עידן הקרח

החום: כבד ומעיק. המטרה: צינון מהיר ומתוק. האמצעי: ארטיקים קפואים, צבעוניים ומקוריים, שלא את כולם כדאי לתת לילדים

ארטיק פירות

כתיבה והכנה: אסתי ידידיה | צילום: אסף רונן | סטיילינג: ענת רן | מגזין "דרך האוכל"

את הכתבה המלאה תוכלו למצוא בגיליון אוגוסט 2012 של מגזין דרך האוכל. לחצו כאן להורדת גיליון "דרך האוכל" במתנה

*   *   *   *   *

אם חשבתם על ארטיק לימון מהמכולת השכונתית, חשבו שוב. אולי בראש שלנו ארטיקים מתחברים לצהלות ילדים בחוף הים, אבל הם יכולים להיות מנה של עונג קפוא על מקל גם למבוגרים, וכמה מהם אפילו רק למבוגרים. צריך פשוט לדעת מה להקפיא. פירות הקיץ מספקים שלל אפשרויות לשילובים טעימים, צבעוניים, מפנקים ומרעננים, אז מה הגיוני יותר מלהקפיא אותם? אם מדובר במפגש חברים או ברביצה זוגית מול הטלוויזיה, ארטיקים צבעוניים ומיוחדים יהפכו כל ערב לאירוע קוקטייל על מקל. במקום עוד סיבוב של יין או בירה נסו את הארטיקים האלכוהוליים. ההתמכרות כבר בפנים.

ארטיק, קרטיב, אלכוהול, בננה

כמה קומבינציות בסיסיות יאפשרו לכם לשחק עם גרסאות שונות כיד הדמיון:

ארטיקים על בסיס יוגורט. המסה הבסיסית היא יוגורט מעורבב בחלב (ומעט סוכר או דבש אם רוצים), בתוספת פירות מרוסקים או חתוכים לקוביות.
ארטיקים על בסיס נוזל. הבסיס הוא מיץ פרי או סירופ סוכר ביחס של 2:1 (1 סוכר, 2 מים) או שילוב של השניים. את הסירופ אפשר לתבל בזמן הבישול בעשבי תבלין שונים, בקליפת לימון, בג'ינג'ר או בקינמון. לבסיס הנוזלי אפשר להוסיף פירות.
ארטיקים על בסיס פרי מרוסק. הבסיס הוא פרי מרוסק מעורבב בסירופ סוכר ביחס של 2:1. גם כאן אפשר כמובן לתבל את הסירופ.
ארטיקים אלכוהוליים. הן לארטיקים על בסיס נוזל הן לארטיקים על בסיס פרי מרוסק אפשר להוסיף אלכוהול. שימו לב שאלכוהול מעכב קפיאה, ושימוש במשקאות בעלי אחוז אלכוהול גבוה מדי לא יאפשר לארטיקים לקפוא. אם ברצונכם להוסיף משקה אלכוהולי (כמו וודקה) לארטיק, התייחסו אליו כאל תבלין בלבד והשתמשו בו במידה.
המתקה ותיבול. טמפרטורה נמוכה מקהה טעמים. לכן כדאי להמתיק ולתבל את הארטיקים מעט יותר ממה שנדמה לכם שצריך.

שוברים את הקרח

במתכונים שלפניכם לא מצוין מספר המנות למתכון (למעט אחד) משום שאפשר להכין את הארטיקים בסוגים שונים של תבניות ובגדלים שונים. בתבניות ארטיק בגודל סטנדרטי יתקבלו 8-6 ארטיקים, אבל אפשר להקפיא את הארטיקים גם בכוסות קטנות או גדולות, בתבניות מיני, בתבניות סיליקון יפות ומעוצבות או בתבניות פשוטות שיש בכל מרכול.

את השאריות שייוותרו לכם אחרי המזיגה לתבניות תוכלו לנצל ליצירת ארטיקים בשילובים שונים. מוזגים את השאריות לתבניות כך שבכל תבנית שכבה דקה ומקפיאים. אחרי התייצבות ראשונית אפשר להוסיף שכבה נוספת משאריות של סוג ארטיק אחר, וכך ליצור ארטיקים צבעוניים בשכבות. אפשר ליצור שכבות ביניים מתערובת של יוגורט, מעט חלב ומעט סוכר וממיצים של פירות. את המקלות יש להוסיף עם השכבה השלישית. כשהשכבה השנייה יציבה דיה אך אינה קפואה לחלוטין פשוט נועצים בה את המקל.

אם אתם מקפיאים את הארטיקים בכוסות או אינכם רוצים להשתמש במכסים ובמקלות שמגיעים עם התבניות, בוודאי שאלתם את עצמכם איך גורמים למקל להישאר ניצב וישר. הטריק פשוט: מכסים את הכוס או התבנית ברדיד אלומיניום, מחוררים בסכין חדה חור קטן במרכז הארטיק ונועצים דרכו את המקל. אפשרות נוספת היא להקפיא את הארטיקים במשך שעה-שעתיים עד שהתערובת יציבה דיה כדי להחזיק את המקל כשהוא ניצב וישר. שיטה זו מחייבת תשומת לב כדי לא להחמיץ את הרגע הנכון. אפשר להשתמש במקלות רגילים שקונים בשקלים אחדים בחנויות יצירה (אין להשתמש במקלות צבועים!), או להיות יצירתיים מעט יותר ולהשתמש בענפים שונים, כמו ענפי לימון או ענפי לואיזה.

כשמגיע הזמן לשחרר את הארטיקים מהתבנית, כדאי לשטוף את צדה החיצוני של התבנית מתחת לזרם מים. כעבור כמה שניות ישתחררו הארטיקים בקלות. לא כדאי להוציא את הארטיקים מהמקפיא ולהשאירם בחוץ במשך כמה דקות משום שאז אמנם הם ישתחררו בקלות מהתבנית, אך יתחילו להימס במהירות ויהיו יציבים פחות ומטפטפים יותר. כל מה שנשאר לכם לעשות עכשיו הוא לבחור טעם ולפנות מקום במקפיא.

ארטיק אורז עם חלב קוקוס ומנגו (קאו נייאו ממואנג)

אם ביקרתם בתאילנד בוודאי נתקלתם בקינוח בשם "קאו נייאו ממואנג" – אורז דביק מתוק מבושל עם חלב קוקוס ומנגו. בגרסה שלי הקינוח הפך לארטיק.

החומרים:

½ כוס אורז עגול

1 כוס (200 מ"ל) חלב קוקוס

1 כוס (200 מ"ל) חלב

¼ כוס קוקוס טחון

1 כפית מחית וניל (או תמצית וניל)

¾ כוס חלב מרוכז

¾ כוס מים

1 כוס קוביות מנגו קטנות

אופן ההכנה:

1. מרתיחים בסיר את האורז, חלב הקוקוס, החלב, הקוקוס הטחון ומחית (או תמצית) הווניל. מנמיכים את האש ומבשלים במשך 15 דקות עד שהאורז רך והנוזלים נספגים בו. מערבבים לעתים קרובות ומקפידים שהאורז לא יידבק לתחתית הסיר. מסירים מהאש ומצננים מעט.

2. מערבבים את החלב המרוכז עם המים. מוסיפים לתערובת האורז שהצטננה. מוסיפים את קוביות המנגו ומערבבים.

3. יוצקים את התערובת לתבניות ומקפיאים.

.

ארטיק פירות קיץ קפואים בניחוח נענע ולימון

החומרים:

½ כוס סוכר

1 כוס מים

3 סרטים מקליפת לימון, ללא החלק הלבן

3 גבעולי נענע

קוביות קטנות של פירות קיץ, כל סוג שאוהבים (אפרסק, נקטרינה, מלון, ענבים, מנגו, אבטיח, שזיף וכדומה)

אופן ההכנה:

1. מרתיחים בסיר קטן את הסוכר, המים, סרטי קליפת הלימון וגבעולי הנענע. מבשלים ברתיחה במשך 5 דקות. מוציאים את סרטי קליפת הלימון והנענע ומניחים לצינון מוחלט.

2. ממלאים את התבניות בפירות עד ¾ מגובהן ומוזגים מעל את הסירופ המתובל. בעזרת שיפוד או מקל מזיזים מעט את הפירות כדי למנוע כיסי אוויר ולפזר אותם פיזור שווה לכל אורך הארטיקים. מקפיאים.

.

ארטיק בירה, אפרסק וג'ינג'ר

הג'ינג'ר מורגש מאוד, מרענן, עוקץ ומקפיץ.

החומרים:

לסירופ ג'ינג'ר:

¾ כוס סוכר

1 כוס מים

½1 ס"מ ג'ינג'ר טרי, קצוץ דק מאוד

לארטיקים:

3 אפרסקים בשלים (עדיף צהובים)

½ כוס סירופ ג'ינג'ר (כולל חתיכות הג'ינג'ר)

½ כוס בירה בהירה

1 כף מיץ לימון

אופן ההכנה:

הסירופ:

מרתיחים בסיר קטן את הסוכר, המים והג'ינג'ר. מבשלים במשך 5 דקות ומניחים לצינון.

הארטיקים:

טוחנים את כל החומרים במעבד מזון או בבלנדר עד קבלת מחית. יוצקים את המחית לתבניות ומקפיאים.

.

ארטיק מלון, מלפפון, נענע ואבטיח

ארטיק מרענן במיוחד, מתוגבר בקוביות אבטיח קפואות – כל מה שחסר זה ים. על הדרך, קבלו גם טכניקה קלה להכנת ארטיקים ללא תבניות מיוחדות.

החומרים (ל-12 ארטיקים):

לסירופ:

1 כוס מים

½ כוס סוכר

לארטיקים:

1 מלון ירוק קטן

1 מלפפון בינוני

עלים מ-6 גבעולי נענע

½ כוס סירופ

1 כוס קוביות אבטיח קטנות

אופן ההכנה:

הסירופ:

מרתיחים בסיר קטן את המים והסוכר. מבשלים במשך 5 דקות ומניחים לצינון.

הארטיקים:

1. טוחנים את כל החומרים למעט קוביות האבטיח במעבד מזון או בבלנדר עד קבלת מחית חלקה.

2. מרפדים תבנית בגודל 15X20 ס"מ בניילון נצמד ומפזרים בתחתיתה ⅓ מקוביות האבטיח. יוצקים את המחית לתבנית ומפזרים את שאר קוביות האבטיח. דוחפים כמה מהקוביות אל תוך המחית כך שהן יפוזרו פיזור שווה ככל האפשר בכל התבנית.

3. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ומחוררים בסכין חדה 12 חורים ברווחים שווים. נועצים מקל ארטיק בכל חור. מעבירים למקפיא למשך 6 שעות לפחות.

4. מוציאים את התבנית ושוטפים את התחתית והדפנות מתחת לזרם מים בזהירות (שלא יחדרו מים לתבנית). משחררים את המשטח הקפוא בעזרת הניילון הנצמד ומעבירים לקרש חיתוך.

5. חותכים בין המקלות בסכין גדולה כך שמתקבלות 12 קוביות ארטיק שבכל אחת נעוץ מקל.

.

ארטיק יוגורט ופירות יער

גם יפה וגם טעים.

החומרים:

330 גרם אוכמניות או פטל שחור (או תערובת)

3-1 כפיות סוכר (תלוי בפירות ובטעם האישי)
1 כף מנוזלי פירות היער (אם משתמשים בקפואים) או 1 כף מיץ לימון

2 גביעי (400 גרם) יוגורט

½ כוס חלב

2 כפות אינסטנט פודינג וניל

אופן ההכנה:

1. אם משתמשים בפירות יער קפואים מפשירים אותם ומסננים. מרסקים במעבד מזון או בבלנדר את פירות היער, הסוכר ונוזלי פירות היער או מיץ הלימון.

2. מערבבים היטב את היוגורט, החלב ופודינג הווניל.

3. ממלאים בתבניות הארטיקים 2 כפיות יוגורט וכף ממחית הפירות, לסירוגין. מסחררים מעט את השכבות בצ'ופסטיק או בשיפוד ליצירת מערבולות בדוגמת שיש. מקפיאים במשך 6 שעות לפחות.

.

ארטיק פירות אדומים עם יין לבן

הספין-אוף הקיצי שלי לקוקטייל המפורסם. ארטיק אלגנטי במיוחד שירענן ויקפיץ כל מסיבת קיץ – למבוגרים בלבד! המלצה: הכינו אותו בתבנית צרה וארוכה, רמז לכוס שמגישים בה את הקוקטייל.

החומרים:

¾ כוס פירות אדומים (פטל אדום, דומדמניות, תות, דובדבן וכדומה)

½1 כפות סוכר

¼ כוס קרם דה קסיס (או ליקר דובדבנים איכותי)

יין לבן מתקתק

אופן ההכנה:

1. מועכים במזלג את הפירות, הסוכר והקרם דה קסיס (או ליקר הדובדבנים).

2. ממלאים תחתית כל תבנית ב-3-2 כפיות מהתערובת.

3. מוזגים את היין הלבן כמעט עד קצה התבנית ומקפיאים.

.

ארטיק פירות יער חמצמץ

מי שמעדיף לא מתוק כל כך – הארטיק הזה בדיוק בשבילו. חמצמץ במידה ועמוס פירות יער.

החומרים:

1 כוס תערובת פירות יער קפואים

1 כף סוכר

מיץ חמוציות

אופן ההכנה:

1. מפשירים את פירות היער, מסננים ושומרים את הנוזל.

2. מעבירים את הנוזל לכלי מדידה ומוסיפים מיץ חמוציות להשלמת הכמות ל-300 מ"ל (½1 כוסות).

3. ממלאים כל תבנית בתערובת הפירות עד מחציתה. ממלאים בנוזל המעורב. מזיזים מעט את הפירות בנוזל בשיפוד או במקל ארטיק כדי למנוע כיסי אוויר ולפזר אותם פיזור שווה לכל אורך הארטיק. מקפיאים.

.

את הכתבה המלאה תוכלו למצוא בגיליון אוגוסט 2012 של מגזין דרך האוכל. לחצו כאן להורדת גיליון "דרך האוכל" במתנה