חוזרים הביתה

חומרים משמרים, אחוז חומוס נמוך, אחוז שומן גבוה וסלמונלה בסלטים המוכנים, קוליפורמים בחומוסיות - מה אנחנו לא עוברים בגלל האהבה לחומוס? די לחפש אהבה בחוץ, תכינו חומוס בבית

04/09/2016
דניאל לוין קבלו עדכונים מדניאל
  • RSS

חוזרים להכין את החומוס בבית, אין יותר טוב מזה (צילום: דניאל לוין)

מדפים ללא חומוס הם המרכיבים מהם עשויים סיוטים עבור כמה מאיתנו והבעיה היא שמדי פעם הם מתרחשים במציאות. כל תקופה מסויימת חומוס מספק איזושהי דרמה. הסיבה שזה מעסיק אותנו היא כי אנחנו כנראה באמת אוהבים חומוס. אבל אם כשאנחנו מוצאות את האחד אנחנו מיד רוצות "לביית" אותו, איך זה שאנחנו לא מיישמות את זה גם על חומוס? בטח אם ניקח בחשבון שבניגוד לזוגיות, שתמיד מצריכה מאמץ, חומוס אפשר להכין בקלות, לא שחלילה אנחנו משווים. אז עם יד על הלב, אין מה לחשוש – חומוס זה קל.

חומוס – כל הסיבות להתאהב

קודם כל בואו נשאר עם חומוס, כי בכל זאת, וסליחה מראש, חמצה פחות מצודדת. לפני שהוא הופך לממרח האהוב, חומוס הוא בן גאה למשפחת הקטניות והאנושות גלתה אותו כבר לפני אלפי שנים. גרגרי החומוס מלאי כל טוב – חלבון (כ- 10%), סיבים תזונתיים (9%), ויטמינים (בעיקר חומצה פולית), מינרלים (ברזל, סידן, אבץ ואשלגן) ובנוסף הם דלי שומן (3%) ונטולי כולסטרול כמובן. החומוס הוא יליד המזרח התיכון ולכן הוא נמצא בהמון מאכלים מהאזור. העובדה שהוא חומר גלם מגוון מאפשרת להכין ממנו סלטים, מרקים, תוספות, מנות עיקריות ואפילו נשנושים.

השריה לפני הכנה בדרך לחומוס ביתי (צילום: דניאל לוין)

חומוס ביתי

תכל'ס גם בלי סלמונלה ושאר פרשות, חומוס תעשייתי תמיד יהיה פחות טוב מחומוס ביתי. בתהליך ההכנה התעשייתי נוספים לו עוד הרבה דברים שמרחיקים אותו לגמרי מהדבר האמיתי. העמילן שמוסיפים לו מפחית את אחוז החומוס ומעלה את הערך הקלורי. הוא מכיל חומרים משמרים וחומרים מייצבים, שגם אם הם לא מזיקים תמיד כדאי להמנע מהם. מוסיפים לו שומן ממקורות אחרים ואפילו מיץ הלימון לעיתים מוחלף בחומץ. אז גם בלי סמלונלה או בהלת היום, בעצם חומוס עדיף להכין בבית.

ואם אתם צריכים עוד שכנוע: ערכו הקלורי של 100 גרם חומוס תעשייתי עומד על כ- 300 קק"ל, של חומוס ביתי כמו במתכון הזה, רק – 180 קק"ל, גם ברמת השומן הרווי, בחומוס הביתי הוא כאחוז אחד ואילו בתעשייתי כ- 4%, והפער באחוז השומן הכולל הוא פי 4, כ-28% בתעשייתי ו- 7% בביתי.

מתכון שווה לחומוס ביתי (צילום: דניאל לוין)

כשחומוס פגש את טחינה

חומוס הוא נפלא בפני עצמו, אבל השילוב של חומוס וטחינה כמו בממרח חומוס מקפיץ אוו בכל רמה שהיא. השילוב של גרגרי החומוס וזרעי השומשום מעניק חלבון מלא, כלומר את כל ה- 22 חומצות אמיניות שהגוף שלנו צריך, ממש כמו חלבון שמקורו מהחי. אמנם הטחינה גם מוסיפה קלוריות, אך סלט חומוס ביתי מכיל רק 1% של שומן רווי וכרגיל גם כאן זה הכל שאלה של מידה ושל התוספות. מומלץ להשתמש בטחינה מלאה, בזכותה ממרח החומוס יהפוך להיות פצצת סידן (בכמות העולה אף על זו שבגבינה לבנה) חומוס וטחינה, שניהם בעלי ערכים תזונתיים נפלאים וביחד הם שילוב מנצח ואפילו יותר כשמלווה אותם סלט ירקות שרק נחתך.

 

מתכון לחומוס ביתי

המצרכים (כ-700 גרם חומוס ביתי)

1.5 כוסות גרגרי חומוס

3-4 כפות טחינה

מיץ מלימון סחוט

2/3 כפית מלח לימון

2-3 שיני שום

בצל קטן (לא חובה)

¼ כפית כמון (לא חובה)

כפית סודה לשתיה (ניתן להחליף באבקת אפיה, אך היא פחות יעילה)

½ כפית מלח

• אם אתם משתמשים בחומוס שבישלתם מראש והקפאתם או שמרתם במקרר ללא נוזלי הבישול, ניתן להשתמש ב- ¼ עד 1/3 כוס מי סודה

אופן ההכנה

חומוס מגרגרים יבשים מתחילים בלברור את החומוס ולשטוף אותו עד שהמים שקופים ולהשרות לפחות ללילה (12 שעות) בהרבה מים, עדיף במקרר, בטח בקיץ. לחומוס ממש חלק עדיף להשרות אפילו ל- 48 שעות ובכל מקרה הם יכולים להיות עד שבוע במקרר ולא יקרה להם כלום – רק הקפידו להחליף מים.

שוטפים היטב, שופכים את הגרגרים לסיר, מוסיפים את שיני השם והבצל (ואגב אפשר גם להפתיע עם ירקות אחרים – סלק למשל יהפוך את החומוס לסגול ומעט מתקתק) וממלאים במים חדשים עד לפחות 3 ס"מ מעל החומוס. מביאים לרתיחה ומורידים את האש. מבשלים כשעה.

כשהגרגרים קצת מתרככים מוסיפים סודה לשתיה, מערבבים ומבשלים עוד כשעה וחצי- שעתיים (בלי הסודה תבשלו יותר זמן ובישול ממשוך פוגם בערכים התזונתיים). לאורך כל הבישול דואגים לקפות את הקצף על פני המים וגם את הקליפות שצפות, המהדרין אפילו יציעו לסנן, לשטוף ושוב להרתיח ולבשל.

כשהחומוס ממש ממש רך, אם אתם לא בטוחים פשוט בשלו עוד קצת. אפשר להפריד את הקליפות אך הן לא אמורות להיות בעיה למעבד מזון טוב. מקררים את הגרגרים.

אם החלטתם להצטרף עם גרגרים מבושלים כאן המקום, מה שאומר שמכאן זה כבר רק עוד 5 דקות.

שופכים את הגרגרים עם השום (אם אתם משתמשים בחומוס מבושל אפשר פשוט לכתוש שן או שתיים ולהוסיף) למעבד מזון, מוסיפים ½ כוס מנוזלי הבישול או מי סודה וטוחנים כדקה וחצי, ייתכן שצריך להוסיף עוד נוזלים. כאשר מתקבל מרקם דייסתי לא סמיך מוסיפים את הטחינה הגולמית, מלח, מיץ לימון, מלח לימון וטוחנים באיטיות. כל מה שנשאר זה להגיש ולאכול. איך להגיש? כמו שאוהבים, נניח עם שמן זית, פפריקה והרבה פטרוזיליה קצוצה ואולי אפילו עם עוד גרגרי חומוס.

חומוס ביתי יחזיק במקרר בכלי סגור עד 3 ימים.

202615 logo kitnyot-01




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה