הבלוג של הגרגרנית

הגרגרנית

מאז שאני מכירה את עצמי, אוכל מעניין אותי. להכיר, לגעת, להריח, לבשל, להאכיל ולאכול. בבלוג "הגרגרנית" אתם מוזמנים לקרוא את המחשבות שלי בנושאים הקשורים לאוכל, אבל לא רק. תמצאו אותי גם כאן: http://hagargeranit.wordpress.com ... +עוד

מאז שאני מכירה את עצמי, אוכל מעניין אותי. להכיר, לגעת, להריח, לבשל, להאכיל ולאכול. בבלוג "הגרגרנית" אתם מוזמנים לקרוא את המחשבות שלי בנושאים הקשורים לאוכל, אבל לא רק. תמצאו אותי גם כאן: http://hagargeranit.wordpress.com מוזמנים לעקוב אחריי באינסטגרם: hagargeranit

עדכונים:

פוסטים: 320

עוקבים: 247

החל מיוני 2010

הגרגרנית הכינה את פודינג השזיפים שנוהגים לאכול לפי המסורת האנגלית בחג המולד – ממש היום! לא בדיוק פודינג ולאו דווקא משזיפים, מדובר בעוגת פירות מיובשים מתובלת ודחוסה, עשירה בטעמים אשר מתבשלת במים ומחזיקה מעמד חודשים ואפילו שנה שלמה.

25/12/2016

פודינג השזיפים של חג המולד סקרן אותי. לא בדיוק פודינג וגם לא משזיפים. מן עוגה שלא אופים, היא מתבשלת שעות ארוכות במים רותחים, דחוסה בהמון פירות מיובשים ובעלת חיים ארוכים, טובה לאכילה אפילו שנה מהכנתה. מה סוד הקסם של ה-Christmas Plum Pudding?  למרות שמה, לא חיבים להשתמש בשזיפים להכנתה והם גם לא המרכיב העיקרי בה. בכלל, כנראה שצימוקים הם אלה שנקראו בעבר plum ולא שזיפים. ליתר בטחון, יצאתי לדרך גם עם צימוקים וגם עם שזיפים מיובשים.

ספרה של גברת ביטון, Beeton’s Book of Household Management אשר נכתב ע”י איזבלה ביטון ויצא לאור בלונדון ב-1861, העלה על הכתב המוני מתכונים של התקופה הויקטוריאנית. הוא מביא בפנינו כמה גרסאות לפודינג-עוגה זה. אחד “מצוין”, שני “בלתי מנוצח”, שלישי “פשוט, לילדים”, רביעי “חגיגי לחג המולד” ואחרים. אין ספור אפשרויות שבבסיסן עוגה לחה, מתובלת מאוד ועשירה בפירות מיובשים.

המסורת האנגלית טוענת שהמשפחה כולה צריכה להכין יחד את הפודינג הזה בחג המולד עצמו, ה-25 בינואר, כל אחד מערבב בתורו את הפודינג ומבקש משאלה. אחרים טוענים שיש להכין אותה כמה שבועות לפני החג, על מנת שתהיה מוכנה לכבודו. הסוכר, הפירות המיובשים והאלכוהול בפודינג הם שמעניקים לו את אריכות חייו ולכן אינו מתקלקל במהירות ואפילו משתבח עם הזמן. יש מי שנוהג אפילו להחביא מטבע בעוגה, כהבטחה לעושר בשנה הבאה.

עם השנים לכל מרכיב בפודינג ניתנה משמעות ככזה שמקורו באימפריה הבריטית: הברנדי מקפריסין, אגוז המוסקט מהודו, צימוקים מדרום אפריקה, בירה מאנגליה וכיו”ב. כמי שהיו חלק מהאימפריה הבריטית, השתמשתי בתאנים ובתמרים מיובשים מקומיים. אפשר כמובן לשחק ולשנות את הרכבם של הפירות המיובשים בעוגה לפי טעמכם. ועוד רעיון – לשמור עד לט”ו בשבט שלנו, אם תצליחו להתאפק. כשהיו מגישים את העוגה הזו נהגו לשפוך סביבה ברנדי ולהבעיר אותו כאשר הוגש לשולחן. בזהירות…

שימו לב – זו עוגה שיש להתכונן אליה מראש. היא דורשת השריה של הפירות המיובשים בברנדי ללילה ואחר כך בישול של כמה שעות טובות. זה אומר שתצטרכו להיות בבית ולהשגיח על העניינים.

“פודינג חג המולד”, עוגת פירות מיובשים אלכוהולית

לפירות המיובשים

  • 150 גרם צימוקים כהים
  • 100 גרם צימוקי-אוכמניות
  • 100 גרם שזיפים מיובשים ומגולענים
  • 100 גרם תאנים מיובשות
  • 100 גרם משמשים מיובשים
  • 100 גרם תמרים מיובשים ומגולענים
  • 50 גרם קליפות הדרים מיובשות ומסוכרות
  • 1/2 כוס (120 מ”ל) ברנדי ( אפשר גם ויסקי, פורט, שרי, רום או כל משקה אלכוהולי אחר שאתם אוהבים)

פפפ

לתערובת העוגה

  • 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
  • 1/4 כפית ג’ינג’ר טחון
  • 1/2 כפית קינמון
  • 1/2 כפית ציפורן טחונה
  • 1/4 כפית מלח
  • 100 גרם שקדים פרוסים
  • 100 גרם שקדים טחונים
  • 100 גרם פירורי לחם
  • 50 גרם קמח
  • 100 גרם סוכר
  • 100 גרם חמאה רכה
  • 3 ביצים טרופות
  • 1/2 כוס (120 מ”ל) בירה stout (גינס למשל). אפשר להחליף בחלב או במיץ תפוזים, אבל הבירה מוסיפה טעם וחבל לוותר עליה.

פפפ

להגשה

  • 4 כפות ברנדי
  • קצפת או גלידה וניל

פפפ

אופן ההכנה

  1. בקערה הניחו את כל הפירות המיובשים הקצוצים: צימוקים, שזיפים, תאנים, משמשים, תמרים וקליפות הדרים מסוכרות.
  2. שפכו מעל את הברנדי, ערבבו והניחו לאלכוהול להיספג בפירות המיובשים במשך לילה.
  3. העבירו את הפירות המיובשים האלכוהוליים לקערה גדולה, הוסיפו את התבלינים, פרוסות השקדים, השקדים הטחונים, פרורי לחם, קמח וסוכר וערבבו היטב.
  4. הוסיפו כעת את כל החומרים הרטובים: החמאה, הביצים והבירה וערבבו את התערובת כולה לעיסה אחידה.
  5. העבירו את התערובת לתבנית משומנת היטב בחמאה ודחסו היטב את התערובת. כדאי לבחור בתבנית בבקה (עם חור באמצע) ולוודא שהתערובת מגיעה כמעט עד השוליים.
  6. כעת מגיע החלק הטריקי, שיש להקפיד עליו – כסו את העוגה מלמעלה בנייר אפיה, חתכו שתי יריעות רדיד אלומיניום גדולות וכסו את התבנית ברדיד אחד מלמעלה וברדיד שני מלמטה, כך שהתבנית תהיה מכוסה היטב. קשרו את הכיסוי של התבנית בחוט קשירה, כדי שלא ייפתח.
  7. הכניסו את התבנית המכוסה לסיר מים רותחים, כך שהמים יגיעו לפחות למחצית הגובה. כסו חלקית את הסיר ובשלו 5-6 שעות בתוך המים, על אש קטנה. יש להוסיף מים אם המפלס שלהם בסיר יורד ולהקפיד על רתיחה עדינה.
  8. הוציאו את התבנית מהסיר והפכו אותה כדי שתוציא מים.
  9. לאחר שהתבנית מתקררת מעט, פתחו את הכיסויים שלה, שחררו את העוגה עם סכין מהדפנות והפכו על צלחת הגשה או בתוך קופסה גדולה. אפשר לאחסן את העוגה כמה חודשים, אבל נראה אתכם מתאפקים.
  10. להגשה מזגו עוד קצת ברנדי מעל העוגה והגישו עם קצפת, גלידה או פשוט עם כוס תה חם.

פפפ

בתיאבון וחגים שמחים!

השוונץ:

צילום: אייל קרן

 

 

 

מתכוננים לחגיגות של חנוכה? הנה שני יינות שיעשו לכם שמח, עוד לפני מסיבות סוף השנה ויעזרו לכם להוריד את הלביבות והסופגניות של החג.

Sparkling Buzz של יקבי כרמל היא סדרה בת שני יינות מבעבעים, לבן ואדום, עם אחוז אלכוהול נמוך במיוחד – 5.5% בלבד – ולכן מתאימה גם למי שאינם מורגלים בשתיית יין.

היינות בעלי מתיקות עדינה ויצאו ממש עכשיו לשוק, בול לחגיגות סוף השנה. היינות נמכרים במחיר שווה לכל נפש בכל החנויות, 22-25 שקלים לצרכן.

 

 

עוד מהבלוג של הגרגרנית

תצוגה מקדימה

על ברולה פטה כבד אחד ועוד כמה מטעמים מחיפה

הרומן שלי עם וולוו התחיל אי שם לפני כ-15 שנה. נסעתי עם אחי ברכב הוולוו שלו. במושב האחורי, חגורים בכיסאות בטיחות, ישבו שני ילדינו הצעירים. עצרנו באחד הרחובות ברמזור אדום ולאחר כדקה או שתיים הרגשנו חבטה - רכב אחר "נכנס" בנו...

תגובות

פורסם לפני 4 years
תצוגה מקדימה

עוגת יוגורט עסיסית

העוגה שילדים צרפתים הכי אוהבים להכין ולאכול, זו שמזוהה אצלם עם טעמים של ילדות, היא עוגת יוגורט, קצת בדומה לעוגה הכושית שלנו (נו, העוגה עם השם הכי לא פוליטיקלי קורקט שאפשר)....

תגובות

תגיות:

פורסם לפני 4 years
תצוגה מקדימה

הסלט הכי בריא בעולם

השבוע נזכרתי בשיעורי כלכלת בית שהיו נהוגים פעם בבתי הספר היסודיים. לילדה היו שיעורי בית בנושא תזונה ובריאות. המשימה היתה להכין את המאכל הכי בריא שאפשר. ניסינו לחשוב יחד על הגדרות של בריאות ומה הן אומרות והחלטנו ללכת על...

תגובות

פורסם לפני 3 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר