אם ויטמין C היה דמות מסרט, זה כנראה היה סרט על גיבור על, ולו בזכות העובדה שהוא עשוי לתרום לשמירה על תקינות המערכות בגוף, והוא גם נוגד חמצון מצטיין, המסייע לנטרול רדיקלים חופשיים. אסנת בובורוב, דיאטנית סופר-פארם, ליקטה איתנו את כל הסיבות והדרכים לצרוך ויטמין C.
כל הסיבות לשמירה על רמת ויטמין C מאוזנת:
בניגוד לרוב משפחת היונקים, בני האדם לא מייצרים באופן עצמאי ויטמין C, וזו הסיבה שחשוב לצרוך באופן קבוע מזון שמכיל אותו, או להיעזר בתוספי מזון.
רוצים עור בריא וחיוני – ויטמין C הוא מרכיב חיוני ביצירת קולגן, חלבון שאחראי על מיצוק העור וגמישותו, ועל האטת תהליך הזדקנות העור.
הפרעת קשת והפתעת ריכוז – נוראפינפרין, הוא הורמון שתפקידו המרכזי הוא לגרום לעירנות ומיקוד. ולויטמין C יש תפקיד משמעותי בייצור הנוראפינפרין ובשמירה על איזונו.
ידידו הטוב של הברזל – ויטמין C תורם לתקינות הליך ספיגת הברזל.
תראו מה הוא עושה לראיה- ויטמין C שומר על תקינות הראייה אף בגיל מאוחר.
מערכות הדם והנשימה– צריכה מוגברת של פירות וירקות טריים עשויה לתרום לשמירה על בריאות מערכות הדם והנשימה.
מערכת השלד, הסידן ומה שביניהם– הוא מסייע לתקינות הליך ספיגת הסידן בגוף, ועל כן חיוני גם לבריאות מערכת השלד
ויטמין IN, דלקות OUT – גיבור העל הזה הוא נוגד חמצון מצוין, ועל כן עשוי לסייע בהתמודדות תקינה עם דלקות.
קרניטין אם לא ידעתם, הוא הרכיב בגוף שנחוץ להפיכת שומן לאנרגיה, וויטמין C נחוץ לייצור תקין שלו.
מעשנים? חשוב שתדעו שהרדיקלים החופשיים, אותן מולקות מזיקות שנאספות כתוצאה מזיהום ומעישון, מצטברות בכלי הדם, גורמות להיצרות, וכתוצאה מכך עשויות להוביל להתקפי לב. ויטמין C הוא אנטי אוקסידנט, שתורם להתמודדות תקינה עם מולקולות מזיקות.
איך לשמור על רמה מאוזנת של ויטמין C
1. פירות וירקות
ויטמין C נמצא כמעט בכל הפירות והירקות, ובחלק מהם בכמות שמצדיקה להעניק להם את התואר מזון -על בלי קשר לטרנד.
במנגו למשל, יש 57 מ"ג ויטמין C כלומר 96% מכמות ויטמין C המומלצת ליום.
גויאבה אחת מכילה כ 125. מ"ג ויטמין C,שזה פי 2 מהצריכה היומית המומלצת. אסנת מציינת שגויאבות גם עשירות בסיבים תזונתיים, המסייעים לעיכול בריא. כך שאם עד היום נמניתם על חצי מהאוכלוסיה שלא אוהבת גויאבות, כדאי שתצטרפו לחצי שחובב אותן.
במנת קייל יש כ80.4 מ"ג ויטמין C, כלומר פעם וחצי מהערך המומלץ ליום. ולא לשכוח שיש בו גם סידן, ברזל נתרן אשלגן, וסיבים תזונתיים.
אליהם מצטרפים, ברשימת אלופי הויטמין C גם אננס, ברוקולי, פלפל אדום, פלפל צהוב, פירות הדר, אפונה, קווי, פלפל צ'ילי, עגבנייה, כרוב לבן, וזו רשימה חלקית בלבד.
2. שייק או פרי?
מצד אחד, שייק פירות, ירקות, או שניהם, בין היתר מכיל ויטמין C ומהווה מנה שיש בה גם סיבים תזונתיים שחיוניים לחילוף החומרים. אך מצד שני, שתייה של פירות וירקות סחוטים, תתרום לספיגה מהירה יותר של ויטמינים. אם כך, שתי הדרכים יכולות לספק כמות ויטמין C ראוה ביום, אבל לא לשכוח, מציינת אסנת, שבכוס אחת של שייק פירות תמים, יכולה להיות כמות קלוריות שוות ערך לשל ארוחה קטנה.
3. מה קורה בבישול?
ויטמין C מסיס במים, אך לא מחזיק מעמד טוב בבישול.
4. תוספי מזון
המקור הטוב והמועדף לויטמין C, הוא פירות וירקות. אם אתם לא צורכים מהם מספיק, תוכלו להשתמש בתוספי מזון. חשוב להיוועץ עם הרוקח, או עם רופא משפחה ולדווח להם על מחלות רקע, הריון, ושימוש בתרופות, כדי לדעת איך וכמה להשתמש בהם.
ויטמין C כדאי לקחת אחרי האוכל, ואם אתם סובלים מחומציות בקיבה, מצרבת, או מכיבים, תוכלו להשתמש בויטמין C אסטר שאינו חומצי.
5. מהחוץ פנימה
סירומים, קרם לחות, מחזקי ציפורניים, ותכשירי קוסמטיקה רבים מכילים ויטמין C בזכות כל הטוב שהוא יודע לעשות לגוף, ותכונות האנטיאייג'ינג שלו.
השימוש בהם יכול לעשות פלאים לעור, ולשיער, אבל לא מהווה תחליף לצריכת פירות ירקות, או תוספים שמכילים ויטמין C.
.
.