נזיד פטריות אחרי הגשם

שחר שילוח לא רוצה לקנות פטריות ארוזות בניילון. לכן יצאה לעשות שופינג בטבע, מצאה פטריה בשם נרתיקנית דביקה והחליטה להכין ממנה נזיד עם טופו וירקות שורש. קבלו סימנים לזיהוי ומתכון

נזיד פטריות של שחר שילוח (Thinkstock)

הפטריות נמצאות בכל מקום: מתחת לאדמה ומעליה, על גזעי עצים חיים וסביב גדמים כרותים, בין עלים שנשרו, בסבך הירוק, תחת ישבנו של הזחל הכחול מארץ הפלאות של עליזה, ולמרבה הצער הן עלולות להופיע גם על הגוף שלנו. חלק מהפטריות אכילות, חלקן ממסטלות, חלקן מרפאות, לגבי רבות מהן רב הנסתר על הגלוי לנו. עם כל הפוטנציאל הזה, כמה מבאס לאסוף אותן ארוזות בפלסטיק וניילון ממקרר הירקות. אם לפטריות יש תודעה (ואני יכולה לחשוב על כמה אנשים שיחתמו לכם על זה), הן בטח מושפלות עד עפר ממה שעשינו להן.

מזל שיש חורף. הימים שאחרי הגשם הם הזדמנות נפלאה להחזיר לפטריות את הכבוד האבוד שלהן, לפגוש אותן במלוא הדרן, ללקט וליהנות מהדבר הכי קרוב לטעם של מטר. פטריית מאכל נפוצה במיוחד וקלה לזיהוי היא הנרתיקנית הדביקה. אם מתגברים על השם המביך ויוצאים לשטחים הפתוחים, אפילו בתוך העיר, אפשר למצוא אותה די בקלות. אל תסתפקו בפטריות – בשעות השמש שבין הממטרים מומלץ לצאת לשופינג מהטבע. בלי הרבה מאמץ וללא צורך בידע בוטאני מפליג אפשר למצוא כמעט בכל מקום צמחי מאכל קלים לזיהוי: חלמית (חוביזה) לקציצות ולתבשילים ירוקים וסרפד לתה, קצת יותר עמוק לתוך החורף יצוצו גבעולי חמציצים ללעיסה, לקראת האביב ילבלבו עלים צעירים של חרצית לסלט ואחריהם תופיע רגלת הגינה (ריג'לה) בשרנית וטעימה שתשמח לחלוק סיר עם קטניות ושאר ירקות.

פטריה מצוינת למרק ולנזיד

כך תזהו את הנרתיקנית: פני הכובע של הפטרייה חלקלקים, מבריקים במקצת ודביקים למגע. כשהיא צעירה, כובעה של הנרתיקנית סגור ובעל גוון אפרפר-פנינה בהיר. ככל שהפטרייה מתבגרת, הכובע נפתח, עד שהוא ממש שטוח ואפילו קעור מעט, והיא הופכת חומה וכהה יותר וגם רכה, שבירה ומימית יותר. לנרתיקנית ממוצעת יש כובע בקוטר של כ-10 ס"מ, אך אפשר למצוא קטנות יותר או כאלה שצמחו לקוטר של 20 ס"מ. אם יצאתם ללקט ויש לכם ספק לגבי הפטריות שמצאתם, אל תקטפו אותן.

בנרתיקנית יש המון נוזלים והיא מצריכה שטיפה יסודית בגלל שהיא אוהבת להדביק אליה אדמה, כך שאינה מתאימה לסלטים חיים, אבל היא מצוינת למרקים ולנזידים בזכות הטעם העשיר והארומה האופיינית. אל תחששו להשתמש גם בפטריות מבוגרות יחסית – אחרי הבישול לא תחושו בהבדל ממילא. לפני שמתחילים לעבוד, עושים לפטריות אמבטיה בקערה גדולה עם מים קרים. את המים כדאי לרוקן לגינה או לעשבייה הסמוכה כדי להשאיר שם את נבגי הפטריות ולקוות לגל יבול משלכם. חזרו על השטיפה עד שלא תמצאו עוד חול בתחתית הקערה. לאחר הרחצה מניחים את הפטריות להגיר את עודף המים על מגבת מטבח כשהצד החלק פונה למעלה, כמו מטרייה. אפשר לנקות אותן יום מראש ולאחסן במקרר בקערה מרופדת במגבת מטבח.

נזיד פטריות, שורשים וטופו

מה יותר נעים מלסיים יום חורפי בישיבה מול צלחת מהבילה וריחנית של תשואת הלקט שלכם? זהו מתכון גמיש כפי שמתכון המבוסס על לקט אמור להיות. אם לא הצלחתם לאסוף מספיק פטריות, פשוט השלימו את הכמות עם פטריות וירקות שיש לכם בבית. הפטריות שכן ייכנסו לסיר יספקו טעם שאי אפשר להתעלם ממנו גם כשהכמות קטנה. שימו לב לסעיף הגיוונים הנרחב בסוף.

מרכיבים ל-4 מנות גדולות

2 כפות שמן זית, אפשר גם יותר

1 כפית גדושה משחת קארי ירוק

3-2 גזרים, קלופים וחתוכים לטבעות עבות

3-2 ארטישוקים ירושלמיים, קלופים וחתוכים לטבעות

3-2 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות (אני לא מקלפת, רק מנקה את ה"עיניים")

כ-20 נרתיקניות דביקות בגודל בינוני, עם הרגליים, מנוקות וחתוכות גס

מלח

½ חבילה (100 גר') טופו

ההכנה

1. מניחים בסיר שמן וקארי ומחממים. כשהתערובת מבעבעת, מוסיפים את הירקות ומקפיצים כדקה או שתיים.

3. מוסיפים את הפטריות ומערבבים. אין צורך להוסיף נוזלים – תוך כמה שניות הפטריות ישחררו את הנוזלים שלהן לסיר והכמות תספיק לבישול כל התכולה. אחרי שהתערובת רותחת, ממליחים.

4. בוצעים בעזרת האצבעות נתחים מגוש הטופו ומצרפים לסיר.

5. מבשלים מכוסה כרבע שעה בערך ואחר כך ממשיכים לבשל בסיר פתוח כדי שהנוזלים יצמצמו. לאחר כחצי שעה הירקות יהיו רכים והנזיד מוכן. מומלץ להגיש עם פרוסת לחם טוב או על מצע של אורז, קוסקוס, פתיתים וכו'.

גיוונים:

אם רוצים יותר מרק מאשר נזיד, מבשלים עד הסוף בסיר מכוסה ומוסיפים נוזלים לפי הצורך. אלה יכולים להיות מים, ציר ירקות או יין לבן יבש.

אם לא השגתם נרתיקניות, אפשר להשתמש בפטריות קנויות, אבל לא שמפיניון, אלא פטריות יער.

אין צורך לציית לכמויות ואפשר לצרף לתבשיל שורשים אחרים כמו שורש פטרוזיליה, ראש סלרי ובטטה.

אם אין לכם משחת קארי, תוכלו לתבל במרכיבים קלים להשגה שמצויים בה: כמון, שום, עשב לימון וכוסברה, או בתבלינים אחרים לפי טעמכם. למעשה אין צורך בתיבול רב כי הפטריות עמוסות בניחוחות וטעמים מעולים ודומיננטיים שקשה ולא רצוי להאפיל עליהם.

הסולמות

הזנה: 10. זוהי בעצם ארוחה שיש בה הכול. אם תוסיפו לחם או דגן אחר תרוויחו את השילוב הרצוי בין דגנים לקטניות (במקרה הזה טופו). המנה מתאימה גם לנמנעים מגלוטן, לא משמינה ועשירה במינרלים ביניהם שפע של סידן מהטופו.

ידידותיות לסביבה: 9.5. הכול עונתי, מקומי ובתפזורת, חוץ מהטופו, שאריזת הפלסטיק שלו גזלה חצי נקודה.

ידידותיות למשתמש: 8. המנה קלה מאוד להכנה, אבל ניקוי הפטריות כרוך בטרחה.

מדד הדאווין: 8. זהו בסך הכול תבשיל קדרה פשוט, אבל העובדה שליקטתם בעצמכם את הפטריות מקפיצה את הציון.

זיל הזול: 10. יצאתם בזול והרווחתם טיול.

————————————————————–

למתכונים טבעוניים נוספים של שחר שילוח בסלונה

ועוד מתכונים בצמחוניישן