הבלוג של ד״ר ליאת אדרי

מדעי החיים הבריאים

אני מדענית מומחית בבילוגיה רפואית. בעלת תואר שלישי בנוירוביוכימיה, פוסטדקטורט בביולוגיה תאית והתפתחותית בבית ספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב. פוסטדוקטורט נוסף ממדעי המוח במכון וייצמן ובקיצור דוקטור לביולוגיה רפואית.... +עוד

אני מדענית מומחית בבילוגיה רפואית. בעלת תואר שלישי בנוירוביוכימיה, פוסטדקטורט בביולוגיה תאית והתפתחותית בבית ספר לרפואה, אוניברסיטת תל אביב. פוסטדוקטורט נוסף ממדעי המוח במכון וייצמן ובקיצור דוקטור לביולוגיה רפואית. אני מרצה על בריאות ממגוון היבטים מדעיים, לשם פיתוח מודעות להתנהלות בריאה המשלבת תזונה, מדעי המוח, מדעי הרפואה, מדעי ההתנהגות ובודהיזם. מנהלת מחקרים קלינים ברפואה משלימה ועושה דיקור סיני כשצריך. לצד הידע הרב והמגוון, יש לי יכולת ונסיון רב בהנגשת שפה מדעית גבוהה בקיצור מדעי החיים הבריאים.

עדכונים:

פוסטים: 65

עוקבים: 7

החל מדצמבר 2014

הסערה החלה ביום רביעי כששופט בית המשפט העליון ,קליפורניה -לוס אנג’לס,  נתן החלטה ראשונית לסימון הקפה כמסרטן. לחברות הקפה הגדולות בארצות הברית הוא טען ”שלא הצליחו לעמוד בנטל ההוכחה שלהם על רמת הסיכון המשמעותית שלהם לבריאות הציבור”. חברות הקפה טענו בבית המשפט כי רמת האקרילאמיד בקפה צריכה להיחשב בטוחה על פי החוק וכי היתרונות הבריאותיים של קפה עולים על הסיכון. בית המשפט לא הסכים.

אז מה זה בכלל אקרילאמיד?

C3H5NO acrylamide molecule

קרדיט לתמונה Depositphotos

אקריל אמיד היא תרכובת כימית רעילה המשתחררת בעת חימום בטמפרטורה גבוהה , במקרה הנדון בעת קליית הקפה משתחררות מאות תרכובות ארומטיות אשר נותנות את הריח והטעם המיוחד של הקפה. אקריל אמיד תרכובות הנוצרת מחומצה אמינית אספרגין וסוכר. חומצה אמינית נפוצה בעיקר במזון מן הצומח לכן מזונות אלו כדאי להעדיף בבישול על אש קטנה, בהרתחה או באידוי ופחות בטיגון ובאפייה בטמפרטורה גבוהה.

beans-brown-coffee-9186

קרדיט לתמונה www.pexels.com

בנוסף לקפה, ניתן למצוא אקרילאמיד בתפוחי אדמה (בעיקר בצ׳יפס מטוגן) ובמאפים כמו קרקרים, לחם ועוגיות, דגני בוקר, זיתים שחורים משומרים ומיץ שזיפים, אם כי נוכחותה לא תמיד מסומנת. כל מוצרי המזון המושחמים בטיגון ובאפייה ייחשדו להימצאות אקריל אמיד. על פי המכון הלאומי לסרטן, אנשים נחשפים ל “אקרילאמיד הרבה יותר מעשן טבק מאשר ממזון”.

את הקפה ניתן להחליף בקקאו נא שאינו קלוי, טעים מאד ובריא כמו כן בקפה ירוק שמחקרים נקשרו עם היכולת שלו לעודד אנשים לרדת במשקל. חליטות תה צמחים. תה ירוק. תה ירוק יכול לגרום לגופנו להפריש נוירטרנסמיטור חשוב בשם  GABA ובכך לעזור בתהליך הגמילה מהקפה (לקריאת כתבה על התה ירוק).

Wooden spoon on a crushed raw cocoa beans, nibs background. Copy space Top view

קרדיט לתמונה Depositphotos

בעבודת המחקר שלי במעבדה הכנתי כמעט מדי יום ג׳לים על בסיס אקריל אמיד, בתעשיית הביוכימיה זה אחד מהחומרים הנפוצים ביותר, והיה צורך להגן על היידים בכפפות ועל הגוף בחלוק והיו מדבקות בכל עבר שחומר זה מסוכן ומסרטן.

הגוף שלנו יודע לנטרל רעלים. השאלה היא שאלה של מינון.

כמה רעלים אנו מעמיסים על הכבד שלנו בלקיחת תרופות (לא תמיד מוצדקות)? באכילת מזון מתועש? מעובד ומהיר?

תרופןת

קרדיט לתמונה Depositphotos

אז נכון שאקריל אמיד הוא חומר רעיל וכדי להימנע ממנו אך האם אנו שומרים על בריאותנו כך שכוס קפה מדי פעם לא תגרום לסערה. אך לא הייתי ממליצה לצרוך באופן יום יומי אלא לגוון.

אני בעד סימון המוצרים עם אזהרה משום שלא כל האוכלוסיה מודעת וצריך לקחת את זה בחשבון שהאדם ייעשה את בחירתו האם הוא מסכן את עצמו.

על החתום: ד״ר ליאת אדרי

www.drliatedry.co.il

 

עוד מהבלוג של ד״ר ליאת אדרי

תצוגה מקדימה

רק לא אופטלגין בבקשה!

הדוד הפרטי שלי חולה, אקרא לו דודי שמחה. הסופר ע. הלל יצר דמות מופלאה שכזו ותיאר אותו כ"מין דוד שמח שאינו משתבץ בחיים הרגילים, אבל הוא שנותן להם טעם", כך אני מרגישה מול דוד שלי. דודי שמחה אובחן שבוע שעבר כחולה בסרטן ריאות,...

תצוגה מקדימה

תוכנית חיסכון בריאותית לכל ילד

בימים אלו שכולם עסוקים בתוכנית חיסכון לכל ילד, אני רוצה להעלות את הנקודה מבחינה בריאותית. אחד הויכוחים עתיקי יומין המפורסמים ביותר הוא מה משפיע יותר גנטיקה או סביבה ? כמדענית אני מאמינה  שהמחקר המדעי הוא הבסיס לרפואה...

תצוגה מקדימה

רופא הכפר איפה אתה היום?

רופא הכפר המסור, ז'אן פייר שהרי הוא השחקן המוכשר פרנסואה קלוזה, שראינו אותו ב״מחוברים לחיים״.  ובכן הרופא הוותיק והמסור מטפל בפציינטים שלו יום ולילה, נוסע מרחקים ארוכים כדי להציע את עזרתו המלומדת.   ברקע ז'אן פייר מגלה...

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה