הקשר בין מזונות לתפקוד מוחי

"המוח שלנו הוא אחד האברים החשובים בגופינו ובדרך כלל אנחנו פחות מתייחסים אליו עד שמגיע שלב שבו מתחילים לשכוח דברים". רומי חוכמה, אירידולוגית ונטורופתית, מפרטת מה מומלץ לאכול בשביל המוח

20/08/2019
רומי חוכמה קבלו עדכונים מרומי
  • RSS

המוח שלנו הוא אחד האברים החשובים בגופינו ובדרך כלל אנחנו פחות מתייחסים אליו עד שמגיע שלב שבו מתחילים לשכוח דברים כמו איפה החניתי את המכונית? איפה הנחתי את המפתחות או איך קוראים לשכנה? זה לא אומר שהאלצהיימר בדרך. בדרך כלל הסיבות לבעיות זיכרון קשורות לאורח חיים לא נכון, מחקר אחרון שפורסם במגזין 'נוירולוגי' מגלה קשר בן השמנת יתר לבין ירידה בפעילות הקוגניטיבית של המוח עודפי שומן בגוף מגבירים את הסכנה לחלות במחלות שונות כמו מחלות לב, כלי דם וסוכרת, שפוגעות בהעברת חומרים חיוניים למוח. לכן חשוב לשמור על המשקל ולתת דגש על מזון מלא, דל בפחמימות פשוטות ועשיר בנוגדי חמצון. ישנם מזונות רבים המוגדרים כטובים למוח שהוכחו את עצמם. במאמר זה אתן דגש על מספר מזונות עיקריים שמחזקים את תפקוד המוח.

מים

 הרבה אנשים נמצאים במצב של צמא ולא חשים צמא והם מפתחים סימפטומים גופניים כמו עייפות, בלבול, כאבי ראש שגורמים לירידה בריכוז, וירידה בזיכרון לטווח קצר. בנוסף המים הם בסיסיים ומנטרלים דלקות. חשוב לשתות לפחות עשר כוסות מים ביום, גם חליטות צמחים יכולים להיכלל כמים. אפשר להוסיף למים פלחי לימון ונענע כדי לעודד את השתיה.

כורכום

כורכומין הוא חומר פעיל בכורכום ומשמש כיום נושא למחקרים מדעיים, במיוחד בקשר למוח והתגלתה יכולתו להגביר את BDNF שנמצא באזור הקורטקס ובהיפוקמפוס. אלו אזורים שאחראים על זיכרון ולמידה. זהו שורש עתיק אשר תכונות הריפוי שלו שומשו לאורך ההיסטוריה. הודות לכורכומין, תרכובת כימית הנמצאת בכורכום, הוא אחד התבלינים האנטי דלקתיים החזקים ביותר (הטבעיים). כורכום גם מסייע להגביר את רמות נוגדי החמצון ושמירה על המערכת החיסונית, תוך שיפור צריכת החמצן של המוח. BDNF מעניק לתאי המוח אפשרות להתמודדות עם שינויים או התאקלמות בסביבה חדשה.

סלמון פראי

חומצת שומן אומגה 3 DHA שמהווה למעלה מ- 90 אחוז משומני המוח,  הוא רכיב הכרחי בפעולת תאי העצב והיא אחת מחומצות השומן שמגנות על המוח. הגוף שלנו אינו מייצר כמות מספיקה לכן צריך מקור חיצוני. שמן DHA נמצא בדגים שומניים כמו בסלמון, אנשובי, בורי, מקרל, כבד בקלה ובאצות. סלמון שגדל בבריכות דגים אינו מכיל חומצות שומן בריאות כמו הסלמון הפראי. מומלץ לאכול 3 פעמים בשבוע דג.

ירקות

נוגדי חמצון מסייעים לשלוט בהשתוללותם של רדיקלים חופשיים והמוח מייצר כמויות אדירות של רדיקלים חופשיים. נוגדי חמצון נמצאים בעלים ירוקים וחסות, תרד, ברוקולי, כרוב ניצנים, קייל ,סלרי, שומר, בצל, כרוב, פלפלים, מלפפונים, כרוב סיני, צנון וצנונית, קולורבי, פטרוזיליה ועוד. יש לאכול 1 ק"ג ירקות ביום.

אוכל למחשבה (צילום: shutterstock_ TijanaM)

פירות יער

עשירים בנוגדי חמצון הכוללים ויטמין C וויטמין K.  מפירות היער, האוכמניות במיוחד עשירות בחומצה גלית שמגינה על המוח מניוון.

שומנים איכותיים

אכילת שומנים חד בלתי רווים כמו אבוקדו, שמן זית, אגוזי מלך, שקדים מסייעים בשמירה על תפקוד המוח על ידי  הורדת רמות הכולסטרול המחומצן שפוגע במוח ויכול לגרום למחלות מוח כמו דמנציה או אלצהיימר.

פולי סויה ושעועית לבנה

פוספטידיל סרין חומר שומני שמעלה את כמות הקולטנים על מעטפת התא ומעודד ייצור של מוליכים עצביים כמו דופמין וסרטונן ובכך מעודד את התקשורת הבן תאית. נערכו מאות מחקרים המראים את השפעתו המיטבית על הפעילות המוחית כולל זיכרון, ריכוז, וחשיבה. גוף האדם מייצר פוספוטידיל סרין באופן עצמאי, אך עם העלייה בגיל הייצור שלו מופחת ואת רוב החומר הגוף מקבל מהמזון. פוספטידיל סרין כאמור מצוי באופן טבעי בשעועית לבנה ופולי סויה וגם בדגים, במיוחד במקרל וטונה כחולה. מומלץ לאכול מהם לפחות 3 פעמים בשבוע.

ביצה קשה, שקדים, פיסטוק קשיו וכרוב ניצנים

 כולין הוא רכיב מזון שחשוב לתפקוד מערכת העצבים משום שהוא חומר מוצא לאצטילכולין (Acetylcholine) אשר לו תפקידים רבים הקשורים לזיכרון וללמידה. כולין מופק בכמויות קטנות על ידי הכבד והשאר מסופק מהמזון שאנו אוכלים. מומלץ לאכול כל יום אחד מהמזונות או בשילוב.

אתר של רומי חוכמה:

www.hochma.co.il

והפורום:

https://www.hochma.co.il/%d7%a4%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%9d/

** הכותבת, רומי חוכמה, היא אירידולוגית ונטורופתית ומחברת הספר "כטוב בעיניכם"




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה