סיפור בריא: 3 סלטים יפים וטעימים

כרובית עם צנוברים וצימוקים; מנגולד עם עגבניות מיובשות ואגוזים; וגזר, אפונה סינית ופלפלים קלויים בווינגרט מייפל. מתוך ספר המתכונים של השפית הטבעית זהר לוסטיגר-בשן

מנגולד

בין כל ספרי הבישול שיוצאים לקראת החגים, זה שהכי יתפוס את עיניכם הוא "סיפור בריא", של השפית הטבעית זהר לוסטיגר-בשן (בהוצאת מבשלים ספרים). הוא פשוט אחד הספרים הכי יפים שנתקלנו בהם לאחרונה, עם תמונות מהממות לגמרי של דניאל לילה.

המתכונים שבספר הם לא רק יפים להפליא, אלא גם בריאים, שכן לוסטיגר-בשן היא מטפלת ברפואה סינית, והמתכונים בספר מבוססים על עקרונות התזונה של רפואה זאת.

רוב המתכונים בספר הם טבעוניים (חלקם הקטן "רק" צמחוניים) ונחלקים לשלוש קטגוריות: ירקות; דגנים, קטניות וטופו; וקינוחים ומשקאות. מלבדם יש גם פרקים על תזונה מאוזנת, מושגי יסוד ברפואה הסינית ודברים שכדאי שיהיה בבית.

כאן בחרנו להגיש לכם 3 מתכונים מפרק הירקות. תרשמו תרשמו:

כרובית עם צנוברים וצימוקים

אם מתנהגים אליה יפה, חותכים אותה לתפרחות קטנות, מאפרים אותה בתבלינים מחמיאים כדי שלא תרגיש כל כך חיוורת, מוסיפים לה קצת מתיקות וקצת חריפות, ואופים בנחת בתנור – הכרובית מחזירה אהבה. וזה בדוק.

כרובית עם צנוברים וצימוקים

המצרכים:

1 כרובית מופרדת לתפרחות

3 כפות שמן זית

1 בצל אדום קצוץ

1 כפית פפריקה

1 כפית כוסברה יבשה כתושה

¼ כוס (כ-35 גרם) צנוברים

¼ כוס (כ-50 גרם) צימוקים או משמשים יבשים קצוצים

½ כוס מים

אופן ההכנה:

מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות).

מניחים בתבנית את הכרובית, הבצל, התבלינים, הצנוברים והצימוקים ומערבבים.

מוסיפים את המים ואופים 30- 40 דקות עד שהכרובית מזהיבה.

.

מנגולד עם עגבניות מיובשות ואגוזים

בארצות הברית נוהגים לקשט את האוכל המוגש בסגנון בופה בעלים ירוקים כהים וגדולים, כמו עלי קייל או CHARD, שאינם רק יפים – אלא גם טעימים ומלאי ערכים תזונתיים. אם לא מוצאים קייל – עלי מנגולד או עלי סלק מתאימים מאוד.

מנגולד עם עגבניות מיובשות ואגוזים

המצרכים:

1 כף שמן זית

7 שיני שום קצוצות

1 בצל סגול חצוי לאורכו ופרוס דק (לחצאי עיגולים)

צ'ילי חריף יבש, לפי הטעם

2 כפות עגבניות מיובשות חתוכות

מלח

1 חבילה עלים ירוקים(עלי מנגולד) חתוכים לרצועות

קליפה מגוררת מ-1 לימון

½ כוס מים

2 כפות מירין (או יין לבן)

1 כפית חומץ בלסמי

½ כוס אגוזי מלך קצוצים

אופן ההכנה:

מחממים את השמן בווק ומקפיצים בו את הבצל והשום במשך 2 דקות. מוסיפים את הצ'ילי, העגבניות המיובשות ומעט מלח, וממשיכים להקפיץ 2 דקות נוספות.

מוסיפים את העלים הירוקים ואת קליפת הלימון ומקפיצים יחד כ- 2 דקות, עד שהעלים מאבדים מנפחם.

מוסיפים את המים והמירין ומבשלים על אש נמוכה כ 8 דקות, עד שמתקבל גוון ירוק עמוק.

מסירים מהאש, מוסיפים את החומץ ומערבבים.

.

גזר, אפונה סינית ופלפלים קלויים בווינגרט מייפל

אני זוכרת בבירור את תוכנית הבישול שבה ראיתי את הכנת המתכון הזה. זה היה בקליפורניה, החזקתי את בתי הבכורה, שהיתה אז תינוקת, על הידיים, ורק קיוויתי שאזכור בעל פה איך מכינים את הסלט הזה. אני לא בטוחה שזכרתי בדיוק, אבל אחרי כמה ניסיונות הגעתי לתוצאה שהשביעה את רצוני.

גזר, אפונה סינית ופלפלים קלויים בווינגרט מייפל

המצרכים:

2 פלפלים אדומים חתוכים לקוביות

3 גזרים חתוכים למקלות

2 כוסות (כ-150 גרם) אפונה סינית

½ כוס (כ-70 גרם) גרעיני חמניות

לרוטב:

2 כפות שמן חמניות

2 כפות חומץ תפוחים

¼ כוס סירופ מייפל

1 כף חרדל דיז'ון

מלח

אופן ההכנה:

מחממים את התנור לחום גבוה מאוד (220 מעלות). מניחים את הפלפלים על תבנית וקולים כ-10 דקות.

מבשלים את הגזר במשך 3 דקות במים רותחים ומסננים או מאדים בסיר אידוי.

בסיר אחר מבשלים את האפונה הסינית כ- 2 דקות במים רותחים ומסננים.

הירקות צריכים להישאר פריכים מאוד. הרוטב ירכך אותם קצת.

מכניסים את כל חומרי הרוטב לצנצנת או למכל הבלנדר ומערבבים לתערובת אחידה.

מניחים את הירקות בקערה, מוסיפים את גרעיני החמניות ומערבבים. יוצקים את הרוטב ומערבבים שוב.

מגישים בטמפרטורת החדר.

.

"סיפור בריא" / זהר לוסטיגר-בשן, 176 עמ', הוצאת מבשלים ספרים

"סיפור בריא" / זהר לוסטיגר-בשן, 176 עמ', הוצאת מבשלים ספרים

צילומים: דניאל לילה