גזים הם לא נחלתם של גברים בלבד, ונשים לא באמת מפריחות לאוויר עננות בריח וניל ולבנדר. אסנת בוברוב דיאטנית לייף מבית סופר-פארם, ומיטל אלנקוה רוקחת ומנהלת סניף סופר-פארם נתנו לנו טיפים שיעזרו לכן להוריד את מפלס הגז הטבעי.
אלו הן הסיבות המרכזיות להיווצרות גזים מציקים:
.
שמעתם פעם על רפינונז?
רפינוז הוא סוכר מורכב שקיים בירקות מצליבים, בקטניות ובדגנים מלאים. הרפינוז מתפרק על ידי אנזים האלפא גלוקוזידאז שלצערנו לא מצוי בגוף האדם. אכילת מזון שמכיל רפינוז, מאותת לחיידקי המעי לפרק אותו ע"י התססה וכתוצאה מכך נוצרים גזים ופחמן דו חמצני. מכאן חוסר הנעימות לאחר אכילת כרובית או חומוס.
.
חלק מהגזים מגיעים מבחוץ ולא נוצרים בבטן
זה קורה כשאנחנו בולעים אוויר, למשל בזמן לעיסת מסטיק שתייה מקשית, או שתיית משקאות מוגזים, וכאלו שמכילים ממתיקים מלאכותיים. בועת האוויר עוברת במערכת העיכול עם האוכל, ונפלטת מהגוף ללא ריח רע.
מה שהולך לנו בבטן
מערכת עיכול רגיזה דלקות מעיים, רגישות ללקטוז, ולגלוטן, גם הם חלק מהסיבות להיווצרות גזים בבטן.
אולי בכלל חסר לכם ויטמין B12?
לעיתים מחסור בוויטמין החשוב הזה יבוא לידי ביטוי בין היתר ברגישות מערכת העיכול ובכמות הגזים שהיא מייצרת.
ומה עם הריח?
ירקות מצליבים כמו למשל כרוב, צנון, ברוקולי, וקולרבי, וגם קטניות מכילים בין יתר הרכיבים התזונתיים גם גופרית. התסיסה במערכת העיכול מייצרת גז מימן גופרתי שגורם לגזים להסריח כמו בריכת חמצון.
.
אז מה עושים כדי להפחית את התופעה?
1. לאכול לאט ללעוס הרבה – לעיסת המזון ל-עיסה (לא סתם קוראים לה ככה), מונעת בליעה של אויר בזמן הבליעה, הלעיסה היסודית מאיצה את פירוק המזון במערכת העיכול ויכולה להפחית משמעותית היווצרות של גזים.
2. התרחקו ממזון מטוגן ושומני – לא רק שהוא מאבד את עיקר ערכו התזונתי במהלך הטיגון, הוא גם לוקח את הזמן, ומפרגן לעצמו מנוחה ארוכה במערכת העיכול, גורם לריקון איטי של הקיבה ובזמן הזה חיידקי המעי הגס מתסיסים אותו, למלא לנו את הבטן בגזים. תוסף של אנזימי עיכול, מוסיפה מיטל, יכול לסייע בפירוק טוב יותר של פחמימות, שומנים וחלבונים במערכת העיכול ולסייע במניעת גזים.
3. השרייה ארוכה של קטניות לפני הבישול – לקטניות ישנן יתרונות בריאותיים רבים וכך גם לירקות מצליבים אבל בנושא יצירת הגזים הם מצריכים הסתגלות של מערכת העיכול ולכן חלקנו יאלץ לשאת תחושה לא נוחה במערכת העיכול במפגשים הראשונים עם המצליבים ועם הקטניות. השרייה של קטניות במים למשך עשרים וארבע שעות, והחלפת המים לפחות פעמיים, כך גם הנבטה של הקטניות תקל משמעותית על פירוקן במערכת העיכול ועשויה למנוע מאכילת חומוס למשל, להפוך לפיגוע סביבתי.
.4. פרוביוטיקה אחרי אנטיביוטיקה – ולא רק אחריה. אנטיביוטיקה נלחמת בגבורה בדלקות אבל על הדרך מחסלת חלק מהחיידקים הידידותיים שבמערכת העיכול. תוסף מזון המכיל פרוביוטיקה מציעה מיטל, ישמור על אוכלוסיית החיידקים הטובה במערכת העיכול. ישנם כיום תכשירים שמשלבים פרוביוטיקה ואנזימי עיכול, אותם כדאי לטול בסמוך לארוחות.
5. הקפדה על פעילות גופנית- אולי העובדה הבאה תגרום לכם להתחיל לזוז. אסנת מסבירה שפעילות גופנית יכולה לתרום לפעילות תקינה יותר של מערכת העיקול, ולהפטר בקלות ממצבור הגז שנוצר שם.
6. לספוח במקום לתפוח – שקיימים תכשירים טבעיים שיכולים לתרום לתהליך ספיחת הגזים שהצטברו המערכת העיכול ויוכלו לסייע במניעת בטן נפוחה. חשוב להתייעץ עם רוקחת בנוגע למינון ולשימוש בתכשירים הסופחים, ולוודא שאין מחלות רקע אחרות או שימוש קבוע בתרופות, משום שהתכשירים הסופחים עלולים לספוח גם את התרופה האחרת ולהפחית ביעילותה.
7. תה קמומיל ומים VS שתייה מוגזת – שתייה של חליטת קמומיל, או של זרעי שומר שהושרו במים רותחים תוכל לתרום להרגעת הבטן ולסייע בהפחת ייצור הגזים במערכת העיכול. הקפדה על שתיית מים במהלך היום, יכולה לסייע על פעילות תקינה של מערכת העיכול ותצטרף גם היא במאבק בנשק הלא קונבציונלי שמייצרת הבטן.
8. פחם – כדורי פחם יוכלו לעזור בספיחת עודפי הגזים ממערכת העיכול, מוסיפה מיטל. חשוב להשתמש בהם רק לאחר התייעצות עם הרוקחת, ואחרי ברור רפואי לסיבת היווצרות הגזים.
9. סבתא חייקה מחדר האוכל בקיבוץ אומרת שדברים רעים לא טוב לשמור בבטן, אז תשחררו חופשי.