סרטן השד: האם כדאי לעשות שינוי תזונתי?

לתזונה יש השפעה ניכרת על ההחלמה, אבל האם זה הזמן לעשות שינוי תזונתי משמעותי ואם כן – מה כדאי לעשות? הדיאטנית לימור בן חיים נותנת המלצות, ומחלימות תורמות טיפים חשובים

17/07/2018
אסנת עופר קבלו עדכונים מאסנת
  • RSS

סרטן השד: האם לעשות שינוי תזונתי? צילום: shutterstock By Rawpixel.com

"מזון ותזונה הם נושא שמעסיק מחלימות רבות, את בני משפחתן ואת הצוות הרפואי ולא בכדי, שכן המשקל והמצב התזונתי של המחלימות הוא במידה רבה מדד מנבא ליכולת להחלים מהמחלה", מעידה לימור בן חיים, זאת משום שהתזונה והמצב  התזונתי משפיעים על סיכונים שונים, כמו הידבקות בזיהומים ובדלקות, עליה באשפוזים חוזרים, תגובה לטיפול ודרגת תופעות הלוואי שלו. לכן, יש לזה גם השלכה על איכות החיים של המחלימות ושל בני משפחתן".

האם אפשר וכדאי לשנות את התזונה במהלך ההחלמה?

בן חיים: "זה מאד תלוי בסוג השינוי. הבעיה היא שמחלימות רבות נמצאות במצב או בסיכון לתת תזונה במהלך ההחלמה. תת תזונה הינה מצב בו התזונה אינה מספקת את הדרישות האנרגטיות והתזונתיות. החסר המתמשך הזה פוגע במשקל, בהרכב הגוף, במאגרים ובתפקוד שלו. לכן, אם השינוי התזונתי כרוך בירידה בצריכת מזון, זה עלול לגרום לבעיות ולפגוע בהחלמה, בצורה משמעותית".

על מה חשוב להקפיד מבחינה תזונתית?

"התזונה צריכה להיות מאוזנת ומגוונת, להכיל פחמימות, שומן, ובדגש מיוחד על חלבון.  חשוב שאבות המזון יגיעו ממגוון קבוצות מזון כמו פירות וירקות, דגנים, ביצים, בשר ודגים, שמנים ועוד. כמו כן רצוי ככל האפשר לצרוך מזונות בריאים ולהקטין צריכה של מזונות שאינם בעלי ערך תזונתי כמו סוכרים וממתקים. יחד עם זאת, יש צורך בגמישות כדי שאפשר יהיה ליהנות ולא להגביל את המחלימות מאכילת מזון אהוב, משום שתופעות הלוואי השונות ממילא גורמת למגבלות והגבלות על צריכת המזון", מסכמת בן חיים ומונה את הסיבות העיקריות לירידה בצריכת המזון בזמן ההחלמה:

סלידה ממזון מסוים: לעתים המחלה והטיפול עצמו גורמים לכך.

שינויים בטעם ובריח: גם אלה מתרחשים בהשפעת המחלה והטיפול בה.

שלשול או עצירות: שנגרמים בשכיחות גבוהה וגורמים לצורך לשנות את הרכב המזון ולהתאימו למצב.

פצעים (אפטות) ודלקות בפה: תופעת לוואי ידועה במהלך הטיפול במחלה.

בחילות או הקאות: בהשפעת טיפולים מסויימים.

מצב נפשי: דיכאון וחרדה שאופייניים במהלך החלמה ממחלות קשות, משפיעים על התיאבון.

קשיים בהכנת מזון: חולשה, קושי לבצע קניות או לבשל ועוד.

איך מתמודדים?

לימור בן חיים נותן המלצות, וגם לבלוגריות ולמחלימות יש טיפים משלהן

שינויים בטעם ובריח: שיכולים לבוא לידי ביטוי כהתפתחות טעם לוואי או טעם מתכתי בפה, רגישות חזקה לריחות, דחייה ממזונות, יובש בפה ועוד. מה אפשר לעשות?

  1. להעדיף מזון קר  או בטמפרטורת החדר,  אז הטעמים והריחות פחות חזקים.
  2. לחמם את המזון במיקרו, ריח המזון פחות מודגש.
  3. לאכול בכלים מפלסטיק, במצבים בהם יש טעם מתכתי בפה.
  4. להימנע מאכילה של מזונות היוצרים טעם מתכתי כמו: בשר אדום, קפה, תה.
  5. להגביר צריכה של מזונות עשירים בחלבון בעלי טעם מתון כמו עוף, מוצרי חלב וביצים.
  6. לתבל בתבלינים כמו: וניל, קינמון, כמון, אניס, ועוד במקרה של ירידה בחוש הריח.
  7. לשלב מזונות חמוצים ביותר, במצבים של חוסר תחושת טעם וירידה בהפרשת רוק כמו: לימון, סורבה פרי, קרטיב, חומץ , סומק ומנטול.

סרטן השד: קרטיב לימון יכול לעזור. צילום: shutterstock By istetiana

הבלוגרית גלית סיביליה,  משתפת: גם כשהיה לי טעם מתכתי בפה לא הפסקתי לאכול, כי היה לי חשוב להזין את עצמי וגם כי אוכל הוא חלק חשוב בחיים שלי ולא רציתי להיות אומללה. לכן כל השינויים שעשיתי היו כאלה שהתאימו לי ולא באופן קיצוני".

"דיקור סיני עזר לי להחזיר קצת טעם ותחושה בפה", מוסיפה אורית זיו אקרמן, שאובחנה לפני שנה.

"היו תרופות שדווקא הגבירו אצלי זמנית את התיאבון, אז ניצלתי את הימים האלה כדי לאכול, גם כדי להכניס מזון לגוף וגם כדי ליהנות קצת. גם קנביס רפואי במרשם עזר לי להגברת התיאבון", מספרת סיון שקד (36), שהחלימה מסרטן השד ומתכוננת לקראת חזרה לעבודה.

הבלוגרית אורלי ברג, מוסיפה: "חוש הטעם שלי השתנה, בעבר אהבתי מתוק, ועם הטיפולים, עברתי לחמוץ. מוצרים בטעם לימון, ארטיק קרח לימון, לימונדה, עזרו לי לעורר ר את חוש הטעם, וביטלו את התחושה המתכתית בפה.

שלשול: עלול לגרום לאובדן נוזלים, חולשה, עייפות ועד התייבשות. מה אפשר לעשות?

1.     להרבות בשתייה. מים, תה, תה צמחים, מי מרק. מומלץ להמעיט בצריכת קפה שכן קפאין מגביר את פעילות מערכת העיכול.
2.     להמעיט בצריכה של מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ולהעדיף ירקות ופירות מבושלים, לחם לבן וצנימים.
3.     להקפיד על אכילה של מזונות חלבונים כמו בשר עוף, הודו, דג וביצים.
4.     להעדיף מוצרי חלב כמו קוטג', יוגורט וגבינות צהובות המכילות פחות לקטוז.

אורית: "הפסקתי לאכול גבינות כי גרמו לי שלשול והתחלתי לקחת תרופה הרופא רשם לי. כדי לא להתייבש שתיתי לימונדה, שייקים מפירות, גלונים של מרק עוף. עשרות ניסיונות עד שמצאתי מה טעים לי כדי להכניס נוזלים בכל מחיר".

בחילות והקאות: תופעת לוואי נפוצה בעקר בטיפול כימותרפי. מומלץ לנסות לשלב את ההמלצות הבאות כדי להקל את הבחילות:

  1. לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות ובמנות קטנות.
  2.  להימנע ממזונות  שמנים ומטוגנים.
  3.  לאכול מזון קר או בטמפרטורת החדר.
  4. לאכול מזון יבש בעל נפח קטן (קרקר, צנים).
  5. לאכול בישיבה בלבד.
  6.  להימנע מאכילה מספר שעות לפני הטיפולים.
  7.  לשתות באיטיות בין הארוחות (כשעה לפני/אחרי)  מיץ תפוחים, תה, תה צמחים קר, מי טוניק.
  8.  למצוץ קרח או קוביות קרח בטעמים של לימון וג'ינג'ר.

.

אורית: לימון עוזר, מחזק, אני השתמשתי בהרבה לימון. לעומת זאת, פירות הדר אחרים הם חומציים מאד, ויכולים לעורר. ויש גם תרופות מאד יעילות שמונעות בחילות, כמובן רק באישור הרופא.

סרטן השד: טחינה גולמית נגד פצעים בפה. צילום: shutterstock By MK Artwork

 דלקות וכיבים בפה: תופעת לוואי קשה המתלווה לטיפולים כימותרפיים שגורמת, בין השאר, לכאבים בזמן אכילה, לעיסה ובליעה,  מה אפשר לעשות?

1. להקל באמצעות שטיפות, תכשירים להקלת כאב.
2.  לצרוך מזון קר הגורם להקהיית הכאב.
3.  לצרוך מזונות רכים בעלי טעם נייטרלי ולא כאילו שהינם חומציים, חריפים או מתובלים כמו דייסה בטמפרטורה פושרת, פירה, גבינה לבנה וכדומה.
4. לשלב משקאות סמיכים כמו שייקים על בסיס חלב, שוקו, גלידה.
5. להוסיף לתפריט מזון רפואי כדי לתמוך בצריכת מזון מספקת.

הטיפ של אורית ושל גלית: לקחת לפה טחינה גולמית. עם כפית. "זה מעביר את הפצעים, מניסיון. מעבר לזה, את יכולה לבקש מהרופא שלך תרופה שמרדימה את הפה, וגם זו מקלה על התחושה. הכי חשוב זה להרים את הראש ולא לחשוב על החולי. לכן בימים אלה אני , מקימה קבוצת חתירה ומזמינה כל מי שרוצה להצטרף לקבוצה במייל: [email protected]", מסכמת אורית.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה