הבלוג של אלינור אברהם

ירוקה לחיים

מפיצה את האור לכל דורש. יועצת לתזונה אינטליגנטית; מוסמכת המכון לתזונה אינטגרטיבית בניו-יורק. מוסמכת ברפואה תזונתית, מטעם המרכז לרפואת הרמב"ם וחלק מצוות המטפלים של המרכז; מוסמכת מכון וינגייט לאירובי ולעיצוב.

עדכונים:

פוסטים: 27

החל מאוקטובר 2014

מי לא אוהב לאכול ארוחות בוקר בבתי קפה?
אני זוכרת שלפני שנים האופנה של ארוחות הבוקר חדרה לרשת “קפולסקי” (אני חיפאית, אז זה מה יש) וזה היה שוס בלתי רגיל. להרגיש בחו”ל ולהיות בארץ. מאז עבר לא מעט זמן, ואין בית קפה בלי תפריט ארוחות בוקר מפואר. למי שחפץ לאכול ארוחת בוקר בימי שישי או שבת באחד מבתי הקפה מצפה המתנה ארוכה, ובאחת ההמתנות עלו לי מספר הרהורים שאותם אני משתפת איתכם היום :-).

את אוכלת ארוחות בוקר בבתי קפה?

רצה הגורל ורועי צבר כמות מכובדת של שוברים לארוחת בוקר זוגית, אותם קיבל באירועים כאלה ואחרים (כי חגים לא חסר במדינתנו הקטנה).
כמו כל ישראלי שמקבל מתנה – לא תזרוק ולא תצא פראייר. מתנות חייבים לנצל!
שמחה וצוהלת הלכתי איתו לנצל (מלה עם כל-כך הרבה משמעות) את השובר, אבל ברגע שהבנתי מה אני עומדת להזמין/לאכול שמחתי קצת פחות.
למרבה המזל רועי מצא שותפים רבים ושמחים לנצל עמם את השוברים הנותרים, ולמרבה השימחה לא נותרו עוד פיתויים אצלנו במגירה :)!

האם ארוחות הבוקר המוגשות בבתי הקפה בריאות?

כדי לענות על השאלה אני אתאר ארוחת בוקר “סטנדרטית”, או מה שבעבר נקרא “קונטיננטלית” (שבכלל הכוונה ליבשת אמריקה) ואז נהיה חכמים יותר.

חביתה/ביצה עשויה כרצונכם – את מנת הביצים מכינים לפחות מ-2 או אפילו מ-3 ביצים, כנראה לא מהמשק האורגני שקרוב לבית הקפה, ואם בכלל מדובר בביצים ולא בנוזל ביצים מפוסטרות (יש חיה כזו, תתפלאו).
ממרחים – מרבית הממרחים שמנים מאוד (וכמעט כולם הם גרסא כזו או אחרת של מוצרי חלב, אודותיהם כתבתי בזמנו) ולא תמיד טריים (זכרו שעכשיו זו עונת האבוקדו ואין סיבה שלא תקבלו אבוקדו בשל וטרי).
הלחם – שנינו יודעים שלחם “מלא” או “דגנים” שמוגש בבתי הקפה לא באמת “מלא” ושהמלה “דגנים” לא תטעה אתכם.
מיץ סחוט במקום – אחת הבעיות של מיצי הגזר/תפוז/תפוח הם שבהפקת המיץ הולכים לאיבוד הסיבים התזונתיים. מה נשאר? הסוכר של הפרי (ונכון שיש גם כמה ויטמינים במידה וסחטו את זה ממש בסמוך להזמנתכם). מבחינת סוכר, ההשפעה על הגוף בדיוק כמו שתשתו משקה ממותק אחר. אם כבר פירות אז רק בשייק (שמכיל את הסיבים התזונתיים), ואם כבר מיצים אז רק ירוקים (כלומר 80% מהמיץ עשוי מעלים ירוקים למיניהם).
קפה – צריך “לשבת על כוס קפה”, כדי להסביר על מה עומד מאחורי הקפה. במשפט אחד – מדובר במשקה “שודד מינרלים” של כל מה שאכלתם בסמוך אליו (חצי שעה אחרי ושעתיים לפני), סם די חזק שבכמויות גדולות יכול לגרום לתשישות ולעייפות כרונית, וכשמוסיפים את החלב המוקצף/סויה בטח לא הוספנו לבריאות של המשקה.
אבל היי, יש סלט!
בינינו, מה גודל הסלט הזה? כדי לאזן את כמות הסוכר, והחלבונים שיש בארוחת הבוקר הזו הייתם צריכים לאכול לפחות קערה ענקית של סלט. וזה עוד בלי להזכיר את הרוטב.
בקיצור, המנה לא נבחרה למנת הבריאות של 2015 ;-).

ומה לגבי ארוחת בוקר טבעונית?

לטבעונים שבינינו מציעים כמעט כל בתי הקפה ארוחת בוקר טבעונית.
אז נכון שאין ביצים ואין מוצרי חלב, אבל חביתת העדשים/חומוס מטוגנת עם שמנים לא איכותיים, והממרחים בדרך-כלל גם לא טריים ולא בהכרח מבוססי שמן-זית אמיתי (לעיתים קנולה וחברותיה).
חוצמזה, אני לא יודעת מה איתכם – אבל אני כדי לשבוע אוכלת משהו כמו 4 פרוסות לחם, כך שארוחת לחם היא בטח לא ארוחת בריאות.

הערה חשובה לגבי מידתיות

אז כמו שאתם מבינים, אני לא עפה על ארוחות הבוקר בבתי הקפה, אבל מצד שני אני גם לא מתנזרת לחלוטין, ואני לא שוללת להנות מדי פעם בפעם. אבל, כמו שאני תמיד אומרת – תהיו מודעים למה שאתם מזינים בו את הגוף שלכם.
האוכל שאנחנו אוכלים הוא מקור ההזנה של התאים שלנו – you are what you eat  - משפט אחד קטן עם משמעות גדולה לחיים.

סביח

אי אפשר לדבר על ארוחות בוקר מבלי לציין את הסביח. אז נכון, רוב בתי הקפה לא מגישים אותו, אבל בביתו של רועי אין שבת בלי המנה הזו.
למי שלא בקיא בתרבות העיראקית, הרי הסביח מורכב (לא בהכרח בסדר הזה) מחצילים מטוגנים, ביצה קשה, תפוח אדמה מבושל, טחינה, חומוס, עמבה, סחוג, סלט ירקות, מלפפון חמוץ, פטרוזיליה וכמובן פיתה או לחם אחר שמחזיק את המרכיבים המכוננים הללו.
פעם אחת הלכתי איתו ואכלתי. בינינו – מאוד מאוד טעים. אבל שעה אחרי זה הייתי זקוקה לאינהלציה כדי לנשום.
באמת מכה קשה ליהודים, במיוחד השילוב של חומוס וביצים, הוא שילוב קטלני. חלבון מהחי (ביצה) מתעכל מהר יותר בקיבה מאשר חלבון מהצומח (חומוס), ומכאן החומוס נותר בקיבה זמן רב עד שהמעי מעכל אותו, כך שתחושות לא נעימות אחרי שילוב שכזה הן בלתי-נמנעות.

סביח נוסח אלינור (לא באמת)

מתכון

כדי שבכל זאת רועי לא ירגיש מקופח, החלטתי להכין גרסא קצת אחרת של סביח (בדרך שכחתי כמה רכיבים שרועי דאג להזכיר לי בעת אכילתו). אני מתנצלת מראש אם ‘מאסטרי-הסביח’ רואים את המתכון כפגיעה אישית, באמת שאין לי כוונה. משהגיעו החצילים במשלוח הירקות האחרון, הייתי חייבת למצוא דרך לשלב אותם בצורה מעניינת, הנה זה הסבר טוב יותר למנה הבאה.
ואגב, ממליצה לאכול אותה בצהרים ולא בבוקר ;).

רכיבים:

  • 2 חצילים (ממליצה על הזן המנומר הסגלגל)
  • 1 כף שמן זית כבישה קרה
  • חצי חבילת טופו אורגני (ממליצה על משק ויילר או על “טופו קדיתא”)
  • 1 כף רוטב סויה תמרי (אני משתמשת ב”san-j” ללא גלוטן)
  • אבקת שום אורגני (להשיג בחנויות טבע)
  • מלח הימליה

לטחינה-סלק

  • 1 סלק
  • 3 כפות טחינה מלאה
  • 1 שן שום
  • ½ לימון סחוט
  • עלים מ-3 גבועלי שמיר (לא חובה, אני מאוד אוהבת)
  • חצי כוס מים
  • רבע כפית מלח הימליה

לקישוט:

  • 2 גבועלי בצל ירוק (החלק הירוק)

 

הכנה:

מתחילים בפריסת החציל (שוטפים, אין צורך לקלף) לפרוסות בעובי של כ-1/2 ס”מ. מברישים את החצילים עם כף שמן זית וממליחים קלות עם מלח הימליה.

מסננת אידוי

מסננת אידוי

מתקינים סיר לאידוי (אני השתמשתי בשושנת אידוי) – את החצילים אני ראשית מאדה, גם כדי לשמור על ערכם התזונתי ולקצר את זמן האפייה, וגם כדי שהאפייה לא תחרוך אותם.
ממלאים סיר עם מים כמעט עד למפלס מסננת האידוי, מכסים ומביאים לרתיחה. כשהמים רותחים פותחים ומסדרים את החצילים בשושנת האידוי באופן שבו תהיה שכבה כמה שיותר אחידה, כדי לאפשר לכל הפרוסות להחשף לחום במידה שווה.
נותנים לחצילים להתרכך, זה יכול לקחת 10 דקות ולפעמים יותר.

 

 

בינתיים, מכינים את הטופו – פורסים את הטופו לפרוסות דקות. מושחים אותן ברוטב הסויה ובמעט אבקת שום (מוסיפה המון טעם ולא מצריכה להתחיל להתעסק עם השום). במחבת מניחים את הפרוסות ועל חום נמוך מאפשרים לטופו להיצלות מעט.

ברגע שהחצילים רכים מעבירים אותם לטוסטר אובן על חום של 150 מעלות ל15 דקות, או עד שהם מאבדים את הנוזלים שנאגרו בהם בזמן האידוי (כך גם נמנע מצב שהחצילים נשרפים באפייה).

הכנת רוטב טחינה-סלק

לפני

לפני

אחרי

אחרי

בשילוב הטחינה עם סלק נתקלתי פעם ראשונה דרך שמרית האלופה, קולגה למקצוע.

המתיקות של הסלק נותנת לרוטב טעם נהדר שלא תצליחו להפסיק לאכול.
אני השתמשתי בבלנדר כדי לערבל את כל מרכיבי הרוטב יחדיו, אפשר להשתמש גם במעבד מזון או בבלנדר מוט.

אחרי ששלושת הרכיבים מוכנים, מסדרים בצלחת – אני הנחתי את החצילים, מעליהם הטופו ומעליהם הרוטב. מומלץ לפזר בצל ירוק קצוץ לצבע וטעם.

לבריאות!

***

רוצים לפגוש עוד מתכונים בריאים ובלתי-מתפשרים על הטעם? מעוניינים ללמוד ולעשות שינוי תזונתי בקצב שלכם מותאם לכם אישית? לפרטים נוספים אתם מוזמנים להכנס לדף של אלינור פה

עוד מהבלוג של אלינור אברהם

תצוגה מקדימה

עוגת גזר, הגרסא הבריאה (באמת)

גזר אחר מאז שאני זוכרת את עצמי, אוכל היה דבר אהוב. סריקה מהירה של תמונות ילדותי יכולות ליצור את הרושם שכל אותן שנים הייתי עסוקה אך ורק בלאכול, כי בערך ב80% מהן אני...

תצוגה מקדימה

חיי ללא גלוטן

אפתח בעובדות: אינני חולת צליאק, מעולם לא הועלה חשד לרגישות שכזו, ובדיקות המעבדה שללו אפשרות לכך. שני ספרים שקראתי לאחרונה: "בטן של חיטה" ו"לא לסוכרת" הגבירו את סקרנותי...

תצוגה מקדימה

קטניות - לא רק ביום מנוחה

אחרי אתנחתא קצרה, אנחנו ממשיכים בסקירת מוצרי הבסיס במטבח, יקירנו (בית המקדש). החלבון של הטבעונים, האמנם? אכן זה נכון שבקטניות תכולת חומצות האמינו יחסית גבוהה. יחד-עם-זאת,...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה