ריבועי פרג ומקצפת

משנכנס אדר מרבים במתכוני פרג. דנית סלומון במתכון מעולה וקלאסי מתקופת נעוריה בקיבוץ, עם שינויים קלים וטעימים

02/03/2014
דנית סלומון קבלו עדכונים מדנית
  • RSS

צילום: יהודה סלומון

ריבועי פרג ומקצפת. צילום: יהודה סלומון

"מתי פורים?!" היינו מצווחים במלוא גרוננו לעבר תרנגולי ההודו שבפינת החי של הקיבוץ השכן, רק כדי שיקראו חזרה "אֲדָר אֲדָר אֲדָר!" אז זהו, שהוא מגיע, ולכבודו עוד אחת מסדרת העוגות ש"בגללן התחתנתי איתך", מה שאומר שמקורה בתקופת נעוריי בקיבוץ ושכיכבה ברפרטואר העוגות של אימא שלי.

בכל פעם שאני אופה עוגה מהתקופה ההיא עולה קרני בבית כאילו לא עומדים לזכותי כל ספרי הבישול והאפייה שחיברתי וכאילו לא פיתחתי ואפיתי מאז מאות עוגות חדשות. (אולי עליתי כאן על משהו - חזרי לעוגות נעורייך וסימני הזמן יימחקו כלא היו. זה יותר קל מדיאטה ובטוח יותר זול מבוטוקס או מטיפול זוגי). ובכל זאת, כיוון שחלפו מאז לא מעט שנים, ולמרות הסיכון לאבד משהו מהפופולריות המתחדשת, עדכנתי ושיניתי קצת את המתכון המקורי והתאמתי אותו למצוי בבית עכשיו.

תזכורת: יחידות המידה כאן הן כוסות וכפות מידה של הסט הבינלאומי מלאות עד שפתן, בלי "גבעה":
1 כפית = 5 מ"ל; 1 כף = 15 מ"ל; 1 כוס = 250-240 מ"ל.
1 כוס קמח = 125 גרם; 1 כוס סוכר = 200 גרם.

המצרכים למלית:

• ¾1 כוסות (440 מ"ל) חלב (אפשר מים, אם מתעקשים)

• ¾ כוס (150 גרם) סוכר

• 300 גרם פרג טחון טרי

• 5 כפות סולת

• קליפה מגוררת מלימון שלם

• 4 כפות מיץ לימון סחוט טרי

• ¼ כוס (60 מ"ל) נוזל קוקוס ("חלב" קוקוס) משומר

• 3 כפות קוקוס טחון

• 4 כפות רום (משקה, לא תמצית)

המצרכים לבצק:

• 3 כוסות (370 גרם) קמח

• ¼ כפית מלח

• 6 כפות (60 גרם) סוכר

• 1 שקיק סוכר וניל

• 200 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

• 4 חלמונים מביצים גדולות ((L

• 4-3 כפות מים

המצרכים לציפוי:

• 4 חלבונים מביצים גדולות

• ½ כוס סוכר

• 2 כפות מיץ לימון

• ½ כוס פירורי הבצק השמורים

אופן ההכנה: 

1. את מלית הפרג מומלץ להכין יום קודם ולשמור במקרר עד להכנה (הטעם משביח בהשהיה של לילה בקירור). מרתיחים בסיר חלב וסוכר. מוסיפים פרג וסולת ומבשלים תוך ערבוב במשך 5 דקות. מסירים מהאש, מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב. מצננים לגמרי.

2. מחממים את התנור לחום בינוני־גבוה (200 מעלות). מרפדים תבנית מלבנית גדולה 38x25 ס"מ בנייר אפייה.

3. שמים קמח, מלח, סוכר, סוכר וניל וחמאה במעבד המזון ומעבדים בפולסים לתערובת פירורית אחידה. מוסיפים את החלמונים וממשיכים לעבד לפירורים עדינים. מוציאים החוצה חצי כוס פירורים ושומרים לציפוי. מוסיפים לפירורים שנותרו במעבד המזון את המים - בהדרגה, לפי הצורך - וממשיכים לעבד בפולסים רק עד שנוצר בצק שמתאסף בגושים גדולים ולא יבשים מדי. משטחים את הבצק בתבנית המרופדת, דוקרים אותו במזלג לאורכו ולרוחבו ואופים במשך 25 דקות, או עד שהבצק מזהיב יפה. מוציאים מהתנור ומצננים 5 דקות. מנמיכים את חום התנור לקצת פחות מבינוני (170 מעלות).

4. משטחים את תערובת הפרג על הבצק ואופים במשך 5 דקות. בינתיים, מקציפים את החלבונים לקצף יציב. מוסיפים את הסוכר בהדרגה ומקציפים 3 דקות מלאות לקצף נוקשה ומבריק. מוסיפים את מיץ הלימון לקראת תום ההקצפה. מורחים את הקצף על שכבת הפרג ומקפידים שיגיע עד נייר האפייה וייגע בו (למנוע התכווצות). זורים את הפירורים השמורים על שכבת הקצף.

5. מחזירים את התבנית לתנור ואופים במשך 25 דקות, או עד שפני המאפה מזהיבים. מצננים כמעט לגמרי וחותכים ל-32 ריבועים. מי שמעדיף עוגות יבשות יותר (כמוני) יכול לייבש את העוגה החתוכה בתנור שחומם לחום נמוך (140 מעלות) במשך 25 דקות.

.

>> לעמוד הפייסבוק של דנית סלומון




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה