5 כללים לאכילה שפויה בחגים

החגים בפתח וכבר עכשיו אפשר להריח את עונת הבישולים. אז איך נוכל להימנע מאכילה מופרזת ומצבירה של קילוגרמים עודפים? הנה 5 כללים לשמירה על תזונה בריאה ולא רק מארוחה לארוחה

26/09/2016
גוני לב ארי קבלו עדכונים מגוני
  • בדואר
  • RSS

תזונה בחגים. צילום: שאטרסטוק

אירועי החגים לא מותירים מקום לספק, שאת השמחה אנחנו חוגגים עם אוכל וכשיושבים בסוכה שבעה ימים, לא מדירים את הכיבוד משולחן החג. בכל אירוח פותחים שולחן והאושפיזין מתגלגלים עד העונג הבא. החשש הנרקם הוא שקיום המסורת, יפה ככל שתהיה, עלול להוביל לצבירת קילוגרמים עודפים. שאלנו את אסנת בוברוב, דיאטנית לייף מבית סופר-פארם, מה כדאי לעשות? להלן חמישה כללים לאכילה שפויה בחגים -

1. גופנו חכם מאיתנו: החשש, כבודו במקומו מונח, אבל לעיתים הוא מופרז. אנחנו לא מבקשים שתספרו לעצמכם סיפורי מעשיות, אבל שימו לב שאתם לא נוקשים מדי עם עצמכם. לדוגמא: ייתכן שהארוחה הייתה מאוד גדולה, אבל בזכות הארוחות הללו, נשנשתם פחות. כאשר האכילה נעשית ליד השולחן בצורה מסודרת וללא הסחות, אנחנו יכולים להקשיב לתחושת השובע. כשאנחנו מנשנשים חטיף פה חטיף שם, לעיתים, בלי לשים לב, אנחנו אוכלים יותר. כאמור לסדר הארוחות יש יתרון והשפעה חיובית.

2. שימו לב לאזורי סיכון גבוה: כך נוכל לעזור לעצמנו כמעט מבלי להרגיש, על ידי אכילה קלה ונוחה יותר. כלומר, יש כמה מיקומים שהם אזורי סיכון גבוה, כמו השיש, המקרר והסביבה הקרובה לצלחת בשולחן. גם המקומות שבהם נשהה יותר זמן, כמו הסלון, אם נהוג לצפות בטלוויזיה לאחר הארוחה, או שהייה ממושכת סביב השולחן.

לשם כך, מומלץ שבמקומות סיכון אלו יימצאו ירקות חתוכים מעוררי תיאבון, שעל מדפי המקרר בגובה העיניים יהיו מאכלים שנרצה לאכול מהם יותר. ואיפשהו עמוק למטה, במקום נשכח, יימצאו המאכלים שכדאי לוותר עליהם, או להמעיט בהם. כשנשב לשולחן, נשים לב שכד המים קרוב אלינו ובקבוקי המיץ (כולל דיאט) מורחקים מאתנו; שקערות הסלטים יישארו במרחק נגיעה מאתנו והמנות מהן אנחנו עלולים לקחת תוספת לא נחוצה, לא יישארו בסביבתנו. למי שסובל מיתר לחץ דם (וגם למי שלא), מומלץ להרחיק את המלחייה.

3. לשאול את השאלות הנכונות: אם אנחנו כבר נמצאים בסיטואציה שיש בה יותר פנאי, אז בואו נקדם את הפניות הזאת ונשאל את עצמנו – לפני הארוחה, במהלכה ובסיומה (לאחר כ-30 דקות) – את השאלה הבאה: “עד כמה מאפס עד עשר אני רעב/ה?” שאלה שביכולתה לחולל מהפך. כשאנחנו שואלים את עצמנו כמה אנחנו רעבים, אנחנו בעצם מחזירים לעצמנו את היכולת להרגיש שאנחנו בעלי הבית, שאנחנו אלו שקובעים על האכילה שלנו. אז נכון, שהאוכל טעים/יפה/מגרה/אולי מישהו “בודק” שאכלנו ממה שהכין וכולי. ובכל זאת, למרות כל אלו, הרצון שלנו לאכול בצורה בריאה הוא ארגומנט מוסרי לא פחות.

תזונה שפויה בחגים. צילום: שאטרסטוק

4. תנו כבוד לגוף שלכם:  אם כבר אמרנו פנאי, זו השעה לבדוק האם יש פעילות גופנית שנוכל להוסיף או להגביר בפרק הזמן שניתן לנו. תקופת החגים היא תקופה מבורכת להתנסות שכזו. אין סיבה להשתעבד להכנת מאכלים (לא זו כוונתו של החג). העיסוק בפעילות גופנית – לא פחות מהתרומה לשריפת קלוריות – תורם גם לאימוץ הרגלים בצורה עקבית. מי שעשה פעילות גופנית בבוקר, מתייחס אל גופו בצורה שונה ממי שלא. ואם הפעילות נעשית באופן עקבי, התיאבון בעקבות הפעילות הגופנית גובר בהתחלה, אבל אז הוא פוחת ומפנה מקום לתפיסת גוף מכבדת יותר בהמשך.

5. לו”ז חגיגי: לא פעם החגים מייצרים חללים בזמן שלא תוכננו מראש ולא פעם נוצר בלבול בין שעמום, עייפות, תסכול, ואולי גם דכדוך. לעיתים הפתרון שאינו מוצדק או מועיל למצבים הללו הוא הרגל האכילה. פתרון שהוא כמובן רגעי ולפעמים אפילו מחמיר את התחושות הלא נעימות לאחר מעשה. לכן, כדאי לקבוע מראש כמה מטרות לחגים: פאזל של יום כיפור, ספר של סוכות, עבודת סריגה, DIY – פעולות שאינן נוגדות את עיקרון החופשה או הנופש, אלא משלימות אותם. אל תיקחו אתכם עבודה, יש חג, תעשו לעצמכם טובה.

אכילה שפויה בחגים. צילום: שאטרסטוק




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה