הבלוג של gullkozlov

#gulleats

עדכונים:

פוסטים: 25

החל מינואר 2017


3bda90f9-84b9-4c1c-ac83-c80d7c940ace

“השומן של השפלה זה שומרון” אמר דוד המדריך המזוקן בעודי עומד על קצה תהום בתצפית שנקראת “מרפסת המדינה” וסוקר את המגדלים של תל אביב מבעד לעננת הערפיח. “אריאל שרון היה מביא לפה מנהיגים מחו”ל בשביל להראות להם שמכאן רואים את כל מישור החוף מאשקלון ועד חיפה, ומי ששולט על ההר יש לו יתרון אסטרטגי”.
צודק. באמת רואים מפה הכל. וגם האוויר צלול כזה. נקי. בעוד שתל אביב עטופה בשמיכה אפרפרה של אוויר מלוכלך. טוב – המקום הזה מוצא חן בעיני. מה שחסר פה זה רק בריכת אינפיניטי מחוממת וקוקטייל ביד. למה באמת אין פה איזה ריזורט אקסקלוסיבי? כמו יערות הכרמל כזה; רק יותר שווה ובלי תוויות של קלוריות לצד מנות בבופה, הא?
החיזיון במוחי התפוגג וחזרתי לדוד המדריך שהיה בעיצומה של סקירה מזורזת של מי היה גר פה ומתי. מסתבר שפעם היו בשומרון הרבה כרמים. עם הזמן הכרמים הוחלפו בזיתים כי למוסלמים אסור יין. ואז שוב חזרו היהודים, וגם הם התחילו לגדל עצי זית – ובעזרת טכנולוגיות חדישות התחילו להכין שמן זית איכותי.
למעשה שמן הזית היה הטריגר שלי להצטרף לסיור הזה; כי כמו רבים אחרים אני מבשל איתו שנים על גבי שנים בלי בעצם להבין בו יותר מידי – רגלי לא דרכה מעולם בבית בד. טוב בעצם אולי בכיתה ה’ כשלקחו אותנו לאיזו חורבה; אבל מאז זה בטח השתנה קצת.
אחרי האקספוזיציה הזאת נסענו למטע הזיתים של יקב טורא – הדרך פסטורלית, הנוף בראשיתי, ומכל עבר מטעי הזיתים - חלקות “שלנו”, חלקות “שלהם” שלובות זו בזו כמו המפלסים בדיזנגוף סנטר. בדרך אספנו את ורד, שהיא ובעלה הם בעלי יקב הבוטיק הזה. כשורד מדברת רואים שהיא עושה את זה הרבה. הטלפון שלה לא מפסיק לצלצל; והיא עונה במקצועיות שמשלבת ישירות ונועם. סיפרה לנו שהיא בכלל הולנדית במקור שהתגיירה, married for love- וגרה עם משפחתה בישוב רחלים. העסק שלהם התחיל מיינות – שם הצליחו וקטפו פרסים בינלאומיים ואף זכו לארח במרכז המבקרים של היקב שלל של דמויות מפתח מתחום הפוליטיקה – “פרס ואובמה הם היחידים שלא היו אצלנו” – כך לפי ורד. בשלב הזה התחילו לזרוק לאוויר כל מיני שמות בשביל לראות מי כן, אבל אני לא ממש הקשבתי כי עסוק עם הכוס יין שלי - תשאלו אותה בעצמכם כשתהיו שם. בחנוכה הם יפתחו את בית הבד לקהל הרחב בפעם הראשונה ever.
במטע הזיתים קיבלתי מגרפה ידנית בצבע כתום אופנתי בשביל לנסות להרגיש בעצמי איך המסיק התבצע פעם. כמובן שזה לא היה כוחות עם הפועלים התאילנדיים שעבדו על החלקה הסמוכה באמצעות מכונה ענקית וטרקטור. יופי חמודים, נראה אתכם מרימים את מה שאני מרים בחדר כושר. טוב לפחות יצאו לי תמונות יפות על אף ההספק העלוב. אחרי זה הלכנו לראות את המפעל לייצור שמן הזית. האמת? מרתק. במקום עומד ריח חריף אופייני, וזה נראה כמו פס ייצור שמצד אחד בולע זיתים ומהצד השני מוציא זרם דק של שמן זית צהוב וצלול – וכל שלבי הביניים חשופים לעין כמו קרביים של איזה רובוטריק מפורק. טעמתי שמנים משלושה זנים – לכל זן יש טעם אחר, והמוצר הסופי שהולך למדפים בסופר הוא תערובת של זנים שונים.
כן, אז מה למדתי חברים יקרים?  אחד – שאיכות של שמן הזית נקבעת לפי רמת החומציות שלו. ככל שהחומציות המוכה השמן נחשב לאיכותי יותר, כשחומציות של מתחת ל-1 בשמן זית כתית (כלומר בכבישה קרה) מאפשרת לו להיקרא “מעולה”.
שתיים – שבשמן זית יש אנטיאוקסידנטים, או איך שאני קורא להם – חבריי הטובים, כי הם מונעים חימצון ואני ממש נגדו – למעשה אני מעוניין לשמור על עור חלק וגוף חזק ובריא לנצח נצחים – תודה מראש.
ושלוש – מסתבר שעץ זית שגדל במישור גדל חלש וחשוף למחלות – יותר מעץ שגדל על קרקע סלעית קשה במדרון ההר. מין מטפורה כזאת על האדם, על יהדות, כישורי הישרדות, או למה שתרצו.

מרכז המבקרים של טורא יהיה פתוח בחנוכה 3-6/12 בין השעות 8 ל-17, הכניסה ללא תשלום – בתיאום מראש, במקום ייערכו טעימות שמן זית ויין.
ניתן להזמין ארוחה. לפרטים נוספים: יקב טורא 02-6508882 ורד 052-7966613

צילום ועיצוב גרפי: יריב אפשטין

073A9716 073A9767 073A9764 073A9769 073A9737 073A9736 073A9735 073A9730 073A9708 073A9707 073A9705 073A9702 073A9677 073A9656 073A9649

עוד מהבלוג של gullkozlov

שלום עולם!

ברוכים הבאים לבלוג החדש שלי!...

תגובות

פורסם לפני 3 years
תצוגה מקדימה

על הבית בכפר - ומתכון לקאלדוני תפוחי אדמה במילוי בשר

לסבתא היה משק בכפר בבלרוס. לא לסבתא סוניה, אלא לסבתא השניה - אמא של אבא. ההורים היו לוקחים אותי לשם והייתי נשאר אצלה למשך כל חופשת הקיץ. היא הייתה גרה בבית עם חלונות...

תצוגה מקדימה

סודותיה של המחברת הישנה: על עוגת לימונים בעלת 6+1 שכבות

הסתכלתי על מחברת המשבצות הישנה והבנתי שיש לי זהב בידיים. אבא הביא אותה ביחד עם הקופסאות של בישולי יום שישי שאמא מקפידה להעביר לי ולאחי, כדי "שלא נהיה רעבים". לך תסביר לה...

תגובות

פורסם לפני 3 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה