הבלוג של סבתא אילנה בישלה ארוחה

אילנה עמר זכרון יעקב

פתאם באמצע החיים אני סלונה – saloona סבתא נרגשת מתרגשת ילדת שכונה " מהעידן שבגרוש היה חור כרמליסטית" לשעבר... בגיל 35 מצאתי את עצמי בתחרות "מלכת המטבח של ויצ"ו" עם מתכון בלי בשר בגלל הכשרות... אז כבר היה ברור שאגש... +עוד

פתאם באמצע החיים אני סלונה – saloona סבתא נרגשת מתרגשת ילדת שכונה " מהעידן שבגרוש היה חור כרמליסטית" לשעבר... בגיל 35 מצאתי את עצמי בתחרות "מלכת המטבח של ויצ"ו" עם מתכון בלי בשר בגלל הכשרות... אז כבר היה ברור שאגש לתחרות - ואקבל בשביל סבתא את כתר המלכות. למה? כי הייתה לי סבתא הכי הכי בשלנית בעולם ממנה למדתי את הסודות הכמוסים והקסומים של המטבח. אז זהו בשנת 1984 בויצ"ו הכריזו עלי "מלכת המטבח" בגלל גזר ממולא וארטישוק משובח. כמובן צילמו אותי "בשחור ולבן" וקיבלתי "פרס"...סיר של סולתם. אז...לא היה אינטרנט, גוגל פייסבוק וסלונה ומאז גם אני סבתא עם סבא ילדים ונכדים... כולנו זכרונים... פעם הייתי סבתא מספרת סיפורי ילדים... ועתה אני מספרת סיפורי - בישולים ... בלי סינרים. מזמינה אתכם אחרי לעקוב ומאחלת לכולם רק טוב...אילנה

עדכונים:

פוסטים: 172

עוקבים: 84

החל מפברואר 2015

01

רק לחם…
תודו שזה טעים…
אז… כמו שאתם יודעים סבתא לא נולדה סבתא… באמת שגם אני הייתי פעם ילדה…
וגם לי הייתה סבתא… ואפילו לסבתא שלי הייתה סבתא… כולנו נולדנו כאן…
דור הצנע שנות ה- 50… לחם מוצר בסיסי…
אבל צריך להגיד  ת’אמת, אז זה לא כמו היום… אז ללחם היה מקום של “כבוד בבית…” ובשביל כבוד צריך לעבוד…
כן כן כבוד… לא היה בית אחד בלי ארגז לחם… כזה מאמייל לבן עם פס שחור…

ארגז לחם
יום יום היינו הולכים לקנות לחם טרי במכולת…
רק היו רואים את הפרצוף של הילד… כבר ידעו איזה לחם לתת לו וגם כמה כיכרות…
בילדותי אהבתי מאוד לחם לבן, ולחם קימל…
פעם כשאמא הייתה מבקשת מהילדים ללכת למכולת להביא לחם, הינו רבים בנינו
מי ילך… אני… אני… אני…  לא כמו היום… למה אני…?
מי שהיה הולך לקנות את כיכרות הלחם… היה זוכה… למה זוכה…?
כי עד שהיה חוזר הביתה בדרך… היה מכרסם את “הנשיקה”… החלק הכי טעים….
ואם היה מתמהמה…  היה מכרסם גם את הנשיקה השנייה…
 
אז סנדוויץ היה סנדוויץ עם הרבה לחם מכל הלב… פרוסות עבות…
שתי פרוסות…  רבע כיכר… לא כמו היום כזה דק בקמצנות…
אז לא היה את המכונה, זו שחותכת פרוסות דק דק של אינטלגנטים…
ואני… הכי אהבתי את הסנדוויץ של רבע כיכר עם הנשיקה…
זה שמוציאים את הביפנוכו… מכניסים פנימה כל מה שהיה בנמצא..
ומכסים בלבן הרך של הלחם… ומתענגים… אמממ … מממ… טעיםםםם…
ביום כביסה… סבתא שלי הייתה מפנקת אותנו ומכינה פיתות בבית…
מתעוררת בקוקוריקו הראשון של תרנגולות החופש… שגידלה על הגג ויורדת מהר…
ל”פורון”… פרוש רש”י ל”פורון” זה “תנור שכונתי”…
לשם היו מגיעות כל הסבתות… והדודות… והרינות… לאפות ובשישי מביאות
לשם את “החמין”.
בערב סבתא הייתה שואלת כל ילד “עם מה הוא רוצה את הפיתה…?”
שמן זית וג’בנה צפתית קשה מגורדת אמיתית מצפת של “קדוש…”
או עם שמן זית וזע’תר… 5:00 כשכולנו עוד חורפים סבתא כבר עם מגש קש גדול
על הראש, ועליו הפיתות לאפייה… להיות ראשונה… חוזרת עם המגש קש חם
וקוראת לכולנו לקום.. לקום… מכינה כוס חלב… ומחלקת לזו גבינה לזה זע’תר…
זה מבקש ביס מהגבינה… וזה מבקש ביס מהזע’תר… וזה בוכה שהביס היה גדול מידי…
איזה בוקר של פינוקים… שיש רק בבית סבתא.
לחם לא זרקו סבתא מלחם הכינה מטעמים… שזה לפוסט אחר
וגם לא שכחה להאכיל יום יום את היונים…
 
היום לחם זו אימפריה… לחם… לחם… לחם… לחם…. כל עדה והלחם שלה
לחם תורכי – צרפתי – עירקי – צ’רקסי גרוזיני- רוסי, שחור, לבן,
יש גם לחם שום – בירה – מחמצת – בננה – בראשית… ויקרא במדבר…
לחם ממולא, ולחם נתלש, ולחם חגיגי, ולחם אורז, ותירס
פרנש… וטוסט… ופיתה וג’פיטה מלא וריק ואפילו… פירורי לחם…
יוווו…. כמה לחם ולחם ולחם… טעים אש
אני בחרתי את הלחם הכי הכי טעים ומתוק שסבתא הכי “לחם פודינג”
ואיך אני עמר… לחם פודינג…

02
ככה סבתא גרה בחיפה “בקיבוץ גלויות קולונרי”
שכנות סביב לה… שכנות עם דלתות פתוחות…זו למדה מזו וזו לימדה את זו.
כל הסבתות תמיד הלכו בעקבות הריח…
מאיזה חלון שיצא ריח טוב לשם הן הלכו לבדוק מה מתבשל…
גם פודינג צהוב אכלנו המון… אבל רגע… לא הכל ביום אחד…
אז ללחם הפודינג… סבתא שלי הייתה אוספת את כל שאריות הלחם…

05
לבן שחור משרה אותם בחלב ביצים סוכר וניל או קינמון…
משאירה על השיש מכוסה במגבת… זה היה “נצמד” שלה…
עד שהלחם היה שותה את כל הנוזלים… וקדימה משמנת את ה”וונדרטופ”
לימים “סיר פלא” שמה את תכולת הלחם ששתה את הביצים והחלב…
ועל פתילייה וכולנו מחכים שהפלא יצא…
כולנו מתקבצים סביבו ומקבלים פרוסה חמה ומתוקה… שעליה סבתא
פיזרה לנו סוכר…

08
גם אני מפזרת עד היום סוכר וניל ולא אבקת סוכר… זיכרון ילדות…
של לחם פודינג…
אז אני שדרגתי בהמרת כוס חלב בשמנת מתוקה…
 
שוב סבתא אומרת לפי העין והרגש…
אני לוקחת את התבנית במקרה זה עגולה משמנת היטב ושמה לחם.
לא מורידה את הקשה למה… כי סבתא שלי גם לא הורידה כי לחם אסור לזרוק…
בכללי אפשר כל סוג לחם שחור לבן חלה לחמניות בגטים…
אופן ההכנה:
= = = = = =
לשמן היטב כלי הגשה חרס או פיירקס
6 פרוסות חלה
6 פרוסות לחם קמח מלא… לחתוך לקוביות…
בקערה לערבב היטב בכף הקצפה או מזלג:
2 כוס חלב
1 מיכל שמנת מתוקה
גרידת תפוז או לימון
4 ביצים
4 סוכר וניל –
4 כפות סוכר
לפזר מלמעלה כמה פרוסות דקות חמאה… כמו בתמונה
ולשפוך את החלב ביצים על הלחם בתבנית.

06אפשר להוסיף צימוקים או פצפוצי שוקולד או קוביות שוקולד ….
לכסות בנצמד ולהשאיר שהחלב עם הביצים והסוכר  יספגו היטב…בערך חצי שעה
לחממם תנור ל180 מעלות ולאפות עד שזה תופח ומזהיב
לא לדאוג כמו שזה תופח כך זה נופל…

02כמו עוגת גבינה אבל יותר טעים מעוגת גבינה…
לפזר סוכר או אבקת סוכר ולהגיש חם…
לספור עד 10 והכל נגמר… הגעתם עד הלום… 

אז שלא תגידו שלא הזמנתי אתכם לטעום את הלחם פודינג  בטעם של עוד

08

ולא שיתפתי אתכם בעוד מתכון של חבל לזרוק או כדאי להכין

-7

ועכשיו אתם כל כך קרובים לכפתור הלייק אז פרגנו בכייף עד למתכון הבא ואני אומרת לכם תודה

עוד מהבלוג של סבתא אילנה בישלה ארוחה

תצוגה מקדימה

מי אמר בפסח לחמנייה ולכל קבל לחמנייה כשרה? מתכון מנצח

זהו האביב כבר כאן וערב ערב חג הפסח גם והלחמניות של פסח גם אני מבטיחה שלא תרגישו מחסור בלחם ואפילו תגידו טעים, אפשר לטבול לחמנייה בדגים בבמיה ובכל.... מה שבא. ...

תגובות

פורסם לפני 3 years
תצוגה מקדימה

פטיר בטעם של תרד אורגנו לימון ושמן זית...

חום יולי אוגוסט נראה לי רק מתחיל... איזה עונש החום הזה כמה שהוא דביק... בדיוק כמו דבק 3 שניות... מדביק הכול... כל רקמות המוח שלי נדבקו וחיברו אפילו את מערכת העצבים...

תגובות

פורסם לפני 3 years

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה