הבלוג של לחשוב מחוץ לצלחת

dafnasol

דיאטנית קלינית ומטפלת בדמיון מודרך. מלווה תהליכי שינוי של דימוי גוף ומערכות יחסים עם אוכל ואכילה באופן חוויתי, המאפשר היכרות מעמיקה עם העולם הפנימי ושיפור משמעותי בהרגשה הגופנית.

עדכונים:

פוסטים: 3

החל מאוקטובר 2014

מרגישים כל הזמן רעבים? חושבים על אוכל ללא הפסקה? מרגישים שאוכל שולט בכם? יכול להיות שמדובר באכילה רגשית. מה היא אכילה רגשית ואיך מתמודדים אתה.

28/02/2015

“כל כך כעסתי עליו, אז אכלתי את כל העוגה” אם נתבונן במשפט הזה קצת לעומק, נראה שאין בו שום הגיון.  הרי אכילת עוגה לא תפתור שום סיטואציה של כעס ובכל זאת, את החוויה כולנו מכירות, קוראים לה אכילה רגשית.    

אכילה רגשית

אכילה רגשית כשמה כן היא, היא אכילה שמתרחשת בעקבות רגש מסוים שהתעורר, בד”כ רגש לא נעים: שעמום, ריקנות, כעס, בדידות… מטרת האכילה היא לברוח מהרגש או להכהות אותו.   הבעיה היא, שהרגש הלא נעים שהתעורר הוא שדר מחלק רגשי בנפש שאינו מצליח לבוא לידי ביטוי ותובע את שלו. האכילה מכהה את הרגש וממשיכה להזניח את אותו חלק בנפש שמבקש לבוא לידי ביטוי. מאחר והאכילה הרגשית אינה תוצאה של רעב פיזי ואינה דרושה להוצאה האנרגטית של הגוף זוהי הסיבה העיקרית לעודף משקל, במקרים רבים.  הרעב הרגשי מורגש באזור הצוואר והפה ולא בבטן, כמו הרעב הפיזי. לעתים הוא נמשך לאורך כל היום ללא הגעה לחושת שובע ומתבטא בחשיבה בלתי פוסקת על אוכל, משקל ודימוי גוף ומשיכה לדברי מתיקה ופחמימות (לחם פסטה ..)

למה דווקא פחמימות?

אכילה רגשית2

כבר בילדות המוקדמת למדנו שסוכר מרגיע. כשקיבלנו סוכריה כפיצוי על אירוע כואב. האינסטינקט האימהי יודע שסוכר מרגיע והוא לא טועה. ההסבר לכך הוא,  שאחרי ארוחה עשירה בפחמימות רמת הסוכר בדם עולה בגוף ומגרה את ייצור  האינסולין, דבר שגורם לספיגה מוגברת של סרוטונין במוח. לסרוטונין יש השפעה ניכרת על כל מה שקשור לתחושות ורגשות של “מצב רוח” : שלווה, רוגע, התרוממות רוח יהיו הרגשות שנחווה כשרמת הספיגה שלו למוח גדולה, לעומת דיכאון, תוקפנות ואימפולסיביות כשרמת הספיגה נמוכה. סמי הזיות, תרופות נוגדות דיכאון ואלכוהול פועלים על הקולטנים לסרוטונין ע”י העלאת רמות הספיגה שלו ומכאן התוצאה של שיפור מצב הרוח.

אפשר אם כך, להתייחס לסוכר כאל סם מרגיע, ברגע שהקשר בין אוכל לרגיעה נוצר, כבר בילדות המוקדמת כאמור, קצרה הדרך להרגיע כל רגש לא נעים באכילה, של פחמימות בעיקר. רבים מהמתמודדים עם עודף משקל מתארים את מערכת היחסים שלהם עם אוכל כהתמכרות ומרגישים שהאוכל שולט בהם.

חשוב לזכור שאוכל לא ישביע רעב רגשי ומכאן התחושה של רעב בלתי פוסק ללא השגת תחושת שובע.

אז מה עושים??

הפתרון הוא ליצור קשר עם החלק המוזנח בנפש, הנה כמה רעיונות שאפשר לתרגל.

בכל פעם שמזהים אכילה רגשית כדאי קודם לחשוף את הרגש. אפשר להשלים את המשפט : אני אוכל/ת כי אני…

בשלב הבא, לתת לעצמינו לחוות את הרגש  לפרק זמן שנחליט

בסוף, אפשר גם לאכול. כדאי לבחור ממתק מזין כמו : חטיף אנרגיה על בסיס שבול שועל (מתכון נפלא מצורף), פרות יבשים עם מעט שקדים או אגוזים, לחם או קרקר מלא + ממרח מתוק ( דבש / שוקולד / ריבה).

אחרי האכילה, הכי חשוב לא להיסחף לרגשות אשם. אפשר לשאול שאלות כמו: למה אני עצובה / משועממת/..? מה עוד יכול להקל על הרגש הזה, חוץ מפחמימות?

דרך נוספת להתמודדות, היא הבנת הקשר בין רגשות למחשבות. הרגש אינו מתעורר כתוצאה מאירוע חיצוני, אלא כתוצאה מהפרשנות שלנו על האירוע, שינוי הפרשנות יפחית את הרגשות הלא נעימים.

ולסיום, מתכון לחטיף אנרגיה ביתי, שיכול להיות פתרון מצוין למצבים שמתוק נראה כמו הפתרון היחיד. היתרון שלו הוא שהוא עשיר בסיבים תזונתיים שגורמים לפירוק אטי יותר של המזון ולהרגשה של שובע לאורך זמן וכמובן, אין כמו טעם של בית.

חטיף אנרגיה ביתי:

3 כוסות שיבולת שועל

1 כוס קמח מלא

3 ביצים

3/4 כוס שמן

3/4 כוס סוכר חום

3 כפות דבש

3 כפות טחינה גולמית

1/2 כוס אגוזי מלך קציצים

1/2 כוס צימוקים / חמוציות

כפית אבקת אפיה

לשים את כל החומרים לתערובת אחידה ומשטחים על תבנית אפיה גדולה (אפשר לרדד באמצעות מערוך על ניר אפיה).

אופים בחום של 170 מעלות , עד להשחמה.

חותכים לריבועים כשהמאפה עוד חם.

 

 

 

                                                       

 

עוד מהבלוג של לחשוב מחוץ לצלחת

תצוגה מקדימה

דימוי נשי, דיאטה ומיטת סדום.

בס"ד הדימוי הנשי השתנה פלאים לאורך ההיסטוריה, כפי שנוכל לראות בהמשך. אבל ראשית, כדאי לבחון את הפרדוקס בעצם קיומו של המושג "דימוי גוף נשי"  ומדרש האגדה על מיטת סדום יכול להמחיש זאת: אנשי סדום, כידוע התנהגו באופן כ"כ גרוע...

תגובות

פורסם לפני 5 years

שלום עולם!

ברוכים הבאים לבלוג החדש שלי!...

תגובות

פורסם לפני 5 years

תגובות

טופ 20 - בלוגים

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה