הבלוג של מיה מיטב-מגן

אמא ירוקה

כותבת בעיקר לילדים, קוראת ספרים עם הפי אנד, מבשלת ואופה אוכל בריא ונטול בע"ח, מגדלת שלושה בנים, בת זוג לעוד אחד וחולמת מה לעשות כשאהיה גדולה...

עדכונים:

פוסטים: 161

החל ממאי 2011

לכבוד שבועות, כמה מילים על המרוויחים הגדולים מחגיגת הגבינות… ולקינוח, אמא ירוקה הפשילה שרוולים והכינה עוגה טבעונית, בריאותנית, ללא אפיה, ללא גלוטן ואפילו ללא סוכר! האם זה טעים? האם הילדים אהבו? כל התשובות במהופך בסוף הפוסט.

27/05/2014

חג הביכורים, הידוע גם בשמות: חג השבועות וחגיגת הגבינות קרב ובא. הרשת מתמלאה תמונות ומתכונים מגרים של עוגות ומאפי גבינה נימוחים ב-50 גוונים של לבן.

למנהג אכילת מאכלי החלב הסברים ומקורות רבים, אך מה שבטוח, אף אחד מכוהני בית המקדש לא התכוון שהחגיגה העיקרית תהיה של חברות החלב, ושממניעים כלכליים ושיווקיים יעלה מנהג זה כמעט על כל שאר המסורת היפה של החג. בכל שנה מערכת השיווק המשומנת מתעלה על עצמה וממציאה מוצרים חדשים ופרסומות במיוחד לקראת החג. אני יכולה לדמיין לעצמי את חבורת מהנדסי המזון וצוות הקריאייטיב של תאגיד חלב גדול יושבים וזורקים לחלל האוויר רעיונות חדשים שהולכים ונהיים עם השנים יותר ויותר ביזאריים ונוחים למשתמשים: ‘קופסת גבינה בגודל 500 גרם. לא! 750, זה מתאים בדיוק לעוגת גבינה ממוצעת’, ‘קופסא עם מתכון וכל המרכיבים לעוגה’, ‘גבינה ומתכון עם תבנית מתנה’ או אולי ‘עוגת גבינה ביתית שאפשר לאכול בכפית’. העיקר שיאכלו גבינה. הרבה גבינה.

שלא תבינו נכון, עוגת גבינה זה מאד טעים. ומידי פעם להתפנק עם פרוסת עוגה משובחת מביא הרבה נחת, אך כמו כל דבר יצא המנהג מפרופורציות ובהתלהבות ישראלית אופיינית השתלט על חג שהיה אמור בכלל לפאר את פרי גננו. עכשיו המקום היחיד בו אפשר למצוא פירות יהיה כקישוט או מלית לעוגה…

חג השבועות היה השלישי שבין שלוש הרגלים, בהם היה עם ישראל עולה לרגל לירושלים ומביא תרומה של תבואה ופירות גנם, החל שבעה שבועות אחרי העומר (– להלן: ספירת העומר), יום המציין את מתן התורה לבני ישראל בהר סיני, חגיגת הקציר החל באותה עונה של השנה ובזמן בית המקדש היו מביאים את קרבן מנחת הביכורים. זהו חג מתקופת המקרא הכולל עד עצם היום הזה מנהגים רבים, כמו לבישת בגדים לבנים, תיקון ליל שבועות וקריאת מגילת רות כל הלילה, הבאת ביכורים וכמובן אכילת מאכלי חלב.

הזיכרונות שלי מחוברים לאדמה, למחזור קציר התבואה, לחג בו ילדי המשק לבשו לבן, מילאו סלסילות קש מקושטות בירקות שגידלו בגינתם, פירות העונה, ויצאו בתהלוכה בה הובילו עיזים וכדי חלב, תרנגולות עם ביצים שהטילו, שרו שירי חג ורקדו ‘סלינו על כתפנו’ בעוד הוריהם ואורחים רבים מן היישובים הסמוכים יושבים על חבילות חציר וצופים בהם בהתרגשות. אחרים זוכרים איך הצטרפו להוריהם בבית הכנסת לתיקון ליל שבועות בו ניסו להחזיק ערים עד עלות השחר. מעט מאד מההתרגשות הזו נותר כיום… רוב המשקים כבר מזמן אינם חקלאיים וילדי ישראל חושבים שלובשים חולצות לבנות כי זהו צבע החלב.

זהו. חפרתי מספיק. הנה מתכון לעוגה שלא תבייש את הפירמה, שהיא דבר ראשון טעימה ומיוחדת, שנית – ללא אפיה, ושלישית – טבעונית ובריאותנית למהדרין.
ללא סוכר, ללא קמח (ולכן – ללא גלוטן).

האמנם? נסו ותיווכחו.

פאי תפוחים קרם פרש טבעוני

מזהירה מראש – בניגוד למנהגי, זוהי עוגה הדורשת השקעה. היא עשויה 3 שכבות, אשר מכינים בנפרד ובסיום מרכיבים ליצירה אחת מפוארת.

עצה ידידותית – להצטייד בכל המצרכים מראש, להשרות כוס אגוזי קשיו לפחות 6 שעות (או לילה) מראש, ולשים במקרר מבעוד מועד פחית של קרם קוקוס.

שכבה א’ – מעין ממתק בריאות העשוי אגוזים, קוקוס ותמרים, אשר משמש כ”קלתית”.

שכבה ב’ – תפוחים מבושלים בסירופ תפוזים.

שכבה ג’ – קרם קוקוס-קשיו עשיר, או למינימליסטים: קצפת קוקוס.

*

למען היעילות, המהלך הראשון יהיה לשים את התפוחים על האש, לכן נתחיל עם שכבה ב’.

שכבה ב’ – תפוחים

לקלף 3 תפוחים ירקרקים מסוג גרנד סמיט, ולחתוך לפלחים דקים.

לסחוט מיץ מ-2 תפוזים

לשים הכל בסיר רחב ולהוסיף:

חופן צימוקים

גרידה מלימון+תפוז

כף מיץ לימון

מקל קינמון

כף סירופ מייפל טבעי

להביא לרתיחה ולבשל על אש קטנה במכסה פתוח, עד שכמעט כל הנוזלים נספגים ויש לנו תפוחים רכים בסירופ אימם. לוקח כשעה. לצנן.

*

כשהתפוחים על האש, ניגש להכנת שכבה א’.

שכבה א’ – קלתית

לשים במעבד מזון את המצרכים הבאים ולעבד עד שהכל מתאחד ונהיה ממש טעים:

½ כוס קוקוס

1 כוס אגוזי מלך

1 כוס קשיו

2 כפות סירופ מייפל טבעי

2 כפות שמן קוקוס

6 תמרים מסוג מג’הול

½ כפית וניל

קורט מלח

לשטח בתבנית עם אצבעות לחות – אני השתמשתי בצלחת קרמיקה עמוקה וחגיגית (מאמינה שהגודל מקביל לתבנית 24).

*

שכבה ג’ – קרם פרש

אפשר לחסוך זמן ומאמץ ולהכין קצפת מקרם קוקוס, כפי שמסבירה יפה דניאלה בבלוג: פרפראות.

או להשרות מראש כוס אגוזי קשיו (לפחות 6 שעות או לילה) ולהכין את הקרם הבא:

לשים במעבד מזון / בלנדר חזק את המצרכים הבאים ולעבד לקרם עשיר:

1 כוס קשיו מושרה ומסונן

כפית גרידת לימון

כפית תמצית וניל

כף סירופ מייפל טבעי

כף שמן קוקוס

פחית קרם קוקוס שהיתה במקרר כמה שעות טובות – רק החלק הסמיך (לשפוך את הנוזל)

 *

מלאכת ההרכבה:

לסדר יפה-יפה את התפוחים אחרי שהתקררו על הקלתית.

לשפוך מעל את הקרם ולקשט בכמה טיפות מסירופ התפוזים שנשאר בסיר לקישוט. הופ למקפיא.

מצב אופטימאלי לאכילה: להוציא מהמקפיא כשעה לפני שאוכלים.

*מוקדש באהבה לאיש שחגג יומולדת

התשובות במהופך: העוגה טעימה, בחיי. הילדים אהבו. האיש ליקק את האצבעות ושאל מה זה הקרם פרש מלמעלה. זה היה הרגע בו גיליתי לו בחיוך שהעוגה טבעונית.

-

מקורות השראה: מתכוני קינוחים מספר המתכונים הבריאותני של רחל טלשיר : השיטה הסודית – המתכונים, ולמי שלא מכיר – מהאתר של אורי מאיר צ’יזיק.

-

אהבת? אשמח לשמוע :)
כדי לא לפספס פוסטים נוספים של ‘אמא ירוקה’,
לחץ/י על כפתור ה’עקבו אחרי’ – למעלה משמאל
ותקבל/י הודעה למייל כשאפרסם משהו חדש. להת

עוד מהבלוג של מיה מיטב-מגן

תצוגה מקדימה

בישול בריא עם עירית אורגניק

אני אוהבת סדנאות בישול. זה לא רמז, אני באמת נהנית ללמוד ולהעשיר את המזווה ואת מחברת המתכונים שלי, וליהנות מחברת חובבות קולינריה שכמותי. ולא פחות חשוב – לאכול. אה, אתן אומרות לעצמכן, אז תתחילי מהסוף – יש ארוחה נהדרת בסיום...

תצוגה מקדימה

עוגת תפוחים מפנקת ובריאותית בעשר דקות

נגיד שאת* מארחת את המשפחה המורחבת לחג. ונגיד שהשולחן מסודר יפה-יפה ואפילו בזמן ואת בדרך למקלחת מרעננת. ונגיד שבזמן המקלחת את מפזמת לך שירי חג, כמו: ׳מה חדש? תפוח בדבש׳. ואז זה מכה בך. לא הכנת קינוח. אין קינוח לארוחה. ארוחת...

תגובות

פורסם לפני 6 years
תצוגה מקדימה

10 תובנות לגיל 40+

אחרי שהתאוששתי מחגיגות יומולדת 40, ממרומי שנה אחת כבר אפשר לסכם: גיל 40 הרבה פחות מפחיד ממה שנהוג לחשוב, למעשה הוא מאד נוח וידידותי למשתמשת. אנו הנשים, הרי משתבחות כמו יין טוב, וכעת אנחנו יותר...

תגובות

פורסם לפני 4 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה