הבלוג של Didi Izraelly דידי יזרעאלי

נישבר לי!

עדכונים:

פוסטים: 33

החל מדצמבר 2010

יש בהם משהו, בימים הללו, שמעלים אצל כולנו זיכרונות ילדות, ריחות מימים רחוקים וטעמים שלעולם לא יישכחו. אחותי הקטנה דליה, שהתיישבה דרך קבע בלוס אנג’לס הרחוקה והיא מתגוררת שם כבר 32 שנים, זימנה בני משפחה וחברים לארוחה, העמיסה על שולחן את כל טוב מצרים, הכל משופרא דשופרא. אך את ההצגה, כך דיווחה לי אחותי, גנבו עוגיות הטישפישטי, אותן הקפידה אימנו ז”ל להכין בכל שנה, דווקא בימים שבין כסה לעשור. בפנקס קטן, כתוב כולו בכתב יד של עקרת בית צעירה, מצאה דליה את המתכון של אימא והכינה את המתוקות-המתוקות הללו, בדייקנות מופתית. אני, להבדיל ממנה, אימצתי חלקים מהמתכון, השמטתי כאן והוספתי שם והתוצאה לא הכזיבה. מעדן עתיר קלוריות, טעים-טעים ומומלץ ביותר לבעלי שליטה עצמית בלבד. שומרי המשקל וסופרי הקלוריות – התרחקו מהמתכון. רשימת המרכיבים והצילומים, די בהם כדי להרוס את כל הישגי החודש שעבר. הנה הזהרתי.

27/09/2012

בכל השנים בהן עסקתי בכתיבה עיתונאית, לא זכורה לי אפילו פעם אחת שהתנדבתי להביא בפני קוראיי מתכון. לא שלא היו לי כאלה, יש באמתחתי לא מעט תבשילים, סלטים ומנות אחרונות שהמצאתי בעצמי, אך מתכונים כתובים ומסודרים – אין.
הפעם, חרגתי ממנהגי הפסול, מדדתי את כל המרכיבים הדרושים להכנת הטישפישטי, צילמתי ותיעדתי, הקפדתי לדייק שמא אשכח מרכיב כלשהו, שלא יאשימוני בהטעייה בכוונה תחילה. אז ככה:
לחמם מראש את התנור ל-160 מעלות.
- תבנית בגודל 30 ס”מ על 30 ס”מ. אך אין צורך להיוות קטנוניים. אני השתמשתי באחת שמידותיה הן 26 ס”מ על 36 ס”מ. איש לא ירגיש בהבדל.
להניח על מישטח העבודה את המרכיבים הללו, לבל יישכח אחד מהם.

 

- 4 ביצים גדולות ונאות למראה

- 3/4 כוס סוכר (המהדרין שיישתמשו בסוכר חום. אני השתמשתי בלבן).

- כוס אחת של שבבי שקדים קלופים.
- 1 כוס מים מהברז
- 1 כוס שמן
- 1 כןס קמח רגיל
- 1 כוס סולת
- 1 שקית אבקת וניל
- 1 שקית אבקת אפייה
- 2 כפות שומשום, לא קלוי
- 1 כף מי ורדים (לא חובה, ממש לא)
- 1 כפית תמצית שקדים (לא ממש הכרחי, אך רצוי)
- 1 כפית קינמון.
והנה עוד צילום שייתעד את כל שאר המרכיבים – מי ורדים, קינמון, תמצית שקדים, שומשום וחצאי שקדים לקישוט.
כל אלה נועדו לבצק שהוא בעצם העוגה שממנה נפרוס מאוחר יותר מעויינים דקורטיביים (פחות או יותר), שיהפכו פתאום מעוגה לעוגיות.
ובשביל הסירופ שיוצקים בסוף מעל לעוגיות עד שהן כמעט טובעות – אבל לא – הן יוצאות ספוגות ומאושרות:
- 1 כוס מים
- 3/4 כוס סוכר (במקור – 2 כוסות סוכר, מוגזם בעליל!)
- מיץ לימון גדול
עכשיו להכנה שהיא כמעט בדיחה, כל-כך קלה.
להכניס את 4 הביצים למערבל, ולהוסיף בהדרגה ולפי הסדר שציינתי למעלה, כל מרכיב בתורו. כמה ערבולים ועד מרכיב. עוד כמה ערבולים ועוד אחד, עד שכולם נכנסו לקערה ופיזזו בתוכה מבסוטים וטובי-לב. רק את הסולת והקמח (אחרי ניפוי, כמובן), רצוי לערבב עם אבקת האפייה ורק אז להכניס למערבל.

יוצקים את הבלילה, שאינה דומה במאום לבצק, היישר אל תוך התבנית. מנענעים ימינה ושמאלה עד אשר ייעלמו כיסי האוויר, והופ, לתנור. במרכזו ועם טורבו. התבנית תישאר בתוכו במשך 35-40 דקות.

הבלילה, טרם הכנסתה לתנור

במקביל, מעמידים על האש סיר עם שלושת הרכיבים של הסירופ, מערבבים קלות עד אשר הסוכר נמס ולא נודע כי היה שם ומניחים לסירופ להתבשל על אש קטנה עד אשר תצא העוגה מהתנור.

מים, סוכר ומיץ לימון – להכנת הסירופ

מקץ 35-40 דקות, פותחים התנור בעדינות, מכניסים קיסם למרכז ואם יוצא נקי וחף מרטיבות, זה האות שיש להוציא את התבנית מהתנור ולהניחה מעדנות על משטח העבודה.
בעזרת סכין חדה, לבצע חיתוך מדוייק מפינה לפינה וליצור מעויינים. ואז, לצקת מייד (כן מייד!) את הסירופ על העוגה, בעודו חם ומהביל, לוודא שכל סמ”ר יהא מכוסה בנוזל המתקתק-חמצמץ וזה כמעט סוף הסיפור. לא לדאוג אם נראה לכם שהסירופ מאיים להכחיד את העוגה מעל פני האדמה. בתוך שלוש-ארבע דקות, הוא ייספג היטב בפנוכה פנימה, מה שיהפוך אותה מסתם עוגה שנועדה לעוגיות סתם – לעוגה שנועדה לעוגיות מושחתות ומשחיתות…
ובעוד הסירופ המתקתק ניספג בתוך העוגה, יש להתכונן נפשית לגייס את כל שנילמד בעבר בשיעורי הגאומטריה, לחרוץ בסכין חדה חריצים ארוכים ומדוייקים (ככל שניתן), מהקצה האחד לקצה השני לכל האורך, ולפלס לסכין את הדרך גם מימין וגם משמאל לחריצת חריצים נוספים שישכילו בסופו של תהליך להפוך את העוגה לעוגיות מעויינות.ובסוף בסוף, ולפזר מלוא החופן זרעוני שומשום על העוגה כולה.

אחרי שיצאה מהתנור, לפזר חופן שומשום לקישוט וגם לטעם

אם הגעתם עד הלום והכל ניראה סבבה, תוכלו להשתעשע עתה בהנחת חצאי שקדים קלופים על כל אחד מהמעויינים שיצרה עבורכם הסכין החדה. וכך בדיוק נראית התוצאה הסופית שיצאה מתחת ידיי.
ועתה הגיעה עת היישור… בכל פינה מפינות התבנית מחכה לאלה שעשו במלאכה דוגמית לטעם של פעם, כשלגרוש היה חור וביבי נתניהו היה עדיין ילד.
זהו. מקווה שיצליח לכם כמו שאומים לי שהצליח לי. תודו שהגשתי מתכון על-פי כל הכללים. דבר לא השמטתי. סהדי במרומים.
נ.ב. המתכון מיועד לכל המגדרים.

עוד מהבלוג של Didi Izraelly דידי יזרעאלי

תצוגה מקדימה

ממציאה את עצמי בכל פעם מחדש

"עשי כל מה שעושה לך טוב", אמר לי יומיים לפני רצח יצחק רבין, פרופסור אלן רובינוב, מומחה לריאומטולוגיה מ"הדסה" בעל שם-עולמי - "והתרחקי מכל האנשים והדברים שעושים לך רע" הוסיף, ביום שאיבחן את מחלת הפיברומיאלגיה החריפה בה לקיתי....

תגובות

פורסם לפני 8 years
תצוגה מקדימה

הוא אף פעם לא אמר לי שהוא אוהב אותי

זה לא היה קל לחיות במשך שנים ארוכות לצידו של אדם שמעולם לא לחש באוזניי דברי אהבה, מיעט מאד לחבק ולנשק אותי ובעצם, הסתיר את...

תגובות

פורסם לפני 8 years
תצוגה מקדימה

בת-שבע בת שישים

הייתי ילדה קטנה, אולי בת שבע, כשראיתי אותה לראשונה בבית סבתי, בשכונת אוהל משה בירושלים. צמח לא גדול במיוחד, בעל עלים ירוקים מחודדים ובשרניים ותפרחת שאינה דומה לשום דבר אחר שראיתי מעודי. פרחים קטנטנים בצבע ורוד בהיר וכוכב...

תגובות

פורסם לפני 8 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה