הבלוג של אלינור אברהם

ירוקה לחיים

מפיצה את האור לכל דורש. יועצת לתזונה אינטליגנטית; מוסמכת המכון לתזונה אינטגרטיבית בניו-יורק. מוסמכת ברפואה תזונתית, מטעם המרכז לרפואת הרמב"ם וחלק מצוות המטפלים של המרכז; מוסמכת מכון וינגייט לאירובי ולעיצוב.

עדכונים:

פוסטים: 27

החל מאוקטובר 2014

21/12/2015

סלטסושילמי שנתקל פעם ראשונה באצות המראה עשוי להזכיר את אותם צמחי פרא שמשתכשכים לנו ברגליים בעת טבילה במי הים. מסתבר שאותן אצות הן אכן ייצור פלאי – הן סוג של “צמח” ימי, חסר שורשים, ובעל יכולת לבצע פוטוסינתזה.

פליטת הזיהום והפיכת המים ליותר חומציים, מסיעים את המינרלים אל הים, שם האצות סופחות ואוגרות אותם בתוכן.

מינרלים

האצות, אם כן, מכילות שפע רב של מינרלים זמינים עבורנו. רשימה חלקית כוללת סידן (יותר מאשר בברוקולי!), מגנזיום, זרחן, ברזל ויוד.

היוד שבאצות ובלוטת התריס

מחסור ביוד הוא אחד הגורמים הפחות מדוברים לבעיות בפעילותה של בלוטת התריס. ממש בקצרה, תפקידי בלוטת התריס, או “בלוטת המגן” הנמצאת במרכז הצוואר הם לווסת את חום הגוף ואת קצב חילוף החומרים באמצעות ייצור הורמונים. גם יתר- וגם תת- פעילות של הבלוטה גורמים לחוסר איזון גורף בגוף והם דבר נפוץ בעולם המערבי בימינו.

שנים רבות יוד שימש כתרופה הנפוצה ביותר בעולם הרפואה, כולל טיפול באיזון תפקודה של בלוטת התריס. המצאת תחליף הורמון התריס בתור תרופה עצר לחלוטין את מתן היוד למטופלים (בנוסף לתיסוף שלו למלח השולחן), אלא שמתן ההורמון גורם לניוון ייצור ההורמון על ידי הבלוטה, מה גם שאינו מטפל בשורש הבעיה, שכנראה נובע גם ממחסור ביוד.
חוסר ביוד משפיע על כל איזון ההורמונים בגוף. אחד מהאיברים החשובים הצורכים יוד בגופינו הם השדיים. מחקרים מסויימים אף מצביעים על הקשר בין מחסור ביוד להגדלת הסיכון לחלות בסרטן השד.

אז מאיפה צורכים יוד?
אצות הינן מקור מהימן ליוד, במיוחד למי שנמנע מאכילת דגי ופירות ים מסיבות אידאולוגיות או מטעמי כשרות.
יש לציין כי מי שכבר נוטל תרופות לאיזון בלוטת התריס, ייטב שיתייעץ עם רופא כדי לאזן את מינון התרופה במידה והוא מתחיל לצרוך יותר אצות או מאכלי ים המכילים יוד.

כלורופיל

האצות הפלאיות מייצרות פוטוסינתזה במי הים או האגמים ולפיכך בעלות פיגמנט ירוק עז, הוא הכלורופיל. אכילה קבועה של אצות מספקת כלורופיל לגופינו, אותה מולקולה חיונית שדומה במבנה שלה להמוגלובין נושא-הברזל בתאי הדם שלנו, אלא שהיא נושאת חמצן. מולקולת הכלורופיל מסייעת לאיזון רמות ההמוגלובין בגוף, מעלה את רמת האנרגיה והחיוניות, מנטרלת רעלים, עוזרת לאיזון של חיידקי המעי (שניזונים מהחמצן שהיא נושאת) ועוד שורה ארוכה של תמורות (ממליצה להציץ בספרה של ויקטוריה בוטנקו “ירוק לחיים”).

עשירות בחלבון

למרות מראן התמים, האצה מכילה כמות של חלבון כמו בקטניות. הכמות משתנה בהתאם לסוג האצה, אבל בכוס אחת של אצה יש בין 2 ל9 גרם של חלבון, הרבה מעבר למצופה.

 

סוגי אצות מאכל

האצות הן אורח קבוע בתפריט היפני, האצות אותן נוכל להשיג היום בחנויות הן:

נורי – אותה אצה המשמשת להכנת סושי. הנורי היא למעשה אצות דחוסות לצורת נייר, ומכילה כמויות נמוכות יחסית של יוד. הנורי יכולה להוות פיתרון בריא להכנת סנדוויץ’ – במקום הלחם השתמשו בנורי וגלגלו אותו לצורה של קונוס.
וואקמה – האצה המוכרת לנו ממרק המיסו. כדי להשתמש בה נשרה אותה במים נקיים כדי לאפשר לה לגדול בנפחה. הוואקמה משתלבת נהדר במרקים אבל גם בסלטים.
היז’יקי וארמה – נראות כמו חוטי אצה קטנים. דומות בטעמן לוואקמה והכנתן דומה. יכולות לשמש גם לתבשילים, למרקים או לסלטים.
קומבו – האצה העשירה ביותר ביוד. הוספה שלה לבישול של קטניות יסייע בריכוך שלהן ובעיכול שלהן (בהפחתת תופעות הלואי לאחר אכילת קטניות…). לאחר הבישול אפשר לאכול אותה, אבל לא חייבים – המינרלים שבה ייטמעו במי הבישול או בקטניות.
אצות נוספות – לאחרונה התחילו לייצר אצות במי-ים טהורים, הנקראות “חסת ים”. טעמן דומה לוואקמה ומעט עדין יותר. בהחלט אופציה טעימה ומגוונת.

סלט סושי

עלאורז

אני ממש אוהבת סושי, וכמו כל אוהב סושי רכשתי הביתה את הסט המפונפן להכנת הסושי בבית. אלא שלהכין סושי (שלא לדבר על זה שהוא יוצא מקוווצ’ץ’) לוקח שעה ולאכול אותו 10 דקות, וזה כבר ממש לא הוגן.

אז אם גם אתם נמנים על חובבי הסושי וגם לכם אין סבלנות לעמוד ולגלגל, הנה פיתרון לא רע, קצת יותר בריא (במיוחד אם מוותרים על האורז, או לפחות על חומץ האורז הסוכרי) שלוקח הרבה פחות זמן.

רכיבים:

  • 3 אצות נורי
  • 5 גבעולי בצל ירוק
  • 1 חבילת פטריות צדף
  • 1 אבוקדו בשל
  • 2 מלפפונים
  • 2 גזרים בינוניים
  • 1 כפית שמן קוקוס כבישה קרה
  • 1 כף סויה תמרי
  • 1 כפית מירין (תחפשו כזה בלי תוספת סוכר/גלוקוז/סירופ תירס)

הכנה:

קוצצים את הבצל והפטריות. מחממים מחבת עם כפית שמן קוקוס. מעבירים את החלק הלבן של הבצל הקצוץ (את החלק הירוק נוסיף as is לסלט) והפטריות למחבת עד לריכוך עדין.

מחבת

את האצות חותכים לרצועות קצרות.
את המלפפונים והגזרים נחתוך גם לרצועות (שלי יצאו מעט “שמנות”).
את האבוקדו מקלפים, חוצים בחלק המאורך ומגלענים. הופכים על קרש עם הצד השטוח כלפי המשטח וחותכים לקוביות בינוניות.
מעבירים את המלפפון הגזר והאצות לקערת הסלט, מוסיפים את הבצל והפטריות ומערבבים היטב.
גזרמלפפוןאצה
מוסיפים בעדינות את האבוקדו. מתבלים עם כף הסויה וכפית המירין ומערבבים בעדינות (כדי לא למעוך את האבוקדו ולא לגרום לאצות להתקפל).
אבוקדובצלירוק
מקשטים עם הבצל הירוק מעל. מגישים וטורפים.
הערה: אפשר גם לבשל אורז בסמטי מלא או רגיל ולהניח את הסלט מעל האורז כמו בתמונה.

***

רוצים לפגוש עוד מתכונים בריאים ובלתי-מתפשרים על הטעם? מעוניינים ללמוד ולעשות שינוי תזונתי בקצב שלכם מותאם לכם אישית? לפרטים נוספים אתם מוזמנים להכנס לדף של אלינור פה

עוד מהבלוג של אלינור אברהם

תצוגה מקדימה

עוגת גזר, הגרסא הבריאה (באמת)

גזר אחר מאז שאני זוכרת את עצמי, אוכל היה דבר אהוב. סריקה מהירה של תמונות ילדותי יכולות ליצור את הרושם שכל אותן שנים הייתי עסוקה אך ורק בלאכול, כי בערך ב80% מהן אני...

תצוגה מקדימה

חיי ללא גלוטן

אפתח בעובדות: אינני חולת צליאק, מעולם לא הועלה חשד לרגישות שכזו, ובדיקות המעבדה שללו אפשרות לכך. שני ספרים שקראתי לאחרונה: "בטן של חיטה" ו"לא לסוכרת" הגבירו את סקרנותי...

תצוגה מקדימה

קטניות - לא רק ביום מנוחה

אחרי אתנחתא קצרה, אנחנו ממשיכים בסקירת מוצרי הבסיס במטבח, יקירנו (בית המקדש). החלבון של הטבעונים, האמנם? אכן זה נכון שבקטניות תכולת חומצות האמינו יחסית גבוהה. יחד-עם-זאת,...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה