הבלוג של הגר שפר

הבלוג של הגר שפר

ד"ר הגר שפר N.D ד"ר לנוטורופתיה (רפואה טבעית) ומומחית לתזונה.03-6488363 לעוד המון טיפים, תפריטים, מתכונים, מדריך מסעדות ואימוני כושר ממוקדים באתר שלנו: www.eatgood.co.il

עדכונים:

פוסטים: 17

החל ממרץ 2010

הפעם החלטתי לכתוב לכן על צליאק. יותר ויותר אנשים מגלים שהם סובלים מהמחלה, לעיתים בגיל מאוחר יחסית, מה שמסביר להם בדיעבד שנים של כאבי בטן ובעיות עיכול. היום, המודעות לנושא מאוד גבוה.

בהרבה מקרים מגלים הורים את המחלה אצלם, רק לאחר שאחד הילדים אובחן.

מה זה בעצם צליאק?

צליאק (נקרא בעברית כרסת) זה רגישות לגלוטן, שהוא מרכיב מזון חלבוני הקיים בחלק מהדגנים.

כאשר חולה צליאק אוכל מזון המכיל גלוטן, רפידת המעי- שבצורתה הנורמאלית דומה למברשת, נהיית שטוחה. השטחה זו של תאים במעי הדק גורמת לירידה ברמת העיכול והספיגה של המזון. כאשר נמנעים מחשיפה לגלוטן, פני שטח המעי דמוי- המברשת שבים למצב תקין והתפקוד הנורמאלי של המעיים חוזר.

המחלה עלולה להופיע בכל גיל, מינקות עד בגרות, והתסמינים משתנים. אצל חלק לא יופיעו כמעט תסמינים, או רק בודדים מהם, ואז קשה לאבחן שמדובר בצליאק.

כדאי לשים לב לתסמינים הבאים:

כאבי בטן חוזרים ונשנים ונפיחות

שלשול

צואה חיוורת, מצחינה ובעלת נפח גדול

ירידה במשקל

גזים

עייפות, חיוורון ולעיתים אף אנמיה

שינויים במצב הרוח

בעיות שיניים

כאבים בעצמות ובמפרקים

נימולים בידיים וברגליים, התכווצויות שרירים

עיכוב בגדילה והתפתחות

הפסקת המחזור החודשי

גילוי ראשוני בבדיקת דם

במידה ורואים תסמינים מהסוג הנ”ל, זה צריך להדליק נורה אדומה. רבים סובלים ממחלת צליאק לא מאובחנת, לכן כדאי לפנות לרופא המשפחה ולבקש בדיקת דם שתאבחן אם יש נוגדנים ואנזימים בדם המראים על רגישות לגלוטן. במידה והבדיקה יצאה חיובית, עורכים ביופסיה ע”י החדרת צינורית דרך הפה למעי הדק ודגימת המעי ומצבו.

בדיקות אלו נחשבות למאוד מדויקות ולאחריהן ניתן לקבוע האם האדם סובל מצליאק. רק לאחר שהושלמו הבדיקות עוברים לתזונה נטולת גלוטן. הסיבה לכך היא שהוצאת הגלוטן מהתזונה לפני שמסיימים את האבחון עלולה לגרום לאבחון לא נכון.

הטיפול היחיד במחלת הצליאק הוא דיאטה נטולת גלוטן לכל החיים. בכדי להגיע לתוצאות טובות ולהפסקת התסמינים, יש להקפיד על דיאטה מסודרת ולהימנע אף מכמויות קטנות של גלוטן במזון.

צליאק היא מחלה שקל לפספס היות והתסמינים מזכירים תסמינים של מחלות רבות אחרות. רופאים טוענים כי מאובחן רק אדם אחד מתוך 2000, בעוד שבמדינות בהם בודקים את כלל האוכלוסייה רואים צליאק אצל אחד מתוך 300.

במידה ואצל מישהו מהמשפחה התגלה צליאק, מומלץ לערוך בדיקות גם לשאר בני המשפחה היות וזו מחלה עם מרכיב תורשתי של 10% בבני משפחה קרובים.

לא לערבב מוצרים בבית

מבחינה תזונתית זה בהחלט לא פיקניק. יש צורך להיערך למצב החדש, לקנות מוצרים נטולי גלוטן ולבדוק היטב תוויות מזון לפני שאוכלים.

למרות כל זאת, היום הרבה יותר קל להיות חולה צליאק מבעבר. חברות מזון רבות מייצרות מוצרים מיוחדים ללא גלוטן: קמח, לחמים, דגני בוקר, עוגיות וחטיפים. בבתי טבע ניתן למצוא מבחר גדול מאד של מוצרים וכך להרכיב תפריט מזין ועשיר, כזה שכמעט ותרגישו שאתם יכולים לאכול אוכל רגיל מבלי שירגיש מקופח. היצרנים מציינים מפורשות אם המזון מכיל גלוטן או לא.

בדומה להנחיות לאלרגיה למזון, חשוב לנקוט בבית משנה זהירות בשימוש במוצרים עם גלוטן. כדאי למנוע עירוב מצרכים עם גלוטן עם מזון נטול גלוטן. למשל, לא לערבב סוגי עוגיות שונים באותו כלי, לא לטבול פיתה רגילה בכלי החומוס המשפחתי, ולהשתדל להחליף כלי בישול וחיתוך בין מזון למזון.

מאכלים רבים הכשרים לפסח הם נטולי גלוטן, בתנאי שאינם מכילים קמח מצות. לכן כדאי להצטייד בתקופה זו במגוון מוצרים: אטריות, קמח, עוגיות ואבקות מרק. מומלץ לרכוש את המוצרים שנמצאים בהכשר יותר קפדני כי הם יותר בטוחים לשימוש.

למידע מקיף כדאי לפנות לעמותת צליאק ישראל אשר עושה עבודת קודש. הם הוציאו חוברת מזונות מפורטת ומדויקת הכולל תרופות ותוספי מזון. אם תפנו לאגודה ישמחו לשלוח לכם חומר נוסף ולעזור. אני מפרטת כאן רשימה מצומצמת של מזונות אסורים ומותרים לשימוש. אני מאמינה שמי שסובל מצליאק והורים לילדים עם צליאק ישתמשו בחוברת יותר מפורטת, אך הרשימה שכאן יכולה לעזור להתחיל להיערך לתזונה מתאימה, או לחליפין לעזור לאלו המארחים אנשים החולים במחלה.

מזונות מותרים ואסורים לפי חלוקה לקבוצות מזון

דגנים, לחמים ומוצרי קמח מותרים:

לחם, פסטות, אטריות וחטיפים מהדגנים המותרים: אורז, תירס, סויה, חומוס ושעועית.

תפוחי אדמה, בטטות ותירס ומוצרים מעובדים העשויים מהם, במידה ונכתב שאינם מכילים גלוטן.

דגנים, לחמים ומוצרי קמח אסורים:

כל המוצרים המכילים חיטה: קמח, לחמים, קרקרים, עוגות, עוגיות, שקדי מרק ודגני בוקר.

בורגול, סולת, נבט חיטה, סובין חיטה, כוסמין וכוסמת.

ההמלצה היא להימנע גם משיבולת שועל וקמח נטול גלוטן.

פירות וירקות מותרים:

כל הפירות והירקות בכל צורה: טריים, קפואים, יבשים ומשומרים.

יש לבדוק בשימורים ובפירות יבשים נוכחות גלוטן.

פירות וירקות אסורים:

פירות יבשים המכילים קמח, וירקות ברוטב המכילים גלוטן. בשימורים ומרקים עם חומרים מעבים יש לבדוק את התוויות.

קטניות מותרות:

חומוס, שעועית, עדשים, פול וסויה. כולל מוצרי סויה ללא גלוטן.

קטניות אסורות:

תחליפי בשר מסויה המכילים גלוטן וקופסאות שימורים של קטניות ברוטב המכילים גלוטן.

בשר, עוף ודגים מותרים:

בשר עוף ודגים טריים או קפואים, לא מעובדים. במידה וקונים מוצרים מעובדים חובה לבדוק את התוויות למנוע נוכחות גלוטן.

בשר, עוף ודגים אסורים:

יש להיזהר עם מוצרים מעובדים כגון: קציצות, קבב, המבורגר, נקניקים ונקניקיות .

צריך לבדוק בקפידה את התווית ואם אין תוויות לא לקנות.

מוצרי חלב מותרים:

רוב המוצרים בטוחים לשימוש: חלב, גבינות, יוגורט ומעדני חלב.

מוצרי חלב אסורים:

בחלק ממעדני החלב והיוגורט יכולות להיות תוספות המכילות גלוטן. יש לבדוק גבינות מיושנות וקשות, שעלולות להכיל גלוטן. גם חלב עמיד לעיתים מכיל גלוטן.

שמנים, רטבים, ממתקים ומשקאות מותרים:

רוב השמנים מותרים אך כדאי כמובן לצרוך שמנים בלתי רוויים.

רטבים פשוטים שאינם מכילים גלוטן.

ממתקים וחטיפים ללא גלוטן – קיים מבחר עשיר של מוצרים בחנויות.

משקאות – רוב המיצים, בעיקר הטבעיים, קקאו, תה צמחים פשוט ורוב משקאות החלב.

שמנים, רטבים, ממתקים ומשקאות אסורים:

רטבים עלולים להכיל גלוטן, לכן רצוי לבדוק את התווית.

ממתקים המכילים קמח או שאריות גלוטן כגון: וופלים, שוקולדים ממולאים וחטיפים העשויים מקמח.

משקאות – בירה שחורה ולבנה, משקאות מחלב עמיד או אבקת חלב כמו שוקו ממכונות.

עוד מהבלוג של הגר שפר

איך לעבור את החג בשלום, בלי לבכות כשנעלה על המשקל בסופו

הנחיות תזונה לפסח פסח ידוע כחג משמין ביותר, אולם, אם נשים לב להרכב הארוחות ולכמויות ונוסיף עוד שעות אירובי – נעבור אותו בשלום. הבעיה העיקרית היא במצבור הארוחות הגדולות והעשירות. בחישוב מהיר מדובר על שבוע וחצי עם שמונה,...

תגובות

פורסם לפני 10 years

מזונות פלא 4: ממלכת הדבורים

פולן דבורים הפולן הוא אבקת פרחים המיוצרת על ידי צמחים שונים, ונאספת על ידי הדבורים כמקור חיוני להתפתחות אוכלוסיית הדבורים בכוורת. הפולן עשיר בחלבונים ובחומצות אמינו חשובות, ולכן יכול לשמש תוספת טובה לצמחוניים...

תגובות

פורסם לפני 10 years

תזונה נכונה והרגלי אכילה טובים לכל המשפחה

ב- 10 השנים האחרונות ניהלתי את easy-way , רשת לחוגי ספורט ותזונה לילדים, שהקמתי בשביל ללמד ילדים איך לאכול נכון ולעשות ספורט, כחלק מאורח...

תגובות

פורסם לפני 10 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה