יאמי מתכונן לפסח: עושים כבוד לצמחונים

נגמרו הימים שבהם צמחונים נאלצו להסתפק רק בתוספות. ככה לפחות חושבת קרן, בשלנית יאמי, ומגלה את המתכון שלה לקישואים ממולאים באורז ועדשים ברוטב חמוץ-מתוק

12/03/2013
יאמי קבלו עדכונים מיאמי
  • RSS

מאת: רווית דיקר לוי, אתר יאמי

שֶׁבְּכָל הַלֵּילוֹת אָנוּ אוֹכְלִין שְׁאָר יְרָקוֹת, - הַלַּיְלָה הַזֶּה כולו צמחוני!

איך תמיד הצמחונים נדחקים לשוליים בחגים? בדרך כלל כשחושבים עליהם זה מתמצה ב"טוב, הם כבר יסתדרו עם התוספות והסלטים". אבל קרן, הלוא היא "אמא קרן" בשלנית יאמי באזור תל אביב והמרכז, עושה כבוד חגיגי לצמחונים.

קרן, שאר ירקות?

"צמחונים לא חייבים לאכול רק תוספות. חשוב שסוף סוף יכבדו אותנו, ותהיה מנה עיקרית אחת גדולה, יפה ואלגנטית לצמחונים. הנטייה שלי היא פחות להתעסק בתחליפי בשר ולהתמקד בירקות שאפשר לעשות איתם מטעמים".

הגישה לצמחונים השתנתה משמעותית - מסעדות צמחוניות עם מנות מותאמות קיימות כבר זמן רב. איך נראה השינוי בבישול הביתי?

"בעיניי, חשוב בסופו של דבר לכוון את האוכל לאדם ולהתאים לו את המנה. סבתא שלי, למשל היתה מגישה סלט ירקות עם הרבה קעריות לצד הסלט של מלפפונים בלי קליפה לאחותי, בצל ירוק שבת דודה שלי לא אהבה בסלט, צנון שאף אחד מהילדים לא אהב... ובמיוחד בחג מה שיפה בבישול הביתי שאפשר להכין אוכל לאו דווקא אפנתי או שנראה טוב על השולחן אלא במי הולך לאכול את זה ומה הוא אוהב/לא אוהב. מה שמרגש באוכל זה ההתייחסות האישית ושזוכרים מה אני אוהבת ואני מרגישה את החום ושחשבו עליי".

מי ההשראה שלך בבישול בריא?

"סבתא ואמא שלי הן ההשראה שלי לבישול. סבתא היתה עם תודעת בישול אינטואיטיבית. היא לא אכלה הרבה דברים, אבל מלראות ולהריח מאכלים שאחרים בישלו היא למדה והתעלתה על כולם מכל העדות. היא הכינה סלט ירוק עם אשכולית אדומה מפולטת והגישה בגביעי יין והכינה שניצלים עם אבקת פלאפל בשנות ה-80 כשזה נחשב ממש חתרני. ממנה למדתי את החשיבה המקורית, האישית ולתת מקום למסורת לצד רענון מתמיד".

על מה את ממליצה כמנה צמחונית עיקרית לחג?

"ממולאים תמיד נראים לי מאוד אלגנטיים. זו מנה עיקרית שעושה כבוד לירק ולתבלינים ואפשר להכין גם בלי אורז. אני מכינה פלפלים שממולאים רק בירקות, בכמה צבעים ובמרקמים שונים: גזר מגורר, קישוא, קוביות קטנטנות של חצילים, בצל מטוגן שחום מאוד וקוביות בטטה ועגבניות, ורוטב עגבניות מבחוץ. טקסטורות שונות נותנות תחושה של משהו שלם בעיניי. ומנת הדגל שלי היא חצאי קישואים ממולאים באורז ועדשים ברוטב חמוץ-מתוק טיפל'ה פיקנטי עם חווייאג'.

קישואים ממולאים שמפנקים צמחונים

 

המצרכים:

6 קישואים עגולים מוצקים ויפים, כהים ככל האפשר

למלית:

¼ כוס אורז פרסי

בצל בינוני

גזר

2 כפות עדשים ירוקות מבושלות

2 כפות חמוציות מיובשות ממותקות

לרוטב:

גרידה ומיץ מלימון

2 כפיות חוויאג' למרק

2 כפיות סילאן

כוס וחצי מים רותחים

חופן משמשים מיובשים קצוצים

אופן ההכנה:

מבשלים את האורז כרגיל (עם חצי כפית מלח)

ובינתיים - קוטמים את קצותיהם של הקישואים (למעלה ולמטה), חוצים לרוחבם ומרוקנים בכפית את תוכנם כך שנוצרות 12 קעריות חמודות.

קוצצים ומטגנים את הבצל עד שמשחים לגמרי

מגררים את הגזר

מערבבים את כל מרכיבי המלית וממלאים כל קערית-קישוא בצורה הדוקה ככל האפשר.

מסדרים את כל הקישואים בשכבה אחת בסיר רחב.

מערבבים את מרכיבי הרוטב ומוזגים כף ממנו מעל לכל קישוא (בעדינות! מזיגה מהירה תפזר את התערובת) ואת השאר מסביב לקישואים. אין צורך לכסותם ברוטב.

לכסות את הסיר, להביא לרתיחה עדינה ומייד להקטין את האש ולבשל במשך כ-15-20 דקות. לא להניח לקישואים להתרכך יתר על המידה. הם צריכים להישאר נגיסים.

להגיש לכל סועד זוג קישואים עם מעט רוטב סביבם.

*  *  *  *  *

יאמי הוא שירות של אוכל ביתי עד הבית. באתר יאמי ניתן להזמין אוכל ממגוון בשלנים ביתיים ולקבל שירות משלב ההזמנה ועד הארוחה וכן להתאים תפריט קבוע למשפחות לפי רצונות ותקציב. מדי שבוע נבקר אצל בשלן אחר, ונשמע ממנו על האוכל שהוא מכין ועל סודות מהמטבח שלו, וכן נקבל ממנו מתכון אחד.




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה