הבלוג של הגר שפר

הבלוג של הגר שפר

ד"ר הגר שפר N.D ד"ר לנוטורופתיה (רפואה טבעית) ומומחית לתזונה.03-6488363 לעוד המון טיפים, תפריטים, מתכונים, מדריך מסעדות ואימוני כושר ממוקדים באתר שלנו: www.eatgood.co.il

עדכונים:

פוסטים: 17

החל ממרץ 2010

המדד הגליקמי מודד את מהירות פירוק הפחמימות והפיכתן לסוכר בדם. כל הפחמימות הופכות בסופו של דבר לסוכר, אך חלקן מעלות בצורה חדה יותר את רמת הסוכר והאינסולין בדם. הפחמימות בעלות המדד הגליקמי הגבוה הן אלה שנספגות מהר, וגורמות לעלייה רבה ולא בריאה של רמות הסוכר והאינסולין בדם. למשל, לאחר אכילת ממתקים, או אפילו פסטה עם רוטב עגבניות, הגוף- שמזהה רמה גבוהה של סוכר בדם, מורה ללבלב לייצר כמות גדולה של אינסולין כדי להכניס את הסוכר לתאים, ואז נוצרת ירידה חדה של רמת הסוכר בדם. העלייה החדה ואחריה הירידה החדה גורמות לנו להרגיש עייפות, רעב, עצבנות וחוסר סבלנות. לכן, אני ממליצה להקפיד על מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך – כאלה שנספגים לאט יותר, ולכן גורמים לעלייה קטנה יותר של רמות הסוכר והאינסולין בדם.

כלל זה חשוב בעיקר בשעות הבוקר, כאשר אנחנו זקוקים לכל השקט, הריכוז והערנות כדי ללמוד ולעבוד. דגנים מלאים, קטניות, ירקות ופירות הם בעלי מדד גליקמי נמוך – לכן הארוחות שלנו צריכות להיות מורכבות ממזונות אלה, שיבטיחו רמות טובות של אנרגיה וחיוניות במשך כל היום. אפשר בהחלט לאכול מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה, במידה ומשלבים אותם עם מזונות עשירים בחלבון. למשל: לחם עם טונה, פסטה עם בשר, דגני בוקר עם חלב, קוסקוס עם מרק ירקות ועוף, לחם קל מקמח מלא עם ביצה וכך הלאה.

חשוב שתשמרו על תזונה שכזאת גם עם ילדיכם. מחקר שנעשה לאחרונה בארה”ב, הראה כי ילדים שגדלו על תזונה עשירה בסוכרים מעובדים, כלומר מזונות עם ערך גליקמי גבוה, היו בעלי רמת משכל נמוכה יותר מזו של ילדים אשר גדלו על תזונה בעלת מדד גליקמי נמוך. כנראה בשל כמות מופחתת של חומרים חיוניים בעלי ערך תזונתי במוצרים מעובדים. כמו כן, ילדים שגדלו על מזון בעל מדד גליקמי גבוה סבלו ממחסור באבץ, ברזל, חומצה פולית ובסידן.

בקליניקה ובסדנאות שלי אני מלמדת איך לאכול נכון, איך לעשות בחירות נכונות ולבחור בפחמימות הנכונות ובשילובים הנכונים. ואכן הירידה במשקל מדהימה, ואתה גם ירידה במדדי הסוכר שאנחנו רואים בבדיקת הדם לאחר חצי שנה.

שליטה באינסולין עוזרת לרדת במשקל בצורה בריאה וטובה ולהרגיש נפלא, כי לא סובלים מעליות ונפילות של סוכר ואנרגיה במשך היום, אלא ברמת אנרגיה גבוהה ומאוזנת במשך כל היום- שווה לנסות.

יש שתי שיטות לקביעת המדד הגליקמי: השוואה לגלוקוז או השוואה ללחם לבן. אני משתמשת בשיטת ההשוואה לגלוקוז.

המדד הגליקמי של גלוקוז הוא 100, כלומר הוא נספג במהירות גדולה בגוף. המדד הגליקמי של שאר המזונות הוא בהשוואה יחסית לגלוקוז.

לפניכם מגוון דוגמאות למזונות דומים בעלי מדד גליקמי שונה. גם צורת ההכנה משפיעה על המדד הגליקמי, כפי שניתן לראות בטבלה הבאה.

סוג המזון מדד גבוה מדד גליקמי מדד בינוני מדד גליקמי מדד נמוך מדד גליקמי
סוכרים גלוקוז 100 סוכר 65 דבש 60
תפוח אדמה אפוי 85 פירה 70 מבושל 65
דגני בוקר דגנים מסוכרים 95 בראן-פלקס 70 שיבולת שועל 40
לחם פריכיות אורז 85 לחם לבן 70 לחם מלא 60
אורז לבן 85 חום 75 בסמטי 60
תוספות צ’יפס 75 פסטה 50 קטניות 30
ירקות תירס 55 אפונת גינה 45 מלפפון 30
פירות אבטיח ומלון 70 פרי טרופי 55 תפוח ופרי הדר 40
מוצרי חלב גלידת שמנת 60 גלידה 5% 50 יוגורט ,חלב, שוקו 35
משקאות מוגזים ומתוקים 70 נקטר 65 מיץ פירות 45

אז עשו את הבחירות הנכונות ותתחילו להרגיש נפלא.

עוד מהבלוג של הגר שפר

איך לעבור את החג בשלום, בלי לבכות כשנעלה על המשקל בסופו

הנחיות תזונה לפסח פסח ידוע כחג משמין ביותר, אולם, אם נשים לב להרכב הארוחות ולכמויות ונוסיף עוד שעות אירובי – נעבור אותו בשלום. הבעיה העיקרית היא במצבור הארוחות הגדולות והעשירות. בחישוב מהיר מדובר על שבוע וחצי עם שמונה,...

תגובות

פורסם לפני 10 years

מזונות פלא 4: ממלכת הדבורים

פולן דבורים הפולן הוא אבקת פרחים המיוצרת על ידי צמחים שונים, ונאספת על ידי הדבורים כמקור חיוני להתפתחות אוכלוסיית הדבורים בכוורת. הפולן עשיר בחלבונים ובחומצות אמינו חשובות, ולכן יכול לשמש תוספת טובה לצמחוניים...

תגובות

פורסם לפני 10 years

תזונה נכונה והרגלי אכילה טובים לכל המשפחה

ב- 10 השנים האחרונות ניהלתי את easy-way , רשת לחוגי ספורט ותזונה לילדים, שהקמתי בשביל ללמד ילדים איך לאכול נכון ולעשות ספורט, כחלק מאורח...

תגובות

פורסם לפני 10 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה