הבלוג של חן קלימן

מערבלת

תסריטאית ועורכת, מבשלת ואופה, מערבלת ומקציפה.

עדכונים:

פוסטים: 26

החל ממרץ 2014

החורף מתכסים בכיסונים – הקרפלך המעולים של סבתא מרי עושים כבוד לפולנים.

02/02/2016

IMG_4927 (2)נתחיל בהערה על צירים, והפעם לא כאלה עם ירקות שורש:
יש שני צירים מרכזיים במטבח שלי. האחד מחפש את החדש – שיטה חדשה לאפייה, תבלין מפתיע, פטנט משנה חיים (קולפן תירס! איזו המצאה גאונית). הציר השני מחפש את הפעם – מסורת של מאפים, קלאסיקה של עוגה, זכרונות ברוטב עגבניות אדום. לצד ים הגאדג’טים שממלאים את מגירות המטבח, ובו בזמן שהמרקים מקבלים זווית פן-אסייתית והסלטים מתקשטים בשלל זני ירקות חדשניים, כיף לפגוש את הטעם של פעם – מסורות הבישול עם טעם של בית. לכן, כשפוגשים סבתא עם ידיים שיודעות לבשל גם בעיניים עצומות, מתעלקים עליה חזק חזק.

קבלו למרכז הבמה את סבתא מרי והקרפלך שלה. עם פרוץ החורף מפשילה סבתא שרוולים, מעמידה סיר מרק עוף, ומכינה קרפלך לכל המשפחה – כל ילד ונכד מקבל תבנית של אוצרות ממולאים, שימתינו קפואים אבל יחממו אותו כל העונה. מכיון שלמרי יש הרבה משפחה בלי עין הרע, קחו בחשבון שהכמויות במתכון האלה עצומות מימדים – מכינים עכשיו ואוכלים עם כולם עד לפסח.

IMG_4841 (2)

המצרכים לים קרפלך שיחזיקו כל החורף

למלית:
עוף שלם (מבושל למרק)
קילו וחצי כבד עוף
6 בצלים גדולים
6 ביצים
מלח, פלפל
אבקת מרק עוף

סוד הקרפלך של סבתא מרי הוא במלית. טעם עשיר של כבד ובצל מטוגן, אבל תוספת בשר העוף מעדנת את המרקם ומונעת את הכבדות האופיינית. העיסה הזו כל כך טעימה שאפשר לאכול אותה ככה סתם.

1. אחרי שבישלתם את העוף למרק (בשלו את המרק כמו שאתם אוהבים) – פרקו אותו והוציאו את העצמות.
2. חותכים את הבצלים לרצועות עבות (לא צריך להשקיע, תיכף נטחן הכל) ומטגנים במחבת עמוקה או סיר.
3. מסננים את הבצלים מהשמן, ובאותו הסיר מטגנים את הכבד. מסננים גם את הכבד משמן הטיגון.
4. טוחנים ביחד את הכבד, הבצל, והעוף.
5. מוסיפים את הביצים, מלח, פלפל שחור ואבקת מרק.
6. לשים בידיים לעיסה אחידה וטעימה לאללה.

IMG_4713 (2)

לבצק:
2.5 קילו קמח
6 ביצים
חופן קטן של מלח גס
ליטר מים

1. מכניסים את כל החומרים לקערה גדולה, ולשים בידיים לבצק דליל יחסית.
2. מקמחים את משטח העבודה בנדיבות גדולה – מעבירים את הבצק ולשים אותו עד שהוא רך ונעים.
3. אם מכינים כמות לכל החורף ויש הרבה בצק – חותכים ממנו כמה כדורים נוחים לעבודה.

IMG_4901 (2)

ועכשיו – למלאכת הקרפול עצמה:
החומרים הדרושים:
המלית
הבצק
קמח לקימוח
ביצה טרופה עם מעט מים

1. על משטח מקומח בנדיבות מרדדים את הבצק (או כדור הבצק). הקרפלך של סבתא מרי הם כפריים ופולניים – הבצק קצת עבה ומפיק כיסונים משביעים ובעלי נוכחות.
2. מקמחים את המשטח העליון של הבצק.
3. בעזרת כוס קורצים עיגולים. מניחים אותם בערימה כשהצד המקומח למעלה – הקמח ימנע מהם להידבק.

small

4. להכנת הקרפלך: לוקחים עיגול בצק, ומברישים אותו בביצה בשוליו. מניחים במרכז כפית מלית.

5. מקפלים את הבצק סביב המלית ומהדקים (בעזרת השוליים הרטובים מביצה).
מסובבים את הקצוות ומחברים אותן.

6. מסדרים את הקרפלך בתבנית מרופדת בשקיות ניילון, ושולחים להקפאה (או מבשלים ואוכלים).
אחרי שהקרפלך קפואים אפשר להפריד מהשקיות ולשמור ללא התבנית. (כדאי לשמור בהרבה תבניות, אבל לא לשים הרבה שכבות בכל תבנית. אצלינו הקרפלך הכבידו זה על זה והשתטחו, ככה שהטעם נשאר אבל הצורות היפות התקלקלו.)

IMG_4856 (2)

לבישול המנה:
1. מרתיחים מים ומעט מלח בסיר (יש מלח בבצק ובמלית, לא צריך הרבה)
2. כשהמים רותחים, מוסיפים את הקרפלך – אחד אחד כדי שלא יידבק. מערבבים בעדינות כדי שלא יידבקו לתחתית (או זה לזה).
3. מבשלים עד שצף ועוד קצת.
4. אוכלים בתוך מרק, או מטוגן עם בצל, או בעמידה מעל הסיר.

עוד מהבלוג של חן קלימן

תצוגה מקדימה

תעשו פו: מרק עוף ויאטנמי

בואu נתחיל עם מה זה לא: זה לא המרק עוף של הסבתות עם התפוחי אדמה המתפוררים ועיגולי הגזרים, זה לא המרק הצח של ליל הסדר עם הפטרוזיליה והשמיר, וזה לא המרק עוף שהוא רק תירוץ.
מה...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

לימונדה ורודה: עוגת תותים במצב רוח בריטי

יש מאכלים שלנצח יציתו לי את הדמיון: אלה שקראתי עליהם לפני שאכלתי אותם. המעדן התורכי מספרי נרניה, למשל, שהסעיר את ילדותי (כמה טעים צריך להיות דבר ששווה למכור את נשמתך עבורו?)...

תגובות

פורסם לפני 5 years
תצוגה מקדימה

ואמוס ארגנטינה! אמפנדס תירס וירקות צמחוני

לא מבינה כמעט כלום בכדורגל (למרות שאם תבקשו יפה אני אסביר מה זה נבדל), אבל יש משהו מקסים במונדיאל. אפשר לדמיין את כל המדינות יוצאות למחנה קיץ משותף, וגם אם לפעמים צובעים...

תגובות

טופ 20 - בלוגי אוכל

מתחברים לסלונה

הכתבות הנקראות ביותר

אסור לפספס

בחזרה למעלה