הבלוג של סמדר דקל נעים

דינא דמלכותא

אשה ישראלית ויהודיה. מגשרת, עורכת דין ועורכת טקסים. מחתנת, מגרשת וחוזר חלילה. בלוג על משפט ותרבות, דין וטקס. על זוגיות ומשפחה. יהדות ודמוקרטיה. על הגשרים של החיים.

עדכונים:

פוסטים: 52

החל מפברואר 2012

למה לא יכולתי להכין אוכל למפגשים עם חברותיי הדתיות, ואיזה פתרון מצאתי כדי להתמודד עם סיפור הכשרות. איך נגשר על הפערים, נקרב לבבות ונהנה יחד ממטעמים? לכבוד פורים – מתכון אוזני המן מקמח מלא, עם תמרים ודברים טובים. ולכל השנה – בצורת עוגיות רולדה נימוחות, מטריפות. מעמול סטייל חמותי שתחיה.

11/03/2014

 מחר, רגע לפני תענית אסתר, אני עולה לירושלים למפגש האחרון והחגיגי של “חֵידר משלך” (של מכון הרטמן)– בית מדרש לנשים חילוניות ודתיות העוסק במפגש בין מחשבה פמיניסטית לחיים במדינה יהודית ודמוקרטית. והפעם, אני מביאה לשולחן אוזני המן שהכינותי במטבחי. וזה לגמרי לא מובן מאליו…

תמונה 1 (1)

משך כארבעה חודשים, אחת לשבועיים ביום שני, ברחוב ברנר בתל אביב, נפגשנו ללמידה ושיחה, בהנחייתה של חנה פנחסי הנהדרת.

היום אני יודעת, פחות או יותר, מי מנשות החֵידר היא דתיה ומי חילונית, אבל הקווים די מטושטשים, נקודות השקה ונקודות ניגוד בערבוביה. גיוון מרתק של סיפורים ודרכי חיים. היפה בחֵידר הוא שהסטראוטיפים לא עובדים. הכל בגובה העיניים, בחיוך, בתבונה ושיתוף. ברור לי לגמרי שמה שקורה ב”חֵידר”, או בכל קבוצת נשים אחרת, לא יכול לקרות בקבוצה מעורבת של גברים ונשים, ובטח שלא בקבוצת גברים בלבד. הפתיחות נטולת האגו, הרגש, ההכרה, ההעצמה, החיבוק, החיוך, הסמול והביג טוק. והכיבוד. אין אין אין על שולחן של מפגש נשים.

נשים ואוכל…

אחרי שני מפגשים ראשונים בהם שולחן הכיבוד כלל קפה, תה ומאפים (בורקסים ורוגעלך, אבל מושקעים), התחלנו להביא אוכל למפגשים. ההגדרה היתה – טעים ובריא.

חגגנו עם סלטים כאלה ואחרים, ופשטידות, וגבינות עבודת בית, ולחמים מלאים בכל מיני, ותמרים ואגוזים ופירות – טעים ובריא, טעים ובריא. וכשר. זה לא נאמר במפורש בהגדרה, אבל ברור לכולנו. בחֵידר יש נשים שומרות כשרות, אז האוכל צריך להיות כשר.

ופה מצאתי את עצמי מול מחסום. אני חילונית ולא שומרת כשרות, המטבח שלי לא כשר. עם כל האהבה שלי למטבח, ולרצון שלי להכין לחֵידר איזה סלט או איזו פשטידה, אין מצב. אז הבאתי דברים קנויים- פעם לחם, פעם פירות יבשים. סתם, ממש סתם לא מרגש בכלל. לא הבאתי כלום משלי, לא הכנתי בשמחה ובאהבה, ולא נשאלתי, כמו שנשאלו האחרות – איך עשית? מה שמת בזה? תשלחי מתכון?

החברות מהחֵידר הן לא החברות הדתיות היחידות שלי. יש לי לא מעט חברות פדלחו”שיות, את כולן הכרתי מאז שהתחלתי לעסוק בפלורליזם יהודי, ועניין הכשרות מדובר פה ושם. על הכשרות שוחחתי פעם עם חברתי דבורה עברון, אשת הלכה ומובילת “ניגון נשים“. על איך הכשרות יוצרת לא פעם חיץ בין חילונים לדתיים בחברה הישראלית, ובעצם פוגמת ברעיון של אהבת הזולת, הכנסת אורחים וקירוב רחוקים.

אנחנו יכולות לדבר על הכל, לעבוד יחד, לאכול יחד (נגיד סושי במסעדה כשרה בזכרון, או ארוחת צהריים במסעדה טבעונית בנווה צדק). אבל להזמין אותן אלי לארוחה או להכין משהו ולהביא לעבודה או למפגש אני לא יכולה, וזה מבאס.

השגחה פרטית

שוחחתי עם חברות דתיות, שאלתי המון שאלות, והפנמתי את המגבלות ואת הטריקים (למשל – איך להכשיר תנור של תא אחד).

והתייעצתי עם דבורה, שהסבירה שלמרות שלכשרות יש פוטנציאל להגביל קשר, נעשים נסיונות לא לתת לזה לקרות, כמו במפגשים של “ניגון נשים”, וכמו בפסק הלכה מעניין של “בית הלל”, אליו הפנתה אותי: “התארחות ואכילה בביתו של מי שאינו שומר כשרות”. פסק ההלכה מסביר לדתיים מתי ואיך הם יכולים לאכול אצל חילונים. אני קראתי אותו כהסבר לחילונית – מהם התנאים להכנה תוצרת בית? והתשובה – ממה ששאלתי ולמדתי – הכנה בכלים שאין בהם בעיית כשרות, שהחומרים להכנתם כשרים, ויש גם עניין של הפרשת תרומות ומעשרות. נראה לי שאני אסתדר עם כל זה.

גם ככה רציתי לחדש קצת את מלאי כלי המטבח. אז הלכתי ליצחק מלך כלי המטבח בכפר סבא, ועשיתי לי סלסלה חלבית בלבד – כולה כלים כחולים. קרש וסכום, סכינים ובוחשנים, ומרית ולקקן, קעריות וצלחות,  סקוצ’ ומגבות ועוד ועוד – הכל הכל רק רק חלבי, נשמר במזווה בסלסלה ירוקה ומוכן לפעולה. פקל חלבי כשר. רק להרחיק את כל הכלים ה”רגילים”, להכשיר את התנור, לנקות טוב טוב את משטח העבודה והכיור, להוציא את הפקל החלבי ולהתחיל לעבוד.

חלבי

אפיה בריאה

לאחרונה פצחתי בתהליך תזונתי תחת חסותה של מיטל כדורי – תזונאית ונתורופתית (להלן – “הרבנית כדורי”). אחרי שבוע עם מינימום פחמימות, וגם הן “מלאות” בלבד, כמעט טיפסתי על הקירות. כדי להציל את עצמי, התחלתי ניסיונות באפיה בריאה יותר – קמח מלא, סוכר טבעי, תמרים ואגוזים.

עשיתי קצת שינויים במתכון המעמולים ההורסים של חמותי שתחיה, והגעתי למשהו גוטה גוטה במיוחד. והרבנית כדורי אישרה.

את העוגיות האלה אני עושה כל השנה. המתכון המקורי הוא עם קמח לבן, סוכר לבן. הן כלכך טעימות שאי אפשר להפסיק.

לכבוד פורים, הכנתי אותן בצורת אוזני המן. הכל מחומרים כשרים, וע”פ ההנחיות של הדוסיות, באמצעות הפקל החלבי שלי.

אורזת יפה בקופסה חד”פ ומעלה לירושלים, לחברות שלי לחֵידר. ירצו -יאכלו. לא ירצו – מכבדת באהבה.

עוגיות רולדה מעמול או אוזני המן. קמח מלא, תמרים וכל מיני:

IMG_9185_1600x1200IMG_9184_1600x1200

החומרים לבצק: (כ 80 יחידות עוגיות/אוזני המן)

6 כוסות קמח מלא

200 גר’ חמאה רכה

5 כפות סוכר קנים חום טבעי

3/4 כוס שמן

1/4 1 כוס מים פושרים

החומרים למלית:

המקור והכי טעים ובריא – ממרח תמרים עם אגוזי מלך קצוצים / קוקוס / צימוקים / חמוציות.

אופציות נוספות לגיוון – טחינת שקדים / טחינה+סילאן ודבש (יעני חלבה) / פרג טחון +סילאן ודבש / נוטלה לילדים

ההכנה:

לשה את כל החומרים יחד במיקסר עם וו גיטרה עד שהבצק “נאסף” סביב הוו. עוטפת בניילון נצמד ומכניסה למקרר לשעה.

מחממת תנור לחום של 180 מעלות

מחלקת את הבצק ל 4 ומרדדת על משטח מקומח קלות כל רבע למלבן בעובי של כ 30 מ”מ. דק אבל לא מידי.

בשלב זה אפשר לבחור אם לעשות רולדה וממנה לחתוך פרוסות פרוסות עוגיות, או אזני המן אחד אחד.

לרולדה – מורחת על הבצק ממרח תמרים ועליו מפזרת מה שבא – אגוזי מלך, קוקוס, צימוקים / חמוציות. אפשר גם למרוח בממרח חלבה, טחינת שקדים או טחינה וסילאן ולפזר פיסטוקים. ובשחיתות – נוטלה כמובן.

IMG_9176_1600x1200

מגלגלת לרולדה ארוכה ומניחה על תבנית מרופדת נייר אפיה. ככה את כל 4 הרולדות, ואפשר שכל אחת תהיה במילוי אחר.

לאזני המן – קורצת עיגולים מהבצק. מניחה בכל עיגול כפית של ממרח תמרים עם או בלי תוספות / חלבה עם פיסטוקים/ פרג עם סילאן ודבש / נוטלה. מכל עיגול יוצרת משולש ונותנת בו קווצ’ים בחיבורים.

מניחה בתבית מרופדת נייר אפיה במרחק סביר אחת מהשניה.

תמונה 2 תמונה 3

מכניסה לתנור, אופה כ 20 דקות את אזני ההמן, כ 30 דקות את הרולדות (אפשר לחתוך ולהסתכל בבנופכו שנאפה).

מוציאה מהתנור ונותנת להתקרר טוב טוב. את הרולדה כדאי לחתוך לפרוסות בעובי של כ 2 ס”מ כשעוד חמה, בעדינות ועם סכין משוננת שלא יתפרקו.

אפשר לפזר מלמעלה אבקת סוכר, טעים מאד גם בלי.

נשמרות בכלי אטום, משהו כמו שבוע (זה מתחסל עוד לפני).

עוד מהבלוג של סמדר דקל נעים

תצוגה מקדימה

מלכותא בדרך

יצאתי למסע שבת מלכה ב VOLVO עם שתיים חברות, אחיות אהובות שלי. טלוש ממוש, הלא היא טל פריבנר, חברה של חצי חיים. בתקופה הסטודנטיאלית, כשאצלנו במקרר היה דיאט קולה ותותים, תבעה טלוש את המונח "חברת השפע" הפרטי שלנו. בהמשך יצרה...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

שוות אבל פחות. יום האשה 2016

יום האשה הבינלאומי – 8 במרץ 2016 כ"ח אדר א' תשע"ו. שמתי לב שהשנה יום האשה הוא ב כ"ח באדר. וחשבתי על המילה הזאת "כח". על כח בכלל, ועל כח נשי בפרט. יש משהו בחיבור של היום הזה, עם...

תגובות

פורסם לפני 3 years
תצוגה מקדימה

רוח ים במכמורת. חַדְרִי הֶחָדָשׁ

הנעים שלי חוגג יום הולדת בחורף. תמיד באיזור של ט"ו בשבט ופורים, יום המשפחה וולנטיינס.  הוא חורף. אני אביב. הוא אוויר. אני אש. במיוחד בימי הולדת אנחנו משדרים על תדרים שונים. אני – תנו לי את כל החברות והחברים שלי, להזמין, לארח,...

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה