סוד השוקולד היהודי של וינה

הסיפור המופלא מאחורי אחת מעוגות השוקולד הטעימות והמפורסמות ביותר בעולם, שהמתכון המדוייק שלה הוא פטנט רשום

27/10/2016
דניאל לוין קבלו עדכונים מדניאל
  • בדואר
  • RSS

עוגת זאכרטורטה. המתכון המדוייק שמור בסוד (צילום: Hotel Sacher)

 

עוגת השוקולד המפורסמת ביותר בעולם היא בכלל המצאה יהודית. כן, כן, לא טעינו, את עוגת הזאכרטורטה הוינאית, שתוארה ע"י רבים כלא פחות ממעדן' המציא פראנץ זאכר, נער יהודי בן - 16 שהיה שולית הקונדיטור של המלך.

 

איך זה קרה בדיוק?

וינה טוענת לתואר "בירת בתי הקפה של העולם" ולא סתם, מהמאה ה-18 הפכו בתי הקפה הוינאים למקור לגאווה לאומית, ולחלק חשוב מהתרבות. בתוך תרבות הקפה יוחד מקום חשוב לקונדיטוריה ושוקולד, כשגולת הכותרת, וסליחה מראש שטרודל, היא הזאכרטורטה הוינאית – עוגה עשירה של שוקולד וריבת משמש, שמציעה לא רק פיתוי שוקולד אלא גם סיפור מרתק.

האגדה מספרת שהנסיך מטרניך (1773-1859), פוליטיקאי ודיפלומט אוסטרי, חזר ערב אחד, בשנת 1832, לביתו, עם חשק בלתי מוסבר למשהו מתוק. כמו כל בן אצולה, הוא פשוט הורה לשף הפרטי שלו להכין קינוח מיוחד "שלא יבייש את הנסיך" לארוחת הערב. וכאן נכנסה אלת המזל היהודית לסיפור: השף הראשי, שהיה חולה, החליט להטיל את המשימה על השוליה שלו: פראנץ זאכר, נער יהודי בן - 16, שהכין עוגה שהכילה את מה שהיה במטבח: שוקולד, ריבת משמשים וקצפת. את התוצאה אפשר לטעום היום בכל בית קפה וינאי שמכבד את עצמו.

 

שתי שכבות ריבת משמש בין 3 שכבות עוגת שוקולד ספוגית (צילום: Hotel Sacher)

 

זאכרטורטה וינאית מצופה בזיגוג המורכב משלושה סוגי שוקולד (צילום: Hotel Sacher)

זאכר הצעיר הפך עם השנים לשף בעצמו, וגם בנו אדוארד זאכר המשיך את השושלת כשף קונדיטור ואפלו שיפר את המתכון המקורי של אביו, ונתן לעוגה את שמה – זאכרטורטה. ב-1876 פתח אדוארד את מלון זאכר, והעוגה הפכה לסמל ההיכר של המלון, ושל וינה כולה.

מלון זאכר בוינה: עוגת הזאכר הפכה לסמל ההיכר של המלון ושל וינה כולה (צילום: Hotel Sacher)

הזאכר טורטה– שכבות לדמותה

לעוגה האלוהית הזאת יש אמנם מעט מרכיבים, אבל אופן ההכנה מדוייק והשכבות ממנה היא מורכבת נותנים לה את טעמה המשובח.

לזאכרטורטה המקורית שתי שכבות של ריבת משמשים בין 3 שכבות עוגת שוקולד ספוגית ומעל זיגוג שוקולד אשר מורכב מתערובת מיוחדת של 3 סוגי שוקולד. שימו לב - המתכון המקורי נשמר בסוד כבר שנים, משל היה קוד פצצה אטומית.

רק מספר קונדיטורים מצומצם אחראי על כ- 400,000 עוגות המיוצרת מדי שנה ונמכרות במלונות, בתי הקפה והחנות המקוונת של המותג, שכבר אינו בבעלות המשפחה מאז 1934.

 

חנות השוקולד היוקרתית של מלון זאכר, וינה (צילום: Hotel Sacher)

 

אז איפה אוכלים את הזאכרטורטה הכי טובה בוינה?

אם אתם מגיעים לווינה, יש רק 2 מקומות ששווה לדגום בהם זאכרטורטה אמיתית: קונדיטוריית - Demel מציעה את עוגת "אדוארד-זאכר-טורטה" על שם אדוארד זאכר הקונדיטור המייסד, ומלון זאכר מגיש את "הזאכרטורטה המקורית". התארים הללו אגב נקבעו כפשרה לאחר מאבק משפטי ארוך שנים.

לאלו שמדקדקים פחות, ניתן למצוא בוינה המון וריאציות של העוגה. כמעט בכל מקום טעמה מעט שונה, ועדיין נפלא בכולן, כי השוקולד, ובכן – שולט.

 

עוגת זאכרטורטה באריזתה המקורית – תכשיט אכיל (צילום: Hotel Sacher)




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה