלל ראשון הוא שיש לקחת את הזמן. כמו הרבה מעדנים, גם במקרה הזה יש להמתין כמה שבועות עד שהוא יהיה מוכן.  כלל שני הוא שימוש בירקות טריים מאוד, עזי צבע ובעלי מרקם קשה ומתפצח. וכלל שלישי הוא עיקור הצנצנת שבה מאחסנים את הירקות, כדי להימנע מעובש.

הבסיס קבוע – פלפלים, גזר וכרובית. בחורף מוסיפים ארטישוק ירושלמי וסלרי, בקיץ – כרוב, שעועית ירוקה ובצל. יש מי שמוסיף אפילו אגסים או תפוחים לירקות. עניין אותי ללמוד שבשיקגו (ארה"ב) לקחו את המתאבן האיטלקי לכיוון החריף, עם פלפלי צ'ילי או חלפיניו שמככבים בגדול בכל צנצנת כזו.  יש מי שממליחים קודם לריכוך ויש מי שמבשלים. בכל מקרה, הצבעוניות מנצחת!

ג'ארדיניירה (Giardiniera)

החומרים

  • פלפל צהוב קטן
  • פלפל אדום קטן
  • 2 גזרים בינוניים, קלופים
  • 1/2 ראש סלרי, ראש וגבעולים
  • 1/2 כרובית קטנה
  • 1 פלפל צ'ילי חצוי
  • 250 מ"ל חומץ תפוחים
  • 250 מ"ל יין לבן יבש
  • 500 מ"ל מים
  • 2 כפות סוכר
  • 2 כפות מלח
  • 2 עלי דפנה
  • שמן זית, לכיסוי

 

אופן ההכנה

  1. קצצו את הירקות לקוביות או פיסות קטנות: פלפלים, גזר, סלרי, כרובית. חצו את פלפל הצ'ילי.
  2. בסיר מזגו את החומץ, היין, המים, המלח,הסוכר ועלי הדפנה.
  3. הביאו לרתיחה והמיסו את הסוכר והמלח.
  4. הנמיכו את האש והכניסו לסיר את כל הירקות. בשלו אותם כ-15 דקות.
  5. הורידו את הסיר מהאש ומזגו את התוכן לתוך צנצנות זכוכית שעיקרתם לפני כן.
  6. מזגו שמן זית בראש הצנצנות, כדי לשמור שלא יקבלו עובש וסגרו במכסה.
  7. העמידו את הצנצנות על הראש עד שיתקררו (יוצר וואקום בתוך הצנצנת).
  8. הניחו את הצנצנות במקום מוצל כשבועיים לפני השימוש. כן, שבועיים בלי לפתוח.
  9. אחרי שחיכיתים שבועיים, מגיע לכם ליהנות: מרחו לחמניה טובה או באגט טרי במיונז איכותי, הניחו פרוסת קורנביף ביתי ומעל כף או שתיים מהג'ארדיניירה. אוח, כמה שזה טוב!

פפפ

בתיאבון!

 

 

הגרגרנית
מאז שאני מכירה את עצמי, אוכל מעניין אותי. להכיר, לגעת, להריח, לבשל, להאכיל ולאכול. בבלוג "הגרגרנית" אתם מוזמנים לקרוא את המחשבות שלי בנושאים הקשורים לאוכל, אבל לא רק.תמצאו אותי כאן: http://hagargeranit.wordpress.comמוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם: hagargeranit