הבלוג של מיה מיטב-מגן

אמא ירוקה

כותבת בעיקר לילדים, קוראת ספרים עם הפי אנד, מבשלת ואופה אוכל בריא ונטול בע"ח, מגדלת שלושה בנים, בת זוג לעוד אחד וחולמת מה לעשות כשאהיה גדולה...

עדכונים:

פוסטים: 161

עוקבים: 163

החל ממאי 2011

אמא ירוקה מכינה עם אלה שיין – אורנה ואלה, שתי מנות כתומות שאינן לביבות בטטה

16/08/2015

אלה שיין, היא החצי השני של אורנה אגמון, AKA ‘אורנה ואלה‘ מבית הקפה המיתולוגי, החולש מזה שני עשורים על המתרחש ברחוב שנקין בת”א. כשאלה מדברת על אוכל בריא, היא מתייחסת למנעד רחב מאד של מאכלים. היא משתדלת להימנע ממזון מעובד, מקפידה על חומרי גלם איכותיים, קטניות אורגניות, אורז בסמטי או מלא, וכן הלאה. היא מתנגדת לכל תופעת השיח על ‘אוכל בריא’, שלדעתה מוביל בימינו לסוג חדש של ‘אנורקסיה בריאותית’ וייגמר בבכי.

אני מגיעה לביקור מאחורי הקלעים של המסעדה בהתרגשות מה. את אלה אני מכירה כבר כמה שנים כ’אמא של’, אבל חוץ משיחות אקראיות על בישולים בפיקניקים כיתתיים, לא יצא לי מעולם לבקר במרכז העצבים השוקק של הקפה-ביסטרו הכי שווה בעיר, האהוב על כל קשת הפודי’ס פה אחד – מטבעונים ועד קרניבורים.

אלה למדה לבשל תוך כדי תנועה, היא אוטודידקטית לגמרי, מלאת אנרגיה וקפדנית במובן הכי טוב של המילה. וכמובן שכשרון רב, אסתטיקה ואהבה לאוכל ולאנשים ניכרים בכל ביס ועד הפרט הקטן ביותר במסעדה.

צילום: לייזה פאנלים

שאלה: מה בעיניך סוד ההצלחה של המקום?

אלה: אני רואה במסעדה מקום בו כולם יכולים לאכול ביחד – כל בני המשפחה, טבעונים, צמחונים וקרניבורים – לכולם יש מקום מכובד סביב השולחן. כמו בימי קדם, כשאנשים היו עוצרים לפוש בנווה המדבר וחיו בשלום. יש לנו מנות מאד בריאות כמו קציצות אזוקי וקינואה, לצד מנות קלאסיות של ניוקי ופסטה, שיש מאחוריהן מסורת וסיפור והרבה ילדים ומבוגרים אוהבים אותן. יש לנו קבב וקציצות דגים וכד’ אבל אף פעם לא הייתי שפית של בשר, יותר נמשכתי לירקות.

שאלה: איך את מיישמת במסעדה נושאים כמו: קיימות (Sustainability), אורגני, מיחזור?

אלה: זה בא לידי ביטוי בכמה מישורים – אני מחוברת לעולם האורגני מעל 25 שנה, מתוך אמונה שמי שמגדל מזון אורגני עושה זאת עם התכוונות, עם כבוד לאדמה ולמוצרים. אני תמיד מעדיפה לקנות פחות ושיהיה איכותי, ומקפידה לתמוך בעסקים קטנים ומקומיים ובמגדלים פרטיים. משאריות המטבח אנחנו מכינים קומפוסט בחצר, אבל בגלל שאין תמיכה מעיריית ת”א כל העלויות עלינו… את הקומפוסט אנחנו מחלקים ללקוחות ומשתמשים פה בחצר. יש כמות עצומה של שאריות, אז לא מצליחים להשתמש בהכל.

את השיחה אנחנו מקיימות תוך כדי ריצה בין קומת הקונדיטוריה שנמצאת למעלה לבין המטבח שבקומת המסעדה, ביום שוקק ומלא בלת”מים, בו אלה עומדת בשלווה הראויה להערצה. תוך כדי כך אנחנו מקלפות ומגרדות גזר, שכן ביקשתי מאלה שנכין מנות כתומות שהן לא לביבות בטטה, המנה הכי מפורסמת – ועדיין מבוקשת – במסעדה.

אורז אורגני מלא כתום

מנה נהדרת, שופעת בריאות וע”ת* בכל קנה מידה, אשר במסעדה משמשת כתוספת לקציצות אזוקי, אך בבית יכולה להוות מנת צהריים מצויינת בפני עצמה, לצד טחינה וסלט או גבינה קשה כמו ‘ערבה’, ולחובבי חריף רוטב צ’אטני. הסוד הוא בטיגון-אידוי ממושך של הגזר, אשר יוצר פה אלכימיה ונותן למנה טעם מיוחד שקשה לפצח בביס ראשון.

צילום: לייזה פאנלים

לעבודה:

2 כוסות אורז עגול מלא אורגני או בסמטי – לשטוף היטב ולהשרות ללילה

לערבב בסיר עם:

3 כוסות מים (אם האורז לא מושרה אז צריך יותר מים – יחס של 1:1)

1 כף שמן זית

1 כפית גדושה מלח

לבשל כחצי שעה עד שהאורז רך.

בינתיים להכין את הגזר:

לקלף 7-8 גזרים

לקצוץ במעבד מזון או לגרד בפומפיה

לחמם בסיר רחב 1/4 כוס שמן זית + כף כורכום

אפשר להוסיף מעט ג’ינג’ר ופלפל שחור גרוס בשביל הבריאות

אלה: “שמעתי שפלפל שחור טוב נגד סרטן”

להוסיף לשמן הכתום את הגזר המגורד, להוסיף כפית מלח, ולטגן-לאדות על אש קטנה תוך כדי ערבוב כחצי שעה

הצבע של הגזר הופך יותר עמוק וכהה.

צילום: לייזה פאנלים

לחבר את המנה:

לערבב את האורז עם הגזר, לטעום ולתקן תיבול.

צילום: לייזה פאנלים

*

מאפינס גזר הכי בריאות וטעימות

אלה מעידה שזהו אחד המתכונים הכי שימושיים אצלה בבית. אנחנו מסכימות על כך שאין כמו עוגה “בחושה” טובה, שמכינים בקלות ואפשר לשלוח עם הילדים לפעילויות ובתור מאפינס לארוחת עשר מפנקת.

הכמות במתכון מספיקה ל-18 מאפינס / 3 אינגליש / תבנית 26 עגולה

לעבודה:

לקלף 5 גזרים (500 גר’ נטו)

לקצוץ במעבד מזון או לגרד בפומפיה

להוציא את הגזר לקערה

להקציף במעבד מזון 4 ביצים עם 1 כוס סוכר חום/קנים כ-5 דקות

להוסיף 1/4 1 כוס שמן – לערבב שמן זית וזרעי ענבים (או מה שאוהבים)

בינתיים לערבב יבשים:

2 כוסות קמח כוסמין מלא אורגני

2 כפיות אבקת אפיה

1 כפית סודה לשתיה

1 כפית קינמון

קורט מלח

-

1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים

להוסיף את היבשים לבלילה במעבד המזון ולבסוף את הגזר והאגוזים בכמה פולסים קצרים.

לשמן את התבניות, למזוג אליהן את הבלילה.

לאפות בחום בינוני – את המאפינס לאפות כחצי שעה ואת העוגה כ-50 דקות – עד שקיסם יוצא יבש ממרכז העוגה.

צילום: לייזה פאנלים

הצעות לגיוון: אפשר להוסיף תבלין ג’ינג’ר לבלילה בנוסף או במקום קינמון, במקום אגוזים אפשר לשים צימוקים או שוקולד קצוץ גס.

או בכלל לשנות כיוון ובמקום גזר לשים 5 בננות בשלות.

צילום: לייזה פאנלים

*

יאמי! צילום: לייזה פאנלים

אז לבשל כבר סיימנו, אבל לא הספקתי לספר על חצי מהחוויות שלי באותו בוקר נפלא ב’אורנה ואלה’… איך פגשתי בקפה את חן קליימן המוכשרת מהבלוג: מערבלת, ואיך לייזה פאנלים האחת והיחידה קפצה לבקר עם המצלמה שלה וצילמה אותנו כל כך יפה, ואז, כפריוויו ספונטני אך לא מתוכנן לפוסט שלה פגשנו את ישראל אהרוני, וכמה יפה היה לראות את אלה קוטפת עלי זעתר טריים מגינת התבלינים הממוחזרת מפחי שמן זית שבחצר האחורית, וכמה הכל טעים… מה אומר? Here we are in the center of town.

צילום: לייזה פאנלים

-

כתובת: שינקין 33, תל אביב | טל: 03-5252085.

לאתר של אורנה ואלה: לחצ/י כאן.

-

ע”ת*= ערכים תזונתיים

עוד מהבלוג של מיה מיטב-מגן

תצוגה מקדימה

בישול בריא עם עירית אורגניק

אני אוהבת סדנאות בישול. זה לא רמז, אני באמת נהנית ללמוד ולהעשיר את המזווה ואת מחברת המתכונים שלי, וליהנות מחברת חובבות קולינריה שכמותי. ולא פחות חשוב – לאכול. אה, אתן אומרות לעצמכן, אז תתחילי מהסוף – יש ארוחה נהדרת בסיום...

תצוגה מקדימה

עוגת תפוחים מפנקת ובריאותית בעשר דקות

נגיד שאת* מארחת את המשפחה המורחבת לחג. ונגיד שהשולחן מסודר יפה-יפה ואפילו בזמן ואת בדרך למקלחת מרעננת. ונגיד שבזמן המקלחת את מפזמת לך שירי חג, כמו: ׳מה חדש? תפוח בדבש׳. ואז זה מכה בך. לא הכנת קינוח. אין קינוח לארוחה. ארוחת...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

10 תובנות לגיל 40+

אחרי שהתאוששתי מחגיגות יומולדת 40, ממרומי שנה אחת כבר אפשר לסכם: גיל 40 הרבה פחות מפחיד ממה שנהוג לחשוב, למעשה הוא מאד נוח וידידותי למשתמשת. אנו הנשים, הרי משתבחות כמו יין טוב, וכעת אנחנו יותר...

תגובות

פורסם לפני 4 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה