עוגת בצק פריך ותפוחים של אליזה ורדי

חג ראש השנה מסכם תקופה של חיפוש, איסוף ושימור מתכוני עוגות תפוחים, שמאפיינות את הנשים הייקיות - נשים שהן או משפחתן הגיעו לארץ מגרמניה והתיישבו במושבים באזור השרון. קבלו את טעמה המתוק של הנוסטלגיה

27/09/2016
אוכל קבלו עדכונים מאוכל
  • RSS

לקראת ראש השנה אנחנו מביאות לכן מתכון לעוגה עם מורשת היסטורית וייחודית אבל לפני כן, כמה מילים על הרקע שלה. כידוע, חג זה מסכם תקופה של חיפוש, איסוף ושימור מתכוני עוגות תפוחים, שמאפיינות את הנשים הייקיות - נשים שהן או משפחתן הגיעו לארץ מגרמניה והתיישבו במושבים באזור השרון.

את המסע הקולינר והיסטורי המיוחד, שהפך לקו עוגות ראש השנה, יזמה הבעלים של רשת "Buy the way", עירית אברך, שמתגוררת אף היא בלב השרון והחליטה לצאת למסע האיסוף למציאת המתכונים המשפחתיים שעברו מדור לדור, בקרב קהילת יוצאי גרמניה שבאזור. המתכונים שנאספו נבררו בקפידה והם עתה מהווים את ליבה של קולקציית עוגות ראש השנה של הרשת. "מדובר בצעד נוסף לחיזוק הקשר עם הקהילה שבתוכה אנו יושבים", סיפרה אברך. "בתחילה היתה זו סקרנות בגלל המתכונים ובמהרה התברר שהנשים שמאחוריהן מעניינות לא פחות ואף יותר".

נשים מבוגרות

 בתחילת שנות ה-30 החל גל עלייה גדול לארץ של יוצאי גרמניה, ה-"ייקים". משפחות רבות ,שלא היה להן נסיון קודם בחקלאות, הגיעו בסיוע הסוכנות היהודית לאזור השרון והקימו יישובים חקלאיים כמו שדה ורבורג, בני ציון,רמות השבים, בית יצחק ועוד. האוכלוסייה הייקית שהגיעה לשרון הביאה איתה תרבות מגוונת ועשירה וכל משפחה הביאה אתה את עוגת התפוחים המיוחדת לה.

עוגת תפוחים

בין הנשים שמשתתפות בפרוייקט וסיפורם:

אירית מידר לבית אוטנזוסר

היא מציגה את העוגה של סבתה, אריקה , נוצרייה שהתגיירה ונישאה לחיים קורט אוטנזוסר בגרמניה. הם עלו לארץ ב-1934 התישבו בהרצליה ובנו שם את בית העץ הראשון בארץ. כל שבת היתה המשפחה מתכנסת לארוחת בוקר והסבתא היתה מכינה את העוגה. היא נפטרה בגיל 96 ואירית מכינה אותה עד היום.

רייזי נבל לבית שטולן ז"ל

את המתכון מציגה כלתה, מריאן. רייזי נולדה בעיירה נורדלינגן בבואריה. עלתה לארץ ב 1933 וממייסדי רמות השבים.

רוזי לוי לבית סומר (זומר)

 מוצא המשפחה מהעיירה פורצהיים בצפון היער השחור. המתכון של סבתה של רוזי התגלגל לאנגליה, לשם הגרה המשפחה ב 1937 ומשם להודו, לשם הגרו רוזי ובעלה. ועד עלייתם ארצה ב 1965.

רות הרבורגר לבית קלר ז"ל

 את המתכון מציגה כלתה, רחל הראל, שעדיין אופה את העוגה. רות נולדה ב 1908 בפרנקפורט, עלתה לארץ ב 1933 והיתה ממייסדי המושבה פרדס חנה. היתה אשה צדקת ושומרת כשרות ועל כן מופיעה המרגרינה במתכון.

אופן הכנת העוגה של אליזה ורדי

תבנית קפיצית בקוטור 26 ס"מ

החומרים לבצק:

300 גרם קמח

2 כפות סוכר

1 ביצה

250 גרם חמאה חתוכה לקוביות

קליפה מגוררת מלימון אחד

למלית:

8 תפוחי עץ גרני סמית

1 כוס סוכר

½ ¾ כוס מים

2כפות פירורי לחם

לציפוי:

½ כפית קינמון

½ כפית סוכר חום

½ כוס פרוסות שקדים

1. קולפים את התפוחים וקולפים אותם לפרוסות ומבשלים עד לריכוך כ10 דק. מצננים ומסננים.

2. מניחים את הקמח על משטח העבודה. יוצרים גומה במרכז הקמח. מפזרים סביב הקמח את הסוכר ומוסיפים את הביצה ואת החמאה. שמים יחד עד שמתקבל בצק. מחלקים את הבצק לשליש ושני שליש.

3. מרפדים בשני שליש הבצק את התבנית המשומנת, מפזרין על הבצק את פירורי הלחם. מסדרים מעליהם את התפוחים המרוככים והמסוננים בשכבה אחת אחידה.

4. מרדדים את יתר הבצק על משטח העבודה המקומח וחותכים לרצועות. מסדרים את הרצועות בצורת שתי וערב על המלית עצמה. אפשר גם לפורר את בצק מעל.

5. מערבבים את הסוכר והקינמון עם פרוסות השקדים ומפזרים על העוגה

6. אופים בתנור שחומם מראש ל180 מעלות ל30 דקות. להגשה אפשר להוסיף קצפת בצד.

צילום: יח"צ




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה