הממתיקים המלאכותיים הורגים אותנו במתיקות

פני שרוכשים מוצרי מזון או תוספי ויטמינים חובה לקרוא היטב את רשימת המרכיבים המופיעה על אריזת המוצר. כל המידע כאן מבוסס על מחקרים מדעיים ופרסומים של מדענים בכירים, הוא רק טיפה בים המידע הקיים זה שנים רבות והוסתר מהציבור

01/03/2017
אוכל קבלו עדכונים מאוכל
  • בדואר
  • RSS

מאת לאה רזניקוביץ

הממתיקים המלאכותיים נמנים על התוספים המסוכנים ביותר המוכנסים למזוננו על ידי תעשיית המזון. גם תעשיית התרופות מחדירה אותם לתרופות שהיא מוכרת. לקביעה חמורה זו, המבוססת על אין ספור מחקרים מדעיים, שותפים רופאים ומדענים בכירים בכל העולם. חלק מהם ניסו בכל כוחם למנוע מה- FDA לתת אישור לכמה מהמסוכנים ביותר מבין הממתיקים המלאכותיים.

המדענים שהתגייסו למלחמה בממתיקים המלאכותיים, הם מדענים הפועלים באופן עצמאי, מקצועי ונקי מכל שיקולים ואינטרסים זרים. האמת המדעית היא שעומדת לנגד עיניהם ומצפונם איננו מאפשר להם שלא להשמיע אותה בקול גדול וללא מורא, גם אם היא בניגוד לאינטרסים של “כרישים גדולים” בגוף זה ובפוליטיקה האמריקנית. הם רואים זאת כחובה מוסרית להגן על הציבור. לצערנו, לעת עתה לא צלחה דרכם.

רופאים ודיאטניות הממליצים על צריכה של ממתיקים מלאכותיים, רואים את עצמם כאנשי מקצוע הנוהגים באחריות, שכן הם פועלים על פי הנחיות ה-FDA. עבורם גוף זה מהווה את הסמכות המדעית האמינה ביותר והם בטוחים שכל מוצר שאושר על ידו, נבדק ונמצא בטוח לשימוש. האומנם כך הדבר?

הורגים אותנו במתיקות – כיצד להוציא את התעשייה מה-FDA

זאת הכותרת שנתן סטודנט למשפטים מאוניברסיטת הרווארד לעבודה יסודית שעשה על מה שקורה בתוך ה-FDA ובמיוחד על התנהלות הארגון בכל הקשור למתן האישורים לממתיקים המלאכותיים ולממתיק הטבעי סטיביה. עבודתו צוינה לשבח ופורסמה בחודש יולי 2010 בעיתון יוקרתי שעוסק בחוק ובמדיניות בנושאי מזון.

במסמך שכתב, המשתרע על פני  58 עמודים, מתוארת המציאות המזעזעת הקיימת בארגון זה, מציאות אשר בגללה מתאפשרת הרעלת הציבור בכל העולם על ידי חומרים מזיקים ומסרטנים, וזאת באישור ה- FDA. לסיום מוצגות שתי רפורמות  שעשויות לפתור את הבעיה הקשה הקיימת במוסד חשוב זה ועיקרן הפרדת המוסד מהתעשייה.

כל האשמות החמורות בהן מואשם ה-FDA וכל המידע המפורסם במסמך זה  מגובה במקורות מוסמכים ומוצקים. אנחנו יכולים להיות בטוחים כי המשפטנים האמריקאים שנטלו חלק בכתיבת המסמך ובפרסומו, לא היו מעזים לעשות כן אילולי היו להם בטחונות מוצקים שמדובר בדברי אמת. אף אחד לא היה לוקח סיכון, ולו הקלוש ביותר, להיתבע במיליוני דולרים על הוצאת דיבה על ידי מוסד זה או בעלי הכוח והממון מתעשיית המזון והתרופות.

את המסמך המזעזע והחשוב הזה חייבים לקרוא כל אנשי המקצוע העוסקים בתזונה וברפואה על כל גווניה. חובה על כולם לדעת את האמת על מה שקורה במוסד, שההחלטות המתקבלות בו מהוות את הבסיס להמלצותיהם למטופליהם.

בחורה שותה קולה

כיצד בדיוק הממתיקים המלאכותיים הורגים אותנו?

ישנם שישה סוגים שונים של ממתיקים מלאכותיים (אספרטיים, סוכרלוז, סוכרזית, ציקלמט, אססולפאם k, ניאוטיים). לכל סוג דרך פעולה ייחודית לו. בכתבה זו אכתוב רק על שני הסוגים הנפוצים ביותר: אספרטיים וסוכרלוז.

 אספרטיים

האספרטיים הוא הממתיק המלאכותי המסוכן והנפוץ ביותר בעולם. סכנתו גדולה במיוחד למוח ולמערכת העצבים. האספרטיים מורכב משלושה רכיבים: 50%  פנילאלנין, 40% חומצה אספרטית, 10% מתנול. דקות בודדות מכניסת האספרטיים לדם הוא מתפרק לשלושת מרכיביו ומכאן סכנתו. המתנול הופך לחומר שנקרא פורמלדהיד המוכר היטב כרעל מסוכן  וכחומר מסרטן.

הפנילאלנין והחומצה האספרטית הם בעצם חומרים שנמצאים במוח באופן טבעי ואחראים להעברת מסרים בין תאי המוח. רמתם במוח חייבת להיות נמוכה מאוד. צריכה של אספרטיים מעלה את רמתם במוח וגורמת לרעילות עצבית ולמוות של תאי מוח. מדענים העוסקים בחקר המוח טוענים בביטחון מלא ובאופן נחרץ:  אספרטיים הורג תאי מוח. משמעות הדבר היא הגדלת סיכוי לבעיות רבות כמו: פגיעה בזיכרון, כאבי ראש, אפילפסיה ועוד.

היכן נמצא אספרטיים? 

אספרטיים מרעיל כ-14,000 מוצרי מזון, משקאות, תרופות ותוספים כמו: משקאות דיאט, גלידות, סוכריות ומסטיקים ללא סוכר, סירופים לילדים, תוספי ויטמינים ועוד. מספיקה כמות מזערית של אספרטיים כמו זו המצויה במסטיק או בסוכריה ללא סוכר, כדי לגרום לשיבוש חשמלי במוח שלנו. בחיל האוויר האמריקאי מודעים לבעיה ולכן כבר ב-1992 הם הוציאו אזהרה לטייסיהם לבל יצרכו מזונות ומשקאות המכילים אספרטיים לפחות 24 שעות לפני טיסה, כולל מוצרים המכילים כמות קטנה של אספרטיים כמו זו המצויה במסטיק אחד. מתברר, שהאספרטיים גרם לתופעות אפילפטיות  אצל הטיסים בזמן טיסה.

סוכרלוז

הסוכרלוז התגלה ב- 1975 במקרה , כאשר שני כימאים ניסו להמציא רעל קוטל חרקים חדש. שני הכימאים עבדו עם חומר כימי רעיל ומסוכן שאותו טיפטפו על תמיסת סוכר. אחד מהם טעם בטעות את האבקה שנוצרה וגילה את טעמה המתוק. סוכרלוז מורכב משתי מולקולות של סוכר (גלוקוז ופרוקטוז), אשר הוסיפו להן  שלושה אטומים של  כלור. כלומר, זהו סוכר שעובר הכלרה. תהליך ההכלרה מבוצע באמצעות שימוש  בכ- 12 חומרים שונים המכילים כלור, המוכרים כחומרים רעילים.

אחרי מה שנעשה לשתי מולקולות הסוכר התמימות הללו, הדבר האחרון שניתן לומר עליהן הוא שהן טבעיות. אבל זה לא מפריע  לחברה שמייצרת ומשווקת את  הסוכרלוז  לספר לכל העולם שמדובר ב”סוכר טבעי ובריא” ואכן החברה מצליחה להוליך שולל את רוב הציבור בעולם, אבל לא את המדענים שיודעים ומבינים היטב את המשמעות החמורה של הוספת הכלור למולקולות הסוכר.

תרכובות של כלור ופחמן (אורגנו כלורין), מוכרות היטב במדע ובתעשייה והן נחשבות לתרכובות רעילות ביותר. שלוש מביניהן הידועות ביותר הן: DDT , גז חרדל וכלורופורם.  גם  שתי קבוצות הרעלים המוכרות היטב PCBs ודיוקסינים שייכות  לאותה משפחה. ובכן,  הסוכרלוז הוא בן דוד של כל הרעלים הקטלניים הללו. מבין כולם הוא הכי קרוב במבנהו המולקולרי ובתכונותיו ל- DDT  שנחשב לחומר ההדברה הקטלני ביותר הקיים. (זוכרים? הסוכרלוז התגלה תוך כדי ניסיון להמציא רעל קוטל חרקים חדש).

בחורה עם ספרייט

למה תרכובות של כלור /סוכר/ פחמן כמו הסוכרלוז מסוכנות?

תרכובות אלה יוצרות  סידור כימי חדש שהחלבונים בתא לא מתוכנתים לעבוד איתו. הן אינן תואמות תזונתית לתהליכים הכרוכים בחילוף החומרים בגופנו ולכן לעולם אינן מצליחות להשתלב בתהליך הטבעי. הסידור הכימי שנוצר בין הסוכר לכלור, כמו שקיים בסוכרלוז, גורם לכך שאטום הכלור נכנס ישירות לתוך התא. המשמעות המעשית לכך היא שלתוך התא נכנס חומר חיטוי והדברה קטלני.

עם הזמן, החומר המסוכן מצטבר בגוף ועלול לגרום לפגיעה מערכתית רחבה מאוד כמו למשל: פגיעה במערכת החיסון,  במוח ובמערכת העצבים המרכזית, פגיעה בכבד, בכליות, התפתחות של מחלות סרטן, מומים מולדים, שיבוש גנטי ועוד. כל התופעות הללו הן תופעות ידועות ומוכרות שנגרמות כתוצאה מחשיפה לכל משפחת האורגנו כלורידים שסוכרלוז נמנה עליה.

היכן נמצא סוכרלוז?

הסוכרלוז מרעיל למעלה מ-4,500 מוצרי מזון, תרופות ותוספים. הרבה מוצרי מזון שילדים אוהבים מכילים סוכרלוז כמו שוקולד וגביעי גלידה. כמו כן, מגוון רחב של תוספי ויטמינים ומינרלים, בין היתר תוספים שמיועדים לנשים הרות, מכילים סוכרלוז. לאחרונה הזדעזעתי לגלות שאחת מהחברות הכי מוכרות בארץ  לתוספים ולמוצרי היגיינה וקוסמטיקה, מכניסה סוכרלוז לטיפות של  ויטמין  A+D  שניתנות  לתינוקות שרק נולדו. טיפות נובימול הניתנות לילדים ותינוקות להורדת חום, מכילות סוכרלוז. (טיפות נורופן מכילות סכרין וטיפות אקמולי מכילות אססולפאם K. בהחלט לא פשוט להחליט איזה מבין הרעלים “עדיף” לתת לתינוקות ולילדים שלנו).

לפני שרוכשים מוצרי מזון או תוספי ויטמינים חובה לקרוא היטב את רשימת המרכיבים המופיעה על אריזת המוצר. כל המידע המובא כאן, המבוסס על מחקרים מדעיים ופרסומים של מדענים בכירים, הוא רק טיפה בים המידע המדעי הקיים זה שנים רבות אודות הסכנה של הממתיקים המלאכותיים- מידע שבזדון מוסתר מן הציבור. התנהלות זו חייבת להשתנות. כל מי שצורך ממתיקים מלאכותיים חייב להיות מודע לכל הסכנות אליהן הוא נחשף בשל כך.

בספרי “רק לא דיאטה” הקדשתי לנושא פרק מקצועי נרחב שמטרתו היא אחת: לגרום לאנשים להפסיק לצרוך ממתיקים מלאכותיים ותודה לאל, מטרתו מושגת בהצלחה רבה.

 ** הכותבת היא לאה רזניקוביץ, אחות ומקדמת בריאות תרצה באירוע “חיים בריא 1″ שיערך ב-31.03.2017 יום שישי בסינימה סיטי גלילות שיערך בין השעות 09:00-15:00

אתר האינטרנט: bari1.eatwell-events.co.il  טלפון:  077-8965752

צילום: שאטרסטוק

 

 

 

 

 




מיטב הכתבות והבלוגים של סלונה: בסלולרי שלך | במייל שלך

בחזרה למעלה