3 דיאטות שאת חייבת לשמוע עליהן

דיאטות, הן בכל מקום, אך בכל זמן נמצאת דיאטה אחרת שבולטת משאר חברותיה. בעזרת הדיאטנית, אסנת בוברוב, אספנו עבורכם את השיטות להורדה במשקל שכולם מדברים עליהן

18/05/2016
גוני לב ארי קבלו עדכונים מגוני
  • בדואר
  • RSS

כמה פעמים ניסיתם דיאטה כזו או אחרת ושום דבר לא קרה? אולי זה אומר, שהגיע הזמן לעדכן גרסת תפריט, או לאמץ כלים חדשים שמרחיבים את המודעות למה שאנחנו מכניסים לפה ובכלל לחיים. אסנת בוברוב, דיאטנית לייף מבית סופר-פארם, ממליצה על שלוש דיאטות שתוכלו להתנסות בהן ו/או לסגל לאורח חייכם את עקרונותיהן ובכך לערוך שינויים בהרגלים, לעיתים, מבלי שתצטרכו להתאמץ יותר מדי.

עיצוב מקרר. צילום: שאטרסטוק

דיאטת עיצוב על פי הסביבה

יש מגוון כלים שיכולים לעזור לנו לדבוק בשינויים בהרגלים, אבל יש גם כאלה שעוזרים לנו לשנות התנהגות, מבלי שנצטרך להיות כל הזמן עם האצבע על המשקל. אלו שינויים שלא בנויים על התעמתות עם כוח הרצון, אלא מדגישים מראש שכוח הרצון הוא משאב מוגבל. לכן הרעיון הוא להתארגן על סביבת אכילה בצורה שתוכל לקדם אכילה בריאה.

לאזורי האכילה שלנו יש כמה נקודות מפתח, על פי החוקר בריאן ווינסאנק מאוניברסיטת קורנל, שעוסק בחקר עיצוב האכילה, יש מספר אזורים חשובים במיוחד למשל, המטבח, פינת האוכל, הסופר-מארקט והמשרד/מקום העבודה. נתמקד בנקודה אחת מתוך שלל האזורים, כדי לאפשר הצצה וכלים לשינוי המיוחל.

עיצבו את המקרר שלכם. המדף החשוב ביותר במקרר הוא המדף בגובה העיניים ולכן, על המדף הזה יימצאו הדברים שהכי כדאי לאכול. לדוגמא, פירות או ירקות חתוכים בתוך כלי שקוף במרכז החלק הקדמי של המדף. המדפים עם הנראות הנמוכה ביותר במקרר הם המגירות התחתונות, לכן רצוי שהמגירות האלה ישמשו כמקום אחסון למאכלים הכי פחות בריאים ולאו דווקא לאחסון המובן מאיליו כמו, ירקות ופירות. את שאריות האוכל של המזון המעובד או המשמין יש לעטוף בנייר אלומיניום בתוך קופסא אטומה – למען העצלנות שתרחיק אותנו מהם.

דיאטה עשירה בחלבון

אם בעבר אחוזי החלבון בתפריט המומלץ נעו בין 15 ל-20 אחוזים מכלל צריכת הקלוריות, היום ניתן לראות מגמה המצדדת בהעלאת אחוז החלבונים בתפריט לכדי 30 אחוז לפחות מסך הקלוריות. בין הסיבות לשינוי: במשך שנים רבות הפחתת אחוז החלבונים והשומנים בתפריט, הביא לעלייה משמעותית בצריכת הפחמימות, ביניהן גם הפשוטות. לעלייה זו נוטים לייחס היום תרומה רבה להשמנה.

דיאטה זו פופולרית והיא נחשבת לגרסה המתונה של הדיאטה הפליאוליתית (ראו בהמשך). אלא שהורדה של פחמימות הכוללת גם פירות מהתפריט מצמצמת את היצע האפשרויות לארוחות ביניים. לכן, דיאטות שעשירות בחלבון הן דלות בסיבים וכך יכול להיווצר מצב של רעב בין הארוחות, מה שעלול לגרום לנו לנשנש ולהפר את תכנית הדיאטה.

העלאת כמות החלבונים בתפריט יכולה לסייע בשימור מסת השריר, עשויה להקטין תנודות ברמות הסוכר ולכן מייצרת אפקט של שובע ונמצאה חשובה גם לעוסקים בפעילות גופנית. יש אנשים שעודף חלבונים לא נכון להם מסיבות בריאותיות ולכן מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע, כמו רופא ודיאטנית לפני נקיטת שינויים בהרגלי האכילה. אין צורך להפריז באכילת חלבונים משום שגיוון כללי בתפריט, בדרך כלל, יהווה דרך נכונה יותר לכסות מגוון גדול יותר של ויטמינים, מינרלים ומרכיבי מזון חשובים, כמו סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.

חלבונים. צילום: שאטרסטוק

דיאטת פליאו

דיאטה זו מנסה לחקות את התקופה הפליאוליתית, שבה האדם הקדמון צד את המזונות ולכן מרבית המזון היה מן החי. הגרסה המעודכנת של הדיאטה כפי שהיא כיום מכילה בשר, דגים, ביצים ופירות. כלומר, מזונות עשירים בחלבון, כאשר פירות וירקות טריים, כמו גם אגוזים, זרעים ואבוקדו נכללים אף הם בתפריט אבל בכמויות קטנות יחסית. בדיאטה זו נכללים גם שמנים שלא עברו זיקוק (שמן שלא עבר חימום והפרדה), כמו שמן זית בכבישה קרה. על פי עקרונות הדיאטה, חלה הימנעות מאכילת סוכר לבן, תפוחי אדמה, קטניות, דגנים ומוצרי חלב. הגישה מבוססת על עיקרון שמייחס אוטופיות לזמנים ההם, כיוון שהאדם הקדמון לא צרך מזון מעובד כמו, ממתקים, חטיפים ומאפים.

הדיאטה הזו עובדת מכמה סיבות: האוכל שנכלל בתפריט הוא בעל איכויות תזונתיות גבוהות, בגלל ההימנעות ממזון מעובד. כמו כן, יש בדיאטה זו פחות פחמימות והתוצאה בהרבה מקרים היא תחושת שובע, מכיוון שפחמימות, במיוחד הפשוטות, עשויות לגרום לתנודות ברמות הסוכר בדם ובכך מגבירות את תחושת הרעב.

ההסתייגויות הן: קיים קושי להתמיד בדיאטה הפליאוליתית לטווח ארוך בעקבות ההימנעות מהפחמימות. כך שעלול להיווצר מצב, שבו חלק מהאנשים יחזרו לאכול את כל מה שהם נמנעו ממנו ואפילו ביתר שאת. בנוסף, קיים חשש מהעמסה של חלבון מן החי בגלל השלכות בריאותיות שעשויות להתהוות כתוצאה מכך. עוד דבר שכדאי לקחת בחשבון: יש קשר בין אכילת פחמימות לבין מצב הרוח שלנו – התעלמות מוחלטת מפחמימות עשויה להשפיע על חלק מאיתנו מההיבט הרגשי.

הפתרון: לדאוג לתחושת שובע

אחד הקשיים בתהליכי הורדה במשקל הוא הסתגלות לתחושת הרעב. הדבר נכון במיוחד לדיאטות עשירות בחלבון, שכן הן דלות בסיבים וכך יכול להיווצר מצב של רעב בין הארוחות, מה שעלול לגרום לנו לנשנש ולהפר את תוכנית הדיאטה. מה הפתרון? אנחנו יכולים להיעזר, למשל, באפקט השובע של צמח ההודיה, אשר עשוי לסייע בהתמודדות עם תחושת הרעב ובשליטה בתיאבון.

צמח ההודיה הוא צמח מסורתי שמקורו בדרום אפריקה והוא מזכיר את הקקטוס. בעבר, הבושמנים, אנשי הסאן ממדבר הקלאהרי, נהגו להשתמש בהודיה לפני יציאה למסעות צייד. האכילה של הצמח אפשרה להם להאריך את המסעות. היום, כאמור, השימוש בהודיה הוא כתוסף תזונה התומך בתהליך הורדת המשקל, בשילוב תזונה נכונה ואורח חיים בריא.

מותג לייף מבית סופר-פארם משווק את הודיה סלימרס – עם שילוב ייחודי של שלושה מרכיבים: כמוסות הודיה פרביפלורה, קונג’אק ומיצוי קפה ירוק. מדובר בהודיה כחול-לבן – חקלאי ”מעבדות המדבר” מקיבוץ יטבתה הצליחו לגדל את צמח ההודיה מזן פרביפלורה בתנאי הערבה הזהים לזה של המדבר האפריקאי ולאחרונה הם קיבלו אישור בטיחות המוכר בארצות הברית לשימוש כתוסף תזונה וכמזון לפי ה-FDA.

הודיה. צילום: יח"צ




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה