כך תשמרי על הגזרה בתקופת החגים

אפשר לראות בתקופת החגים משימה שאותה יש לעבור עד לשנה הבאה, אך ניתן גם לנצל את תקופה זו כדי להקנות הרגלים בריאים בכל הנוגע לתזונה. יש לנו הזדמנות לזהות הרגלים פחות רצויים ולאמץ דפוסים חדשים שיסייעו לשמור על משקל תקין

18/10/2016
דיאטה ותזונה קבלו עדכונים מדיאטה ותזונה
  • בדואר
  • RSS

מאת: שלומית דיליאון ונאוה רוזנפלד

עוד לא הספקנו להתאושש מחופשת הקיץ מרובת הבילויים בה נדרשנו להתמודד עם מסעדות, גלידות, פירות עסיסיים ומשקאות מתוקים מצננים ולפנינו האתגר הבא: "החגים". החגים עמוסים בארוחות משפחתיות, ארוחות עם חברים ומאכלים מסורתיים טעימים, טעימים מאד.

אפשר לראות בתקופת החגים משימה שאותה יש לעבור עד לשנה הבאה, אך ניתן גם לנצל את תקופה זו ואת האווירה של התחדשות ולהקנות הרגלים לנו ולבני הבית לקראת השנה הבאה עלינו לטובה. יש לנו הזדמנות לזהות הרגלים פחות רצויים ולאמץ דפוסים חדשים שיסייעו לשמור על תזונה נכונה ומשקל תקין. ההמלצות שלנו מתייחסות לשני מישורים. במישור הראשון המלצות העוסקות בדפוסי התנהגות,  ובמישור השני, "המלצות אכילות", מה לאכול.

חשוב לשים לב לאיך שאנחנו אוכלים:

אכילה בישיבה – אכילה בישיבה מכבדת ומכובדת, אם אוכלים בעמידה או תוך כדי הליכה, לרוב לא נשים לב למה שאנחנו אוכלים ולכמה שאוכלים. זו אכילה אגבית שלפעמים אנחנו אפילו לא מודעים לה. למשל, כאשר מתכוננים לארוחה בשגרה או בחג  עורכים את השולחן ומגישים קערות אוכל, שימו לב שלא לנשנש מהן או מהסיר, לא לחטוף עוגייה חמה וריחנית מהתבנית  שאך הוצאנו מהתנור או לטעום את הפירות תוך כדי חיתוכם לסלט. ההמלצה תקפה גם לפינוי שאריות האוכל והכלים מהשולחן, בלי לשים לב ולמרות שאנחנו שבעים, לעיתים נמשיך לנשנש מהצלחות. שנושים אלה יכולים להגיע לכמויות גדולות ומיותרות. אכילה בישיבה תצמצם באופן משמעותי את התופעה. לאכילה בישיבה יתרון נוסף, לרוב היא תהיה בנחת, נאכל לאט ונלעס היטב, מה שמשפר את העיכול.

"לאכול רק מה שטעים או טעים מאוד" – אם תחשבו על זה אנחנו הרבה פעמים אוכלים מזונות שהם לא בהכרח טעימים לנו. מזונות שמוגשים על השולחן אבל אנחנו לא באמת נהנים מהם. החליטו שאתם "סנובים" של אוכל, לא אוכלים כל דבר: פתיתים קרים, לחם לא טרי או תבשיל שאתם מוצאים שאינו מספיק ערב לחיך.

מנות אישיות - למתקשים ליישם נסו להגדיר מנה אישית. אם מדובר בארוחה, למלא ארוחה בצלחת ולא לחזור ולהוסיף מנות מהסיר, הקפידו שהנשנושים יהיו באריזות אישיות: גביע יוגורט, פרי בודד (תפוח, אגס ולא ענבים), חצי קלח תירס, חטיף דגנים, קרטיב. אם אתם אופים עוגה או פשטידה  עדיף לצקת את הבלילה לתבנית של מאפינס (בגודל בינוני או קטן).

דיאטה

חשוב לשים לב ל"מה שאנחנו אוכלים":

טיגון - שימוש בשמן לטיגון, מעלה את ספיגתו במזון ומגדיל משמעותית את סך הקלוריות של הארוחה. נוסף על כך, במהלך הטיגון, השמן עובר מספר תהליכים בהם נוצרים רכיבים מזיקים הפוגעים באיכותו ובערך התזונתי של המזון. מומלץ להימנע ממזונות מטוגנים.

מתוקים – אם בימים של שיגרה אנחנו מקנחים ארוחה בפרי או מסיימים ללא קינוח, ביום של חג לקינוח יש תפקיד משמעותי ולפעמים אף מרכזי בארוחה.  אם בימים של שגרה אנחנו צורכים סוכר בעודף, בחגי תשרי מקובל גם להגיש תבשילים ומנות מתוקות במהלך הארוחה כך שהארוחות מכילות כמויות גבוהות במיוחד של סוכר וזאת עוד לפני שהגענו לקינוח. נסו לצמצם ככל האפשר את כמות הסוכר הרשומה במתכון (לפעמים ניתן להפחית חצי מהכמות). אופציה נוספת היא לשלב ממתיקים או עזרי בישול ואפייה שאינם מכילים תוספת של סוכר.

ירקות – שילוב ירקות בכל ארוחה, קטנה כגדולה, במגוון צבעים, טריים, מבושלים, שלמים או חתוכים. הירקות תורמים לתחושת שובע ועשירים ברכיבי תזונה חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.

מים – בין הארוחות, בתחילת הארוחה ותוך כדי תשתו מים. שתייה לא מספקת עלולה להוביל לאכילה מיותרת מאחר והרגשת הצמא מפורשת לעיתים  כרעב. הבלבול מביא לבחירה במזון מלוח, במזון מתוק ושוב במלוח... שתייה של ליטר וחצי מדי יום תסייע לצמצם את התופעה.

** כותבות המאמר הן דיאטניות מחברת אבוקדו׳ס ויועצות למותג "TUSSO".

צילום: שאטרסטוק




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה