הבלוג של דנית סלומון

danitsalomon

מחברת ספרי בישול רבי־מכר (למעלה מ־20) וספרי תרבות, מפתחת מתכונים, עורכת. אוהבת לקרוא, לאכול, להתווכח, להתבטל ולבשל - בסדר זה ממש. נולדה וגדלה בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד. מתגוררת בתל־אביב. בוגרת החוגים לתולדות האמנות והחוג... +עוד

מחברת ספרי בישול רבי־מכר (למעלה מ־20) וספרי תרבות, מפתחת מתכונים, עורכת. אוהבת לקרוא, לאכול, להתווכח, להתבטל ולבשל - בסדר זה ממש. נולדה וגדלה בקיבוץ אשדות יעקב מאוחד. מתגוררת בתל־אביב. בוגרת החוגים לתולדות האמנות והחוג לפילוסופיה כללית באוניברסיטת תל־אביב.

עדכונים:

פוסטים: 14

עוקבים: 1

החל מדצמבר 2016

הופכת מעט למרובה, מכינה בצ’יק־צ’אק כדורי בשר, תרד ועדשים שחורות שמתהדרים בנופך בריאותי ותורמת טיפ־תרד לבני המזל

03/03/2017

כדורי בשר, תרד ועדשים שחורות ברוטב עגבניות ועשבי תיבול (צילום: יהודה סלומון)

מה עושה אדם שצריך להכין קציצות לארוחה של תשעה, ומגלה שיש בידיו רק 300 גרם בשר טחון? מותח ומנפח, כמובן.

מותח ומנפח הם מונחים של ימי מחסור. לוקחים קצת מהיקר, מוסיפים הרבה מהזול וכך אפשר לשמוח הרבה במעט בשר, דגים ויין. גפילטע־פיש הם הדוגמה הטובה ביותר לניפוח שכזה – וגם למהפך שיכול לעבור המנופח כשהוא הופך לאייקון של מסורת ומדלג לו אל מעמד הביוקר – כפי שגילה כל מי שקנה פעם גפילטע־פיש מוכנים.

אז מתחתי, ניפחתי, גלגלתי ובישלתי. לא מתחייבת על עניין הזול, אבל יצאה כמות יפה של כדורי בשר מבושלים ברוטב עגבניות ועשבי תיבול בניחוח ים־תיכוני כזה. זה היה קל, מהיר (ההכנות, הבישול עצמו היה ארוך דווקא), ביתי וטעים ואפילו נוסף לכל העניין נופך בריא יותר.

בשר טחון. מעט שהפך למרובה (צילום: יהודה סלומון)

 אז מה צריך כדי להכין כדורי בשר, תרד ועדשים שחורות?

לרוטב:

200 גרם (½ קופסה) עגבניות כתושות משומרות ברסק

½3 כוסות (900 מ”ל) מים

3 כפות שמן זית

1 כף מיץ לימון

2 כפות רוטב צ’ילי מתוק

2 קוביות בזיליקום “דורות”

3 קוביות שום “דורות”

1 כפית סוכר

¼ כפית אורגנו מיובש

¼ כפית פתיתי צ’ילי (אפשר יותר, אם אוהבים חריף)

מלח ופלפל

לכדורי הבשר:

300 גרם בשר בקר טחון (צלעות)

200 גרם עלי תרד חלוטים מסוננים (לא סחוטים) וקצוצים גס

½ כוס עדשים שחורות שטופות ומסוננות

1 כוס פירורי לחם יבשים מחיטה מלאה (אני משתמשת בקנויים)

2 ביצים

¼ כפית אבקת סודה לשתייה

½ כפית סוכר

½ כפית פלפל שחור

¼ כפית כמון טחון

מלח

להכנה:

שמים את המצרכים לרוטב בסיר רחב ומביאים לרתיחה. מערבבים יחד את כל המצרכים לקציצות, לשים טוב לתערובת דביקה (בידיים עטויות בכפפות חד־פעמיות, כן?) וצרים כדורים בקוטר 4 ס”מ. מטילים את הכדורים לרוטב הרותח ומביאים שוב לרתיחה. מכסים ומבשלים מעל להבה נמוכה במשך שעה. מערבבים בזהירות מדי פעם ואם יש צורךגם מוסיפים מעט מים (רותחים). טועמים את הרוטב ומתקנים את התיבול. מבשלים במשך 30 דקות נוספות, עד שהרוטב מסמיך (הבישול הממושך מבטיח שהעדשים יתרככו לגמרי).

שקית של תרד. חשוב להדק היטב (צילום: יהודה סלומון)

טיפ של תרד:

אם גם אתם, כמוני, נמנים עם בני המזל שמדי־פעם נוחת אצלם שק של תרד טרי, הטיפ הזה הוא בשבילכם:

שק של תרד אומר אחסון במקפיא. צריך לתלוש את העלים מהגבעולים, לשטוף היטב, לחלוט… אז דעו לכם שאפשר לדלג על שלב החליטה המאוס – פשוט מחלקים את העלים השטופים בין שקיות ניילון עבות (אני מחלקת למנות של 500 גרם), מהדקים היטב כדי להוציא את כל האוויר, סוגרים ומקפיאים. אחרי ההפשרה תקבלו עלים רכים ו”סמרטוטיים” ממש כאילו חלטתם אותם. יתרון נוסף לשיטה – העלים שומרים על מרב הטעם והערך התזונתי. יש גם חיסרון – התרד תופס מקום רב יותר במקפיא –  אבל הוא בטל בשישים מול החיסכון בעבודה.

לעמוד המתכונים של דנית סלומון

עוד מהבלוג של דנית סלומון

שלום עולם!

ברוכים הבאים לבלוג החדש שלי!...

תגובות

פורסם לפני 12 months
תצוגה מקדימה

פוקצ'ה מוזהבת עם בצל מטוגן ופלפלים

את הפוקצ'ה היפהפייה הזו מכינים מבצק פוקצ'ה ששודרג באבקת חרדל והוזהב בכורכום. אפשר לאפות אותה ככיכר אחת גדולה, כמו זו שבתמונה ובסרטון, ואפשר לחלק את הבצק...

תגובות

פורסם לפני 10 months
תצוגה מקדימה

תנו לשמש לעלות

 דעו לכם שאני האשמה. התפארתי בחורף השמשי והנוח שלנו והיקום התקומם ויצא ב"את לא תגידי לי". התוצאה: רגליים קפואות, שמים אפורים, ממטרים עזים וסופות רעמים יום אחר יום ושבוע...

תגובות

פורסם לפני 10 months

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה