הבלוג של קרין מילשטיין

הכל אפשרי …corny

סטייליסטית, מאמנת כושר ובוגרת תואר שני לתקשורת ועיתונאות. זה מה שיוצר את הבלוג על תרבות, סגנון חיים, טיולים, ביקורת ספרותית, שירה ועוד... מוזמנים לקרוא, להגיב ובעיקר להנות... XOXO אחת שיודעת ;-)

עדכונים:

פוסטים: 369

עוקבים: 15

החל מדצמבר 2013

גם מי שלא ירושלמי, יכול לטעום (תרתי משמע) את העיר, להריח את ריחה ולהסחף בזיכרונותיה מלאי הקסם והמיסתורין. מוזמנים להצטרף אלי לסיור קולניארי עם טעימות וסיפורים.צ’ופר לקוראים- מתכון ירושלמי לברוסקטות בהשראת הסיור.

20/11/2016

20161118_112344_HDR

שישי של קסם חוזר והפעם סיור גם טעים וגם מרגש. הסיור עובר דרך ניחוחות וטעמי השוק מחנה יהודה, המוכר בגלל שלל האפשרויות הקולינריות שלו ובסמטאותיה של “נחלאות”.
הסיור כלל טעימות מגוונות, כקולינריה הישראלית, שהיא עצמה מורכבת משלל העדות שהגיעו ארצה וצבעו את מטבחה של ישראל בשלל צבעים וטעמים.
תתפלאו לדעת שכבר בשעת המפגש 9.30 בבוקר, רחובות השוק היו שוקקים ובתי העסק היו מלאים. חווינו שפע של טעמים, ריחות, סיפורים ולמדנו לא מעט טיפים… לא לדאוג, אנסה לחלוק כמה שיותר גם איתכם.

הסיור נפתח בטעימה מתוקה,כמיטב המסורת, עם רוגעלכים ממאפיית “מרציפן” הידועה בירושלים. מוצאו של הרוגעלך במטבח המזרח אירופאי והפך ל “בן בית” בכל מאפייה. כן כן.. גם האשכנזים מצליחים להשפיע על שאר העדות באוכל…

20161118_094417_HDR~2

את סיורנו התחלנו ברחוב “יפו”,הרחוב בו התחיל השוק החדש מחוץ לחומות העיר העתיקה. העיר שמחוץ לחומות הלכה והתפתחה על דרך יפו (הדרך שהובילה בעצם מהירושלים ליפו) ושם הוקם השוק מחנה יהודה של היום.

סיפור (ואולי גם סיור ;-) ) טוב חייב להתחיל עם צ’ייסר , כפי שאמרה לנו המדריכה שלנו אורית, אז לא נותרה לנו ברירה אלא להתחיל את הסיור עם המשקה הירושלמי- ערק…כך, עם מצב רוח מרומם, פתחנו את התאבון ויצאנו לתור את השוק.

20161118_095932_HDR (2)

לשוק מחנה יהודה כיום שני צדדים: הצד האותנטי, המורכב מהבסטות הותיקות הנמצאות בשוק כבר 70 שנה; והצד הפאשניסטי, הצד החדש והאופנתי של העיר, אחד המקומות התוססים ביותר בעיר, המורכב מבתי קפה, מסעדות וברים (למשל, מסעדת השף- מחניודה והבר יהודל’ה).
השוק נסגר בשישי, עם כניסת השבת עד יום ראשון (ישנן מסעדות וברים הפותחים במוצ”ש). עם כניסת השבת,מגיע אברך לאזור מסעדת “מחנה הודה” ותוקע בשופר. מנהג קדום שמתקיים כבר 3000 שנה ומבשר את כניסת השבת ואת סיום העבודה. לא תוכלו לומר, שירושלים היא לא זיכרון חי…

הטעימה הראשונה , שהיתה סיפתח נהדר אחרי הצ’ייסר היה מאפה בשם אימרולי , מבית היוצר של “חאצ’פוריה”, מסעדה גרוזינית בשוק. ואיך נתחיל לאכול אם לא עם טקס הטמדה ? למי שלא מכיר,זהו טקס גרוזיני מסורתי וחוויתי במיוחד במהלכו מברכים יושבי השולחן אחד את השני בברכות מקוריות . אז אנחנו גם ברכנו האחד את השני בשלל ברכות ועם כוסית נוספת של ערק. באנרגיות טובות המשכנו הלאה לטעימה הבאה.

20161118_095730_HDR~2
אימרולי חם מהתנור במסעדת “חאצ’פוריה”

בדרך לטעימה הבאה, עצרנו ברחוב השקמה לראות את “רמי לוי- שיווק השקמה” המקורי שנוסד בשנת 1976, שם התחיל רמי לוי את האימפריה שלו.
ברחוב זה , המאוכלס כיום ברובו על ידי סטודנטים תוכלו לראות דברים שהשתמרו עוד מלפני 70 שנה, כמו הגלגלות בין הבניינים, ששמשו להעברת דברים בין בניין לבניין (ראו תמונה מטה). מעניין מה הסטודנטים מעבירים שם היום ;-)

20161118_095346_HDR (2)
גלגלות בין בניינים ברחוב השקמה

אי אפשר לעבור ברחובות השוק מבלי לעבור במסעדת “רחמו” הותיקה. רחמים בן יוסף היה נהג מונית ואשתו של רחמים היתה טבחית מצויינת. יום אחד הוא החליט לפתוח מסעדה, שבה היא בשלה את מטעמיה. בחירת המקום והזמן היו קצת מוזרים. שנות החמישים, היו שנות הצנע בארץ ואזור הדגים בשוק, מקום שללא ספק, לא מעורר רצון וחשק להגיע אליו…אבל , למרות כל זאת המסעדה הצליחה ושרדה עד ימינו. בנוסף אציין, שהמסעדה ידועה בכך, שתמיד היתה פתוחה בפני מי שידו לא היתה משגת בארוחה חמה. צדיקים כן ירבו!

20161118_100600_HDR~2
מסעדת רחמו

הטעימה הבאה שלנו היתה ב”ארבעס”, החומוסייה השווה בעיר. באופן מפתיע, או שלא, ה”ארבעס” פירושו חומוס ביידיש. מעבר לטעמים הנפלאים של החומוס תוכלו להנות מהעיצוב המדליק של המקום.

20161118_102408_HDR (2)
חומוסיית “ארבעס”

וכמה עובדות מעניינות על החומוס: את הגרגיר המוצהב הזה גילו בני האדם עוד לפני עשרת אלפים שנה ; נמצא מתכון ראשון לחומוס בעיר העתיקה מהתקופה הצלבנית ; הצריכה הגבוהה ביותר של החומוס כיום היא בהודו; והוא מאכל אנטי דיכאוני. תודו שלא ידעתם :-)

20161118_101304_HDR~2
טעימות ב”ארבעס”

משם המשכנו לאזור “החמרה” (האדום), מקום שבעבר היו מתכנסים ושותים בו אלכוהול וכיום הפך למקום ישיבתם של ותיקי העיר , שם הם יושבים, מקשקשים, משחקים שש בש ומרכלים ושותים קפה שחור ותה עיראקי.

20161118_103200_HDR~2
ה”חמרה”

שם פגשנו את ניסים ארמוזה, אחד מותיקי העיר הנוהג לשבת ב”חמרה” באופן קבוע. ייחודו של ניסים עבורי, הוא בהיותו אחת הדמויות מהספר “מלכת היופי של ירושלים”.מסתבר שהוא אחיה של לונה מלכת היופי!!! כחובבת ספרות, לא יכולתי שלא להתרגש…אין כייף כגדול יותר מלראות את הסיפור שדמיינת הופך למציאות. ספרה של שרית ישי-לוי “מלכת היופי של ירושלים”,הינה סאגה משפחתית סוחפת ומרגשת, שמתמקדת בשלוש דורות של שושלת ארמוזה. הספר דן במושגי האהבה, התשוקה, וההורות. ומעבר לכך, אנחנו נחשפים לרבדים הכללים יותר של המצב במדינה (לפני קום המדינה) ומלחמת השחרור, המצב בירושלים (המצור הכבד על ירושלים), היחסים בין העדות השונות (אשכנזים, ספרדים ומי אמר כורדים???).דבר ההופך את הרומן הזה לציורי, היסטורי ונוסטלי להרבה קוראים. מוזמנים להיכנס ולקרוא עוד בלינק הבא: http://saloona.co.il/corny/?p=277

20161118_103858_HDR
ניסים ארמוזה ואורית המדריכה

לאחר סיפוריו של ניסים על ילדותו בעיר, נכנסנו לתוך השוק העיראקי, שהתפתח בשנות ה-30 מיוצאי עיראק. השוק הצבעוני כולל בעיקר פירות וירקות. שם תוכלו לרכוש פירות וירקות לא רק תעשייתים , אלא גם באלדי (שצורתם אולי פחות מושכת, אבל טעמם טוב יותר).

20161118_104809_HDR (2)
השוק העיראקי

יצאנו מהשוק העיראקי לטעימה הבאה -זיתים. אי אפשר לעבור בשוק ולא להתפתות להם… מספרת לכם את זה מניסיון ותראו אותם גם במתכון :-)
טעמנו 3 סוגים שונים: קלמנטה, טאסוס וזיתים ירוקים מגולענים. הם נבדלים, לא רק בצבע, אלא גם במשך היצור. הידעתם- שזמן היצור של קלמנטה הוא 3 חודשים, לעומת מספר ימים לזיתים הירוקים???

20161118_105310_HDR~2

כשעברנו ליד מאפיית “חבה”, אחת המאפיות הותיקות והגדולות ביותר, לא היה קל להתעלם מריחו של הלחם…ועל הבאגט הטעים תקראו במתכון בסוף הכתבה.

20161118_105754_HDR

מישהו רצה בירה ליד הזיתים? הטעימה הבאה, המתבקשת לאחר טעימת הזיתים, היתה של בירות ב”ביר באזר”. ה”ביר באזר” הינו בר של בירות בוטיק ישראליות עם 100 סוגים שונים ומגוון שמות מעניינים, כמו: “חתול שמן”, “דודה ש’ך”, “בינדי” ועוד. לאחר שטעמתי כמה, ממליצה לכם בחום על בירת “בינדי”.

161120_120516_COLLAGE-1

נכנסו לעומק השוק המקורה ל”ממלכת החלבה” לטעום חלבה וטחינה. מסתבר, שהחלבה הגיעה אלינו מטורקיה… “ממלכת החלבה” הוקמה ב-1947 בעיר העתיקה ועברה בהמשך לשוק מחנה יהודה.

20161118_111117_HDR (2)

טיפ חשוב- חלבה וטחינה לא שומרים במקרר! טיפ נוסף שלמדנו בסיור, והוא לא פחות חשוב על הטחינה, זה שטחינה צריכה להראות אותו הדבר מההתחלה ועד הסוף. אם תראו שהיא משתנה, משהו לא תקין בה. כמו כן, אם השמן ממש נפרד מהטחינה, זה אומר שהטחינה לא איכותית והוסיפו לה שמן…

20161118_111414_HDR

אי אפשר שלא לעבור דרך “איש האתרוגים”, המכין שלל משקאות מעוררים (כן גם מה שאתם חושבים…) וקוסמטיקה. שם מרחנו על עצמנו קרם מיצוק, קרם לכאבי שרירים (אני אף זכיתי לעיסוי קל ) ומשקה מעורר . הבעלים הוא איש מרתק ומצחיק בטירוף ובהחלט מומלץ בחום לעבור שם, אפילו רק בשביל לפגוש בו.

161120_120714_COLLAGE-1

ירושלים ידועה כעיר של זיכרונות והיסטוריה. כל חלון ודלת מספרים סיפור וחוויה של אדם ועם. יצאנו מרחובות השוק ההומים ושוטטנו ברחובות מלאי הקסם של שכונת נחלאות.
למי שלא מכיר נחלאות הוא כינוי לגוש של שכונות ותיקות בלב ירושלים, שנבנו בין הרבע האחרון של המאה ה-19 לאמצע המאה ה-20. השם “נחלאות” מקורו כנראה בעובדה כי כמה משמות השכונות מתחילים במילה “נחלת”, כך נחלת אחים, נחלת יוסף, נחלת ציון וכדומה.
השכונות הראשונות נבנו על ידי יהודים יוצאי העיר העתיקה (אנשי היישוב הישן) כחלק מתהליך היציאה מהחומות, ואילו החדשות יותר הוקמו על ידי בני עדות המזרח שעלו ארצה בסוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20.

סך הכל ישנן 32 שכונות לנחלאות והן מהוות מעיין מיקרוקוסמוס של ישראל. בנחלאות ניתן לראות מכלול עשיר של כלל האוכלוסיה: סטודנטים ,מבוגרים, דתיים, חילוניים וכמובן את כל העדות. כל שכונה שהוקמה , היתה של עדה אחרת.
כל שכונה שהוקמה היתה מקבץ של כ-6-10 משפחות. ולכן ל,מרות כמות השכונות של נחלאות, עדיין השטח שלה קטן.

קוריוז קטן ומעניין- דירת 3 חדרים, 55 מטר רבוע עולה כ-3.8 מיליון ₪!!! ושכירות של דירה כזו נע בין 4500 ₪ ל-5000 ₪. מה שאומר שמצוקת הדיור בשכונה זו היא לא פחותה מתל אביב…

את השכונה ואת השוק מעטרים ציורי קיר, שהם פרי פרוייקט של החייאת השוק . מוזמנים כמובן, להתרשם בעצמכם מהיצירות היפות.
161120_125127_COLLAGE-1
חלק מציורי הקיר בנחלאות ובשוק

אחד הסיפורים היפים והמרגשים בסיור היה על הרב אריה לוין, שציור שלו מעטר את אחד מרחובות נחלאות. הוא נולד ב-1885 בפולין ועלה לארץ בגיל 20. במשך עשרות שנים הוא כיהן כרב וכמשגיח בתלמוד תורה “עץ החיים”. בנוסף לעבודתו בישיבה הוא נהג להשכין שלום בית, לבקר חולים (גם את המצורעים בבית הנסן), לנחם אבלים ולעודד את כל הנדכאים.

20161118_120549_HDR~2

הוא היה אדם צנוע, שהתגורר כל חייו בדירת חדר וחצי. כשנשאל מדוע לא עבר להתגורר בבית גדול יותר, הוא ענה שמה שאדם צריך זה למצוא בביתו את אשתו ובביתו שלו, הוא רק צריך להושיט ידיים והוא כבר מגיע אליה. תודו שהוא נשמע מקסים :-) אבל, מעבר לכך, סופר סיפור מרגש ומצמרר על לוחמי הל”ה. מדובר על מחלקה בת 35 לוחמים מהפלמ”ח ומהחי”ש, שיצאו מירושלים ב-15 בינואר 1948 לשם סיוע לגוש עציון הנצור. הקבוצה התגלתה והותקפה על ידי לוחמים ערבים וכל אנשיה נהרגו. כשהוחזרו הגופות למשפחות , לא כל הגופות זוהו. על פי הצעת רבה של ירושלים, הרב צבי פסח פרנק, פנו הורי הל”ה אל הרב אריה לוין, וביקשו שיערוך טקס קבלי הנקרא “גורל הגר”א” ובאמצעותו יזוהו הגופות. הגורל נעשה בעזרת ספר תנ”ך עתיק שהודפס באמסטרדם בשנת 1700. על ידי דפדוף מיוחד בספר נרמזו זהותם של הגופות. בכל פעם שפתחו את התנ”ך נרמז שם של חלל אחר. לדוגמה, כאשר נפתח התנ”ך בפסוק “הלא בן ימיני” (שמואל א’, ט’, כ”א) היה בכך רמז לעודד בן ימין, וכאשר נפתח הספר במילים “ולזבולון אמר” (דברים ל”ג, י”ח) היה בכך רמז ליצחק זבולוני. כך נקבעה זהות 12 הגופות הנותרות. תודו שזה מרגש…

סיימנו את הסיור עם משהו מתוק וטוב, גלידה ב-” COOKIE CREAM”. בכל זאת, אין על גלידה ;-)

20161118_122706_HDR~2 (2)

לסיור יצאנו דרך חברת “יאללה באסטה” המפעילה את מיזם כרטיסי הטעימות בשווקים בבעלות אנשי התיירות מיכאל וויס וראובן פילו. “יאללה באסטה” היא חברת תיירות חדשנית המתמחה בחוויות תוכן וקולינריה בשווקים הפופולאריים בישראל. כרטיס הטעימות בשווקים של החברה והסיורים המודרכים בשווקים הם אפשרות להכיר, לטעום, ולחוש מבפנים את הקצב הפועם של השווקים התוססים בישראל.
עם “יאללה בסטה” תוכלו לצאת לסיורים לא רק בשוק מחנה יהודה כמוני, אלא, גם בעיר העתיקה בירושלים, בשוק לוינסקי, בשוק הכרמל בשוק הפשפשים, בשוק בנצרת ועוד.

לפרטים נוספים מוזמנים להכנס לאתר של “יאללה באסטה” : http://go.yallabasta.co.il/

תודה ענקית לאורית לוי שהדריכה אותנו בכייף גדול, כמו שתוכלו לראות בתמונה :-)
20161118_094359_HDR~2

אין דבר כזה לטייל בשוק מבלי לקנות כלום… אז מה קניתי?

מגוון ירקות, באגט וזיתים. אחרי הבירות והערק התחשק לי משהו קטן ליד השתייה ;-)
הכנתי עבורכם מתכון ברוסקטות, פתרון טעים ונפלא ליד הבירה, הצ’יזרים ובכלל גם לאירוח.

20161119_204640_HDR~2 (2)

רכיבים:
באגט
2 כפיות זעתר
שום גבישי
שמן זית
שן שום

פורסים את הבאגט באלכסון (ראו תמונה מטה) ומכינים בצלוחית תערובת של שמן זית, שום גבישי וזעתר. אני השתמשתי בזעתר ביתי ולנוחיותכם מצרפת כאן מתכון למעוניינים: http://saloona.co.il/shlomile/?p=29

20161119_201424_HDR~2

מורחים את שני הצדדים של פרוסות הבאגט בתערובת ומכניסים לתנור על גריל ב 180-200 מעלות עם תנור מעט פתוח. יש להפוך את הצד של הפרוסות כבר אחרי 3-4 דקות. זה חשוב שלא ישרף לכם.

20161119_203906_HDR~2

לאחר ששני הצדדים מושחמים, מוציאים מהתנור ומשפשפים צד אחד עם שן שום קלופה וחצויה. ראו תמונה מטה.

20161119_204313_HDR~2

את הברוסקטות הגשתי עם מספר תוספות טעימות: זיתים (טריים מהשוק), כרוב כבוש, גוואקמולי וסלט חצילים (חצילים באלדי).

20161119_204652_HDR~2~2 (2)

בתאבון!

עוד מהבלוג של קרין מילשטיין

תצוגה מקדימה

פסטיבל אשה בחולון 2016- ללא מחיצות, קרוב לעין , ללב ולנשמה

אדווה ירמיהו ,פלמנקו. צילום:מיכל מנצר כאישה, זה כייף שיש יום אחד עבורנו. אבל לא פחות חשוב איך נתייחס ליום זה. יום האישה הבינלאומי מצוין בעולם כולו בתאריך ה-8 במארס. יום זה...

תצוגה מקדימה

המסע המופלא שלי בקווסטומניה- מתחם חדרי הבריחה הגדול בישראל

חדרי בריחה הם חדרי משחק אמיתיים, אליהם נכנסים בקבוצה קטנה ומטרת המשחק לפתור כתב חידה, כאשר באמצעות הפיתרון ניתן להיחלץ מהחדר . המשחק אורך עד שעה וכמובן שהמטרה היא להימלט...

תגובות

פורסם לפני 2 years
תצוגה מקדימה

"LITTLE BLACK DRESS"- מופע מוזיקלי של 'ENGLISH ON STAGE'

צלם: הרשל גוטמן המופע "LITTLE BLACK DRESS" הינו מופע מוזיקלי, שבבסיסו שמלה שחורה, המשתנה בהתאם לכל אחת שלובשת אותה (כי כל אחת שונה ומיוחדת) ובהתאם לאקססוריז שלובשים איתה. וכמו...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה