מת-כלים

יש תקווה למארחת הקורסת: אודית לורן בלקין אספה כלי אוכל והגשה שהם גם אסתטיים ומיוחדים וגם ידידותיים לסביבה

20/04/2011
אודית לורן בלקין קבלו עדכונים מאודית
  • RSS
» כלים אקולוגיים ביבוא "גורו". צילום: יח"צ

מסתבר שדואר זבל זה לא רק מושג ששייך לתיבות האינבוקס שלנו ולעולם המדיה. באזור מגוריי, לא עובר יום אחד שתיבת הדואר אינה מתפוצצת בשלל פליירים צבעוניים שתפקידם לשכנע אותי להירשם למכון כושר, להזמין טייק-אווי מתפריט חדש או להגיע לקוסמטיקאית השכונתית. לקראת החג, כמות הפליירים גדלה משמעותית ואני מודה שברב המקרים אני פשוט לוקחת את כל הערימה ושמה מיד כלאחר כבוד בסל המחזור שלי תוך שלבי נחמץ על בזבוז הנייר המשווע. לפני כמה ימים, צד את עיני אחד הפליירים האלו שבראשו כתוב: "חד פעמי שופ – כל מה שצריך לאירוע מושלם", ומיד לאחר מכן: "הלילה הזה כולו חד פעמי – כל סוגי הכלים החד פעמיים במקום אחד". את המשפטים האלו מעטרים צילומים חובבניים של שלל כלים ופריטי דקורציה חד פעמיים שעשויים, לטענת בעלי החנות, לפאר את שולחן החג שלנו.

אני מודה שבאופן אישי עדיין לא הצלחתי לצלוח את מחסום השימוש בכלים חד פעמיים, גם כשמדובר בחגים שבהם מספר הארוחות הוא כזה שעוד לפני שמספיקים לשטוף, לנגב ולהניח את הכלים בארון צריך כבר להוציא אותם כדי לערוך את השולחן לארוחה הבאה. בעיקר, חורה לי העובדה שמדובר בערימות פלסטיק בלתי מתכלות שמוצאות את דרכן, בסופו של דבר, אל אדמת כדור הארץ הקטן שלנו. אני מודה שלבי החל להתרכך כשלא מזמן נחת על שולחני קומוניקט שבו מסבירה יועצת התדמית, הנימוס והנוהג הבינלאומי תמי לנצוט-ליבוביץ את עניין השימוש בכלים חד פעמיים בשולחנות חג. אחרי הכל, מי אני שאתווכח עם גברת בינלאומית שכזאת?

וכך היא כותבת: "לאלו שאין להם מערכות כלים המספיקות לכל הסועדים או שלא רוצים לשטוף כלים בתום הארוחה, אך יחד עם זאת לא מוכנים להתפשר על רמת ההגשה, קיימים כלים חד פעמיים בגימור יוקרתי שנראים כמו מערכות כלים יוקרתיות ומהודרות, הכוללות סכו"ם מעוצב, כוסות יין חד פעמיות, מגשים, קערות לסלט ועוד. כמה קל בסוף הערב לאסוף את כל הכלים ולזרוק אותם לפח. לשוחרי איכות הסביבה אציין שישנם כלים חד פעמיים מתכלים העשויים מחומרים אורגניים".

סיי וואט?! כלים חד פעמיים שגם נראים טוב (שזה הכי חשוב), גם עשויים חומרים אורגניים (שזה בכלל מהמם) וגם מתכלים (שזה היסטרי)? פה כבר יש מידע מעניין שבהחלט ראוי לבדיקה מעמיקה. כצעד ראשון, טבעי ופשוט, פניתי לחברי היח"צנים שתמיד גאים ושמחים לעזור לעיתונאית בעת מצוקה מסוג זאת. למען האמת,הופתעתי לטובה מתגובותיהם וזו הסיבה שהחלטתי גם לציין כאן את שמות המותגים שמחזיקים כלים חד פעמיים שעונים על כל המאפיינים הנ"ל.

כך למשל נודע לי שב"פעמית סטור" וברשת הסופרמרקטים "טיב טעם" מציעים כלים חד פעמיים אקולוגיים שמיוצרים, כך הם מבטיחים, מעלי דקל שנפלו לקרקע ללא עזרה אנושית (כן, כן). עוד הם מבטיחים שאין כל פגיעה בעצים בעת ייצור הכלים ושהם מתכלים במאה אחוזים בתקופת זמן של עד חודשיים ימים תוך שהם משמשים בחומר דישון מהמדרגה הראשונה. מה עוד אפשר לבקש? לצד המראה הטבעי המחוספס, גם המחיר נחמד ביותר: עד 16 שקלים למארז של 10 צלחות ו-9 שקלים ל-25 יחידות סכו"ם. לא רע בכלל.

רשת "קנה קש" מציעה כלי אוכל, הגשה וסכו"ם עשויים ממאה אחוז במבוק ושמותאמים אפילו לשימוש רב פעמי (אם כי לא קבוע), ועשויים לשמש פתרון נחמד לחובבי הטבע הן לשולחן החג והן לפיקניקים. לכלים האלו יש גימור מהוקצע יותר ומראה דומה לזה של פורניר. יחד עם זה, כאן המחירים גבוהים יותר ומגיעים עד 8 שקלים לצלחת בודדת גדולה ו-6 שקלים לסט סכו"ם של כף, סכין ומזלג – אחד מכל סוג. פה כבר צריך להכניס שיקולים כספיים.

בחנות "היבינו" שמרכזת פריטי עיצוב יפניים ושכתבה מלאה עליה נכתבה כאן במדור לא מזמן, ישנה סדרה שלמה של כלים חד פעמיים העשויים קני סוכר, במבוק ושאר חומרים שהשימוש בהם לא מזיק לסביבה - לא בזמן הייצור ולא כשהם נזרקים לפח (המיחזור). באפן אישי, אני אוהבת במיוחד את הכלים האלו שייחודם באסתטיקה האלגנטית ובסגנון היפני הפשוט והנקי, ויחד עם זה, מתוחכמים. אנשים שכבר התנסו במוצר מעידים על כך שהם פרקטיים ופונקציונאליים ושמגע הקטיפה שלהם נעים במיוחד. 3.5-8 שקלים ליחידה, תלוי מה.

סדרת כלים פשוטה אבל נאה מאוד ובעיקר בעלת מגע נעים היא זו שמיובאת לארץ על ידי חברת Guro ומופצת לאחרונה בחנויות עיצוב רבות. אמנם לא מדובר בכלים חד פעמיים, אבל גם כלי אירוח וההגשה האלו הם אקולוגיים, עשויים במבוק, ויתרון נוסף- גם מחיריהם אינם גבוהים במיוחד. הכלים הידידותיים לסביבה, עשויים סיבים טבעיים מהצומח ומיוצרים בכמה גוונים רעננים ואפילו מובטח שהם מותאמים לשימוש במדיח ובמיקרו. מחירים לדוגמא ברשת "דומו": 4 קערות מרובעות ועגולות – עד 82 שקלים, וסט של קערת סלט עם כף ומזלג הגשה – 69 שקלים. אל תשכחו שמדובר בכלים רב פעמיים.

אז מה למדנו? שיש תקווה למארחת הקורסת שמעוניינת להמשיך לארח ולהגיש גפילטע או חריימה בצורה אסתטית ונאה; שכלים חד פעמיים זה לא בושה כזאת גדולה, ושאם בוחרים בסטים הנכונים אפשר אפילו ליהנות משולחן חינני. שלמרות שמדובר בהוצאה כספית נוספת, יש כאן עניין של מיחזור ואפילו של חסכון במים. והכי חשוב- שתמיד עדיף להשקיע את הזמן עם המשפחה או במנוחה על פני התמודדות עם ערימות אינסופיות של כלים בכיור.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה