הבלוג של ויוי עיני - יועצת גנטית

קטעים מיומנה של יועצת גנטית

שמי ויוי עיני ואני יועצת גנטית. בבלוג שלי תוכלו לקרוא סיפורים מהחיים בהם אני נתקלת במהלך יום העבודה, כולם בהשראת מקרים אמיתיים אך נכתבים בשינוי הפרטים המזהים. אם שאלתם את עצמכם פעם מה בדיוק עושה יועצת גנטית, הגעתם למקום... +עוד

שמי ויוי עיני ואני יועצת גנטית. בבלוג שלי תוכלו לקרוא סיפורים מהחיים בהם אני נתקלת במהלך יום העבודה, כולם בהשראת מקרים אמיתיים אך נכתבים בשינוי הפרטים המזהים. אם שאלתם את עצמכם פעם מה בדיוק עושה יועצת גנטית, הגעתם למקום הנכון. שימו לב - גנטיקה הוא תחום שמאד מתפתח לכן יתכן שפרטים מסויימים בפוסטים ישנים לא בהכרח מעודכנים. בכל שאלה ניתן לפנות אלי בהודעה פרטית בעמוד הפייסבוק של הבלוג שלי. קריאה מהנה.

עדכונים:

פוסטים: 65

החל ממאי 2012

מזל טוב לבלוג שלי שבדיוק היום חוגג יום הולדת שנה. לכבוד האירוע קבלו פוסט מעורר תאבון. כי אין חגיגה בלי עוגה.

נקודת המפגש עם דורית קינן (שפית פטיסיירית שבעברה למדה עיצוב תעשייתי בבצלאל) לפוסט שישלב את הנושאים הקרובים לליבנו הולידה דיון מרתק על המשותף הקיים בין שני העולמות.

אפשר היה להצטרף לשיחה שלנו, להקשיב למונחים, מבלי להכיר את הכללים, ובקלות להתבלבל בין עולם המדע, עולמו של הקונדיטור, או עולם הכישוף… השיחה התמקדה בחומרי הגלם והמילים אותן מילים ונשמעות כמעט אותו הדבר – רוקחים ביחד כמה חומרים בסיסיים, אומרים כמה מילות תפילה, ומחכים לראות את התוצאה…

*

כתיבת הפוסט הזה החזירה אותי לאחד הסיפורים האהובים עלי מימי הלימודים לתואר שני ביעוץ גנטי בארצות הברית. בזכות מילגה שקיבלנו, על אף היותנו חילוניים, רשמנו את הבכורה שלנו, אז בת 3, לגן דתי ויוקרתי של תנועת בני עקיבא. הילדה נהגה לבלוע את העולם בשתי עיניה, סקרנות היתה ועודנה טבועה בכל רמ”ח אבריה ושס”ה גידיה, חייבת לקבל הסבר הגיוני לכל דבר ועניין.

יום אחד נכנסנו עם המכונית למחלף כבישים שהסתעף לכמה קומות. ראשה של הילדה נע מצד לצד, כמו בתוך מבוך, חיפשה את מוצא הכבישים ולאן הם מגיעים – “איך בנו את כל הכבישים האלה אמא?…” ההסבר שנתתי לה כלל את המונח מהנדס כבישים או מתכנן כבישים, ומיד הגיעה השאלה הבאה – “אז מי בנה את כל העצים והפרחים?…” הספקתי להשחיל את המילה “טבע” אבל הילדה כבר עשתה אחד ועוד אחד וענתה לעצמה – “אני יודעת אמא, זה השם, הוא המהנדס הגדול של הטבע”.

*

אני מספרת לדורית על עולם ה – DNA, כשרביטו של הטבע (או של המהנדס הגדול אם תרצו), היא מולקולת הענק הנמצאת בתוך התאים ומקודדת את כל המידע הנחוץ ליצירת חיים. המידע הרב והמופלא הזה שעובר דרכה מדור לדור, ובאין ספור וריאציות שונות, בנוי כולו מ - 4 בסיסים בלבד, הם אבני הבניין של החיים, החוזרים על עצמם ברצף מסוים ובכמות בלתי נתפסת של 3 מיליארד זוגות בכל תא ותא.

ודורית מספרת לי על עולמה כקונדיטורית, על חשיבות ההיכרות עם חומרי הגלם איתם היא עובדת, ועל מת-מתוקה (מתמטיקה מתוקה), שיטה שפיתחה המבוססת על עקרונות המתמטיקה - היחסים הכמותיים בין המרכיבים וסדר הפעולות של תהליך ההכנה – היוצרת ללא מתכונים מגוון אפשרויות אינסופי ללימוד פטיסריי.

סדר הפעולות וכמות המשתנים הם שיקבעו את התוצר הסופי, ובידו של הקונדיטור שרביט ההחלטה מה לשים וכמה, מה יגיע לפני מה, והוא גם זה האחראי על התוצאה.

על פי מת-מתוקה, משפחות החומר בעולם הקונדיטוריה נוצרות גם הן מ- 4 אבני בניין בסיסיות – נימוחות ,פריכות, אווריריות ומתיקות – ומהן ניתן ליצור משפחות, למזג ולחבר אותן לאין ספור שילובים ווריאציות של קינוחים.

ובדומה לפגיעה סביבתית שעלולה לגרום לתקלה ב – DNA (מוטציה), כך גם כאן, על הקונדיטור להקפיד שהתהליך לא ישתבש. טיפת מים אחת למשל, אם תפגוש בחלבונים, עלולה לפגוע באבן הבניין הנקראת אווריריות.

ואם נמשיך לדבר על אבן הבניין הבסיסית הזו (אווריריות) שהרי אחד התוצרים שלה הוא המרנג. ואפשר להשתמש במרנג פשוט ובסיסי כקצף לעוגה… או להוסיף לו מעט סוכר (“מתיקות”) ולאפות אותו לנשיקות… ואפשר להוסיף לו שקדים טחונים (“פריכות”) ולהכין מקרונים… או להוסיף לו שקדים טחונים, קמח וחמאה (“נימוחות”) ולקבל פיננסיירים… וכך הלאה, אין סוף אפשרויות שונות לשלב את המרנג עם המשפחות האחרות…

שנתיים לאחר שפיתחה את מת-מתוקה, הרחיבה דורית את השיטה אל מעבר למעגל הקונדיטוריה והביאה את “אוממי סטייל” (Umami Style), מתודה לפיתוח היצירתיות המכוונת לדיוק, להיכרות עם החומר עד לגביש הכי טהור שלו, ולהבנה שיטתית של תהליכים. השיטה מתאימה לכל יוצר באשר הוא ובכל חומר גלם קיים, ובה חשיבות ודגש על מרקמים, צורות, טעמים, ריחות וצבעים.

רוצים לקרוא עוד?… בקרו את דורית בשני הבלוגים שלה בלוג 1 , בלוג 2 .

*

ולפני סיום, אנצל את ההזדמנות הזו בשביל להגיד לכולכם תודה על הכבוד שנתתם למילים ולסיפורים ועל שליוויתם אותי בנאמנות במהלך השנה האחרונה. הדרך שהחלה בישראבלוג לפני שנה בדיוק ומאוחר יותר התרחבה גם לסלונה, כוללת 40 (!) פוסטים שונים, חלקם הועלו ככתבות מערכת במדור גוף ונפש, רבים זכו להופיע כבלוג נבחר, וחלקם אף צעדו מכובדות במצעד הבלוגים… אז שוב תודה, שיהיה לכולנו במזל טוב, ושנתראה בשמחות…

עוד מהבלוג של ויוי עיני - יועצת גנטית

תצוגה מקדימה

אומרים שאלוהים לא עושה טעויות

והפעם שני סיפורים השזורים זה בזה, האחד - נולד מתגובה ברשת והמשיך במפגש אישי בבית קפה, והשני - בא מיד אחריו... זהו פוסט עם שמות ועם פנים שבא לחדד את הנקודה שבתסמונת, כמו בתסמונת, קשת ההתבטאות יכולה להשתנות בין פרטים שונים...

תצוגה מקדימה

5 דברים שבלעדיהם אני (כבר) אינני אני

אף אחד לא סיפר לי שזה הולך לקרות לי, אבל מסתבר שהדברים פשוט הוטבעו להם אי שם, עמוק עמוק בתוך הדנ"א... 1. לא סיפרו לי שלעולם, אבל לעולם, לא אוכל יותר ללכת סתם כך ברחוב, או לעמוד סתם כך בתור בסופרמרקט - מבלי שאמצא את עצמי מזהה בכל...

תצוגה מקדימה

להפוך את הלימונים ללימונדה

סוף סוף בדרך הביתה. ברדיו תכנית שאני לא באמת מקשיבה לה, והבטן מדברת אלי, מזכירה לי שלא הכנסתי כלום לפה מהבוקר. משחזרת בראש איזה יום עבר עלי, רצף של סיפורים, אחד אחרי השני.  מה ראיתי, מה אמרתי, מה המלצתי ומה כתבתי... היתה אישה...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה