ארוחת שבועות בלי להרוס את הדיאטה

כבר שנים שחג השבועות סובל מתדמית בעייתית של הורס דיאטות, אבל מתכוני גבינה ממש לא חייבים להיות משמינים. שרון סער מציעה שלושה מתכונים מנוקדים לחג שמח בלי להרוס את הדיאטה

פירות בגריל

פסח חלף עבר לו, ואני מתכוננת לארוח המסורתי של החג הבא- שבועות, שמכל החגים הוא החג האהוב עלי. מאכלי החג החלביים- הקישים, הסלטים, הפסטות והפירות הם מהמאכלים שאני הכי אוהבת להכין וכמובן לאכול. התדמית הבעייתית של שבועות קובעת שזהו חג עתיר גבינות שמנות ומחרב דיאטות ידוע, אבל האמת היא שמאכלי גבינה ממש לא חייבים להיות משמינים, ויחד עם סלטים טובים ומבחר פירות העונה אני מתכננת ארוחת שחיתות חלבית, שהיא גם מאוזנת. את שולחן החג נבסס על מגוון רחב של סלטים, את הפשטידות עם הבצקים השמנים נחליף בסופלה על בסיס גבינות רזות, והקינוח יורכב מפירות.  למרות שנראה כי מדובר בהמון עבודה, תתפלאו לגלות כי ההכנה פשוטה וקלה, ובמתכונים תמצאו פירוט של כל שלבי ההכנה.

סלט שומר ואורגנו עם גבינה בולגרית (12 מנות)

1.5 נקודות למנה כל הסלט 17 נקודות עם כף שמן אחת

סלט רענן וקראנצ'י, חגיגי מאוד וטעים בכל ימות השנה.

סלט שומר וגבינות (צילום: שרון סער)

החומרים לסלט:

3 ראשי שומר (כ-1 ק"ג)

1 צרור אורגנו טרי

1 צרור צנוניות

400 גר' גבינה בולגרית 5%

החומרים לרוטב:

1 תפוז

2 לימונים

1 כף שמן

מלח, פלפל שחור גרוס.

אופן ההכנה:

1. מורידים את הבסיס של השומר וחותכים לרבעים, את הרבעים פורסים דק מאוד, באותו אופן פורסים את הצנוניות.

2. מפרידים את עלי האורגנו מהגבעולים ומוסיפים לקערה עם השומר והצנוניות.

3. פורסים את קוביית הגבינה לקוביות קטנות, ומוסיפים, מערבבים קלות.

** אם רוצים להוסיף גיוון בטעם, הוסיפו 100 גרם זיתי קלמטה קצוצים גס.

הכנת הרוטב:

1. סוחטים את התפוז והלימונים, מוסיפים את שאר חומרי הרוטב (למעט המלח) ומערבבים היטב.

2. שמים בקערה את כל מרכיבי הסלט, יוצקים מעל את הרוטב וטועמים.

רק עכשיו ממליחים בזהירות – כמות המלח הנדרשת משתנה בהתאם לרמת המליחות של הגבינה והזיתים.

מערבבים ומגישים. אפשר להכין מראש ולשמור בקירור.

סופלה חגיגי לשבועות (26 מנות בכוס אספרסו או 8 מנות בספלים גדולים)

סה"כ המתכון 24.5 נקודות 1 נקודה למנה בכוס אספרסו או 3 נקודות בספל גדול

הסופלה הוא מאפה תפוח וטעים. הוא תופח בתנור במהלך אפייתו ונשאר במצבו התפוח זמן קצר בלבד.

הקריסה תתחיל 5-10 דקות אחרי היציאה מהתנור, ואפילו לפני. לכן מומלץ להכין את הסופלה "אה-לה-מינוט",בסמוך לפני ההגשה, ולהגישו מיד עם הוצאתו מהתנור, בתבניות בהן נאפה, אז הוא במיטבו.

סופלה ירקות וגבינות רזות (צילום: שרון סער)

החומרים:

50 גר' חמאה

50 גר' (כ-1/3 כוס) קמח

250 מ"ל (1 כוס) חלב

1/2 כפית מלח

1/4 כפית פלפל לבן

קורט מוסקט

4 חלמונים

100 גר' גבינה בולגרית 5% חתוכה לקוביות קטנות

300 גר' מחית ירקות (הסבר מפורט להלן)

7 חלבונים

1 כפית מלח

אופן ההכנה:

1. בסיר רחב ושטוח מחממים את החמאה עד להמסה מלאה.

2. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב במטרפה עד שכל השומן נספג בקמח.

3. מוסיפים את החלב בהדרגה: כמות קטנה, טורפים היטב עד שהתערובת אחידה וחוזר חלילה.

4. מוסיפים את התבלינים וממשיכים לבשל על אש נמוכה תוך כדי בחישה במטרפה עד שהתערובת מסמיכה. מורידים מהאש.

5. מוסיפים את הגבינה הבולגרית ומערבבים.

6. מוסיפים את החלמון ומערבבים היטב.

רוטב הבשאמל מוכן, וניתן להוסיף את מחית הירקות: כל ירק שאוהבים יתאים למשל, כרובית, ברוקלי, תרד, סלק (עם זרעי כוסברה טחונים), חציל קלוי טבעי (עם 2 שיני שום), קישואים (עם נענע או שמיר קצוצים דק) וכיו"ב.

7. מבשלים את הירקות עד לריכוך, סוחטים היטב מנוזלים ומערבבים עם רוטב הבשמאל מעבירים את הבשמאל והירקות המבושלים למעבר מזון או לבלנדר או בעזרת בלנדר מוט – מעבדים עד לקבלת קרם אחיד ככל הניתן.

8. כעת, נדליק את התנור לחום של 190 מעלות, ונתחיל להקציף את החלבונים, בהדרגה מוסיפים את המלח, עד שהקצף יציב וחזק.

9. מערבבים את הקצף בעדינות רבה עם קרם הירקות (אם מכינים 2 סוגים – מחלקים את הקצף ביניהם). בשלב ראשון מעבירים 1-2 כפות מהקצף אל תוך קרם הירקות ובוחשים היטב.

בשלב שני מעבירים את קרם הירקות את יתרת הקצף ומערבבים בעדינות רבה בתנועות קיפול עד שהתערובת אחידה.

שיטת הערבוב הזו, שנקראת השוואת מרקמים, תבטיח שהתערובת תישאר תפוחה ואוורירית.

10. ברגע שהתערובת מוכנה מוזגים אותה לכלים המשומנים (לגובה 1-2 ס"מ פחות מגובה הכלי), ומיד מכניסים לתנור החם.

אופים 10-12 דקות, תלוי בגודל התבנית.

מוצאים מהתנור ומגישים מיד!

פירות בגריל עם ריקוטה ודבש (12 מנות)

כל מנה – חצי פרי ממולא = 2 נקודות סה"כ המתכון עם 6 מנות פרי ו2 כפות דבש = 24 נקודות

כל סמלי החג בצלחת אחת – פירות קיץ בתפקיד הביכורים, ריקוטה על תקן החלב ודבש בתפקיד עצמו.

קינוח פירות וגבינה

החומרים:

250 גר' גבינת ריקוטה 5%

30 גר' (כף גדושה) שמנת חמוצה 9%

70 גר' (2 כפות) דבש

גרידה מלימון אחד

תמצית איכותית של מי ורדים (או תמצית וניל איכותית)

פירות: 3 אגסים ו- 3 נקטרינות

אופן ההכנה

1. מערבבים יחד את כל חומרי המלית לתערובת אחידה. במידת הצורך אפשר לחמם מעט את הדבש (10-15 שניות במיקרוגל) כדי להקל על הערבוב.

2. שוטפים את הפירות ומייבשים (אני בחרתי בנקטרינות ואגסים. חשוב לבחור פירות יפים, קשים ואחידים ככל שאפשר בגודלם).

3. חוצים את הפירות, מגלענים ומרחיבים מעט את הכיס שנוצר,נוח מאוד לעשות זאת בעזרת כף פריזיאן, אבל גם כף רגילה תעבוד.

4. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות).

5. ממלאים כל אחד מהפירות בכפית גדושה של תערובת הריקוטה. מסדרים את הפירות בתבנית אפיה משומנת קלות או מרופדת בנייר אפייה.

6. סוגרים היטב בנייר אלומיניום ,אופים 20 דקות. מסירים את נייר האלומיניום וממשיכים באפייה בתכנית גריל למשך 10-20 דקות נוספות.

משך האפייה תלוי במידה רבה במידת הבשלות של הפרי, לכן מומלץ לבדוק כבר אחרי 10 דקות. המנה מוכנה כאשר הגבינה מקבלת צבע זהוב יפה.

אפשר לקשט בזילוף דבש מסביב לפירות, מעט פיסטוק קצוץ ועלה נענע.

>> למתכונים מנוקדים נוספים לחצו כאן

שרון סער
עורכת דין שהפכה לקונדיטורית. בעלת הקונדיטוריה שרון&רנה קונדיטוריה אחרת. תמיד מחפשת אחרי המאפה המושלם הבא