הבלוג של אלינור אברהם

ירוקה לחיים

מפיצה את האור לכל דורש. יועצת לתזונה אינטליגנטית; מוסמכת המכון לתזונה אינטגרטיבית בניו-יורק. מוסמכת ברפואה תזונתית, מטעם המרכז לרפואת הרמב"ם וחלק מצוות המטפלים של המרכז; מוסמכת מכון וינגייט לאירובי ולעיצוב.

עדכונים:

פוסטים: 27

החל מאוקטובר 2014

carrot cake

גזר אחר

מאז שאני זוכרת את עצמי, אוכל היה דבר אהוב. סריקה מהירה של תמונות ילדותי יכולות ליצור את הרושם שכל אותן שנים הייתי עסוקה אך ורק בלאכול, כי בערך ב80% מהן אני אוכלת.

ארוחת צהרים אצל סבתא היתה סיבה למסיבה, וכאחת שמתוקים הם עקב האכילס שלה, אין טוב מהמטבח הפולני עליו גדלתי.
eating as a child

עת התבגרתי, המתוקים הפכו לחלק המאתגר של התפריט ותמיד כיף לגלות טריקים חדשים לזכות בטעם מתוק מבלי לפגוע בבריאות הפיזית והנפשית : ).

אחד המאכלים שהיו אהובים עלי היה “גזר אחר”. גזר חי מעולם לא עשה לי את זה, אבל “גזר אחר” הוא כבר סיפור שונה לחלוטין.
את המונח “גזר אחר” קצר התבשיל באחת מהארוחות אצל סבתי.
באותה הארוחה הוגשו שני תבשילי גזר, האחד גזר גמדי מבושל (סנפרוסט, כידוע, הינה חברה ותיקה) והשני גזר מרוסק מבושל וממותק קמעה.
כאשר נשאלתי אם אני רוצה את הגזר הגמדי, אשר הוגש לאחי באותה העת, עניתי “בשבילי גזר אחר” – כלומר הגזר המרוסק והמבושל.

מאותו הרגע, לגזר המרוסק נודע רק שם אחד, הלא הוא גזר אחר.
חלפו השנים, וטרם יצא לי לבשל גזר אחר.
גזר חי, עדיין לא בן בית בסלט שלי, אבל הגזר במצבו המבושל/מאודה/אפוי הוא קישוט כתום ואהוב.

הגזר, עשיר בבטא-קרוטן (אותו הגוף יודע להמיר לויטמין   A, שחיוני למערכת החיסון לראייה ולעור), באשלגן, בויטמינים מקבוצת B (כולל החומצה הפולית) ובויטמיני E, C וK. בישול הגזר מגביר את זמינות בטא-הקרוטן לגוף, ולכן צריכה של גזר מבושל או מאודה היא דבר מבורך (למי שאוהב *גם* גזר חי, זוכה בויטמינים האחרים, שנפגעים בזמן החימום).

רגע, עוגת גזר זה בריא
?
איכשהו עוגת הגזר זכתה לתואר המפוקפק “עוגה בריאה” בבתי הקפה. מי שהיתה בעבר מנת חלקם של מקומות מעטים בלבד היא היום נחלת כלל בתי הקפה, מדיפה ניחוח קינמוני מתקתק, וברירת המחדל של החבר/ה שבדיאטה.

האמת? לא תמצאו אותי מזמינה עוגת גזר בבית קפה. מדוע? כי אם אני כבר מתפנקת ומחליטה להזמין קינוח מתוק  – הלא אבחר בודאי בעוגת שוקולד איכותית, ולא בעוגת גזר.

ואם לענות על השאלה “האם עוגת גזר זה בריא?” – אז התשובה, כמו תמיד, תלוי. עוגות הגזר בבתי הקפה, סביר להניח שלא היו זוכות אצלי לתואר הנכסף “בריאות” מספר סיבות לכך הן:

א.      קמח העוגה – במרבית המקרים, מדובר בקמחים לא איכותיים – גם אם זה קמח חיטה מלא, אזי זה בד”כ לא 100% מלא (כלומר מכיל גם קמח לבן), ואם כבר קמח אז כוסמין, ואם כוסמין אז 100%, ואם כבר 100% אז בטחינת אבן ריחיים… בקיצור, הבנתם שמזה לא תצאו.

ב.      השמן – אם מדובר בעוגה טבעונית, אזי מדובר בשמן קנולה במקרה הטוב ובשמן סויה או דקלים, במקרה הרע. השמן היחיד (ועל זה נכתב כאן בעבר הלא רחוק) בו אני אופה הוא שמן הקוקוס בכבישה קרה. כל דבר אחר מתחמצן ועתיר באומגה 6, הפרו-דלקתית. ואם העוגה איננה טבעונית? אז במקרה הטוב השתמשו בחמאה, וגם מרבית מוצרי החלב אינם נמצאים ברשימת “הבריאים” שלי (אתם מוזמנים לקרוא עוד כאן).

ג.       הסוכר – סוכר הוא סוכר הוא סוכר. גם סוכר מייפל או דבש או אפילו מולסה הופכים לסוכר בתכונותיהם לאחר חימום.
קונדיטוריה ממוצעת, שרוצה להצליח תדאג למקסם מספר פרמטרים (רמז, הבריאות שלכם לא במקומות הראשונים) העיקריים שבהם יהיו כנראה הטעם והעלות. יותר טעים – יותר טוב, יותר זול – עוד יותר טוב. לכן, סביר להניח שכמות הסוכר תהיה גדולה מכל כמות שתעלה בדעתכם כשתאפו עוגת גזר בבית.

ד.      ביצים – אם העוגה אינה טבעונית תכיל העוגה גם ביצים (2 לפחות). ביצים בשימוש הקונדיטוריה הן מהזולות ביותר (ראו סעיף ג’), ולכן מאיכות ירודה (מתרנגולות שכנראה סבלו עד מאוד, וכך כל תוצרת שמקורה מהן)

ה.      ועוד (חומרי טעם, התפחה וכו’) – בסעיף זה נמצאים כל אותם החומרים שלא חלמתם שהם כלל קיימים, אבל עושים את העוגה יותר זולה, יותר עמידה ויותר זוהרת למתבוננים בה. כנראה שלא הייתם רוצים לדעת שהם קיימים, ולכן הם בגדר סוד (גם עבורי : ) ).

אז אם הצלחתי לשכנע אתכם למה כבר עדיף להזמין עוגה באמת שווה (אבל שזה באמת יהיה אירוע חריג), הנה מתכון ביתי לעוגת גזר, לרגעים בהם צריך את המשהו המתוק.

מתכון לעוגת גזר, הגרסא הבריאה (וללא גלוטן)
carrot cake take 2

רכיבים לתבנית קפיצית בגודל 24 ס”מ:

∙          4 כוסות כוסמת מונבטת

∙          4 גזרים בינוניים

∙          10 תמרים מג’הול

∙          (לא חובה) 1 ביצה

∙          1 כף קינמון

∙          1/3 כוס שמן קוקוס אורגני כבישה קרה

∙          ½ כפית אבקת אפייה ללא אלומיניום

∙          לפינוק (לא חובה): ¼ כוס מדליוני עיסת קקאו (אפשר למצוא בחנויות הטבע)

הכנה:

כוסמת מונבטת היא אורח קבוע אצלנו במקפיא. ההמלצה שלי לכל שוחרי הבריאות – הנביטו כמות השווה ל-1ק”ג (בד”כ כוסמת נמכרת בשקיות של  500 גרם), סננו וחלקו ל-2 או 3 קופסאות, אותן תשמרו במקפיא. בכל פעם שתחשקו בלחם, במאפה או בגרנולה בריאה, הוציאו קופסת כוסמת מהמקפיא, מלאו אותה במים, ערבבו (זה מפשיר צ’יק צ’ק) – והנה חומר הגלם שלכם מוכן. להוראות ההנבטה המדוייקות – אתם מזומנים להציץ בפוסט הזה.

את הסוכר במתכון מחליפים התמרים. יש שישאלו – אז למה לא להשתמש בסילאן – ותשובתי לכך פשוטה – סילאן, גם כזה שעשוי מ 100% תמרים – סביר שהוכן מחומרי גלם איכותיים פחות מזה שתכינו בביתכם. תמרים הם מצרך זול וזמין, ולא באמת תחסכו זמן בשימוש בסילאן (לפחות לא במתכון הזה). בקיצור –אם יש תמרים – אין תירוצים!

יאללה לעבודה -
מחממים תנור ל180 מעלות.

מגלענים 10 תמרים מג’הול ומניחים בקערה, מכסים במים רגילים כדי לרכך אותם. מניחים בצד לכ15 דקות. בינתיים -
משתמשים במעבד המזון – מכניסים את 4 כוסות הכוסמת ואת אבקת האפייה. מפעילים וטוחנים עד לקבלת עיסה אחידה. את העיסה מעבירים לקערה בה נערבב את כל החומרים לעוגה.
מקלפים את הגזרים ומכניסים למעבד המזון (עם הסכין הרגילה, כלומר לא מרסקים אלא טוחנים) – טוחנים עד למרקם גרגירי דק. מעבירים גם אותו לקערה.
מסננים את התמרים מהמים, מעבירים למעבד המזון, מוסיפים ביצה, כף קינמון ואת שמן הקוקוס. מערבלים לקבלת מרקם אחיד ומוסיפים לקערה.
אם מוסיפים את עיסת השוקולד – נטחן אותה גם במעבד מזון, בשיטת הפולסים, כדי לקבל מרקם גס ולא טחון מדי (ליצירת “שוקולד צ’יפס”). מוסיפים גם אותם לקערה .
מערבבים היטב את כל החומרים לעיסת בצק אחידה.

משמנים את התבנית הקפיצית בכפית שמן קוקוס (עם הידיים, ואת השמנוניות שנשארת מנצלים לליחוח עור הידיים) ומקמחים עם קמח (אפשר קמח כוסמת או קמח אורז מלא אם רוצים לדבוק במגמת הגלוטן-פרי).
מעבירים את עיסת העוגה לתבנית ומפזרים בצורה אחידה (אפשר לישר עם לקקן).

מעבירים לתנור למשך 40 דקות.

מוציאים, מצננים היטב ורק אז מחלצים מהיקף התבנית הקפיצית (כדי שיתייצב היטב). מזמינים את האנשים ש(באמת) אוהבים, ומכבדים.

לבריאות!

מעוניינים ללמוד ולעשות שינוי תזונתי בקצב שלכם מותאם לכם אישית? לפרטים נוספים אתם מוזמנים להכנס לדף העסקי של אלינור פה

עוד מהבלוג של אלינור אברהם

תצוגה מקדימה

חיי ללא גלוטן

אפתח בעובדות: אינני חולת צליאק, מעולם לא הועלה חשד לרגישות שכזו, ובדיקות המעבדה שללו אפשרות לכך. שני ספרים שקראתי לאחרונה: "בטן של חיטה" ו"לא לסוכרת" הגבירו את סקרנותי...

תצוגה מקדימה

קטניות - לא רק ביום מנוחה

אחרי אתנחתא קצרה, אנחנו ממשיכים בסקירת מוצרי הבסיס במטבח, יקירנו (בית המקדש). החלבון של הטבעונים, האמנם? אכן זה נכון שבקטניות תכולת חומצות האמינו יחסית גבוהה. יחד-עם-זאת,...

תצוגה מקדימה

אפייה ללא ייסורי מצפון וללא גלוטן

כשמתחילים את המסע לתזונה מאוזנת וטבעית הצורך הראשון הוא בלמצוא תחליפים ל"דבר האמיתי", זה נכון כשמנסים להוריד את מוצרי החלב, כשמנסים להיגמל מסוכרים מזוקקים וגם כשמנסים...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה